Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Vardagsmat, 5 goda och enkla recept

Vad ska vi äta till middag? Den ständiga frågan som vi nog alla brottas med vecka ut och vecka in. Alla, inklusive jag, fast det här med vardagsmat liksom är mitt arbete. Det jag jobbar med om dagarna.
Då älskar jag att kolla tillbaka i arkivet. Plocka upp favoriter vi inte lagat på länge. Och vips har jag 5 goda och enkla recept att laga i veckan.

Fisk är en sån där sak jag i perioder har svårt att variera. Men den här goda fisken i citronsås var det riktigt länge sedan vi lagade. Så den blir det garanterat i veckan som kommer. Ugnsbakad torsk i citronsås. Lättlagat och uppskattat av hela familjen. Tina fisken och lägg i en form, koka såsen och slå över fisken. Ställ in allt i ugnen så kan du bara slå på en kastrull med potatis och ställa in formen med fisk i ugnen den dagen det ska ätas och du inte riktigt har ork och tid att laga mat.

Kebab i långpanna, här har vi en storfavorit som fungerar precis lika bra att laga en vardag som till helgen. Variera tillbehören efter vad ni själva gillar allra bäst.

Färsen kan du blanda ihop kvällen innan och sedan bara trycka ut i formen innan den ska tillagas. Lätt som en plätt!

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Smörig och krämig linsgryta, det skulle jag inte påstå är barnens favorit. MEN, det är min favorit. Därför lagar jag gärna den och äter av till lunch eller när familjen äter sånt som jag inte riktigt gillar.
Hemma hos oss är det nämligen inget krav att alla ska äta samma mat till middag. För vi gillar alla olika och jag blir otroligt begränsad i vad som ska lagas om alla alltid måste tycka om det.

Efter att jag börjat se på matlagningen och våra måltider så har vi minskat tjafset kring maten rejält. Jag lagar sällan två olika recept dock. Utan man får äta av de rester som finns om maten inte riktigt passar.

Jag hade lite kokt, kall potatis i kylen som jag hade i den här grytan förra veckan. Då blev den betydligt mycket mer mättande. Så nästa gång åker det kanske i lite butternut eller potatis från start.

Jag gör som sagt en stor omgång. Det jag själv inte äter upp fungerar utmärkt att frysa in och ta fram till en smidig lunch.

Kycklingköttbullar i kokosmjölk. Det har också smugit sig in på listan av mat vi gärna äter här hemma. Preppa med fördel kycklingfärsen och frys in köttbullarna. Då är den här middagen klar på ett litet kick. Jag lovar!

One pot tacopasta. Så smidigt, så gott, så lättlagat. Behöver jag ens skriva mer än så?

Funkar lika bra en stressig tisdag som en fredagkväll framför tv´n.

En god frukost du kan förbereda till veckan är min frukostpannkaka i ugn med havre.

En annan sak som verkligen underlättar vardagsmatlagningen hemma hos oss är vår Airfryer. Jag såg att just nu finns flera på riktigt fin kampanj! Tips, tips!

1
Kommentera

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Idag bjuder jag på en av min familjs nya favoriter. Nämligen köttfärsbiffar med sumak och vitlök. Lättlagat till tusen och enkelt att variera tillbehören. Det gör det här till en riktigt bra vardagsfavorit då vi utan problem kan äta det 2 gånger i månaden men bara servera det med olika tillbehör.

Sumak är en krydda som används mycket runt om medelhavet och i mellanöstern. Kryddan har en underbar syrlighet som passar fint till kötträtter, i marinader eller till grönsaker. Testa att ha det på ugnsrostad potatis nästa gång!

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Jag serverade våra biffar till bulgur/ris den här gången. En sås på ajvar med lite naturell yoghurt i. Fetaost, gurkstavar och massor med färsk persilja.

Men du kan såklart göra rotsaker i ugn och ha till. Eller varför inte göra en yoghurtsås och servera köttfärsbiffarna i pitabröd med såsen och grönsaker? Variationerna är oändliga.

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Jag är uppvuxen på min mormor Åsas pannbiffar. Hur mycket jag än försöker återskapa dom går det inte. Smaken blir aldrig densamme. Så jag har gett upp. Jag gör andra slags biffar istället. En sorg i sig, men den rätta smaken infinner sig aldrig. Då får man laga mat på nytt vis, på sitt egna och skapa nya matminnen för sin familj.

Jag fyller handflatan med färsen och formar avlånga biffar som jag sedan steker i ugnen. Vilket gör detta till rysligt lättlagad mat. Vill du kan du förbereda färsen redan dagen innan och ha den redo i kylen. Då blir det här riktigt snabblagad mat.

