5 recept med linser och kikärtor

vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Olika sorters bönor och linser är stapelvaror hemma hos oss. Perfekt att plocka fram och dryga ut köttfärrsåsen med, ha i brödet, i grytan eller göra biffar på. När jag förr kunde bunkra frysen full med kött så försöker jag nu ha skafferiet välfyllt av olika sorters baljväxter. Och kanske är du en sådan person som tycker att det blir ensidigt att laga mat på baljväxter. Att allt man gör är linsgrytor.
Då kan jag glädja dig med att så verkligen inte är fallet. Här hittar du nämligen 5 recept med linser och kikärtor, som INTE är linsgryta.
 
Man kan tillexempel göra en mumsig linsstroganoff. Kanske tycker du det påminner om gryta. Men, det här är något annat. När jag lagade detta sist tyckte hela familjen det var supergott! Det påminner verkligen om korv stroganoff. Fast med linser.
 
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Jag är ju en älskare av alla sorters grönsaksbiffar jag. Gärna med en silkeslen hummus till och massa goda grönsaker. SÅ gott! Nu var det väldigt länge sedan jag lagade sötpotatisbiffar med kikärtor, så de kommer serveras här inom kort!

När jag var barn brukade mamma koka pasta och göra en enkel tomatsås till när vi bara var hemma och skulle ha något snabbt till lunch eller middag. Här har jag gjort min pastasås lite matigare genom att tillsätta lite röda linser och morötter. Lättlagat och himla gott!
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Vad nu? Våfflor i ett temainlägg om baljväxter?! Japp, de här sötnosarna är nämligen gjorda på kikärtsmjöl. Hur fiffigt? Lite matigare, lite mer mättande men precis lika goda. Testade att byta ut potatismjölet mot bovetemjöl sist. Det gick hem hos alla utom Isac. Han har så svårt för just smaken av bovete. Så nästa gång blir det att göra på kikärtsmjöl och potatis/vetemjöl igen.
 
enkel vegotacos röda linser
Ingen fredag utan tacos, eller?
När jag drog ner på kött var det här bland de första recepten jag ändrade om. För hur ska man äta tacos om man inte kan ha köttfärs till.
-Det är inga problem alls. Bara man tänker lite. Jag har gjort detta och serverat barnen flera gånger och de har ätit med god aptit. Det är faktiskt så att Sebastian kan föredra detta framför vanlig nötfärs. Det blir liksom inte lika fett. Utan mera fräscht!
Hoppas ni finner lite inspiration till att laga något av baljväxter under veckan som kommer!
 

13
Kommentera

Overnight oats med kokosmjölk

 
frukost, gröt, havregryn
Ni som har hängt här hos mig på Linnéas Skafferi vet ju redan, att jag verkligen älskar frukost. Det är min grej. Och då äter jag gärna gröt i något form. För att det helt enkelt är mums.
Men ibland kan det vara kul att hitta på något alternativ till den klassiska gröten. Och då gör jag overnight oats. Jag vet, det var flera år sedan detta peakade i populäritet. Men varför sluta göra något man gillar bara för att det inte är lika poppis längre? Jag vet allt att ni i smyg äter flygande jacob, kasslergratäng och annan mat som hade sin storhetstid i ett annat årtusende till och med. Men som sagt, gillar man något- fortsätt äta det!
frukost, gröt, havregryn
Jag har gjort otaliga varianter på detta. Och kommit fram till att jag gillar allra bäst att göra overnight oats på kokosmjölk. Allra lyxigast blir såklart att använda den extra krämiga kokosmjölken. Men till vardags brukar jag köra på kokosmjölken som finns på tetra vid de andra växtbaserade (mjölk) dryckerna.
När jag kokar havregrynsgröt använder jag alltid havregryn från Stora Hällsta Kvarn här i Sala. Mer lokalproducerad frukost än så kan man liksom inte få. Men grynen är rätt grova, vilket passar utmärkt till gröt, men blir lite svåra att göra en krämig ovarnight oats på. Därför gör jag dom alltid på typ AXAs lite finare, mjukare gryn. Det tycker jag blir bäst!frukost, gröt, havregryn
Overnight oats med kokosmjölk:
1 dl havregryn
1 msk krossade chiafrön
1 1/2 dl kokosmjölk
en nypa vaniljpulver
valfri frukt eller bär
Blanda samman havregryn, chiafrön, kokosmjölk och vanilj. Blanda väl. Mosa bär eller frukt med en gaffel och rör i. Här hade jag björnbär. Men gillar nog hallon, jordgubbar eller blåbär allra bäst.
Ha upp allt i en burk, sätt på lock och ställ in i kylen. Jag burkar skaka om burken eller röra om i någon gång på kvällen. Sedan låta den stå över natten
Ha upp din kalla gröt i fina portionsglas, dekorera med frukt, bär, kokosflingor eller annat fint.
 
 

11
Kommentera

4 enkla alla hjärtans dag-recept

 
alla hjärtans dag
Glad alla hjärtans dag vänner!
Jag hoppas ni får en himla find dag, när det är fredag och allt! Idag tänkte jag passa på att tipsa om 4 enkla alla hjärtans dag-recept. Sånt ni faktiskt hinner göra idag.
Som de här härliga fyllda chokladbollarna. Lyxiga och ljuvliga!glutenfria plättar, glutenfria pannkakor,
Sugna på ett gott mellanmål idag? Varför inte göra amerikanska bananplättar? Så gott!hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Idag blir det hjärtformade scones till mellanmål tänkte jag. Passar även perfekt att göra till frukost om man så önskar <3
vegansk chokladdipp
Sugen på något chokladigt, kladdigt och makalöst gott ikväll? Gör då min chokladdipp, på bara 3 ingredienser. Eller varför inte en nutelladipp, den är bara så himla god!
 
