7 enkla vardagsrecept

7 enkla vardagsrecept

Sju enkla vardagsrecept, här kommer dom!

Först ut mina kycklingköttbullar i kokosmjölk. Så enkelt att göra och fantastiskt gott. Köttbullarna formar jag enkelt med hjälp av en glasskopa, det spelar ingen roll om de inte blir perfekta i formen. Ge yta i stekpannan och slå sedan på kokosmjölk som de får sjuda klart i. MUMS!

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Linsgryta. En stående favorit både hos mig och hos många av er vid det här laget. Smörigt och gott! De sista gångerna jag gjort den har jag även haft i lite potatis eller pumpa. Mättar fint och blir gott!

Tacogratäng

Tacogratäng, en riktig trotjänare hemma hos oss. I höstas gjorde jag iordning fler formar och stoppade i frysen. Bara att låta tina i kylen över dagen och sedan gratinera. Gissa hur smidig fredagsmat det här blev!

lättlagad gnocchi i ugn

Gnocchi i ugn. Har du inte testat? Då måste du göra det nu! Det här blev en riktig familjefavorit som jag lagat i många olika varianter. Sist önskade familjen korv, så då slantade jag olika smaksatta korvar och la runt om gnocchi och grönsaker. Snabblagat och rysligt enkelt.

Ljummen sallad med butternut och kikärtor

Ljummen sallad med kikärtor. En perfekt bas att ha hemma under veckan och sedan tillsätta olika sorters protein till. Och dressingen. SÅ god!

Förbered gärna en frukost/mellanmål till veckan. Då har du något smidigt och gott att ta till när tiden springer ifrån dig (och det gör den, hur väl man än planerar veckan!) Chiapudding med yoghurt och hallon är en favorit!

Enkel kålsallad, pizzasallad med oregano

Precis som det är bra att göra en sallad som håller sig hela veckan. Den här varianten på pizzasallad med både vit och rödkål är god. Jag toppar gärna min kålsallad med oregano. MUMS!

Ni vet väl att jag finns på Instagram? Följ mig gärna där!

1
Kommentera

Tomatbas med massor av grönsaker

Tomatbas med massor av grönsaker

Tomatbas med massor av grönsaker, ett perfekt sätt att enkelt få i hela familjen lite extra grönsaker samtidigt som du ger ditt framtida jag lite hjälp på traven!

När jag använder mixern och har lite tid över brukar jag passa på att mixa ihop en bra tomatbas av vad jag har hemma. Ett perfekt sätt att ta tillvara på grönsaker som börjar bli lite vissna. Men också riktigt fiffigt för att öka mängden grönsaker och baljväxter familjen äter under en vecka.

Idag hade jag morötter (som var riktigt mjuka och tråkiga), palsternacka, selleri, gul lök, vitlök, krossade tomater och vita bönor i. En bra bas som fungerar till köttfärssås, lasagne, soppa, grytor mm. Ner med allt i mixern och frys in i lagom stora portioner.

Jag tillagar inte tomatbasen innan. Men om du har tid och ork blir det ännu godare om du ugnsrostar allt innan det mixas.

Andra saker du kan ha i är tex färska tomater, paprika, olika sorter örter, bönor, kokta linser, aubergine, zucchini, sötpotatis mm.

De smidiga formarna har jag köpt här, och dom använder vi flera gånger i veckan. Om inte till tomatbas så till överblivna rester. Har du ingen form går det bra att frysa in tex plastpåsar. Men jag tycker verkligen dom här är smidiga och värda sin investering!

Jag saltar tomatbasen lätt. Men låter den i övrigt vara okryddad då den ska kunna fungera till olika rätter.

Tomatbas ca 1 1/2 L:

ca 1/2 kg morötter
2 palsternackor
1 hel stjälkselleri
3 stora gula lökar
1 hel vitlök
800 g krossade tomater
ca 400 g vita bönor (konserverade)
salt

Dela morötter, palsternacka och stjälkselleri i mindre bitar. Mixa i en matberedare eller blender. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Ha i det och slå på de krossade tomaterna. Tillsätt bönorna och mixa helt slätt. Ha i lite salt.

Ha upp tomatbasen i silikonformar eller i plastpåsar.

Frys in.

