Asiatisk morotssallad

Asiatisk morotssallad

Asiatisk morotssallad

Ibland känns det som om jag måste ta ett SMS-lån för att ens ta mig igenom avdelningen för frukt och grönt. Gurka och paprika för över 60kr kg. Nej. Det går inte. Men då är det en himla tur att det faktiskt finns grönsaker som fortfarande håller skapliga kilopriser. Som svenska, underbara morötter.

När mina barn ser tillbaka på sin barndom, då är det nog morötter dom kommer att se. För här går det ett par kilo morötter i veckan. Det serveras till de allra flesta måltider i form av stavar.
För det gillar ALLA i familjen.

Asiatisk morotssallad

Men ibland kan man ju vilja äta annat än morötter i stavar. Så efter en snabb koll i kyl och skafferi insåg jag att det nog fanns ingredienser till någon form av asiatisk morotssallad här.

Självklart kan du riva i ingefära och vitlök. Smaksätta med en skvätt soja och lite chili. Men jag gjorde det väldigt basic idag. Inga stora utsvävningar.

Nästa gång river jag nog i lite vitkål också. För utfyllnad. Oftare har den ett högre kilopris än just morötter. Men fortfarande inom ramen för vad som är rimligt. Dessutom är det fint att kunna köpa svenska grönsaker i mars!

Asiatisk morotssallad

Jag råkade bara ha rödvinsvinäger till hands och det funkade fint. Men har du risvinäger är det kanske godare. Men med tanke på att jag gjorde salladen för att hitta på ett billigt alternativ att ställa fram till middagen så säger jag så här: ta den vinäger du har hemma!

Sesamolja är något jag alltid har till hands. Älskar smaken och har det gärna på wookade grönsaker och i princip till all asiatisk matlagning. MUMS!

Att hyvla 4 morötter kan kännas som väldigt mycket morötter. Men efter någon timme har de mjuknat och minskat väldigt i volym. Så det är bara att ösa på.

Jag brukar ha lika delar vinäger som olja. Morötterna i sig är så söta att jag ogärna sötar extra.

Asiatisk morotssallad:

4 st stora morötter
2 msk sesamolja
2 msk vinäger
saft från 1 lime
färsk persilja
sesamfrön
salt efter smak

Skala morötterna och strimla dom sedan antingen med mandolin eller potatisskalare. Jag använde de sistnämnda idag.
Häll på olja, vinäger, lime, finhackad persilja och sesamfrön. Blanda väl och smaka av med lite salt.
Låt gärna stå och dra någon timme innan servering så utvecklas smakerna mer!

En annan riktigt god sallad att göra i ordning och ha i kylen är min treveckorssallad! Så god och prisvärd!

6
2 kommentarer

Tacogratäng

Tacogratäng

Tacogratäng

Tacogratäng. Så märkligt att det receptet inte finns här på Linneas Skafferi med tanke på att det är ett recept som hängt med sen min barndom.
Dessutom är det en sån där rätt min mamma lagat och kommit över med när det har behövts.
Som när man kommer hem från förlossningen med en helt nybakad bebis. Eller från semestern och kylskåpet ekar tomt. Då är en form med tacogratäng fint att få hemlevererad.

Själv gör jag den när jag egentligen inte orkar laga mat, men vill ha något hemlagat. Lättlagad mat som fungerar veckans alla dagar.

Tacogratäng

Egentligen ska det vara purjolök i den. Men eftersom vi under ca 10 års tid nu har haft ett barn som lider av obotlig allergi mot allt grönt i mat har jag liksom glömt av det. Men den obotliga allergin verkar nu äntligen ha gått över med orden ”det är väl bara att äta”.
Så nu kan jag äntligen återinföra purjolöken här hemma.

Här har man friheten att ha i av det man gillar. Bönor och linser, grönsaker- ja det som gungar er båt helt enkelt.

Tacogratäng

Sen serverar jag nachos, en stor grön sallad och lite salsa till tacogratängen.

Ska den fungera som matlådor? Grädda då gratängen direkt i matlådor i glas. Supersmidigt! Vi har olika varianter av den här matlådan hemma.

Gratängen går att förbereda och antingen frysa in ogräddad eller ställa in i kylen. När den sen ska ätas är det bara att låta den tina om den varit fryst, eller ställa in direkt i ugnen om den bara stått i kylskåpet. Hur smidigt som helst!

