Våfflor med spenat, färskost och lax

glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Här fortsätter jag att njuta av det faktum att det faktiskt är mars. Att jag och hunden kunde ta en tidig morgonpromenad och det var helt ljust ute. Att Axel och hans kompis drog iväg till fotbollsplanen kl 16. I mott jobb är jag så otroligt beroende av ljuset att jag varje år blir lika överlycklig och lätt förvånad när det är här igen!
För att fira vårens intåg (i den bemärkelsen att det blir ljusare, inte att det precis känns som vår ute) vill jag bjuda på våfflor med spenat, färskost och lax.
glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag kan se det framför mig. Hur vi mumsar på dessa till påsk. Kanske om vi gör som förra året och dukar upp en stor påskbrunch? PERFEKT!glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Som ni vet vid det här laget gillar jag våfflor av de lite mer matiga slaget. Idag testade jag att göra havrevåfflor. Vilket gick hur bra som helst. De blev då också glutenfria.glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag använde färsk spenat som jag förvällde, kramade ur och sedan finhackade. Du kan såklart ta fryst också. Men hade färsk hemma.glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag toppade mina våfflor med färskost, rökt lax, ärtskott och lite flingsalt. Så enkla men rena smaker som känns riktigt fräscha!glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Våfflor med spenat, färskost och lax:
4 dl havremjöl
3 dl havremjölk
2 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
200 g spenat
ca 200 g färskost
ca 200 g kallrökt lax
ärtskott
flingsalt
Blanda havremjöl med mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt ägg, bakpulver och salt. Blanda väl. Låt stå och svälla medan du gör iordning spenaten.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg i spenaten och låt den koka 1 minut tills den mjuknat helt. Skölj den i kallt vatten. Krama ur all vätska och hacka den fint. Rör i spenaten i våffelsmeten.
Grädda våfflorna.
toppa med färskost, rökt lax, ärtskott och lite flingsalt.
 
Det skulle med all säkerhet vara gott med olika sorters smaksatt färskost. Kanske med pepparrot?

5
Kommentera

5 värmande recept på soppa

soppa, rotsaker, rotsakssoppa
Hej mars. Hej månaden som kan vara strålande vår men också isande kall vinter. Som bjuder på takdropp, vårvindar och snöstorm. Man vet liksom inte riktigt vad man ska tro om dig. Lika ombytlig som april, även om det inte svänger lika fort. Så vad passar då att äta denna månad? Kanske ett av de 5 värmande recept på soppa ni hittar i veckans mat här på Linnéas Skafferi?
Som mormors grönsakssoppa. En favorit hemma hos oss.
soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Eller klassikern räksoppa. Jag vet inte hur och när detta recept kom till mig. Men det har varit lite av en favorit sedan dess faktiskt. Lite sådär i smyg, då det sannerligen inte är något fancy över denna soppa. Men den är lättlagad. Och god. I slutändan är det faktiskt allt som betyder något.soppa, pumpa, middag, mat
Precis lika gott som jag tycker att det är med en klar buljongsoppa, lika gott kan en krämig pumpasoppa vara. Tänk. I höstas när jag skrev det här receptet svor jag lite över mörkret, blöta barnvantar och hur fort november rusar fram. Nu har vi kommit ut på andra sidan, för mars känns allt annat än mörk, även om barnvantarna fortfarande är precis lika blöta och månaderna rusar fram!
Får man inte tag i pumpa kan man laga den på sötpotatis istället.
rostad grönsakssoppa, rotfrukter
Låter man fört grönsakerna rostas i ugnen innan man kokar soppa på dom får man en helt annan smak. Det tar lite tid, men det kan det vara värt tycker jag.  Rostad grönsakssoppa med paneer. En riktig favorit!morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Den här härligt krämiga morot och blomkålssoppa slängde jag ihop en dag av vad som fanns hemma och den har varit en riktig favorit sedan dess. Antagligen för att den är himla lätt att göra. Dessutom är just morötter, blomkål och kokosgrädde något jag ofta har hemma. Med de ingredienserna och lite härliga kryddor kommer man nämligen långt! Eller i alla fall så pass långt att du har en mumsig middag inom räckhåll!
 
Till soppa är det ju väldigt gott med bröd. Här hittar ni 5 lättbakade brödrecept som passar perfekt!

0
Kommentera

Mormors grönsakssoppa

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
När barnet en dag säger att han vill äta grönsakssoppa till middag i veckan, ja då är man faktiskt inte sen att uppfylla hans önskan. Snarare tvärt om. Efter att ha klurat ut lite mer vad han exakt menade, grönsakssoppa kan ju vara allt från en mer krämig, mixad historia. Till den här, som är gjord på buljong och hela bitar rotfrukter. Tillslut kom han fram till att soppan inte var mixad. Utan med bitar. Och att själva soppan var klar.

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
Under hela min uppväxt har vi ätit mormors grönsakssoppa, minst en gång i månaden skulle jag gissa på. Och jag förstår att det var perfekt mat att laga till oss alla. För hade hon bara lite rotfrukter hemma kunde hon utfodra oss alla med en stor kastrull soppa liksom. Mormors grönsakssoppa smakade speciellt. Och jag har själv aldrig fått till samma smak som hon kunde. Tyvärr följde hon heller inget recept, utan det hade hon i huvudet bara. Nackdelen med det är ju att man med åren kan glömma hur det var man gjorde.. Men den här gången kom jag riktigt nära ändå måste jag säga.