De fyrkantiga blocken av tomatsås låter jag bara tina på svag värme direkt i grytan. Vill jag ha mer löksmak har jag i en kub ugnsbakad lök.
Tomatbasen använder jag sen i tex köttfärssås eller en gryta och tillsätter då bara mer krossade tomater. Har du barn som inte riktigt gillar bitar av olika grönsaker hemma är detta ett perfekt sätt att få i dom en handfull olika grönsaker utan att man behöver bråka om det.

Jag mixar allt i den här blendern. Har den står alltid framme och nära till hands. Fungerar superba!

1
Kommentera

Lökbas med lök och vitlök

Lökbas med lök och vitlök

För ett par veckor sedan såg jag en kvinna på TikTok göra en lökbas av lök och vitlök som hon sedan frös in lagom stora portioner. Lökbasen var sedan bara att ta fram när helst man behövde lök i sin mat. Vilket i ärlighetens namn ändå är rätt ofta.

Med en stundande handledsoperation framför mig med evighetslång rehab efteråt tänkte jag att här har vi det!

För det är inte bara det att jag faktiskt inte kan eller får hacka lök på ett bra tag, jag skyr det även som pesten! En av de absolut tråkigaste sakerna man kan göra i köket.

En riktigt smidig grej att göra som underlättar vardagen enormt. Varesig om du som jag inte kan använda ena armen, precis har fått barn, kanske har ett barn som inte kan med att se minsta lilla lökbit (har haft en son som enligt honom själv var otroligt allergisk mot lök, så jag vet hur det är…) eller bara vill vara snäll mot ditt framtida jag så är det här en riktigt bra grej att göra.

Några tips på vägen:

-Gör det inte med nytvättat hår. Jag luktade lök i flera dagar😂
-Huset kommer också att lukta lök en stund framöver, slå på fläkten eller vädra ordentligt!
-Löken behöver inte skalas, när den svalnat pressar du bara ur den ur skalet. Lätt som en plätt. Samma sak med vitlöken.
-Täck formen ordentligt med folie.
-Du kan göra det här med hur många kilo lök och vitlök du orkar. Jag började med 1 kg lök och två hela vitlökar. Men ångrar att jag inte tog dubbla mängden på direkten.
-Muffinsformar i silikon är perfekt att frysa in dom i. Tag ur lökbasen och lägg dom i en burk eller zip-påse och förvara i frysen.

Jag skulle säga att en puck med lökbas är ungefär detsamma som en lök och ett gäng vitlöksklyftor.

Har man inget problem med att dra fram skärbräda och kniv, svära över lökskal som sitter hårdare än etiketten på en gurkburk och låta mascaran rinna i svarta stråk över kinden. Hacka löken i för stora bitar för ditt lite kinkiga barn så den vägrar äta maten du lagt hela din själ i att laga. Ja då är inte det här tipset för dig. Gör du som du alltid gjort.

Men det här är något jag garanterat kommer fortsätta att göra!

Lökbas med lök och vitlök:

1 kg gul lök
2 hela vitlökar
salt

Skär bort toppen och botten på lökarna. Ställ dom i en ugnsfast form. Skär bort botten på vitlöken och dela hela vitlöken i klyftor utan att skala den helt. Fördela detta över formen.
Täck formen ordentligt med aluminiumfolie och baka i ugnen på 200°C i ca 2 timmar. Detta beror såklart på hur stor lök du använder.
Efter ca 2 timmar, tag ur löken ur ugnen och tag av folien. Låt svalna helt.

Pressa sedan lök ovh vitlök ur skalet direkt ned i en mixer. Jag fick lite vätska i botten på formen som jag också hällde i. Salta.
Mixa helt slätt och ha sedan upp i muffinsformar av silicon. Frys in och ha sedan upp i burk med tätslutande lock eller i zip-påsar.

Låt tina i kylen, eller lägg direkt i köttfärsen, soppan, grytan eller vad du ska laga.

Jag har även lagat en hel del mat som vi har färdig i frysen. Ett par omgångar tacogratäng tillexempel!

8
2 kommentarer

Enkel kålsallad med oregano

Enkel kålsallad med oregano

Veckans sallad: Det blir en enkel kålsallad med oregano. Som den klassiska pizzasalladen. Fast här med både rödkål och vitkål. För det blir så otroligt vackert. Och med en nypa oregano eller två i. För att det blir så otroligt gott.

Jag älskar att göra en större omgång sallad och ha redo i kylen inför veckan. Sen serverar vi stavar av morötter nästan varje dag. Kanske majs eller paprika och tomater. Beroende på vad vi äter.

