Julig Aperlol spritz med glögg

Julig aperlol spritz med glögg

Den stod där, flaskan med Aperol kvar sedan i somras. En liten känsla av att den borde man väl kunna hitta på något roligt med slog rot. Jag menar, vad finns det i Aperol som inte skulle passa bra till julen liksom? När man tänker efter så vore det mer rimligt att dricka den under vintern än till sommaren?

Så här fick den sällskap av en vit glögg och bubbel. Enkelt. Lättsamt. Och fantastiskt gott.
Precis lika enkelt är det att göra en alkoholfri variant på den.
En variant på alkoholfri Aperol hittar du här, alkoholfri vit glögg är enkelt att få tag i och sen toppar du med en god, lite torrare cider. KLART!

Jag gjorde stora isbitar där jag frös in skivor av apelsin, tranbär och en kvist av rosmarin. Det blir himla fint och gör drinken lite festligare tycker jag. Har du en skvätt bubbel eller vitt vin över är det perfekt att frysa in isbitar som dom här av. Så späder man inte ut drinken med vatten från isen.

Julig aperlol spritz med glögg 1 glas:
6 cl Aperol
6 cl vit glögg
bubbel
is

Ha upp en fin isbit i ett glas, häll över aperol och glögg. Fyll upp med valfritt bubbel. KLART!

Hur enkelt och gott som helst.

-Här har jag gjort andra, fina isbitar att servera till vinterns drinkar.
-Här hittar ni en annan variant på glöggdrink

0
Kommentera

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka, jag tänkte -hur fel kan det blir?
Självklart blev det hur bra som helst!

För den som gillar nötsmör är det kul att variera det klassiska jordnötssmöret med något annat. Så här till jul tänkte jag att ett hasselnötssmör smaksatt med pepparkakskryddor kunde vara på sin plats.

Jag låter mitt vara helt osötat. För ska du ha det till att fylla dadlar med, då behövs det verkligen inte sötas. Men toppar du gröten, ja då kanske du vill tillsätta lite sötma på gröten.

Hasselnötterna rostar jag först i ugnen. Det är av två anledningar. Den första är att det tunna, mörka skalet på hasselnötter kan vara lite beskt. Rostar du dom kan du gnugga bort det från hasselnötterna.
För det andra får nötterna en härlig rostad smak som jag gillar.

Självklart kan man hoppa över att smaka upp nötsmöret med pepparkakskrydda. Det är gott precis som det är. Men så här i juletid -MUMS!

Imorgon blir det vi som testar att ha detta på frukostgröten. Det kommer bli hur gott som helst!

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka:
400 g hasselnötter
1 nypa flingsalt
ev 1 msk pepparkakskrydda

Ha ut hasselnötterna på en plåt och rosta i 200°C i cirka 10 minuter eller tills de börjar få färg.
Tag ut nötterna och ha upp på en handduk. Gnugga handduken mot nötterna så får bort det mesta av tunna, mörka skalet.

Ha upp i en matberedare. Mixa, mixa, mixa. Tills du får en krämig konsistens. Smaka av med lite havssalt.
-Om du känner för det, smaksätt hasselnötssmöret med pepparkakskrydda. Smaka dig fram till hur mycket krydda du vill ha i.

Hasselnötssmöret håller utan problem ett par veckor i kylskåpet.

En perfekt present att ge bort så här i juletid, eller att njuta av själv!

Kanske ska jag testa att använda hasselnötssmöret i mina popcornbars? Tror det skulle bli toppen!

3
2 kommentarer

7 enkla vardagsrecept

7 enkla vardagsrecept

Sju enkla vardagsrecept, här kommer dom!

Först ut mina kycklingköttbullar i kokosmjölk. Så enkelt att göra och fantastiskt gott. Köttbullarna formar jag enkelt med hjälp av en glasskopa, det spelar ingen roll om de inte blir perfekta i formen. Ge yta i stekpannan och slå sedan på kokosmjölk som de får sjuda klart i. MUMS!

