Grillade eller ugnsbakade bananer

Händer det hos er också, att under en period tar bananerna slut snabbare än du hinner handla hem. För att sedan helt plötsligt samlas på hög och bli bruna. Och jag vet inte hur det är hos er, men här är det ingen som kan tänka sig att ta med en brun banan till skolan. Man kan frysa in och ha i smoothie/nice cream, man kan göra bananbröd. Men man kan också göra grillade eller ugnsbakade bananer av dom.

Fyllda med allt gott man kan tänka sig. På min lista toppar jordnötssmör och mörk choklad. Gärna med mintsmak.
Barnen tyckte nutella och mjölkchoklad med någon god smak- kanske apelsin lät lockande.

Hade jag haft jordnötter hemma skulle jag toppat med det innan jag körde in dom i ugnen. Men det fanns bara flagad mandel. Det gick fint det med. Jag gillar att tillföra något knaprigt mot allt det söta och mjuka. Kontraster.

Den grillade eller ugnsbakade bananen toppar du sedan med det du föredrar: glass, vaniljkvarg, lite vispad grädde/kokosgrädde eller kanske vaniljsås. Ja men ni fattar grejen. Något sött och gott helt enkelt.

Jag bakade mina i ugnen. Ska ni lägga dom på grillen föreslår jag att ni lindar in dom i lite folie. Och sedan låter bananerna ligga på eftervärme tills de mjuknat helt och chokladen smällt.

Ett perfekt sätt att ta tillvara på en frukt som man annars kan rynka på näsan åt.

Grillade eller ugnsbakade bananer:

bananer
nutella eller jordnötssmör
choklad av valfri sort (mörk, vit, dumle, center, med smak, utan smak-välj det du gillar)
nötter/mandlar
glass, grädde
Skär ett snitt på ovansidan av bananen, tryck till ändarna så att bananen öppnar sig. Är den inte tillräckligt mogen kan du peta upp så du får en skåra med en sked. Fyll bananen med jordnötssmör/nutella och bitar med choklad.


Toppa med hackade nötter/mandlar.

I ugnen: Värm ugnen till 200°C. Ställ de fyllda bananerna i en ugnsfast form. Baka i ugnen i cirka 10 minuter eller tills skalet svartnat helt och chokladen smält.

På grillen: Linda in de fyllda bananerna i folie och ställ på grillens eftervärme. Låt ligga på grillen tills de är helt mjuka. Detta beror på hur varm grill du har.

Servera med glass, grädde eller vad du helst föredrar.

1
7

Varm ostdipp med mozzarella och ugnsrostade tomater

Framför oss ligger ljumma kvällar på altanen. Mat på grillen och bubbel i glaset.
Kanske vill man ha något gott att äta innan själva middagen serveras? Jag gillar att istället för regelrätt förrätt servera någon form av plockmat. Som varm mozzarella med ugnsrostade tomater.
En ostdipp av 3 sorters ost som du garanterat kommer vilja göra om och om igen!

Att jag valt att ha 3 olika ostar är för att dom har 3 helt olika egenskaper.
Mozzarella som smälter blir trådigt och krämigt.
Färskost ger fyllighet och parmesan ger god smak. En perfekt kombination alltså.

Idag har vi +13 grader, regn och lite blåst här. Lite härligare försommarväder hade man ju kunnat önska sig tycker jag.
Men idag var mannen som läser av fukten i vårt fuktskade badrum här och nu är allt ok igen!! Efter 14 v med avfuktare och värmefläkt 😅 ÄNTLIGEN! Så skönt. Nu hoppas vi bara på att snickarna kan kolla loss snabbt och bygga upp toan igen.

Den här dippen passar som sagt fint att servera innan maten, eller som en del av en buffé. Den är såklart allra godast att äta helt nygjord och varm!

Varm mozzarella med ugnsrostade tomater:
200 g små tomater
1 röd lök
flingsalt

200 g färskost
300 g mozzarella
100 g parmesan
2 tsk torkad oregano
1 knippe färsk basilika
2 tsk örtsalt

jordgubbar
färsk basilika
crostini

Dela tomater, skala och skiva löken. Lägg ut på en plåt och strö över salt. Ugnsbaka i 200°C cirka 20 minuter.

Riv mozzarella och parmesan, blanda med färskost, oregano, finhackad basilika och salt. Ha upp i en ugnsfast form. Gratinera i 200 °C i cirka 20 minuter. Tag ut, lägg på tomter och lök. Gratinera i ytterligare 10 minuter.
Toppa med skivade jordgubbar o h färsk basilika, servera med crostini.

0
14

7 goda recept att baka till mors dag

Till helgen är det mors dag och vad passar då bättre än att bjuda lilla mamma på något riktigt gott? Alternativt skicka länken till detta inlägg till något av dina barn med en liten hint om vad som skulle vara trevligt att bli bjuden på.

Som tillexempel croissanter med dumle. Enklare än så har blir nästan inte bakningen då du kan använda färdig smördeg. Vill du inte fylla med dumle- fyll med något annat. Gott blir det iaf!

Det här är vårens absolut godaste bärpaj! Den här varianten är mjölkfri (tips,tips,tips!) men går såklart lika bra att baka på vanligt smör.

En klassisk ananaspaj blir alltid uppskattad. Här har jag tagit den en nivå till genom att toppa den med bränd maräng. Visst blir det fint?

Top 10 godaste sakerna jag vet: rabarbermuffins med havregrynssmul. Älskad av alla som testat så gör det du med!

Segmjuk björnbärskaka. Det här mina vänner. Det är magi. Så gott. Och så enkelt att baka. Gör mamma glad. Baka den här!

Vill du imponera på mamma med något lite tjusigt? Gör min rabarber och vit chokladpannacotta! Visst blir det snyggt med de olika färgerna? Hur du får till dom enkelt hittar du tips på här!

Ragnhilds äppelkaka. Vill du satsa på ett basic, enkelt men garanterat vinnande recept till mors dag. Baka Ragnhilds äppelkaka. En kaka min mans gammelmormor bakade på sin tid. Kanske till en mors dag någon gång? Vem vet?

Med hopp om en fin helg!

0
11