Tacogratäng

700 g nötfärs
3 påsar tacokrydda
400 g krossade tomater
vatten
15 cm purjolök
200 g färskost
1 burk valfri salsa
2 paprikor (och eller tomater, majs, bönor mm)
riven ost

Bryn nötfärsen i en stekpanna. Ha i tacokrydda, krossade tomater och vatten (jag brukar skölja ur burken med krossade tomater med vatten som jag har i köttfärsen).
Strimla purjolöken fint och ha i den i botten på en ugnsfast form. Ha på köttfärsen. Blanda samman färskost och salsa. Dela paprikan och ha på den på tacofärsen. Bred ut ett lager med färskosten och toppa med riven ost.
Så här långt kan du förbereda och antingen frysa in gratängen eller ställa den i kylen till ett senare tillfälle.

Gratinera tacogratängen i 225°C i cirka 20 minuter eller tills osten börjar få fin färg.

Servera med nachochips, sallad och salsa.

Hur gott som helst!

En annan maträtt du kan förbereda och ha färdig i kylen är dessa enchiladas!

1
Kommentera

Så här gör du mannafrutti hemma

Mannafrutti

mannafrutti

Idag har jag gjort oss en omgång hemgjord mannafrutti. Enkelt och gott som mellanmål och perfekt att göra på överbliven gröt.
Inte för att det blir just överbliven mannagrynsgröt hemma hos oss speciellt ofta. Aldrig vid närmare eftertanke. Så jag fick helt enkelt koka 4 portioner enbart till detta syfte. Men nu vet jag att det enkelt finns mellanmål i kylen för barnen att ta när hungern sätter in.


För ca 10 år sedan var mannafrutti något jag gjorde flera gånger i månaden. Då, när huset beboddes av en 4 och en 1 åring var det precis som nu fint att ha mannafrutti klar i kylen och ta fram. Då, gjorde jag mannafrutti så här. Fyllde gärna upp återanvändbara klämmisar och tog med på språng.
Idag har jag gjort lite annorlunda.

mannafrutti

Jag blandade den kalla gröten med vaniljkvarg idag. Förut tog jag helt enkelt bara vanlig vispgrädde. Vill du lyxa till den här varianten har du i lite vispad grädde i den, det blir hur gott som helst!

Så här gör du mannafrutti hemma:

Mannafrutti 4 port:

1 1/2 dl mannagryn (jag tog fibermannagryn)
8 dl mjölk
salt

500 g vaniljkvarg
sylt/färska bär

Blanda mannagryn, mjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp och koka under omrörning så inga klumpar bildas eller det bränner fast i botten på kastrullen.
Låt gröten svalna helt (täck gärna ytan med plastfolie så bildas inget ”skinn” på gröten.
Blanda den kalla gröten med kvarg.

Servera med sylt eller färska bär.

Förvara i portionsburkar i kylen, så är det enkelt att bara ta en burk när du behöver ett snabbt mellis på språng.

Ett annat gott mellanmål att ha färdigt i kylen är min enkla ostkaka med Keso!

1
2 kommentarer

Ljummen sallad med butternut och kikärtor

Ljummen sallad med butternut och kikärtor

Ljummen sallad med  butternut och kikärtor

Om någon frågar: Linnéa, vilken är din favoriträtt? Då skulle jag säga att mat som detta recept. Det är min favorit. En ljummen sallad där salt möter något lite sött. En bra grund att äta precis som den är eller ha hemma i kylen under veckan. Antingen steker jag på lite kyckling och serverar till, eller så är jag riktigt slö och bara öppnar en burk tonfisk och har till. På det här viset har finns det lunch lättillgänglig åt mig hela veckan. Så bra.

Ljummen sallad med  butternut och kikärtor

Jag mixade ihop en lite enkel dressing på det som fanns hemma i kylen. Färska örter som persilja och dill (jag äälskar dill just nu, känns så fräscht!), vitlök (såklart), tahini, olja och citron. Fräscht, gott och enkelt. Och en perfekt konstrast till den söta butternut pumpan.

