Lökbas med lök och vitlök

Lökbas med lök och vitlök

För ett par veckor sedan såg jag en kvinna på TikTok göra en lökbas av lök och vitlök som hon sedan frös in lagom stora portioner. Lökbasen var sedan bara att ta fram när helst man behövde lök i sin mat. Vilket i ärlighetens namn ändå är rätt ofta.

Med en stundande handledsoperation framför mig med evighetslång rehab efteråt tänkte jag att här har vi det!

För det är inte bara det att jag faktiskt inte kan eller får hacka lök på ett bra tag, jag skyr det även som pesten! En av de absolut tråkigaste sakerna man kan göra i köket.

En riktigt smidig grej att göra som underlättar vardagen enormt. Varesig om du som jag inte kan använda ena armen, precis har fått barn, kanske har ett barn som inte kan med att se minsta lilla lökbit (har haft en son som enligt honom själv var otroligt allergisk mot lök, så jag vet hur det är…) eller bara vill vara snäll mot ditt framtida jag så är det här en riktigt bra grej att göra.

Några tips på vägen:

-Gör det inte med nytvättat hår. Jag luktade lök i flera dagar😂
-Huset kommer också att lukta lök en stund framöver, slå på fläkten eller vädra ordentligt!
-Löken behöver inte skalas, när den svalnat pressar du bara ur den ur skalet. Lätt som en plätt. Samma sak med vitlöken.
-Täck formen ordentligt med folie.
-Du kan göra det här med hur många kilo lök och vitlök du orkar. Jag började med 1 kg lök och två hela vitlökar. Men ångrar att jag inte tog dubbla mängden på direkten.
-Muffinsformar i silikon är perfekt att frysa in dom i. Tag ur lökbasen och lägg dom i en burk eller zip-påse och förvara i frysen.

Jag skulle säga att en puck med lökbas är ungefär detsamma som en lök och ett gäng vitlöksklyftor.

Har man inget problem med att dra fram skärbräda och kniv, svära över lökskal som sitter hårdare än etiketten på en gurkburk och låta mascaran rinna i svarta stråk över kinden. Hacka löken i för stora bitar för ditt lite kinkiga barn så den vägrar äta maten du lagt hela din själ i att laga. Ja då är inte det här tipset för dig. Gör du som du alltid gjort.

Men det här är något jag garanterat kommer fortsätta att göra!

Lökbas med lök och vitlök:

1 kg gul lök
2 hela vitlökar
salt

Skär bort toppen och botten på lökarna. Ställ dom i en ugnsfast form. Skär bort botten på vitlöken och dela hela vitlöken i klyftor utan att skala den helt. Fördela detta över formen.
Täck formen ordentligt med aluminiumfolie och baka i ugnen på 200°C i ca 2 timmar. Detta beror såklart på hur stor lök du använder.
Efter ca 2 timmar, tag ur löken ur ugnen och tag av folien. Låt svalna helt.

Pressa sedan lök ovh vitlök ur skalet direkt ned i en mixer. Jag fick lite vätska i botten på formen som jag också hällde i. Salta.
Mixa helt slätt och ha sedan upp i muffinsformar av silicon. Frys in och ha sedan upp i burk med tätslutande lock eller i zip-påsar.

Låt tina i kylen, eller lägg direkt i köttfärsen, soppan, grytan eller vad du ska laga.

Jag har även lagat en hel del mat som vi har färdig i frysen. Ett par omgångar tacogratäng tillexempel!

7
2 kommentarer

Enkel kålsallad med oregano

Enkel kålsallad med oregano

Veckans sallad: Det blir en enkel kålsallad med oregano. Som den klassiska pizzasalladen. Fast här med både rödkål och vitkål. För det blir så otroligt vackert. Och med en nypa oregano eller två i. För att det blir så otroligt gott.

Jag älskar att göra en större omgång sallad och ha redo i kylen inför veckan. Sen serverar vi stavar av morötter nästan varje dag. Kanske majs eller paprika och tomater. Beroende på vad vi äter.

-Asiatisk morotssallad är gott att göra och ha färdig att bara plocka fram.
– Treveckorssallad är också perfekt att fylla upp en stor burk med.
– Sallad med jordnötsdressing är fint att ha redo och äta av under veckan.

Jag använder den här mandolinen för att få till riktigt fina strimlor av kål. Det är ett favoritredskap vi använder flera gånger i veckan här hemma.

Visste du att vit och rödkål är en väldigt bra källa till många viktiga vitaminer och mineraler?
100 g vitkål täcker ca 57% av ditt dagliga vitamin C behov. Bra va?

