Enkelt recept på chokladmousse

Onsdag idag och jag tänkte det kunde passa fint med att tipsa er om ett recept på enkel chokladmousse. För ett sånt är liksom bra att ha i bakfickan.

Många tycker det är lite knepigt att göra egen chokladmousse. För det finns alltid en risk att den skär sig. Blir grynig och allmänt oaptitlig.  Jag vet inte hur många gånger jag försökt rädda olika chokladmousserecept som skurit sig. Därför har jag tagit fram  ett väldigt förenklat- men precis lika gott recept till er.

Det bästa är att receptet bara innehåller grädde och choklad. Inget ägg. Inga konstigheter. Vi äter laktosfritt här hemma och det går precis lika bra att göra denna på laktosfri grädde och laktosfri choklad som vanlig grädde och vanlig choklad.

Jag har gjort en mjölkchokladmousse. För jag vet att det är vad min familj gillar allra bäst.
Men tycker du det känns lite sött? Byt ut lite av mjölkchokladen mot mörk choklad.
Vill du smaksätta chokladmoussen? Använd en choklad med smak. Apelsinkrokant eller mintkrokant är en favorit hos mig.
Eller varför inte ha i en matsked likör.

Hur många portioner detta räcker till beror på hur stora glas du använder. Men räkna med 6 portioner. Receptet går lätt att dubbla om du ska göra till fler.

Enkel chokladmousse ca 6 port:

4 dl vispgrädde
250 g choklad (ta gärna en med smak om du vill smaksätta moussen)
flingsalt

till dekoration:
grädde
chokladsås
färska bär

Värm  1 1/2 dl av grädden i en kastrull. Den ska inte koka. Finhacka chokladen och ha ner den i den varma grädden. Rör tills all choklad smält helt. Låt svalna i rumstemperatur (ca 20 minuter), men inte stelna.

Vispa resterande mängd grädde fluffig. Vänd i den avsvalnade chokladgrädden och lite flingsalt. Om du vispat för mycket så moussen börjar bli grynig kan du tillsätta lite ovispad grädde och försiktigt vända i den.

Ha upp i glas eller portionsskålar och låt stelna i kyl i cirka 2 timmar.

Dekorera med spritsad grädde, chokladsås, riven choklad och färska bär.

0
16

Biff med bambuskott

: Linnea Seidel

En av mina favoriter när man äter på asiatiskt har alltid varit biff med bambuskott. Ett säkert kort på de flesta restauranger.

Jag gillar sältan och all umami. Det är liksom bara så gott. Det fina är att du enkelt kan göra biff med bambuskott hemma.
Allra godast blir det om du marinerar köttet minst en dag i förväg. Men hinner du inte det är det inte hela världen.

Det går också utmärkt att frysa in det marinerade köttet. Så passa på att göra dubbel sats och frysa in hälften. Då kan du enkelt ta fram det och tillaga en hemgjord biff med bambuskott på nolltid.

Äntligen är jag tillbaka. Efter en veckas total däckning i en rejäl förkylning och sedan ett sportlov på det med massor av saker inplanerade med barnen sen länge. Ja, vad gör man liksom som egen företagare? Ibland får man helt enkelt ta ledigt. Men nu ser jag fram emot massor av härliga arbetsveckor!

Idag kryllar huset av hantverkare. Glasmästare som fixar nya duschväggen, snickaren som jobbar på och rörmokaren som ska dra massor av rör. Men eftersom vi råkar omge oss av många händiga människor känns det mer som en liten släktträff här hemma då det är Sebastians kusin som sätter in duschväggen, hennes man som är rörmokare och Sebastians bror som är snickare 😅😂

Det finns med största sannolikhet lika många sätt att tillaga biff med bambuskott som det finns recept på köttfärsås. Kanske finns det något som är rätt. Jag vet inte. Men så här bruka jag göra iallafall:

Biff med bambuskott 4 portioner:

kött och marinad:
400 g biff (jag föredrar ryggbiff, men det fungerar med lövbiff också)
1 tsk bikarbonat
ca 1 msk riven, färsk ingefära
3 msk soja
2 msk maizenamjöl
2 msk vatten

gryta:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
2 msk hoisinsås
3 msk ostronsås
1/2 msk sesamolja
1-2 msk soja
2 burkar á 227g bambuskott
3 dl vatten
1 msk maizenamjöl
salt & svartpeppar

Börja med köttet och marinaden.
Skär köttet i riktigt tunna skivor. Pudra över bikarbonaten och låt detta stå i cirka 30 minuter. Skölj av köttet. Detta gör köttet extra mört.
Blanda samman riven ingefära, soja, maizena och vatten till en marinad. Lägg i köttet och blanda väl. Låt marinera i minst 2 timmar. Gärna över natten. Eller frys in köttet och marinaden och ta fram till ett senare tillfälle.

Skala och finhacka lök och vitlök, strimla purjolöken. Stek all lök tills den blir glansig och mjuk. Ställ åt sidan. Stek sedan köttet hastigt på hög värme. När köttet börjar bli klart har du tillbaka all lök och slår på hoisinsås, ostronsås, sesamolja och soja.
Häll av bambuskotten och skölj dom noga i rinnande vatten.

Tillsätt bambuskotten och vatten i grytan. Låt koka i cirka 10 minuter. Rör ut maizena i lite vatten och tillsätt. Låt sedan grytan koka några minuter till så såsen tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillsätt eventuella mer soja om du vill.

Servera med nykokt ris.

Förbereder man denna rätt dagen innan går den att svänga ihop på mindre än 30 minuter. Planerad matlagning när den är som bäst!

Precis som det är med all mat upplever jag det att olika märken på soja, ostronsås och hoisinsås är olika starka. Smaka er fram lite första gången ni lagar detta. Så ingen av smakerna tar över de andra.

0
15

Sockerkaka med kokos

I förra veckan bakade jag något vansinnigt gott. Nämligen en sockerkaka med kokos. Gillar du kokos, ja då är detta kakan för dig min vän.

Jag använde mig av min mormors pålitliga 3-delsrecept på själva smeten. Men bytte ut och la till lite ingredienser för att få till en riktigt god kokossmak. Och det lyckades!

Här var det världens snöstorm tidigare i veckan. Jag vet inte hur mycket snö det föll under måndagen och tisdagen. Sen lite rejäl blåst på det så satt många fast, både bilar, bussar och lastbilar. Hade jag fått önska hade nog snön fått komma i december eller januari, istället för i slutet på februari. Men barnen är ÖVERLYCKLIGA över all snö. 

Själv är jag hemma i vad som känns århundradets förkylning. Fördelen med alla coronarestrektioner och att folk skulle hålla sig hemma vid minsta symptom är att vi inte varit förkylda på 2 år typ. Men nu fick Axel med sig något hem från skolan och smittade ner mig. Som blev supersjuk. Men nu är jag inne på dag 3 och orkar iaf sitta upp en sväng nu på fm. Alltid något känner jag…

Min kokossockerkaka har fått massor av härlig smak från både kokosmjölk men också en skvätt kokoslikör. Det framhäver liksom själva kokossmaken lite extra, den där skvätten likör. Sen har jag bröat formen med kokos. SÅ gott!

Sockerkaka med kokos:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 1/2 dl kokosmjölk/grädde
2 msk kokoslikör

smör och kokos till formen

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj. Smält smör och ha kokosmjölk och likör. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform med kokos.
Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.
Låt svalna något innan du serverar.

Supergod att äta precis som den är. Men vi åt den med lite glass till i helgen. MUMS!

Är ni sugna på andra varianter av sockerkaka kan jag tipsa er om:

1
12