Vegetarisk lasagne med linser och solroskärnor

inlägget innehåller annonslänkar

Förra veckan serverades en vegetarisk lasagne med linser, solroskärnor och spenat i detta hus.
Lasagne, perfekt mat att laga där man kan fylla ut med saker som både behöver ätas upp, är billiga och nyttiga.

Så här i tider när matpriserna rusar tänker jag mycket på hur jag kan få så mycket mat för pengarna jag bara kan. Och lasagne är en sådan maträtt som är enkel att dryga ut, lägga till och ändra om. Allt utifrån vad du har hemma för dagen.

I frysen fanns det spenat, i skafferiet krossade tomater, linser, solroskärnor och lasagneplattor.

Just krossade tomater har jag passat på tidigare att köpa på Matsmart när dom har bra pris. Men nu tog jag den sista förpackningen. Som tur är såg jag att dom just nu hade flera olika sorters krossade tomater till finfint pris där. Så det blir att lägga en beställning.

Använder du koden SWEEK15 får du just nu 15% rabatt på Matsmart om du handlar över 1000kr! Så passa på att fylla upp skafferiet med bra stapelvaror inför hösten! Gäller till 25/9-22

Här hemma skiner solen från en strålande fin septemberhimmel. Men det var bara +1 i morse så det blev premiär för både mössa och pannband på morgonens promenad. Isac har varit hemma två dagar från skolan, lite småsnorig och hostig men idag kvittrade han lycklig iväg till skolan igen. Även om det inte är så jobbigt att vabba en 8-åring så märker man att det inte går att jobba som vanligt precis..

Jag fyndade både skålar och gratängform på Rusta förra veckan. Visst är dom snygga. Skålarna blev hela familjens nya favoriter så jag måste ta svängen förbi Rusta och köpa flera.

När jag gör en vegetarisk lasagne är det gott att ha i solroskärnor. Det ger lite mer tuggmotstånd och blir himla gott!

Lasagne med röda linser, solroskärnor och spenat 6 port:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 dl rött vin
2 fp á 400 g krossade tomater
2 st tärningar grönsaksbuljong
2 dl röda linser
3 dl vatten
2 dl solroskärnor
300 g fryst spenat
salt & svartpeppar

lasagneplattor
250 g keso
riven ost

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i en gryta. Ha på tomatpuré, oregano och rödvin. Låt steka någon minut.
Slå på rött vin, krossade tomater, buljong, vatten och linser. Låt detta koka under lock i cirka 10 minuter. Känns tomatsåsen för lös, koka en stund till. Är det för tjock, späd med lite vatten.
Blanda i solroskärnor och fryst spenat. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varva lasagneplattor, tomatsås och keso i en ugnsform. Toppa med riven ost. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills osten fått fin färg och lasagneplattorna mjuknat helt.

Det skulle vara gott att strö över fetaost tillsammans med den rivna osten. Har du inte spenat hemma kan du riva i lite morötter eller andra rotsaker.

Lättlagad, billig vardagsmat som dessutom blir supergod dagen efter i matlådan!

0
20

Kärleksmumskladdkaka- veckans fredagsfika

För många år sedan hade jag ett stående tema-inlägg här på bloggen. Nämligen veckans fredagsfika. Och nu när mörkret börjar sänka sig över vårt avlånga land tänkte jag att det kunde vara kul att kicka igång dessa inlägg igen.

Många arbetsplatser kör just med fredagsfika. Att på ett rullande schema fixas det fika till fredagen. Nu behöver inte fikat vara till just arbetsplatsen. Man kan ha fredagsfika hemma efter arbetsveckans slut tillexempel.

Först ut är min kärleksmumskladdkaka- med extra mycket glasyr! Perfekt att baka på torsdagen och förvara i kylen under natten. Den blir bara godare då!

Kärleksmumskladdkaka med extra mycket glasyr:

kladdkaka:
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl kakao

glasyr:

100  g smör
ca 6 dl florsocker
3-4 msk kaffe
2 msk grädde
4 msk kakao

riven kokos

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen åt sidan och ha i sockret. Rör om ordentligt, Tillsätt äggen, ett i taget. Ha sedan i mjöl, vanilj och kakao. Vänd försiktigt runt allt till en jämn smet. Sätt i ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Ha upp smeten och grädda i 180 °C i cirka 15 minuter eller tills kanterna börjat stelna men mitten fortfarande är kladdig. Ställ att svalna.

Smält smöret till glasyren. Blanda i florsocker, kaffe, grädde och kakao. Rör till en jämn, glansig glasyr. Häll glasyren över den kalla kakan. Strö över riven Låt stelna helt i kylen, gärna över natten.

Perfekt att baka och ta med till fredagsfikat!

Har ni fredagsfika på ditt arbete?

1
12

5 middagar som tar mindre än 30 minuter att laga

Photographer: Linnea Seidel

Ny vecka, nya utmaningar och framförallt- nya vardagsmiddagar att laga! Just den här veckan kände jag att 5 middagar som tar mindre än 30 minuter att laga vore bra att tipsa om. För de allra flesta fylls dagarna med jobb, skola och aktiviteter. Som gör att tiden för vardagsmat ibland blir lite knapp.

Idag blir det pasta med skinksås hemma hos oss. 4 hungriga barn kommer med bussen och ska utfodras innan träningen. Ovh vad passar bättre än denna maträtt? Älskad av så många barn (och vuxna)

En annan ruskigt enkelt och god vardagsrätt är min snabba kycklinggryta. Här kan du självklart byta ut kycklingen mot tex quorn och du hellre föredrar det. Gott och lättlagat!

Torsk i ugn är finfin vardagsmat. Här har jag bara kokat ihop en citronsås som jag häller över fisken. Efter 20 minuter i ugnen är fisken klar och middagen kan serveras. Hur fiffigt som helst!

Soppa. Alltid ett bra val när middagen  måste gå fort. Speciellt den här majssoppan som inte innehåller så många moment. Inte heller så många ingredienser. Lättlagat var ordet!

Photographer: Linnea Seidel

Snabblagat asiatisk kycklinggryta. Perfekt att värma sig med när dagarna börjar bli kyliga. Dessutom går den rysligt snabbt att laga.
Variera hettan i grytan beroende på hur stark mat ni gillar. Här hemma brukar var och en få krydda på med chili i efterhand då vi tycker lite olika mycket om kryddstark mat.

Nu önskar jag er den finaste starten på veckan!

0
16