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

Två saker vet jag dock. Hon serverade aldrig stekt svartkål till. Inte heller bröd bakade på svarta bönor. Men nu är det 2020 och då känns det helt rätt med dessa tillbehör tycker jag! Soppan kokas i all sin enkelhet på morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök. Och så buljong såklart.
När vi åt soppa sist satt Isac och smakade noga på alla bitar av rotfrukter. Han konstaterade att morot inte är lika god kokt som rå. Och att palsternacka är hans nya favorit. Nu är det ju lite svårt att skilja kokt palsternacka och kokt rotselleri åt i färg. Så det slank nog ner en och annan bit rotselleri också skulle jag tro.
soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
Jag ska ärligt säga att jag inte vägde grönsakerna. Jag brukar ta ungefär lika mycket av varje, dock kan det vara svårt att få tag på större palsternackor ibland, så är dom väldigt små tar jag bara mer av de övriga grönsakerna. Det är ingen supervetenskap- det är grönsakssoppa.

Grönsakssoppa på buljong 4 port:
ca 20 cm purjolök
300 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
2 L grönsaksbuljong
ett par stänk citron
salt
svartkål
citronolja
flingsalt
Skiva purjolöken tunt och skölj den väl.
Stek den mjuk i en större kastrull eller gryta. Skala rotsakerna och skär dom i lika stora bitar. Slå på buljongen och koka soppan under lock i cirka 15-20 minuter (beroende på hur stora bitar du gjort). Smaka av med salt och lite citron.

Repa svartkålen. Stek mjuk i lite citronolja. Strö över flingsalt.
Servera soppan tillsammans med svartkål och en god smörgås. Varför inte bröd bakat på svarta bönor?

50
Kommentera

3 recept på pannkakor till mellanmål

pannkakor, mellanmål, lunch, frukost
Pannkakor, det är ett himla fint påfund tycker jag. Passar perfekt en lat och ledig söndag när man vill äta något lite lyxigt till frukost. Eller varför inte packa med ett gäng på picknick? Eller kanske överraska barnen med en stort lass till mellanmål.
Min mormor, hon är den okrönta drottningen av helt vanliga klassiska pannkakor. Så många gånger jag stått med i köket när hon gräddat pannkaka efter pannkaka till oss alla. Idag tänkte jag tipsa om 3 goda recept på pannkakor, med en liten twist.
Som äppelpannkakor. Vem kan liksom motstå det egentligen?
glutenfria pannkakor
Amerikanska havrepannkakor, perfekt att bjuda på till helgfrukosten. Dessa är gjorda på havremjöl istället för vanligt vetemjöl. Bra om du har någon i närheten som av en eller annan anledning inte äter gluten!
mellis, mellanmål, kikärtor
För ett par veckor sedan slängde jag ihop en omgång pannkaksmuffins. Även dessa är lagade på annat än vetemjöl. Här har jag istället använt kikärtsmjöl. Barnen åt med god aptit och jag fick tillslut sätta stopp
 

11
Kommentera

Nice cream milkshake

nyttig milkshake
Hej fredag,
Alltså, var tog det här sportlovet vägen? Swish sa det så var veckan slut. Tur vi har en helg kvar ändå. Lovet har varit fint. Vi har badat, pysslat, promenerat, kollat på film, tvättat drivor med smutskläder, ätit långa frukostar, tjafsat, var lite irriterade på varandra och haft det allmänt som vanligt. Det är liksom lätt att man målar upp en bild av att allt alltid är rosaskimrande här på blogg och instagram. Men verkligheten innehåller ju annat också. Som att jag nu en fredagkväll kl 19 måste sitta och jobba ikapp. Leverera jobb, fakturera, svara på mail och blogga. Det är baksidan med att att ta en veckas ledigt, när man inte har någon annan som gör jobbet åt en. Och att jag otaliga gånger denna vecka fått särat på barnen för att dom rykt ihop som två galna hanhundar. Än så länge klarar jag av att ta tag i dom, och i alla fall lyfta bort den ena, men inte länge till..
Men på det stora hela. Så har veckan varit fin. I morgon tänkte jag mixa iordning varsin milkshake åt kidsen. Jag ogillar att kalla mat nyttig eller onyttig. Men ska man sätta en etikett på detta så faller det kanske under kategorin nyttig ändå. Om man jämför med en klassisk milkshake. Jag tänkte att kan man göra glass på fryst banan och frysta bär, då måste man ju kunna ha det som en bas i en milkshake. Och sedan tillsätta härlig kokosmjölk för en mjukare konsistens. Sist toppar man med någon god grädde. Antingen helt vanlig grädde eller en växtbaserad, om man vill göra den helt mjölkfri. Mums va?
 
 
nyttig milkshake
Det betyder att du faktiskt kan servera denna till frukost. Fint va?
Nice cream milkshake, 2 glas:
2 frysta bananer i skivor
2 dl frysta hallon
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 dl kokosmjölk
valfri grädde
Mixa frysta bananer och frysta hallon till en tjock glass. Ha i vaniljpulver. Tillsätt sedan kokosmjölk till önskad krämighet (hur mycket kokosmjölk som behövs beror på hur fryst bananer/hallon är).
Ha upp i tjusiga glas och toppa med valfri grädde och frysta bär.
Perfekt till ett lite lyxigare mellanmål!

9
Kommentera