ANNONS

Grillade kycklingspett med grillade grönsaker

I samarbete med Svensk Fågel

svensk fågel, grilla
Äntligen är grillsäsongen här igen! Men även jag som arbetar med mat kan ibland tröttna på att det är ungefär samma sak man grillar vecka efter vecka, sommar efter sommar. Därför känns det extra kul att idag få dela med mig av ett urgott recept på grillade kycklingspett, soltorkad tomat och Västerbottensost-dip och grillade grönsaker.
Under förra veckan var jag på ett event tillsammans med Svensk Fågel. Där de bland annat presenterade ett mycket spännande projekt de arbetat med. Nämligen SMAK-projektet där de tagit fram kycklingens bästa smakkompisar. Hur olika råvaror, olika styckningsdetaljer och olika tillagningsmetoder ger olika smak. Och vilka som faktiskt passar allra bäst ihop.
svensk fågel, grilla
En otroligt spännande studie där de arbetat för att utveckla språket. För visst påverkas vi väldigt mycket beroende på vilka ord vi använder när vi beskriver mat. När jag skriver mina recept tänker jag mycket på att titeln ska vara tilltalande, att det ska vara något ni läsare lockas av att läsa och att sedan testa på. Och det var precis detta denna studie handlar om. Hur våra ordval när det kommer till mat gör att vi väljer olika. Att tillexempel  lättlagade, saftiga rödbetsbiffar låter mer lockande, än kort och gott rödbetsbiffar.
Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk matfågelproduktion och uppfödning. All kyckling som är märkt med den gula pippin-symbolen är garanterad svensk kyckling, uppfödd hos Svensk Fågels medlemmar. Svensk Fågel är med och kontrollerar hela kedjan, allt från avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare och slakterier. Vilket gör att du alltid vet att den kyckling du köper hem som har den gula pippin som märke kommer från djur som haft det bra.
Jag är väldigt noga med vilket slags kött jag äter och då känns det bra att veta att Svensk fågel är med och kontrollerar allt.
svensk fågel, grilla
Under eventet vi var på blev vi bjudna på lunch signerad David Lundqvist, Årets Kock 2018. Jag älskar människor som verkligen brinner för sin sak och sin passion. Och här har vi ett lysande exempel på just det. Så mycket energi och matglädje i en enda person. Helt underbart.
Vi fick med oss lite fin kunskap (vem vill inte suga åt sig av tips som Årets Kock ger liksom) som jag tog tillvara på. Tillexempel tipsade han om att lägga kycklingen i saltlag 20 minuter innan den ska tillagas. Och det blev verkligen kanongott! Ett annat tips är att alltid använda termometer när du tillagar kyckling.
svensk fågel, grilla
Nu kanske ni undrar hur det gick i SMAK-projektet? Vilka är kycklingens bästa smakkompisar?  Här kommer top 3, men vill ni läsa listan med de 10 godaste smakkompisarna hittar ni den här.

  1. Stekt innerfilé tillsammans med stekt bacon
  2.  Grillad innerfilé med stekt aubergine
  3.  Ugnsbakad bröstfilé med Västerbottensost

Jag blev riktigt inspirerad av hela listan och tog tillvara på ett par ihopparningar. Därför gjorde jag grillspett på innerfilé som jag serverade tillsammans med en sallad på grillad aubergine, vattenmelon och tomater. Till det en härlig dip på creme fraiche,  soltorkade tomater, finriven Västerbottensost och basilika. Och det är precis detta Svensk Fågel vill med detta, att man ska våga testa nya smakkompisar som passar otroligt bra ihop!
Grillade kycklingspett med auberginesallad, soltorkad tomat och Västerbottensost-dipp 4 port:
800 g innerfilé
2 msk paprikapulver
salt & svartpeppar
135 g soltorkade tomater i olja (gärna eko)
2 dl creme fraiche
1/2 dl finriven Västerbottensost
2 msk finhackad basilika
salt & svartpeppar
1 aubergine
200 g små tomater
olivolja
salt & svartpeppar
1 dl färsk basilika
4 skivor vattenmelon
olja
 
Lägg gärna kycklingen i saltlag i 20 minuter. Torka av och skär i bitar. Lägg i en bunke och pudra över paprikapulver, salt och svartpeppar. Blanda om tills kycklingen är helt täckt av kryddorna. Trä upp kycklingen på spett (använder du träspett, se till att lägga dom i blöt minst 30 minuter innan).
Grilla på indirekt värme i cirka 14 minuter. Vänd efter halva tiden.
Häll av all olja från de soltorkade tomaterna. Finhacka tomaterna och blanda med creme fraiche, riven ost och finhackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Låt dippen stå i minst 30 minuter innan servering.
Skär auberginen i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Ringla över olja och strö över salt. Grilla tills de är helt mjuka och fått fin yta. Dela tomaterna i halvor. Blanda samman grillad aubergine, tomater, olja, salt, peppar och hackad basilika.
Pensla vattenmelonen med olja och grilla tills den fåt fina ränder från grillgallret.
En helt fantastiskt kombination av smaker!
 
vilka smaker har ni helst till kyckling?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
linn lissel
5 år sedan

Men gud vad gott & fräscht! Jag är inte sugen på någonting för tillfället, suger! 🤰🏼👶🏻👶🏻 Men det där såg så enkelt ut för en med icke matsug!

vego, middag, mat , recept

Nästa inlägg

Vegetarisk lasagne med Keso

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x