Veckans mat- 5 vardagsrecept

Ny vecka och jag kände för en omgång veckans mat. Att själv gå igenom lite recept brukar kicka igång min fantasi och det blir enklare att inspireras till den där vardagsmaten.

Mina barn ÄLSKAR köttbullar. Sist jag lagade dessa tog dom sopslut. Och jag förstår dom. Hemgjorda köttbullar är fantastiskt gott och inte speciellt svårt att göra heller.

En enda sak kunde Isac komma på i morse som han ville äta i veckan: Fiskgratäng. Så fiskgratäng blir det.  Här tipsar jag om hur du enkelt kan laga denna i två steg, så den går att förbereda på lunchen eller dagen innan. Då blir det riktig snabbmat sen.

Lasagne är alltid bra att ha på veckans matlista. Det bästa är att den går att variera i det oändliga. Så även om du äter lasagne varje vecka behöver man inte tröttna.
Idag tipsar jag om lasagne med linser och solroskärnor. Billigt, gott och smidigt att laga.

Photographer: Linnea Seidel

Snabblagad asiatisk kycklinggryta. Middag på under 30 minuter som smakar MUMS! Precis vad man behöver ha i rockärmen ibland.

Kreolsk gryta, barndomens stora favorit som passar perfekt att göra en fredagkväll då den är ruskigt lättlagad. Det tar faktiskt inte mer än 30 minuter. Gör extra mycket och ät av till lunch under helgen. Godare restlunch finns inte!

Smyger in ett recept på en himla god kaka att baka i veckan vid tillfälle: silviakaka. Eller tuppkaka som den också heter. Gott-gottoi-gott-gott så att säga!

Vad äter ni för gott i veckan?

0
8

Kreolsk gryta med fläskfilé

70-talet ringde och ville ha tillbaka sin maträtt. Men, det får dom INTE. Kreolsk gryta med fläskfilé- precis lika god nu som som för 50 år sedan!!

Dessutom är detta ett av de där recepten som funnits med mig sedan jag var väldigt liten. Fast i vår familj heter den nyårsgryta och åts därav oftast på just nyårsafton.


En gryta jag vuxit upp med. Och med åren älskat mer och mer.

Från början åt jag bara köttbitarna och såsen. Men med åren la jag till bit för bit som uppskattades. Idag äter jag allt, utom ölkorven, den lägger jag över på Sebastian eller Axels tallrik.

Även om man inte riktigt uppskattar alla ingredienser i grytan så måste allt vara med. Annars smakar inte såsen som den ska.

Numera äter vi denna gryta även andra kvällar än nyårsafton. Men jag ska vara ärlig och säga att det faktiskt inte var så många år sedan vi lagade detta till nyår.
Ni vet när man inte orkar göra något avancerat, men ändå äta riktigt gott. Då tar man fram det här receptet!

Kreolsk gryta görs på fläskfilé, men du kan självklart använda fläskytterfilé. Jag har även gjort den på kyckling ett år. Det går också bra. Precis som du skulle kunna använda Quorn, en vegokorv och havregrädde. Anpassa efter dina preferenser.

Viktigt för smaken är att ha i allt spad från syltlöken. Glöm inte det!
Grytan behöver inte koka länge efter att den är klar. Då mjuknar cornichonsen och blir inte alls goda. Vill du göra grytan i god tid innan låter du den bara kallna när alla ingredienser blandats och värm upp den innan servering.

Kreolsk gryta, ca 6 port:

ca 900 g fläskfilé
smör att steka i
2 st kabanoss eller annan kryddstark ölkorv
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mejram
1 msk vetemjöl
6 dl grädde1 burk á 395 g syltlök
1 burk á 350 g cornichons1 burk á 360 g oliver 1 röd paprika 

Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg. Skär ner korven i slantar och stek den hastigt. Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet. Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter. Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika. Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis och en god sallad.

Är kreolsk gryta något du vuxit upp med att äta?

4
14

Recept på silviakaka

Photographer: Linnea Seidel

Ibland, rätt ofta faktiskt, behöver man inte krångla till det. Man kan faktiskt baka en helt vanlig silviakaka och få stående ovationer från exakt alla som smakar. Liten insats- STOR SMAK!

Under några veckor här på hösten tappade jag faktiskt räkningen på hur många gånger denna kaka bakades. Den tog liksom slut lite för fort varje gång!

Photographer: Linnea Seidel


Jag bakade en och tog med till mormor och morfar. Eftersom det bara är dom två där hemma föreslog jag att dom skulle ta med en bit av kakan dagen därpå när dom skulle bort. Men det kom inte på frågan. Den kakan ville mormor faktiskt ha helt själv 😂 Bra betyg ändå va?

Photographer: Linnea Seidel

Varför heter kakan Silviakaka? Ingen aning. Hittar ingenting när jag googlar. Sitter du inne på svaret?

Photographer: Linnea Seidel

En klassisk Silviakaka brukar ha kokos på sig. Men jag hade ingen kokos hemma, så tog flagad mandel. Och jag undrar om det nästan inte blev godare!

Kakan bakar du på ingredienser som oftast finns hemma. Och sen kan du som sagt toppa med kokos, flagad mandel eller varför inte strössel?

Silviakaka:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vanilj och bakpulver. Sikta i det i äggsmeten, rör i vattnet och blanda till en slät smet.

Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda kakan i 175°C i cirka 30 minuter.

Glasyr:

100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
kokos, mandelspån eller strössel att dekorera med

Smält smöret i en kastrull. Ha i florsockret och rör om väl. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tag av från värmen.
Vispa upp äggulan i en skål, ha i lite i taget under omrörning och rör till en glasig glasyr. Tillsätt vaniljen.
Låt glasyren svalna.

Tag ur kakan ur formen. Gör små hål i kakan med hjälp av en ätpinne eller liknande. Detta gör att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den ännu saftigare.
Häll över glasyren, lite i taget.
Strö sist över kokos, mandel eller strössel.

Kanske är detta världens godaste kaka. Jag tror nog det!

4
17