Treveckorssallad

treveckorssallad
AlltsÄ, nu har det varit mycket med onyttigheter hÀr pÄ bloggen i veckan. SÄ idag lÀmnar vi allt vad socker och sötsaker och kastar oss istÀllet in i nyttigheternas vÀrld.
I flera av mina flöden har det den senaste tiden dykt upp olika varianter av treveckorssallad. Tillslut kapitulerade jag och var tvungen att göra en burk sjÀlv. Som för övrigt inte höll sig i tre veckor. Nope, jag hade Àtit upp den efter tvÄ dagar. Vi kanske helt enkelt ska döpa om den till sÄ lÀnge den nu rÀcker-sallad istÀllet. För i Àrlighetens namn. Vem kan ha sÄ god sallad i kylen i tre veckor? Antagligen en person som inte gillar sallad.
Om du nu inte riktigt vet vad en treveckorssallad Àr, sÄ Àr det helt enkelt en rÄkostsallad som du hÀller över en varm lag och sedan förvarar i kylen upp till tre veckor. Salladen behöver stÄ en liten stund i kylen för att liksom blir sÄdÀr smakrik och god.
Men tyvÀrr Àr det socker med i mÄnga av de hÀr recepten. Att ha i socker i salladen kÀnns för mig helt otÀnkbart. DÀrför gjorde jag min variant helt utan socker. Och det gick ju precis hur bra som helst!
treveckorssallad
Jag gillar det hÀr enkla med treveckorssallad. Att man bara har en burk i kylen som man kan stÀlla fram pÄ bordet nÀr maten Àr klar. Man behöver inte tÀnka, planera eller stÄ och hacka och picka sallad i evigheter. Det Àr liksom redan klart. Det jobbet har man gjort en dag nÀr man hade mer tid. Eller helt enkelt en dag dÄ man prioriterade att finriva kÄl och morötter. Vilket jag i vanliga fall gör nÀstan varje dag. Men med en sÄdan hÀr burk i kylen slipper jag ju det!
Jag tyckte min treveckorssallad utan socker blev sĂ„ bra att jag gjorde en burk och gav till mormor i födelsedagspresent. Hon blev verkligen superglad och sa att det var den bĂ€sta presenten hon fĂ„tt i Ă„r! (jag sa dĂ„ inte att vi uppvaktade henne ett par dagar innan hon fyllde och att hon inte fĂ„tt nĂ„gra fler presenter Ă€n…)
Det fina med den hÀr salladen Àr att du kan nog ha i lite av vad för grönsaker du har hemma. KÄl, morötter, paprika. Ja, tomater kanske inte passar sig. Men lite hÄrdare grönsaker om ni förstÄr hur jag tÀnker?
Jag hade rödkĂ„l i min och det gav allt en hĂ€rlig lila ton efter ett par dagar.  Nu Ă€r det hĂ€r ju ingen exakt vetenskap, sĂ„ ta i av det du gillar bĂ€st. Gör hĂ€lften sĂ„ mycket eller dubbel sats. HĂ€r Ă€r liksom allt tillĂ„tet 🙂
 
Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 600 g vitkÄl
ca 200 g rödkÄl
1 röd paprika
1 purjolök
ev fÀrsk persilja
1 dl olja
1 dl vatten
1 dl ÀppelcidervinÀger
2 tsk örtsalt
1 svartpeppar
 
Riv morötterna grovt pÄ ett rivjÀrn. Strimla kÄlen fint pÄ en mandolin eller i matberedaren.
SkÀr paprikan i tunna skivor. Finhacka purjolök och eventuell persilja. LÀgg allt i en stor skÄl och blanda om ordentligt.. Ha upp i vÀl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och lÄt koka upp. SlÄ den varma lagen över salladen. SÀtt pÄ lock och lÄt stÄ i kylen. Salladen Àr som allra godast nÀr den fÄtt stÄ till sig minst ett dygn.
 
SĂ„ ta er tid i helgen och fixa sallad till veckans middagar nu!
bild:Linnéa Seidel

43
Prenumerera
Notis om
guest

14 Kommentarer
Ă€ldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 Ă„r sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Ida
Ida
7 Ă„r sedan

Denna ska jag testa! Fast pĂ„ mĂ„ndag eftersom jag börjar jobba nĂ€r andra tar ledigt i eftermiddag 😀 trevlig helg!

Erika
Erika
7 Ă„r sedan

MĂ„ste testa detta 🙂 Men en grej som jag tyckte va lite otydligt i receptet
– Är det tĂ€nkt att man ska sĂ€tta pĂ„ lock pĂ„ sallad samt stĂ€lla in den direkt? NĂ€r lagen fortfarande Ă€r varm eller ska man vĂ€nta tills lagen har svalnat?

Eva
Eva
7 Ă„r sedan

Sockret behövs för hĂ„llbarhetens skull! Men om du Ă€ter upp den pĂ„ 2 dagar spelar det ju ingen roll…
http://www.dansukker.se/se/om-socker/sockrets-funktionella-egenskaper/haallbarhet.aspx

jannice lindell
6 Ă„r sedan

LÀt spÀnnande!!!!

Jossan
Jossan
6 Ă„r sedan

Hej 🙂 Vad för olja anvĂ€nde du dig av?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara pĂ„  Jossan
6 Ă„r sedan

Jag anvĂ€nde vanlig olivolja 🙂

trackback
6 Ă„r sedan

[…] gjorde en annan variant innan som innehöll en gnutta socker men nu provade jag Linneas recept som bas istĂ€llet och den blev ju lika god. SĂ„ skippa sockret, helt […]

Birgitta
Birgitta
6 Ă„r sedan

Jag har gjort denna sallad flera ggr, fast med lite socker. Jag brukar göra och frysa in blir hur bra som helst, dĂ„ har man sallad till matlĂ„dan. 😊

trackback
6 Ă„r sedan

[…] Den hĂ€r rĂ„kostsalladen föll mig direkt i smak. BĂ„de för dess innehĂ„ll men ocksĂ„ för sina underbara fĂ€rger. Ett hĂ€rligt tillbehör och vansinnigt enkel att göra. Vill ni ocksĂ„ ha receptet till denna sĂ„ kika in hĂ€r : Linneas Skafferi […]

Elisabeth
Elisabeth
3 Ă„r sedan

Jag glömde vÀrma dressingen. Vad göra?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara pĂ„  Elisabeth
3 Ă„r sedan

Det gĂ„r nog bra Ă€ndĂ„ 🙂

Sami
Sami
24 dagar sedan

1 tsk svartpeppar?

mazarinkaka, mazarintÄrta

NÀsta inlÀgg

Mazarinkaka

14
0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x