Sega dummlesnittar

Photographer: Linnea Seidel

Säg det med en blomma säger man ju, men jag skulle vilja ändra det till: Säg det med en kaka!
I veckan hade barnen skolavslutning och istället för att köpa en blomma bakade jag sega dumlesnittar.
Kakorna förpackade jag i färgglada pappmuggar och satte cellofan och ett band runt. Enkelt att fixa och väldigt uppskattat. Hoppas jag😅

Tidigare i våras fick jag ett stort bud med dumlekolor. Så jag jobbar fortfarande med att baka upp dom. Och det finns faktiskt inget godare och enklare att baka en sega dumlesnittar. En klassisk kolakaka som får smak av dumle. Receptet är dessutom enkelt att baka många av. Idag dubblade jag bara receptet, då räckte det gott och väl till barnens fröknar och så blev det några över till oss.

För märkligt nog har kakorna en strykande åtgång här hemma. Och med tanke på att det idag blev sommarlov kommer åtgången av kakor inte direkt minska😅

Dumlekakorna är superenkla att baka, de är faktiskt perfekta att göra tillsammans med barnen. Jag toppar dom med flingsalt. För att kombinationen choklad, kola och flingsalt är bland det bästa jag vet!

Sega dumlesnittar, ca 50 st:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
2 påsar Dumlekolor

flingsalt

Vispa smör, socker, vanilj och sirap mjukt med en elvisp. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör snabbt ihop till en smidig deg.

Dela degen i 4 lika stora bitar.

Rulla ut till längder och platta ut dem något. Tag av pappret från kolorna och placera dom i mitten av kakdegslängden. Jag brukar trycka upp kanterna lite mot dumlen så den inte flyter ut i ugnen.

Grädda i 175°C i cirka 12 minuter eller tills kanterna på degen börjar få fin färg.
Strö lite flingsalt över kakorna. Låt dom svalna något innan du skär dom i sneda bitar. Jag skrapade av kniven mot en sked emellanåt då det fastnar lite kola på kniven när man delar.
Låt kakorna svalna helt på plåten.
Om kolan rinner ut lite kan du behöva dela kakorna med en vass kniv igen när det svalnat helt.

Kakorna går fint att frysa.

0
18

Snabb pasta med burrata

Idag bjuder jag på den enklaste av pastarätter du kan tänka dig. Ja om du inte tänker på rätten som jag åt under i princip hela min ungdom: spagetti med ketchup och riven ost. DET är nog den enklaste av alla pastarätter. Men man kan väl säga att det här är en lite lyxigare variant av den.

Pastan är densamme. Men istället för ketchup har jag rostat tomater med vitlök, olja och balsamvinäger  i ugnen. När tomaterna mjuknat blandar man i massor av basilika. Och istället för den där rivna osten min ungdomspastarätt toppades med har jag här använt burrata.

Tack och hej, leverpastej så gott!

På ICA hittade jag burrata för 12 kr förpackningen förra veckan. Så jag kunde verkligen inte låta bli att köpa på mig ett gäng. Har du inte tillgång till burrata funkar det såklart även bra med mozzarella.

Ett av de enklare recepten du kan laga i sommar. Du kommer inte att ångra dig!

Snabblagad pasta med burrata 4 port:

3 msk olivolja
1/2 dl balsamvinäger
3 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
6 st stora kvisttomater
färsk basilika
4 port pasta
2 fp burrata

Ringla ut olja och balsamvinäger i en ugnsfast form.
Finhacka vitlök och ha i den tillsammans med salt och peppar.
Hacka tomaterna grovt och blanda runt dom i den ugnsfasta formen.
Rosta i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de är helt mjuka. Hacka basilika och blanda ner i de ugnsbakade tomaterna. Smaka av med lite mer balsamvinäger, salt och peppar.


Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Men häll inte av vattnet när den kokat klart. Utan ös över pastan från kastrullen direkt ner i såsen.
Blanda väl. Ha upp på ett stort fat och toppa med burrata.

Ska du göra något som känns vällagat men ändå går fort och känns lite lyxigt, då är det här receptet för dig! Väl värt att testa i sommar.

0
17

5 populära kycklingrecept

Kyckling är alltid ett säkert kort att plocka fram. Idag har jag tagit 5 populära kycklingrecept här från Linnéas Skafferi och delar med mig av. Låt er väl inspireras:

En krämig pastagratäng med senap och soltorkad tomat. Enkelt att göra och fantastiskt god!

Tiden på året är här när en smörgås känns helt perfekt att äta till lunch.  Här hittar ni min grillade smörgås med kycklingröra. En kycklingröra som INTE smakar curry. Perfekt att göra iordning och ha i kylen för veckans alla snabba måltider!

Kyckling satay med jordnötssås. Min favorit när jag beställer hem mat. Men insåg att det faktiskt är riktigt enkelt att fixa helt själv. Jag är ju en storälskare av jordnötssmör. Så den här rättan passar mig perfekt!

Är du ute efter ett basic recept på lime och kokoskyckling? Då kan du sluta leta nu! Här är en bra grund att utgå ifrån. Ha i de grönsaker du råkar ha hemma. Servera med nudlar, ris eller vad du gillar bäst.

Den dagen jag upptäckte styckdetaljen kycklingsteak var en lycklig dag! Tänk så gott det är. Perfekt att steka eller grilla. Får fin yta tack vare att skinnet är kvar och köttet blir så saftigt. Med en enkel marinad så har du en lättlagad och god middag på bordet på ett litet kick! Saftig kycklingsteak med citron och ost, receptet hittar du här!

Har du något favoritrecept när det kommer till kyckling?

0
13