Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep

Här kommer ännu ett recept du kan förbereda och lägga i frysen. Sen den dagen i sommar när du verkligen inte har tid eller ork, då plockar du bara fram, låter tina och tillagar. Så enkelt, så smidigt och framförallt- så gott!

Grekisk kycklinggyros, eller iallafall min variant på det hela. Med få enkla, fräscha ingredienser. Vill du inte frysa in det kan du låta den marineras i yoghurt och kryddor ett dygn och sedan steka eller grilla. Men det är SÅ smidigt att ha detta förberett i frysen.

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep

Servera som en sallad, i pitabröd, libabröd eller med lite ugnsbakad potatis till om ni gillar det.
Och självklart vill man ha en stor skål tzatziki till!

Grekisk kycklinggyros- freezer meal prep:

2 dl naturell grekisk yoghurt
1 msk lökpulver
svartpeppar
2 msk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
salt
saft från 1/2 citron

700 g kyckling (innerfilé)

Blanda yoghurt, lökpulver, svartpeppar, torkad oregano, finhackad vitlök och salt i en zip-påse. Pressa i saften från 1/2 citron.
Blanda om väl. Lägg i kycklingen och se till att alla bitar täcks väl av marinaden.

Låt marineras över natten i kylen. Eller platta ut påsen och frys in. Låt sedan tina i kylskåpet samma dag kycklingen ska ätas. Stek eller grilla kycklingen. Servera med isbergssallad, tomat, gurka, oliver och gärna lite fetaost. Och såklart tzatziki!

Ät i bröd, som det är eller till ugnsbakad potatis.

Här hittar du ett recept på fläskkotletter du kan förbereda och frysa in.
Och här hittar du 2 olika recept på kyckling. Perfekt att fylla upp frysen med!

4
Kommentera

Recept på min BÄSTA tzatziki

Recept på min BÄSTA tzatziki

Recept på min BÄSTA tzatziki

Tzatziki, det är krämigt, det är smakrikt, det är gott. Men det är framförallt väldigt enkelt att göra och perfekt att ha en burk redo i kylen.
Jag använder alltid naturell, grekisk yoghurt till min tzatziki. Det är en stapelvara i kylen och när det brukar vara ca 1/3 kvar i burken är det perfekt att blanda i resterande ingredienser i receptet, sätta locket på burken och så har jag en god röra att använda under hela veckan. Minimalt med disk blir det också 😅

Recept på min BÄSTA tzatziki

Jag har nästan alltid någon form av finhackad ört i min tzatziki. Dill är allra godast, men färsk persilja går finfint det också.
Börjar man googla finns det en uppsjö av varianter på just denna röra. Och man får göra den precis hur man vill. Men jag tycker den blir allra godast med någon finhackad ört och citron i. Men vissa vill ha vinäger i och kör på det om du gillar det bättre!

Mängden vitlök då… Ja ta så mycket DU vill ha och gillar. Jag tycker 2 är ett minimum. Då får då smaken av vitlök utan att den tar över helt. Men vill du ha 5 klyftor i- ha det!

Recept på min BÄSTA tzatziki

Så se till att göra en omgång, ha i kylen och servera till grillat, till sallader eller varför inte blanda i en rejäl klick i lite kokt, kall pasta. Toppa med smulad fetaost och lite grönsaker. Så har du världens enklaste sommarlunch klar på ett litet kick!

För en laktosfri variant kan du bara använda laktosfri yoghurt.

Min BÄSTA tzatziki:
1 gurka
salt
ca 4 dl naturell yoghurt
3 vitlöksklyftor
svartpeppar
2 msk färsk dill eller persilja
1 msk citronsaft
ev mer salt
olja


Riv gurkan på den grova sidan av ett rivjärn. Ha upp i en finmaskig sil och strö över lite salt. Ställ åt sidan.
Blanda naturell yoghurt, pressad/riven vitlök, svartpeppar, finhackade örter och citron i en skål.
Pressa ur vattnet ur gurkan ordentligt. Rör ner den rivna gurkan och smaka eventuellt av med mer salt om det behövs.
Ringla över lite olja och färska örter. KLART!

