Coleslaw med rödkål

Photographer: Linnea Seidel

Högsommaren är här i full blom och vad passar bättre att ha på lut i kylen än en omgång coleslaw?
Perfekt att servera till hamburgare, korv, grönsaksbiffar eller som tillbehör när du grillar.

Jag tycker coleslaw blir allra godast att göra på färsk vitkål eller spetskål och så byter jag gärna ut en del vitkål mot rödkål. Färgen blir helt fantastisk.
En viktig sak att smaksätta med är dijonsenap, lite syra från sitron och så en rejäl dos färsk persilja.

Här rullar sommarlovet och semestern på. Igår hade vi riktigt pangväder och tillbringade dagen ute på Östra holmen utanför Västerås. Så mysigt med en båttur ut, hopp från hopptorn, sola på klippor, äta matsäck och bara ha en härlig semesterdag. Ett stort plus är att man får ha med hunden!

Coleslaw är fint att ha i kylen. På sommaren handlar allt om att snabbt kunna plocka fram mat till hungriga magar.

Så här gör jag.

Coleslaw med rödkål:

ca 3 dl vitkål (färsk eller spetskål)
ca 3 dl rödkål
1/2 dl färsk persilja
2 msk majonnäs
1 dl turkisk yoghurt/gräddfil
1 tsk dijonsenap
ca 1 tsk citronsaft
1 nypa strösocker
örtsalt och svartpeppar

Strimla kål och persilja fint. Blanda majonnäs, yoghurt, dijon, citron, socker, salt och peppar i en bunke. Blanda i den strimlade kålen och persiljan. Blanda om och låt stå i kylen innan servering. Smaka av med mer salt och citron om det behövs.

Annat som är gott att smaksätta coleslaw med är pepparrot. Eller varför inte ha i lite riven morot?

Gott och enkelt.

0
16

Bondkakor med pistage och citron

Söta små bondkakor, med smak av pistage och citron.

Här om veckan blev jag så rysligt sugen på att baka någon god liten småkaka. Efter att ha inventerat skafferiet insåg jag att det fanns en påse med skalade pistagenötter. Och då slog det mig att visst borde man kunna baka bondkakor på pistagenötter istället för mandlar?
Kanske vill dessa pistagenötter ha någon härlig smakkompis med sig i kakan? Vad passar bättre än pistage, citron och lite flingsalt tänkte jag?
Sagt och gjort. En omgång bondkakor med pistage och citron bakades!

Kanske får man inte kalla dom bondkakor då? Är dom en pistagekaka med citron? En italiensk bondkaka? Eller vad får dom heta? Högst oklart känner jag. Men beskriver jag dom som bondkakor med pistage och citron, ja då förstår ni vilken slags kaka jag har bakat.

Jag frös in hälften och resten åkte ner i kakburken. De smakar faktiskt allra bäst lite sådär halvfrusna tycker jag. Underbara till en kopp kaffe.

Här fortsätter högsommarvärmen att trycka på utanför fönstret. Så även idag blir det en dag vid sjön. Min plan var att juni nog blir som juni brukar vara mest. Lite kylig, kanske en del regn. Vilket innebär att jag kan försöka jobba halvdagar även fast barnen är hemma och har sommarlov. Men i denna värme orkar jag inte jobba och allt barnen vill är att bada. Så det blir att gå upp tidiga morgnar och jobba på sena kvällar för att få dagarna fria. Nu LÄNGTAR jag efter semester i varje lite cell av min kropp! Men först ska en del jobb göras klart. Sen så, då ska jag allt ta sovmorgon!!

Bondkakor med pistage och citron:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 50 g hackade pistagenötter
skal från 1 ekologisk citron

Blanda smör, socker och sirap väl. Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Blanda i det tillsammans med de hackade pistagenötterna och skalet från 1 citron.
Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte.
Forma till en eller två långa, rullar och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Tag sedan fram och skär i skivor med en vass kniv. Baka i 200°C i cirka 7 minuter.

1
25

Fräsch gurksallad

Ett fräscht tillbehör i sommar, det är min gurksallad. Som en hybrid mellan tzatziki, yoghurtsås och potatissallad kanske? Supetgott till fisk, en bit kött eller till en matig sallad.

Enkel att göra och otroligt god.
Gurkorna har under hela vintern varit orimligt dyra, precis som paprikan. Men nu är de äntligen i säsong och vi kan producera massor av svenska gurkor. Vilket pressar ner priserna asevärt. Idag köpte jag två gurkor för mindre än vad en gurka kostade för någon månad sedan.

Här hemma håller jag tummar och tår för att mina gurkplantor ska ge gurkor sommaren lång. De har klarat alla halvkyliga nätter, men idag var jag tvungen att täcka dom då det är 30 grader varmt och solen lyser så starkt.

Du kan piffa din gurksallad med tunt skivade rädisor eller rödlök om du gillar det.

Gurksallad: 
2 gurkor
2 kvistar färsk dill
4 dl naturell yoghurt
1/2 dl majonnäs
saft från 1/2 citron
2 tsk lökpulver
örtsalt
svartpeppar

Skär gurkorna i bitar. Finhacka dillen. Lägg i en skål och blanda över yoghurt, majonnäs, citron, lökpulver, örtsalt och svartpeppar. Rör om väl och låt stå svalt i minst 30 minuter.

Jag älskar att använda naturell yoghurt i kalla såser och sallader. Men är det crème fraîche som får ditt hjärta att banka- använd det istället! Majonnäs är inget jag håller speciellt kärt. Men det gör en sån otrolig skillnad i såser som denna. Så hoppa inte över den.

1
21