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Linsgryta. En stående favorit både hos mig och hos många av er vid det här laget. Smörigt och gott! De sista gångerna jag gjort den har jag även haft i lite potatis eller pumpa. Mättar fint och blir gott!

Tacogratäng

Tacogratäng, en riktig trotjänare hemma hos oss. I höstas gjorde jag iordning fler formar och stoppade i frysen. Bara att låta tina i kylen över dagen och sedan gratinera. Gissa hur smidig fredagsmat det här blev!

lättlagad gnocchi i ugn

Gnocchi i ugn. Har du inte testat? Då måste du göra det nu! Det här blev en riktig familjefavorit som jag lagat i många olika varianter. Sist önskade familjen korv, så då slantade jag olika smaksatta korvar och la runt om gnocchi och grönsaker. Snabblagat och rysligt enkelt.

Ljummen sallad med butternut och kikärtor

Ljummen sallad med kikärtor. En perfekt bas att ha hemma under veckan och sedan tillsätta olika sorters protein till. Och dressingen. SÅ god!

Förbered gärna en frukost/mellanmål till veckan. Då har du något smidigt och gott att ta till när tiden springer ifrån dig (och det gör den, hur väl man än planerar veckan!) Chiapudding med yoghurt och hallon är en favorit!

Enkel kålsallad, pizzasallad med oregano

Precis som det är bra att göra en sallad som håller sig hela veckan. Den här varianten på pizzasallad med både vit och rödkål är god. Jag toppar gärna min kålsallad med oregano. MUMS!

Ni vet väl att jag finns på Instagram? Följ mig gärna där!

4
Kommentera

Tomatbas med massor av grönsaker

Tomatbas med massor av grönsaker

Tomatbas med massor av grönsaker, ett perfekt sätt att enkelt få i hela familjen lite extra grönsaker samtidigt som du ger ditt framtida jag lite hjälp på traven!

När jag använder mixern och har lite tid över brukar jag passa på att mixa ihop en bra tomatbas av vad jag har hemma. Ett perfekt sätt att ta tillvara på grönsaker som börjar bli lite vissna. Men också riktigt fiffigt för att öka mängden grönsaker och baljväxter familjen äter under en vecka.

Idag hade jag morötter (som var riktigt mjuka och tråkiga), palsternacka, selleri, gul lök, vitlök, krossade tomater och vita bönor i. En bra bas som fungerar till köttfärssås, lasagne, soppa, grytor mm. Ner med allt i mixern och frys in i lagom stora portioner.

Jag tillagar inte tomatbasen innan. Men om du har tid och ork blir det ännu godare om du ugnsrostar allt innan det mixas.

Andra saker du kan ha i är tex färska tomater, paprika, olika sorter örter, bönor, kokta linser, aubergine, zucchini, sötpotatis mm.

De smidiga formarna har jag köpt här, och dom använder vi flera gånger i veckan. Om inte till tomatbas så till överblivna rester. Har du ingen form går det bra att frysa in tex plastpåsar. Men jag tycker verkligen dom här är smidiga och värda sin investering!

Jag saltar tomatbasen lätt. Men låter den i övrigt vara okryddad då den ska kunna fungera till olika rätter.

Tomatbas ca 1 1/2 L:

ca 1/2 kg morötter
2 palsternackor
1 hel stjälkselleri
3 stora gula lökar
1 hel vitlök
800 g krossade tomater
ca 400 g vita bönor (konserverade)
salt

Dela morötter, palsternacka och stjälkselleri i mindre bitar. Mixa i en matberedare eller blender. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Ha i det och slå på de krossade tomaterna. Tillsätt bönorna och mixa helt slätt. Ha i lite salt.

Ha upp tomatbasen i silikonformar eller i plastpåsar.

Frys in.