Jag höftar ofta när jag gör min pizzasallad. Smaka dig fram hur syrlig du vill ha din. Men det här är bra att utgå ifrån.

Enkel kålsallad med oregano:

ca 300 g vitkål
ca 300 g rödkål
3 msk olivolja
3 msk vinäger
1 tsk salt
svartpeppar
torkad oregano

Strimla kålen fint med en vass kniv eller en mandolin. Ringla över olja, vinäger, ha på salt, svartpeppar och oregano. Rör om väl. Låt gärna stå minst 30 minuter innan servering. Smaka av om du vill krydda upp med mer salt, svartpeppar eller oregano.

Håller minst en vecka i kylen i burk med tätslutande lock.

Krångligare än så behöver det inte vara att göra sallad inför veckans matlådor/middagar.

De här burkarna är perfekt att ha upp salladen i och ta med till jobbet.

3
Kommentera

Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

Vad ska vi äta till middag? Den ständiga frågan som vi nog alla brottas med vecka ut och vecka in. Alla, inklusive jag, fast det här med vardagsmat liksom är mitt arbete. Det jag jobbar med om dagarna.
Då älskar jag att kolla tillbaka i arkivet. Plocka upp favoriter vi inte lagat på länge. Och vips har jag 5 goda och enkla recept att laga i veckan.

Fisk är en sån där sak jag i perioder har svårt att variera. Men den här goda fisken i citronsås var det riktigt länge sedan vi lagade. Så den blir det garanterat i veckan som kommer. Ugnsbakad torsk i citronsås. Lättlagat och uppskattat av hela familjen. Tina fisken och lägg i en form, koka såsen och slå över fisken. Ställ in allt i ugnen så kan du bara slå på en kastrull med potatis och ställa in formen med fisk i ugnen den dagen det ska ätas och du inte riktigt har ork och tid att laga mat.

Kebab i långpanna, här har vi en storfavorit som fungerar precis lika bra att laga en vardag som till helgen. Variera tillbehören efter vad ni själva gillar allra bäst.

Färsen kan du blanda ihop kvällen innan och sedan bara trycka ut i formen innan den ska tillagas. Lätt som en plätt!

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Smörig och krämig linsgryta, det skulle jag inte påstå är barnens favorit. MEN, det är min favorit. Därför lagar jag gärna den och äter av till lunch eller när familjen äter sånt som jag inte riktigt gillar.
Hemma hos oss är det nämligen inget krav att alla ska äta samma mat till middag. För vi gillar alla olika och jag blir otroligt begränsad i vad som ska lagas om alla alltid måste tycka om det.

Efter att jag börjat se på matlagningen och våra måltider så har vi minskat tjafset kring maten rejält. Jag lagar sällan två olika recept dock. Utan man får äta av de rester som finns om maten inte riktigt passar.

Jag hade lite kokt, kall potatis i kylen som jag hade i den här grytan förra veckan. Då blev den betydligt mycket mer mättande. Så nästa gång åker det kanske i lite butternut eller potatis från start.

Jag gör som sagt en stor omgång. Det jag själv inte äter upp fungerar utmärkt att frysa in och ta fram till en smidig lunch.

Kycklingköttbullar i kokosmjölk. Det har också smugit sig in på listan av mat vi gärna äter här hemma. Preppa med fördel kycklingfärsen och frys in köttbullarna. Då är den här middagen klar på ett litet kick. Jag lovar!

One pot tacopasta. Så smidigt, så gott, så lättlagat. Behöver jag ens skriva mer än så?

Funkar lika bra en stressig tisdag som en fredagkväll framför tv´n.

En god frukost du kan förbereda till veckan är min frukostpannkaka i ugn med havre.

En annan sak som verkligen underlättar vardagsmatlagningen hemma hos oss är vår Airfryer. Jag såg att just nu finns flera på riktigt fin kampanj! Tips, tips!

4
1 kommentar

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Idag bjuder jag på en av min familjs nya favoriter. Nämligen köttfärsbiffar med sumak och vitlök. Lättlagat till tusen och enkelt att variera tillbehören. Det gör det här till en riktigt bra vardagsfavorit då vi utan problem kan äta det 2 gånger i månaden men bara servera det med olika tillbehör.

Sumak är en krydda som används mycket runt om medelhavet och i mellanöstern. Kryddan har en underbar syrlighet som passar fint till kötträtter, i marinader eller till grönsaker. Testa att ha det på ugnsrostad potatis nästa gång!

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Jag serverade våra biffar till bulgur/ris den här gången. En sås på ajvar med lite naturell yoghurt i. Fetaost, gurkstavar och massor med färsk persilja.