Andra goda röror jag ÄLSKAR att ha i kylen så här till sommaren är:

3
Kommentera

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Hemgjorda köttbullar. Är det bland det bästa vi har här i Sverige kanske? Något vi känner oss orimligt stolta över och gärna skryter lite om. Hur goda dom är.

Nu var det riktigt längesedan jag gjorde köttbullar, till jul var nog senast. Känner mig lite som min mormor, men det är ju så mycket enklare att göra pannbiffar😅 Så blir oftast det.
Men få saker är faktiskt så goda som svenska köttbullar, sås, lingon och potatis.

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Det finns några saker att tänka på när man gör köttbullar för att verkligen lyckas. Och mina råd dom är:

  • Använd havregryn istället för ströbröd- de binder mer vätska och ger saftigare köttbullar.
  • Låt havregryn och mjölk svälla i minst 20 minuter så dom blir riktigt mjuka.
  • Inget ägg behövs, köttbullarna håller ihop bra ändå!
  • Om du orkar, stek gärna löken mjuk innan du blandar ner den i färsen, det blir allra godast så!
  • Senap och oxfond ger otroligt fin smak till köttbullarna, det är allt du behöver.

Hemgjorda köttbullar:

1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
2 msk grovkornig senap
1 msk oxfond
salt

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla i minst 20 minuter. Gärna längre så havregrynen blir helt mjuka.
Skala och finhacka undertiden lök. Stek på medelvärme i lite smör tills löken är helt mjuk.
Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och köttfärs. Smaksätt med senap, oxfond och salt.

Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. Skölj händerna då och då i kallvatten så är det enklare att göra fina små bollar. Lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka  ca 7-9 minuter.

TIPS! Låt köttbullarna svalna och frys in dom. Perfekt att ha färdiga i frysen och sedan tina och ge fin stekyta i stekpannan!

Köttbullarna håller ihop bra, blir inte torra tack vare att de inte tillagas helt i ugnen utan får gå klart i stekpannan sen.

5
Kommentera

6 meal prep idéer- perfekt sommarmat

6 meal prep idéer- perfekt sommarmat att förbereda och ta fram dagar man varken vill, orkar eller kan laga mat!

Freezer-meal-prep-2-recept-på-kyckling-2

Sommaren står för dörren och jag vet att framtida Linnea kommer att tacka mig för att jag förbereder och fyller frysen med mat som enkelt kan tillagas eller bara värmas på.
För nu går tiden åt till annat än matlagning. Trädgården ska underhållas, avslutningar, träningar och annat pockar på och man hinner helt enkelt inte. För att inte tala om alla de där sommardagarna man verkligen har annat för sig än att stå i köket.

Först ut är en storfavorit, nämligen att lägga kyckling i marinad och frysa in. Perfekt att bara ta fram och tina i kylen, köra i airfryern, i en gryta med kokosmjölk, grilla- ja det finns så många varianter. 2 recept på kyckling hittar du här!

One pot tacopasta. Har du testat? Om inte, gör det. Antingen för att det är enkel vardagsmat som är klar på mindre än 30 minuter. Eller för att du kan förbereda och frysa in och sedan ta fram och ha en härlig middag klar efter bara en liten stund i ugnen.

Stora kycklingköttbullar i ugn. Förbered allt. Frys in och sen den där dagen du vill äta mat som är helt nylagad utan att lägga massa tid i köket tar du fram formen fylld med härliga kycklingköttbullar och tomatsås och kör in den i ugnen. Koka pasta till och du har en underbar middag med väldig liten insats.
När jag i höstas skulle operera handen och inte kunde laga mat på flera veckor var detta ett av recepten jag förberedde och hade i frysen. GULD värt!

