Moster Barbros Sirapslimpa

Moster Barbros sirapslimpa, för oss en självklarhet till jul. Ett sött och saftigt bröd som passar utmärkt att ha julskinka eller lite god ost på.
Recept har bakats till jul så länge jag kan minnas, när jag var barn så stod mammas moster Barbro för bakandet. Sirapslimpa och bruna bönor- det var hennes bidrag till julbordet.

Tyvärr lämnade moster Barbro detta jordeliv för över 17 år sedan, men som tur är har min moster Cissi tagit över rollen som ytterst ansvarig för att familjen förses med sirapslimpa till jul.

Jag bakade ut 4 st limpor av degen. Men jag tror att Barbro fick minst 6 st.
Kanske för att hon var lam i ena armen och tyckte det var enklare med mindre limpor? Eller för att tiderna var annorlunda förr och man helt enkelt ville få ut så många limpor per deg man bara kunde? Vad vet jag. Men sirapslimporna som vi äter till jul brukar inte riktigt vara så här stora. Men jag tyckte de blev så fina i större format!

Namnet till trots finns det inte en droppe sirap i dom. Nej de bakas på farinsocker.
I originalreceptet står det 1 fp farinsocker. Just det där med farinsockret har alltid varit lite omdiskuterats eftersom förpackningarna ändrat storlek genom åren.
Men som läget är just nu, så är det faktiskt just 1 fp farinsocker som gäller. Men om förpackningarna görs om- så är det 500g farinsocker som är det rätta måttet.

Jag arbetade min deg i maskin och hade inte i allt mjöl. Jag fick ett pr dl över när jag kände att degen var lagom.

Moster Barbros sirapslimpa 4-6 st:

50 g jäst
8 dl vatten
3 ägg
1 paket á 500 g farinsocker
salt
ca 1 påse á 2 kg rågsikt
smör till pensling

Värm vattnet till 37 grader. Bryt jästen i småbitar och blanda med det varma vattnet, tillsätt äggen, salt och farinsocker. Rör tills detta löst upp sig.
Ha sedan i mjölet lite i taget och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Baka ut till 4- 6 stycken limpor och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda i 175°C längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Vill du använda termometer bör brödet komma upp i ca 98°C innan det är klart.
Pensla sedan de klara limporna med smält smör.

6
Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kerstin Nyberg och
Kerstin Nyberg och
6 månader sedan

Hmmm…. När jag kom till Västmanland för ca 25 år sedan gjorde min svärmor en limpa ungefär i samma stuk.

Sååå himla goda, ska ta fram recept o prova igen…. Tack för inspiration 😇

Barbro
Barbro
6 månader sedan

Detta recept påminner om ett min svärmor bakade ofta när jag träffa min sambo och jag vet att det var jättegott så jag får nog leta fram receptet igen.Hon finns inte heller kvar men jag gör en del saker som hon gjorde som min sambo uppskattar.

rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Nästa inlägg

7 recept på julmat till jul

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x