Ljummen sallad med  butternut och kikärtor

Butternut pumpa är väldigt söt. Så jag gillar de lite salta och syrliga tillbehören som dressingen och fetaosten. Men den ljumma salladen är också jättegod att servera till grillat kött eller kyckling. Det behöver inte bara bli matlådemat av den.

Jag hittade en påse med kikärtsbulgur hemma som jag kokade i lite buljong och hade i. Men ha i de gryner du gillar bäst. Lite kokt, kall pasta om du hellre föredrar det fungerar också bra!

Ljummen sallad med butternut och kikärtor:

2/3 butternut pumpa
1 fp á ca 400 g kikärtor
1 msk lökpulver
salt
olja
grönkål
kokt kall bulgur, couscous, pasta eller liknandefetaost

ca 2 dl färska örter (jag tog dill och persilja)
1 vitlöksklyfta
2 msk tahini
2 msk olivolja
saft från 1/2 citron
salt
vatten

Skala och dela pumpan i jämnstora bitar. Ha ut på en plåt. Skölj kikärtorna och ha på dom. Smaksätt med lökpulver, salt och olja.
Ugnsbaka kikärtor och pumpa i 225°C i cirka 20-25 minuter. Repa undertiden kålen och stek den snabbt så den mjuknar.
Blanda ugnsrostad pumpa och kikärtor med grönkål och kokt kall bulgur.

Mixa snabbt ihop örter, vitlök, tahini, olja, citron och salt. Tillsätt vatten till önskad konsistens.

Servera salladen med färsk dill och fetaost.

Hur gott som helst!

Gillar du att förbereda mat? Då kanske du även gillar mina stora kycklingköttbullar i ugn som du enkelt kan förbereda och ha i frysen!

1
Kommentera

Indisk kycklinggryta

Indisk kycklinggryta

Indisk kycklinggryta

Här kommer ett av min familjs favoritrecept just nu: Indisk kycklinggryta. Där det viktigaste är att den är lättlagad och att alla i familjen gillar vad som är i.
Jag vet att det inte är helt autentiskt. Men det är inte det som är målet här.
Målet är att sätta mat på bordet inom 30 minuter- på så få ingredienser som möjligt.

Indisk kycklinggryta

För att slippa stå där med många olika sorters kryddburkar gör jag det enkelt för mig. Jag brukar nämligen köpa påsar med färdig kryddmix. Här har jag använt Tikka Masala. Den ger mycket smak, men utan att vara stark. Vill man är det bara att addera mera hetta om man önskar.

Mina barn är inte så förtjusta i mjuka, varma grönsaker. Så paprikan har jag i precis innan maten serveras, då hinner den inte tappa spänsten. Och jag har precis fått ok på att ha i bladspenat i grytor som dessa. Men du anpassar såklart din middag utefter vad ni gillar hos er. Hade det bara varit jag som skulle äta hade jag även haft i små blomkålsbuketter. Perfekt att dryga ut den här grytan med!

Indisk kycklinggryta

Allra lyxigast blir det att toppa den här indiska kycklinggrytan med lite hackade cashewnötter och färsk persilja eller koriander. Och såklart ett riktigt gott naanbröd. Men det hade jag tyvärr inte idag.

Indisk kycklinggryta:

700 g kyckling
2 msk tomatpuré
1 fp (35g) Tikka Masala kryddblandning
1 msk lökpulver
1 påse (65 g) bladspenat
500 ml kokosmjölk
några droppar citron
salt
1 röd paprika

färsk persilja/koriander
cashewnötter

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek tills den börjar få yta i en stekpanna. Ha på tomatpuré, kryddblandning och lökpulver. Låt allt steka på medelvärme till kycklingen är genomstekt. Ha på bladspenaten och stek tills den mjuknar. Slå på kokosmjölken och rör om ordentligt. Sjud ett par minuter så alla smaker blandas ordentligt. Smaka av med lite citron och salt.
Skär ner paprikan i bitar. Blanda i den och servera tillsammans med färsk persilja/koriander, hackade cashewnötter och kokt ris.

Hur gott som helst och klart på under 30 minuter. Det är riktigt bra vardagsmat det!

Sugen på fler lättlagade recept under 30 minuter?

Vad sägs om:

-One pot tacopasta

-One pot risoni

-Lättlagad gryta med kycklingkebab


3
Kommentera