Kålsallad med jordnötsdressing. Jag älskar att ha en stor omgång av den här salladen redo i kylen. God att äta som tillbehör till mat. Men också perfekt att äta till lite kyckling. Kanske kycklingen ni hittar högst upp i inlägget skulle vara god att ha till?

Tacogratäng

TACOGRATÄNG, nästa gång du lagar detta- gör det dubbelt upp och frys in den ena. Finns inget lyxigare än att ha en färdig, hemlagad gratäng i frysen och ta fram när man inte orkar laga mat. Medan gratängen går klart i ugnen hackar du lite grönsaker och serverar med nachochips. Middagen är klar på ett litet kick!

Förra sommarens stora, virala recept. Burritos som du gör i ordning, fryser in och tar fram när du behöver.
Dom följde med på fotbollscuper, åts vid sjön, till enkel lunch och middag. Ja helt enkelt när vi behövde äta något snabbt och gott! Jag har gjort flera olika varianter. Den här med kyckling och mango är min favorit!

Ibland är färdiga köttbullar med pasta allt man orkar med. Men det blir garanterat enklare att äta en bra och varierad kost med de rätta förutsättningarna!

0
Kommentera

Lättlagad gnocchi i ugn

Lättlagad gnocchi i ugn

Lättlagad gnocchi i ugn, där allt lagas på en och samma plåt. Precis sån mat som jag älskar!

Att koka gnocchi kan jag tycka blir lite, ja tråkigt. Som en liten degklump. Men om man steker den eller som här- kör den i ugnen. Då blir det MAGI!
I botten på ugnsformen blandade jag olja med lite örtagårdskrydda, lökpulver och salt. Detta masserade jag in i gnocchin och det blev mycket godare än den gången jag bara ringlade oljan över. Som om dom sög åt sig av oljan och kryddorna bättre så här.

Till många av mina recept hittar du en video på hur jag tillagar det på INSTAGRAM.

lättlagad gnocchi i ugn

Jag utgick från vad vi hade hemma och vad familjen gillar.
Alla gav gnocchin tummen upp. Isac petade ut kikärtorna och hoppade över de mosiga tomaterna (vilket var förväntat och helt ok). Så bra när hela familjen kan äta samma middag men man får ta det man helst vill ha. Men möjligheten att faktiskt smaka en krispig och god kikärta finns där. Vem vet, en dag faller den kanske någon i smaken?

Familjen önskade kyckling till. Jag kryddade den på samma vis som plåtmaten och körde den i vår Airfryer. Smidigt värre.
Den ugnsbakade vitlöken pressade jag ut och blandade med grönsakerna. Ett par rörde jag ner i en kall yoghurtsås. MUMS!

I min familj önskar man att grönsaker helst inte ska vara varma och mjuka, så paprikan hade jag på efteråt vilket gav en fin krispighet till maten. Men dom kan såklart åka med från början om man gillar det!

Lättlagad gnocchi i ugn, ca 6 port:
olivolja
3 msk örtagårdskrydda
2 msk lökpulver
salt
1 kg gnocchi
1 tetra kokta kikärtor
1 hel vitlök
ca 250 g färska tomater
2 fp halloumi
svartkål
1 röd paprika

Blanda olja, kryddblandning, lökpulver och salt i botten på en långpanna/ugnsform. Ha i gnocchi och kikärtor. Blanda om väl så att allt täcks av olja och kryddor. Dela den hela vitlöken på mitten och lägg ut halvorna i formen.
Placera ut tomater och skivad halloumi på plåten.

Tillaga i 225°C i cirka 20-25 minuter. Repa svartkålen och skär den i bitar. Ha på den och låt den bli varm men inte bränd, cirka 5 minuter.
Skiva paprikan och strö den över när svartkålen fått färg.

Pressa den bakade vitlöken ur skalet. Spar ett gäng och blanda med lite naturell yoghurt, salt och kryddor om du vill ha en enkel sås till.

Jag airfryade även lite kyckling familjen åt till.

God och riktigt enkel mat!

Här hittar du fler enkla och snabba middagar att bli inspirerad av.


1
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...