Äppelpannkakor med hemkokt blåbärssylt

pannkakor, mellanmål, lunch, frukost
Alltså, jag tog visst semester. På riktigt. Vi är på Gran Canaria och min tanke var att lägga upp alla de recept jag förberett under de senaste veckorna. Att ta 30 minuter varje morgon och sitta med jobbet en stund. För jag kan ju liksom inte ta semester. På riktigt.
De två första dagarna satt jag och jobbade en stund. Men Axel ville ha hjälp med läxorna, Isac villa ha hjälp med sitt. Och så sa Axel att det är ju precis som hemma. Du bara sitter och jobbar.
Då la jag undan både dator och telefon. Jag hade kunnat gått upp tidigare, när barnen sov och arbetat. Men vet ni. Jag har själv sovit. Minst 8 timmar varje natt. Fått vakna av mig själv varje morgon. De morgnar jag vaknat tidigt, då har jag gått upp och tränat. Så otroligt skönt! Jag har verkligen haft semester de här dagarna. Helt ovärdeligt faktiskt. Än har vi ett par dagar kvar här på Gran Canaria. Idag blir det en sväng till stranden på eftermiddagen och i morgon förmiddag marknad inne i stan. Men mer om det en annan dag.
pannkakor, mellanmål, lunch, frukost
För idag tänkte jag dela med mig av receptet på de här äppelpannkakorna jag lagade tillsammans med Arla för några veckor sedan. Receptet ligger på Instagram, men kom på att jag aldrig la upp det på bloggen. pannkakor, mellanmål, lunch, frukost
Servera äppelpannkakorna med lättvispad grädde och hemkokt blåbärssylt. Perfekt till frukost, mellis eller kanske till efterrätt!
Äppelpannkakor:

3 ägg
3 dl vetemjöl
ca 5 dl Arla mjölk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 svenska äpplen

Blanda ägg, vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resterande mängd mjölk, bakpulver och vanilj. Riv äpplet och blanda i det.

Stek pannkakorna gyllene i en klick smör

 
Blåbärssylt:

500 g blåbär
250 g socker

Blanda samman blåbär och socker i en tjockbottnad kastrull.

Värm på medelvärme tills bären börjar släppa ifrån sig vätska.

Koka sedan upp sylten och låt koka i cirka 10 minuter

 
Nu ska vi ge ta oss ner mot frukosten. Lyx att bara kunna plocka det man vill och någon annan tar disken <3

4
Kommentera

Äppelpaj i glas

kolasås, äpplen, vaniljkräm, smul
Hej från en ballkong på Gran Canaria,
Här är klockan 7.20 och det är kolsvart ute. Jag och barnen sitter på balkongen, jag jobbar och dom spelar kort. I mörkret. Lite mysigt ändå måste jag säga. Men innan vi for iväg på semester, då hade jag p4 Västmanland  på besök i mitt kök och vi gjorde en supersnabb äppelpaj i glas. Det blev alltså en no bake äppelpaj som inte behöver in i ugnen alls. Hur smidigt som helst. Förutom att havresmulet som man toppar äppelpajen med måste få chans att svalna för att bli riktigt knaprigt, så tror jag det tar ungefär 15 minuter från början till start att få klart den här pajen. Om en det. Perfekt om man blir akut sötsugen eller om man får oväntat besök och vill bjuda på något smarrigt.
kolasås, äpplen, vaniljkräm, smul
I år blev det inte speciellt mycket äpplen hemma hos oss. Ett gäng på ett av träden bara. Men som tur är finns det ändå svenska äpplen att köpa på Ica. När våra tar slut.kolasås, äpplen, vaniljkräm, smul
Jag gillar desserter som serveras i portionsglas. Det blir snyggt att servera.
Till min äppelpaj har jag gjort en hemgjord, rårörd vaniljvisp. Alltså den är så makalöst god. Orkar man inte göra vaniljvisp kan man såklart köpa färdig, eller ha en kula vaniljglass till. Det är också mums. I vaniljvispen vände jag i lite kolasås. Bara för att det är så himla gott helt enkelt.