Har ni några planer för kvällen? Axel ska på disco med några kompisar, så jag och Isac får fira här hemma ikväll.

9
Kommentera

Lättbakade scones

 
hjärtformade scones, alla hjärtans dagImorgon är det så alla hjärtans dag. Kanske blir det ett alldeles lagom firande att baka hjärtformade scones och mysa lite med till eftermiddagsfikat? Eller ja, alltså man kan ju göra dessa till när som, det behöver inte vara alla hjärtans dag. Men jag tänkte att det är ett lagom mysigt pyssel att fixa till i morgon.
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Jag har genom åren testat mig igenom så många olika recept på scones. I jakten på de perfekta. Ni vet. scones som inte är för smuliga, men inte heller bara en degklump. Efter många försök har jag insett att de blir allra, allra bäst om man bakar dom på vetemjöl. Det är bara så. Med för grovt mjöl blir de lätt kompakta och inte så där ljuvligt fluffiga man vill att dom ska vara.
Så jag tänker att det finns tid för allt. Och vill man äta en riktigt god scones, ja då kanske den het enkelt får vara bakad på  vetemjöl.
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Jag hade testade dock att ha i en deciliter havregryn i degen och det blev himla bra. En lite mer mättande känsla helt enkelt.
När man vill få till de där perfekta sconsen finns det ett par saker man kan tänka på:

  • överarbeta inte degen. Gör den gärna i maskin eller med hjälp av degkrokarna.
  • använd kallt smör som du hyvlar i eller skär i väldigt små bitar. Då går de fortare in i mjölet och du behöver inte jobba degen lika länge.
  • jag tycker det går lika bra att använda mjölk som fil eller yoghurt. Ta det du har hemma. Jag använde havremjölk här.
  • om du som jag vill stansa ut scones i olika formar, kavla ut degen direkt på bakplåtspappret. Då behöver du inte flytta runt dom så mycket.
    hjärtformade scones, alla hjärtans dag

Scones är som allra godast när de är nygräddade. Äter ni inte upp alla på en gång är det bäst att frysa in dom och sedan tina försiktigt i ugnen.
Jag vet att många har eller ska ha sportlov nu i veckorna. Kanske är det ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen?
 
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Scones, ca 10 hjärtan:
50 g kallt smör
ca 3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk/yoghurt/fil
en nypa salt
ev lite socker att strö på toppen
Skär eller hyvla smöret i små bitar. Lägg det i en bunke. Blanda i vetemjöl, havregryn och bakpulver. Blanda snabbt ihop tills smöret är finfördelat. Det gör inget om det är små klumpar av smöret kvar.
Ha i mjölken och en nypa salt. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Jag fick tillsätta ca 1/2 dl mer mjöl då min deg blev för kladdig annars.
Stjälp ut degen på ett bakplåtspapper och strö lite mjöl över om den fortfarande känns kletig. Kavla ut till en ca  1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut hjärtan eller de former du önskar. Tag bort överbliven deg, arbeta snabbt ihop och kavla ut igen. Ni vet, pepparkaksmetoden.
Strö ev lite socker på toppen av sconsen. Grädda i 225°C mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Det beror på hur stora scones du gör.
Låt svalna något och servera sedan med smör, marmelad och ost.
 
Hur gott som helst!

30
Kommentera

Bondkakor

småkakor, småkaka, kaka, baka
 
Jag vet inte vad det är, men jag har helt snöat in på småkakor. Klassiska små spröda kakor som är sådär ljuvligt goda att doppa i kaffet. Därför bakar jag nu småkakor för glatta livet. Här om dagen var det schackrutor, idag bondkakor.
För alltså, när ät ni en hembakad bondkaka sist? Det var kanske inte igår nej. Min moster hade bakat ett gäng till jul och då slog det mig hur makalöst gott det faktiskt är. Med en klassisk lite bondkaka till kaffet.småkakor, småkaka, kaka, baka
Idag sitter jag hemma i soffan och jobbar. Ni vet, fryser lite, har aningens med feber och känner mig allmänt hängig. Så då känner jag att det bästa är att jobba från soffan om man kan. Bara det slutar regna ska jag ta med mig hunden ut och få lite frisk luft. Det brukar också vara bra när man inte känner sig helt på topp så här.
Som vanlig kommer en förkylning helt opassande. Imorgon har jag ett event i Stockholm och nästa vecka är sista rycket innan barnen går på sportlov en vecka. Så jag känner att då måste jag hinna jobba undan lite extra mycket. Inte ligga hemma och vara krasslig!småkakor, småkaka, kaka, baka
Jag funderar nu på vilken nästa klassiska småkaka ska bli. Brysselkex? Vaniljdrömmar? Eller vad är man sugen på?
Jag gjorde mina bondkakor liksom lite rejäla. Inte tunna. Jag vill att det ska vara mycket kaka. Och fick ut ca 30 st av den här degen. Men gör du dom tunnare och lite mindre får du med all säkerhet ut ca 50 kakor skulle jag tro.
Kom ihåg att det är viktigt för degen att vila i kylen, så hoppa inte över det.
Bondkakor:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 50 g hackad mandel
 
Blanda smör, socker och sirap väl. Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Blanda i det tillsammans med de hackade mandlarna. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte.
Forma till en eller två långa, rullar och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Tag sedan fram och skär i skivor med en vass kniv. Baka i 200°C i cirka 7 minuter.

19
Kommentera