De fyrkantiga blocken av tomatsås låter jag bara tina på svag värme direkt i grytan. Vill jag ha mer löksmak har jag i en kub ugnsbakad lök.
Tomatbasen använder jag sen i tex köttfärssås eller en gryta och tillsätter då bara mer krossade tomater. Har du barn som inte riktigt gillar bitar av olika grönsaker hemma är detta ett perfekt sätt att få i dom en handfull olika grönsaker utan att man behöver bråka om det.

Jag mixar allt i den här blendern. Har den står alltid framme och nära till hands. Fungerar superba!

2
Kommentera

Lökbas med lök och vitlök

Lökbas med lök och vitlök

För ett par veckor sedan såg jag en kvinna på TikTok göra en lökbas av lök och vitlök som hon sedan frös in lagom stora portioner. Lökbasen var sedan bara att ta fram när helst man behövde lök i sin mat. Vilket i ärlighetens namn ändå är rätt ofta.

Med en stundande handledsoperation framför mig med evighetslång rehab efteråt tänkte jag att här har vi det!

För det är inte bara det att jag faktiskt inte kan eller får hacka lök på ett bra tag, jag skyr det även som pesten! En av de absolut tråkigaste sakerna man kan göra i köket.

En riktigt smidig grej att göra som underlättar vardagen enormt. Varesig om du som jag inte kan använda ena armen, precis har fått barn, kanske har ett barn som inte kan med att se minsta lilla lökbit (har haft en son som enligt honom själv var otroligt allergisk mot lök, så jag vet hur det är…) eller bara vill vara snäll mot ditt framtida jag så är det här en riktigt bra grej att göra.

Några tips på vägen:

-Gör det inte med nytvättat hår. Jag luktade lök i flera dagar😂
-Huset kommer också att lukta lök en stund framöver, slå på fläkten eller vädra ordentligt!
-Löken behöver inte skalas, när den svalnat pressar du bara ur den ur skalet. Lätt som en plätt. Samma sak med vitlöken.
-Täck formen ordentligt med folie.
-Du kan göra det här med hur många kilo lök och vitlök du orkar. Jag började med 1 kg lök och två hela vitlökar. Men ångrar att jag inte tog dubbla mängden på direkten.
-Muffinsformar i silikon är perfekt att frysa in dom i. Tag ur lökbasen och lägg dom i en burk eller zip-påse och förvara i frysen.

Jag skulle säga att en puck med lökbas är ungefär detsamma som en lök och ett gäng vitlöksklyftor.

Har man inget problem med att dra fram skärbräda och kniv, svära över lökskal som sitter hårdare än etiketten på en gurkburk och låta mascaran rinna i svarta stråk över kinden. Hacka löken i för stora bitar för ditt lite kinkiga barn så den vägrar äta maten du lagt hela din själ i att laga. Ja då är inte det här tipset för dig. Gör du som du alltid gjort.

Men det här är något jag garanterat kommer fortsätta att göra!

Lökbas med lök och vitlök:

1 kg gul lök
2 hela vitlökar
salt

Skär bort toppen och botten på lökarna. Ställ dom i en ugnsfast form. Skär bort botten på vitlöken och dela hela vitlöken i klyftor utan att skala den helt. Fördela detta över formen.
Täck formen ordentligt med aluminiumfolie och baka i ugnen på 200°C i ca 2 timmar. Detta beror såklart på hur stor lök du använder.
Efter ca 2 timmar, tag ur löken ur ugnen och tag av folien. Låt svalna helt.

Pressa sedan lök ovh vitlök ur skalet direkt ned i en mixer. Jag fick lite vätska i botten på formen som jag också hällde i. Salta.
Mixa helt slätt och ha sedan upp i muffinsformar av silicon. Frys in och ha sedan upp i burk med tätslutande lock eller i zip-påsar.

Låt tina i kylen, eller lägg direkt i köttfärsen, soppan, grytan eller vad du ska laga.

Jag har även lagat en hel del mat som vi har färdig i frysen. Ett par omgångar tacogratäng tillexempel!

8
2 kommentarer