Äppelpaj i glas:
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl havremjöl/vetemjöl
2 msk sirap
50 g hackade mandlar
2-3 äpplen
1 msk smör
1 tsk kanel
2 äggulor
2 msk socker
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
kolasås efter humör
Bryn smör i en stekpanna. Tillsätt havregryn, mjöl, sirap och mandlar. Låt sedan allt rostas lätt. Häll upp på ett fat så smulorna kan svalna fort.
Kärna ur och skär ner äpplena i mindre bitar. Stek mjuka i lite smör. Krydda med kanel.
Vispa upp äggulor och socker. Vispa grädde i en separat bunke. Blanda samman äggvispet och grädden. Rör i vanilj. Ringla i kolasås och vänd försiktigt om.
Klicka ut lite rårörd vaniljvisp i botten av ett glas. Lägg sedan på äppelbitarna. Toppa med havresmulorna ät direkt!!
Nu har solen så sakta börjat gå upp bakom hotellet. Och det är dags för frukost!
1
Kommentera

5 vegetariska recept- veckans mat

kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Att få ihop en hel vegetarisk vecka kan för många kännas som en hel omöjlighet. Att det räcker fint med att få till en vegetarisk måndag. Men jag har letat lite bland recepten här på Linnéas Skafferi och plockat fram 5 vegorecept ni garanterat kommer uppskatta.
Som tillexempel våfflor. Här har jag gjort dom lite matigare genom att göra våfflorna på kikärtsmjöl. Mina barn åt och tyckte dom var supermumsiga. Och jag var nöjd för barnen fyllde sina magar med något annat än vetemjöl 🙂
quorngryta, curry, vegan, vego
Snabblagad currygryta med cuorn. Perfekt vardagsmat. Hemma hos oss gillar vi currygryta och jag tycker det är himla lättlagad mat som man enkelt får god smak på utan speciellt stor ansträngning.
morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Hösten är här och med den kommer soppornas högtid. Soppa är ett perfekt att laga när man vill äta vegetariskt. För grönsakssoppa är ju oftast just vegetarisk. Utan ansträngning liksom.
vegetarisk lasagne. vego
Alltså lasagne. Det är så himla gott! I går lagade jag en variant av den här. Två stora formar för vi var en hel massa folk som skulle äta. Och inte blev det mycket kvar inte. Bästa betyget ändå!
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Ska vi äta något snabblagat och som ändå känns lite kul, då gör jag hemgjord kebab på vegofärs. Enkelt och himla gott!
 
Svårare än så är det inte att få till en vegetarisk vecka faktiskt.
 
Här sitter vi lite som på nålar, för på onsdag var det tänkt att vi skulle flyga till Gran Canaria. Men vi vaknade upp till att flygbolaget gått i konkurs. Så nu väntar vi på besked om det kommer bli någon resa till värmen eller hur det går. Jag vet att alla som skulle ha åkt idag fick inställda resor. Så vi håller alla tummar och tår för att dom fått till någon lösning tills på onsdag.
 

5
Kommentera

Fem goda recept med choklad

nice cream, smoothie,
Fredag. Och fem goda recept med choklad. Vad mer än det kan man begära egentligen? Det bästa med choklad är ju att man faktiskt kan äta det både morgon middag och kväll. Eller, iallafall till både frukost, mellanmål och efterrätt. Vilket typ är samma sak.
Nästa vecka åker vi till Gran Canaria en vecka. Och som vanligt blir det korvstoppning med jobb innan för att allt ska bli klart. Så man kan njuta lite av ledigheten sen. Så idag ska det liksom bli extra skönt med fredagskvällen. Även om helgen kommer innebära lite jobb för min del för att jag ska hinna.
Men nu, åter till chokladen. Vad sägs som en snickerssmoothie till frukost i helgen kanske? Jag säger JA TACK!
Pots de Crème chokladpudding
Bjud på en enkel men lyxig chokladpudding i morgon. Pots de creme, chokladpuddingens lite mer fancy kusin kan man kanske säga. Makalöst god och inte alls speciellt svår att göra!
veganska jordnötstryfflar
Min senaste svaghet här i livet. Jordnötsbollar. Tyvärr ekar lådan dessa låg u tom nu. Jag åt upp alla, helt själv! Så himla turligt att ingen annan i familjen delar min kärlek till jordnötssmör.
chokladfluff med geisha chokladmousse
Om ni letar efter en enkel efterrätt, då behöver ni inte söka längre. På bara två ingredienser fixar ni det här härliga chokladfluffet. Mums fillibabba!
vegansk chokladdipp
Eller vad sägs om att göra en chokladdipp fredagskvällen till ära? Den här kan du enkelt göra vegansk om du så önskar. Är du mer sugen på nutella? Testa då min nutelladipp. DEN ÄR SJUKT GOD! punkt.
Jag hoppas ni alla rå en riktigt härlig fredag och njuter åt helgen <3
 