Sumak är inte starkt, bara syrlig. Så var inte rädd att krydda på med den. Önskar du lite hetta i biffarna? Ha någon form av starkare paprika.

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök 6 port:

1 kg nötfärs
2 ägg
1 dl havremjöl
3 msk sumak
1 msk buljongpulver/örtsalt
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 dl färsk persilja

Ha upp nötfärs i en bunke. Knäck i ägg och ha i havremjöl. Blanda i sumak, buljongpulver/örtsalt. Skala och finhacka/riv lök och vitlök. Jag använder min lökhackare som finfördelar löken jättebra. Ett tips!!

Finhacka persiljan och blanda ner den i färsen tillsammans med lök och vitlök.
Forma till avlånga biffar och lägg ut på en plåt med lite olja.

Tillaga i ugnen på 225°C i cirka 15-20 minuter.

Servera med ris/bulgur, fetaost, grönsaker, ajvar mm. Eller lite ugnsbakade rotsaker.

Lättlagad vardagsmat som hela min familj älskar.

Här hittar du mitt allra bästa recept på helt vanliga klassiska köttbullar.

Havremjöl är perfekt att ha i alla former av färsrätter. Så här gör du det hemma.

1
Kommentera

Chiapudding med yoghurt och hallon

Chiapudding med yoghurt och hallon

Dags för en frukost som passar perfekt att förbereda på helgen och ha redo i kylen inför veckan. Jag pratar om chiapudding med yoghurt och hallon. Eller ja, det behöver inte bara vara till frukost. Idag mixade jag iordning en omgång till sonen att äta mellan skolan och träningen. Då mixade jag även i en banan för lite kolhydrater och extra magnesium.
Perfekt att ha upp i en mindre mattermos och äta innan träningen idag. Den här termosen tar upp till 4 dl och håller kylan fint under dagen, TIPS!

När jag ändå har min mixer igång och gör smoothies brukar jag passa på att mixa ihop lite bär till chiapudding eller overnight oats. För här hemma är det mellanmål som sällan finns kvar länge i kylen. Alltid är det någon som vill ha det till frukost, innan träningen eller som kvällsmål.

Idag mixade jag ihop hallon och yoghurt helt slätt. Men du kan som sagt även ha i en banan, då blir det lite sötare och du får lite kolhydrater och mer magnesium på köpet.

Visste du att:

Hallon är en utmärkt källa till vitamin C? 100 g innehåller 33% av DRI. Och 100 g hallon innehåller 3,7 g fibrer.

Naturell yoghurt innehåller mjölksyrebakterier. regelbunden yoghurtkonsumtion kan förbättra din tarmmikrobiota.

Chiafrön, de innehåller hela 36,3 g fibrer per 100 g! Men är även en utmärkt källa till järn, kalcium, kalium, zink, magnesium, selen mm. Alltså ett riktigt litet mirakelfrö som din kropp älskar!

Naturell yoghurt är ju rätt syrlig, precis som hallon. Så om du är den personen som gillar söta frukostar, mixa i en banan eller ha i lite honung. Jag föredrar den syrliga varianten.
Toppad med lite müsli precis innan servering.

Personligen använder jag 2,5% yoghurt. Men du tar den du eller din familj behöver äta.

Chiapudding med yoghurt och hallon 2 port:

ca 3 dl frysta hallon
4 dl naturell yoghurt av valfri fetthalt
4 msk chiafrön
ev 1 banan eller lite honung för sötning

Lägg hallon och yoghurt i en mixer. Mixa helt slätt (mixa ev i en banan om du vill ha det sötare).
Ha upp i portionsburkar. Fördela chiafrön mellan burkarna och rör om väl. Sätt på lock och ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Jag köper mina fina glasburkar med lock här.

Ett annat gott recept som både innehåller bra med fibrer och protein är den här smoothien!

4
Kommentera

Kycklingköttbullar i kokosmjölk

Kycklingköttbullar i kokosmjölk

Idag blir det asiatiska kycklingköttbullar i kokosmjölk.

De senaste åren har jag allt oftare köpt kycklingfärs. Den finns ofta på nedsatt pris pga kort datum. De senaste månaderna förekommer den dessutom ofta i butikerna till riktigt bra pris. Idag köpte jag för
81 kr/kg. Det är en stor skillnad mot nötfärsens 159kr/kg.
Vi ska ju dessutom helst dra ner lite på det röda köttet, då är kycklingfärs ett himla bra alternativ.

”Men vad gör du med kycklingfärs?!”