-Asiatisk morotssallad är gott att göra och ha färdig att bara plocka fram.
– Treveckorssallad är också perfekt att fylla upp en stor burk med.
– Sallad med jordnötsdressing är fint att ha redo och äta av under veckan.

Jag använder den här mandolinen för att få till riktigt fina strimlor av kål. Det är ett favoritredskap vi använder flera gånger i veckan här hemma.

Visste du att vit och rödkål är en väldigt bra källa till många viktiga vitaminer och mineraler?
100 g vitkål täcker ca 57% av ditt dagliga vitamin C behov. Bra va?

Jag höftar ofta när jag gör min pizzasallad. Smaka dig fram hur syrlig du vill ha din. Men det här är bra att utgå ifrån.

Enkel kålsallad med oregano:

ca 300 g vitkål
ca 300 g rödkål
3 msk olivolja
3 msk vinäger
1 tsk salt
svartpeppar
torkad oregano

Strimla kålen fint med en vass kniv eller en mandolin. Ringla över olja, vinäger, ha på salt, svartpeppar och oregano. Rör om väl. Låt gärna stå minst 30 minuter innan servering. Smaka av om du vill krydda upp med mer salt, svartpeppar eller oregano.

Håller minst en vecka i kylen i burk med tätslutande lock.

Krångligare än så behöver det inte vara att göra sallad inför veckans matlådor/middagar.

De här burkarna är perfekt att ha upp salladen i och ta med till jobbet.

3
Kommentera

Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

Vad ska vi äta till middag? Den ständiga frågan som vi nog alla brottas med vecka ut och vecka in. Alla, inklusive jag, fast det här med vardagsmat liksom är mitt arbete. Det jag jobbar med om dagarna.
Då älskar jag att kolla tillbaka i arkivet. Plocka upp favoriter vi inte lagat på länge. Och vips har jag 5 goda och enkla recept att laga i veckan.

Fisk är en sån där sak jag i perioder har svårt att variera. Men den här goda fisken i citronsås var det riktigt länge sedan vi lagade. Så den blir det garanterat i veckan som kommer. Ugnsbakad torsk i citronsås. Lättlagat och uppskattat av hela familjen. Tina fisken och lägg i en form, koka såsen och slå över fisken. Ställ in allt i ugnen så kan du bara slå på en kastrull med potatis och ställa in formen med fisk i ugnen den dagen det ska ätas och du inte riktigt har ork och tid att laga mat.

Kebab i långpanna, här har vi en storfavorit som fungerar precis lika bra att laga en vardag som till helgen. Variera tillbehören efter vad ni själva gillar allra bäst.

Färsen kan du blanda ihop kvällen innan och sedan bara trycka ut i formen innan den ska tillagas. Lätt som en plätt!

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Smörig och krämig linsgryta, det skulle jag inte påstå är barnens favorit. MEN, det är min favorit. Därför lagar jag gärna den och äter av till lunch eller när familjen äter sånt som jag inte riktigt gillar.
Hemma hos oss är det nämligen inget krav att alla ska äta samma mat till middag. För vi gillar alla olika och jag blir otroligt begränsad i vad som ska lagas om alla alltid måste tycka om det.

Efter att jag börjat se på matlagningen och våra måltider så har vi minskat tjafset kring maten rejält. Jag lagar sällan två olika recept dock. Utan man får äta av de rester som finns om maten inte riktigt passar.

Jag hade lite kokt, kall potatis i kylen som jag hade i den här grytan förra veckan. Då blev den betydligt mycket mer mättande. Så nästa gång åker det kanske i lite butternut eller potatis från start.

Jag gör som sagt en stor omgång. Det jag själv inte äter upp fungerar utmärkt att frysa in och ta fram till en smidig lunch.

Kycklingköttbullar i kokosmjölk. Det har också smugit sig in på listan av mat vi gärna äter här hemma. Preppa med fördel kycklingfärsen och frys in köttbullarna. Då är den här middagen klar på ett litet kick. Jag lovar!

One pot tacopasta. Så smidigt, så gott, så lättlagat. Behöver jag ens skriva mer än så?

Funkar lika bra en stressig tisdag som en fredagkväll framför tv´n.

En god frukost du kan förbereda till veckan är min frukostpannkaka i ugn med havre.

En annan sak som verkligen underlättar vardagsmatlagningen hemma hos oss är vår Airfryer. Jag såg att just nu finns flera på riktigt fin kampanj! Tips, tips!

4
1 kommentar