0
Kommentera

Sverigekaka

pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Sverigekaka, silviakaka, pensionärskaka. Kärt barn har många fina namn. I helgen hjälptes vi åt att göra badplatsen vi har här i byn redo för hösten. Stänga igen omklädningsrummen, plocka bort sommarens fimpar (som Isac trodde någon tappat. Ingen är väl så dum att man med mening kastar fimpar på marken?!?!) och såklart fikade vi. Det måste väl ändå vara det bästa med arbetsinsatser som dessa? De belönas alltid med fika.
Och det bjöds på pensionärskaka och äppelkaka.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Och jag tänkte, att det är precis sånt här fika jag gillar. Inte speciellt på något vis. Inte iögonfallande alls. En mjuk kaka med ett krämigt inre. I all sin enkelhet.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Istället för att försöka uppfinna hjulet varenda gång jag tar en slickepott i handen kan det faktiskt vara skönt att baka något som så många innan mig bakat tidigare. Att få baka något man från början vet blir bra. Vill man går det såklart fint att variera kakan. Istället för att smaksätta fyllningen med vanilj kan man ha i kanel, och kanske lite kardemumma i själva kakan. Då blir det någon form av kanelbullekaka. Eller kanske saffran till jul? Vad tror ni om det?
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Jag bara googlade och hittade en hel drös recept. Alla ungefär lika. Jag tror det var Lindas recept det slutade med att jag använde. Jag hade dock ingen mjölk hemma till fyllningen. Så fick ta grädde istället. Det gjorde verkligen inte saken sämre om jag säger så. Kanske ska den alltid göras på grädde framöver? Jag tror faktiskt det. Just ja, sen gjorde jag nog lite extra mycket fyllning. För att fyllning är gott. Men skriver ner orginalreceptet här. Så får ni göra så mycket fyllning till er kaka som samvetet klarar av.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Själva kakan är sådär riktigt busenkel att baka. Inga konstigheter alls. Sedan delar man bara i två bottnar. Kokar ihop fyllningen och fördelar den över de båda bottnarna, lägger ihop kakan och låter den stå till sig i kylen ett tag. Pudra lite florsocker över, dekorera med färska bär om du har och njut av kakan tillsammans med en god kopp kaffe.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Min mormor har lärt mig en väldigt viktig sak när det kommer till bakning: När man tror man vispat ägg och socker tillräckligt länge, då vispar men en stund till. Och det är verkligen så sant! För att få en fin och hög sockerkaka, då får man vispa. Det är massor med år sedan hon sa så till mig. Men varje gång jag vispar ihop ägg och socker, då tänker jag på mormor <3
 
Sverigekaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
fyllning:
100 g smör
1 dl grädde eller mjölk
1/2tsk vaniljpulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i mjöl och bakpulver. Blanda i det varma vattnet och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en rund form. Ha i smeten och grädda i 180°C i cirka 35 minuter. Låt svalna i formen.
Smält smöret i en kastrull. Slå i grädde/mjölk och vanilj.
Dela kakan i två bottnar. Skeda över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan och låt den gärna vila i kylen ett par timmar eller så. Pudra över florsocker innan servering.
 
Har du någon klassisk kaka som favorit?

3
Kommentera