Snabba croissanter med vaniljkräm och päron

: Linnea Seidel

Jag skulle inte vilja kalla dessa bakverk för falska. Det finns då rakt inget falskt med dom. Men nej, jag har inte stått och kavlat egen smördeg. Det har jag inte. Jag köpte färdig på mataffären.
Men grejen är den att ibland vill man bara göra något snabbt, som är så gott att tårna krullar sig och man blir lycklig ända in i själen.

Då kan ett paket färdig smördeg vara din räddning. För med hjälp av den kan du baka snabba croissanter med vaniljkräm och päron.

Photographer: Linnea Seidel


Ja du kan ju såklart ta vilken frukt eller bär du helst föredrar. Jag råkar ha ett päronträd som ger HYSTERISKT med päron just i år. Små hårda som inte är supergoda att äta som som är men passar perfekt i bakning. Jag gillade kontrasten mellan den spröda, bakade smördegen, lena vaniljkrämen och lite tarva päronet. Så gott!

: Linnea Seidel

Här är det äntligen fredag och helgen står för dörren. Som iof innebär två tidiga morgnar i ishallen då Isac har extra hockeyträning, en fotbollsmatch för Axel, dop för mitt kusinbarn i whiskyträff för Sebastian. Men förutom dom grejerna- skönt med helg!

Jag bakade detta i veckan och det fick mer än tummen upp av Axel och Sebastian som smakade, då hade dom ändå stått ett par timmar.

Jag tog som sagt vaniljkräm och färska päron. Men här kan du ta exakt vad du har hemma och är sugen på. Jordgubbar, hallon, clementiner eller varför inte någon sorts sylt. Jag kan sätta min högra hand på att de skulle bli drömgoda med en riktigt god jordgubbssylt!

På mitt ICA finns bara smördeg som är i rektanglar, alltså inte en stor platta. Supersmidigt att bara dela varje rektangel i två så har du två lika stora bitar.
Gör 4, gör 6 eller varför inte 8 croissanter. Enklare än så här blir det inte!

Snabba croissanter med vaniljkräm och päron 4 st:

2 rektanglar färdig smördeg
1 ägg
vaniljkräm
päron
florsocker

Skär smördegen i 4 lika stora rutor. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över smördegen så du får en trekant. Tryck till ordentligt. Pensla hela smördegen med ägg.

Grädda i 225°C i cirka 20 minuter (eller enligt anvisningarna på paketet). Låt svalna helt.


Skär ett snitt i varje croissant med en vass kniv.

Fyll med vaniljkräm och toppa med päron. Pudra över florsocker, ät och njut!

Du kan antingen göra egen vaniljkräm, eller så vispar du ihop färdigt pulver. Hemgjord blir 1000 gånger godare. Men ibland orkar man bara inte😅

0
14

sex härliga recept med blåbär

Blåbär, ett av de bästa bären jag vet. För hur gott är det inte med en riktigt smarrig kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron kanske? Svingott om du frågar mig!

Eller ugnsbakad havregrynsgröt med blåbär, har du inte testat? Men då har du en härlig frukost i höst att se fram emot. Jag lovar!!

Nice cream med blåbär– en klassiker som är helt fantastisk i alla sin enkelhet! Allt du behöver är bär och banan. Och några timmar i frysen såklart. Sen är glassen din!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Hemgjord blåbärssoppa– slår den färdigköpta med hästlängder. Det lovar jag dig. Så här när septemberkylan kryper på är det fint att få värma sig med något sött och gott. Som blåbärssoppa.

Blåbärsbullar, är det något du ätit?

Om inte. Välkommen till bullhimlen kompisar. Bullar fyllda med blåbärssylt och vaniljkräm, doppade i strösocker. Mer än så begär inte jag av en bulle!

Senaste tillskottet av blåbärsrecept är denna krämiga blåbärspaj med topping du bara måste testa att baka. Kanske redan nu till helgen? God är bara förnamnet och passar fint att servera ljummen till en kula god vaniljglass!

Sex fantastiskt goda recept med blåbär för dig att testa.
Vad gör du helst med blåbär?

0
7

Blåbärspaj med havregrynstopping

Här står skogarna fortfarande fulla av blåbär. Och vad passar då bättre än att svänga ihop en blåbärspaj?
Ni vet den här klassiska ananaspajen som är så älskad? Jag tog den och gjorde en variant av-med blåbär. Fräscht, gott och ruskigt enkelt. Jo så la jag till lite havregrynssmul på toppen. För vilken paj blir inte snäppet godare om man toppar den med lite smörigt havregrynssmul?

Har du inte tillgång till färska eller frysta blåbär går det fint att ta blåbärssylt också. Det blir gott det med.
Ja du kan faktiskt smaksätta denna paj med vad du helst gillar.
Hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar. Allt blir gott!

Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Bästa Jessica Frej släpper ny kokbok och det måste såklart firas. Under pandemin ställdes de allra flesta event in av förklarliga skäl. Och jag har varit så dålig på att prioritera att åka iväg när det väl börjat hända saker igen. Men kände att den här hösten måste jag fylla med mer saker än att bara stå i köket och fotografera. Då blir jobbet så mycket roligare!

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraîche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl färska eller frysta blåbär

topping:
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda crème  fraîche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Ha i blåbären och blanda med resten av fyllningen.

Gör toppingen genom att smälta smöret och blanda i socker och havregryn. Fyll pajskalet  med fyllningen och ha på havregrynssmulet, grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.

Servera till god vaniljglass.

0
11