-Ja allt jag gör med nötfärs.
Kycklingtacos tillexempel

Här blev det ett gäng enkla kycklingköttbullar i kokosmjölk. Jag tog av det som fanns hemma. Nästa gång gör jag dubbel sats, ger alla kycklingköttbullar fin yta i stekpannan eller ugnen och fryser in hälften. Så smidigt att sen ta fram och tillaga klart dom i såsen ni hittar nedan.

Jag hade färdig bulgur kokt i kylen och serverade till. Men det är lika gott med ris eller nudlar till. Ta det ni gillar bäst hemma hos dig.

Mina barn gillar inte alls varm och mjuk paprika. Därför hade jag i den precis på slutet så den fortfarande behåller sin konsistensens. Men låt den gärna koka med en liten stund om ni gillar det!

Kycklingköttbullar i kokosmjölk:

800 g kycklingfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
några stänk fisksås
2 ägg
1 dl havregryn
ca 2 cm ingefära
saft från 1/2 citron
färsk persilja

5 dl kokosmjölk
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk röd currypasta
1 röd paprika
färsk persilja

Finhacka lök och vitlök, blanda det med färsen. Ha i fisksås, ägg och havregryn. Riv i ingefäran och pressa i saften från 1/2 citron. Finhacka lite persilja och ha i. Blanda om väl. Låt gärna färsen stå en stund om du har tid. Du kan utan problem förbereda färsen redan på kvällen och tillaga köttbullarna dagen efter.

Använd gärna en glasskopa och skopa upp färs med. Klicka ut i en stekpanna och stek tills de får en gyllene yta runt om. Jag brukar göra mina kycklingköttbullar lite större
Slå över kokosmjölk och ha i buljongtärning och currypasta. Låt allt koka tills kycklingköttbullarna är helt klara. hacka paprika och ha i tillsammans med mer färsk persilja.

Smaka av med lite salt och ev lite citron i såsen om det behövs.

Servera med bulgur, ris eller nudlar.

En lättlagad middag som hela min familj gillade.

Här hittar du fler härliga kycklingrecept!

Du vet väl att du även kan följa mig på INSTAGRAM? Där hittar du videor till de flesta av mina recept som finns här på bloggen.

3
Kommentera

Popcornbars med jordnötssmör och choklad

Popcornbars med jordnötssmör och choklad

Idag bjuder jag på något litet gott som är fint att ha redo i kylen/frysen. Nämligen popcornbars med jordnötssmör och choklad. Först hade jag tänkt göra dessa på majskakor med smak av popcorn. Men så kom jag på att varför inte göra dom på popcorn istället?

För visste du att popcorn innehåller både bra med fibrer, protein, vitaminer och mineraler?
Alltså en perfekt grund att göra ett gott mellanmål på. Eller varför inte ha som snacks framför tv´n en fredagkväll?

Jag poppar alltid popcorn i kastrull med lite olja i botten. Här hemma tycker vi det blir absolut godast. Du vet vilken sorts fettkälla du har i och kan styra hur mycket.

Jag valde att inte söta mina popcornbars. I min mening behövs det inte alls. Men är du den som verkligen vill ha det lite sötare? Ja men ha i en skvätt honung.

Även chiafrön är en bra källa till protein och olika mineraler. Så jag hade i 2 matskedar av det. Du får dessutom lite extra knaprig textur av fröna.

När det kommer till chokladen har du mängder av valmöjligheter. Jag gillar en mörkare variant. Men du kan ta det du föredrar bäst. Kanske en med havssalt i? Eller nötter?

Du är helt fri att ta ut svängarna här, smaksätta med sånt du gillar eller vill ha i. Men det här är en bra grund att utgå ifrån. Ett gott snacks att ta istället för att köpa en dyr proteinbar eller äta en söt kaka när suget sätter in där vid 15-tiden ungefär.

Popcornbars med jordnötssmör och choklad:

1 dl opoppade popcorn (drygt 1 L poppade popcorn)
olja att poppa i
1 1/2 dl jordnötssmör
2 msk chiafrön
flingsalt
100 g smält mörk choklad

Poppa popcornen i lite olja. Krossa dom lätt med händerna. Ha i jordnötssmör, chiafrön och lite salt. Blanda väl så alla popcorn täcks av jordnötssmöret.
Smält chokladen och ha i hälften i popcornen. Blanda om ordentligt.

Tryck ut de kladdiga popcornen i en form. Jag använde den här, en favorit! Ringla över den resterande mängden choklad och toppa med lite flingsalt. Ställ kallt.
Skär eller bryt i lagom stora bitar. Förvara i en tätslutande burk i kylen eller frysen.

Ett perfekt mellanmål eller godsak att äta när suget sätter in!

Ett annat gott mellanmål är pannkakor med havre, banan och keso!

1
Kommentera