Men du kan såklart göra rotsaker i ugn och ha till. Eller varför inte göra en yoghurtsås och servera köttfärsbiffarna i pitabröd med såsen och grönsaker? Variationerna är oändliga.

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Jag är uppvuxen på min mormor Åsas pannbiffar. Hur mycket jag än försöker återskapa dom går det inte. Smaken blir aldrig densamme. Så jag har gett upp. Jag gör andra slags biffar istället. En sorg i sig, men den rätta smaken infinner sig aldrig. Då får man laga mat på nytt vis, på sitt egna och skapa nya matminnen för sin familj.

Jag fyller handflatan med färsen och formar avlånga biffar som jag sedan steker i ugnen. Vilket gör detta till rysligt lättlagad mat. Vill du kan du förbereda färsen redan dagen innan och ha den redo i kylen. Då blir det här riktigt snabblagad mat.

Sumak är inte starkt, bara syrlig. Så var inte rädd att krydda på med den. Önskar du lite hetta i biffarna? Ha någon form av starkare paprika.

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök 6 port:

1 kg nötfärs
2 ägg
1 dl havremjöl
3 msk sumak
1 msk buljongpulver/örtsalt
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 dl färsk persilja

Ha upp nötfärs i en bunke. Knäck i ägg och ha i havremjöl. Blanda i sumak, buljongpulver/örtsalt. Skala och finhacka/riv lök och vitlök. Jag använder min lökhackare som finfördelar löken jättebra. Ett tips!!

Finhacka persiljan och blanda ner den i färsen tillsammans med lök och vitlök.
Forma till avlånga biffar och lägg ut på en plåt med lite olja.

Tillaga i ugnen på 225°C i cirka 15-20 minuter.

Servera med ris/bulgur, fetaost, grönsaker, ajvar mm. Eller lite ugnsbakade rotsaker.

Lättlagad vardagsmat som hela min familj älskar.

Här hittar du mitt allra bästa recept på helt vanliga klassiska köttbullar.

Havremjöl är perfekt att ha i alla former av färsrätter. Så här gör du det hemma.

2
Kommentera

Chiapudding med yoghurt och hallon

Chiapudding med yoghurt och hallon

Dags för en frukost som passar perfekt att förbereda på helgen och ha redo i kylen inför veckan. Jag pratar om chiapudding med yoghurt och hallon. Eller ja, det behöver inte bara vara till frukost. Idag mixade jag iordning en omgång till sonen att äta mellan skolan och träningen. Då mixade jag även i en banan för lite kolhydrater och extra magnesium.
Perfekt att ha upp i en mindre mattermos och äta innan träningen idag. Den här termosen tar upp till 4 dl och håller kylan fint under dagen, TIPS!

När jag ändå har min mixer igång och gör smoothies brukar jag passa på att mixa ihop lite bär till chiapudding eller overnight oats. För här hemma är det mellanmål som sällan finns kvar länge i kylen. Alltid är det någon som vill ha det till frukost, innan träningen eller som kvällsmål.

Idag mixade jag ihop hallon och yoghurt helt slätt. Men du kan som sagt även ha i en banan, då blir det lite sötare och du får lite kolhydrater och mer magnesium på köpet.

Visste du att:

Hallon är en utmärkt källa till vitamin C? 100 g innehåller 33% av DRI. Och 100 g hallon innehåller 3,7 g fibrer.

Naturell yoghurt innehåller mjölksyrebakterier. regelbunden yoghurtkonsumtion kan förbättra din tarmmikrobiota.

Chiafrön, de innehåller hela 36,3 g fibrer per 100 g! Men är även en utmärkt källa till järn, kalcium, kalium, zink, magnesium, selen mm. Alltså ett riktigt litet mirakelfrö som din kropp älskar!

Naturell yoghurt är ju rätt syrlig, precis som hallon. Så om du är den personen som gillar söta frukostar, mixa i en banan eller ha i lite honung. Jag föredrar den syrliga varianten.
Toppad med lite müsli precis innan servering.

Personligen använder jag 2,5% yoghurt. Men du tar den du eller din familj behöver äta.

Chiapudding med yoghurt och hallon 2 port:

ca 3 dl frysta hallon
4 dl naturell yoghurt av valfri fetthalt
4 msk chiafrön
ev 1 banan eller lite honung för sötning

Lägg hallon och yoghurt i en mixer. Mixa helt slätt (mixa ev i en banan om du vill ha det sötare).
Ha upp i portionsburkar. Fördela chiafrön mellan burkarna och rör om väl. Sätt på lock och ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Jag köper mina fina glasburkar med lock här.

Ett annat gott recept som både innehåller bra med fibrer och protein är den här smoothien!

5
Kommentera