Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept! En sallad som håller länge. Men aldrig varar mer än en vecka i min kyl. För sedan är den uppäten helt enkelt.

inlägget innehåller annonslänkar

treveckorssallad utan socker

Jag har tipsat om det här receptet förut. Men det blir liksom inte omodernt och förtjänas att lyftas varje år. Gör den på de råvaror som är i säsong. Eller som den här gången när jag köpte en låda med frukt och grönt för 50 kronor på mataffären. När den innehöll både vit och rödkål och morötter. Då kändes det som ett tecken på vad som skulle tillagas!

treveckorssallad utan socker

Det bästa med den här salladen är att du kan ha i av vad du tycker om eller har hemma.
Strimlad paprika och salladslök är gott att ha i.
Smaksätt med min favoritbuljong, eller helt vanligt Herbamare örtsalt. Färsk persilja är gott att ha i.

treveckorssallad utan socker

Morötterna har jag svarvat med min grönsakssvarv. För att det blir så himla fint. Och är lite roligt ☺️ Men det går självklart precis lika bra att riva dom. Vill man ha en sallad där allt är jämnstort skulle jag riva allt i min matberedare. Det går ruskigt fort dessutom!

treveckorssallad utan socker

I många recept på treveckorssallad ska det vara socker i lagen du häller över. Det har en konserverande effekt och gör att salladen håller i just upp till tre veckor. Men här hemma har den aldrig räckt mer än i drygt en vecka. Sen har jag ätit upp salladen. Så det hoppar jag helt enkelt över. Plus att jag gillar den mer syrliga tonen salladen får utan sockret.

Gör en stor burk och ha hemma i kylen, perfekt att bara plocka fram till middagen. Men fyll även upp några mindre burkar, de kan man ta med till jobbet och ha stå i kylen. Så slipper man släpa med sig sallad alla dagar.

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
färsk persilja
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljungpulver

Svarva eller riv morötterna. Skiva eller riv kålen fint. Finhacka persiljan.
Ha upp i en stor skål eller bunke och blanda om ordentligt.
Blanda olja, vatten, äppelcidervinäger, salt/buljong i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och förvara i kylen. Salladen blir som godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

En annan slags sallad jag gärna gör i förväg och sen äter till lunch under veckan är min varma pastasallad med kikärtor. Så god!

Här hittar ni den grönsakssvarven som gör så fina svarvade grönsaker!

De här burkarna är perfekta att ha med sallad i till jobbet.

13
Kommentera

Meal prep kycklingtacos

Meal prep kycklingtacos

Här kommer den senaste tidens bästa meal prep. Nämligen kycklingtacos. Enkla att förbereda, svingoda att äta och passade hela familjen.
Inspirationen fick jag tidigare i våras på IKEA där dom lanserade en kycklingtaco i samarbete med Årets Kock. När jag kom hem tänkte jag att detta måste jag ju kunna göra en variant av. Och det gick hur bra som helst!

Jag använder mer och mer kycklingfärs hemma. Dels för att det är bra att dra ner på det röda köttet lite, men också för att kycklingfärs ofta är på extrapris och dessutom har ett lägra kilopris än nötfärs.
Årets kock, Michael Andersson tipsade om att ha lite bulgur i färsen för att ge den en lite bättre konsisten.
Jag såg genast en möjlighet att få i sig lite mer fibrer genom detta och det fungerade finfint även i hemmaköket.

Mitt bästa redskap när jag steker köttfärs är den här köttfärshackaren. Så bra!

Jag la på en skiva ost och fyllde sedan tortillabröden med kycklingfärsen. Vill du kan du såklart ha i bönor, linser och grönsaker. Men för ett första test gjorde jag dom rätt enkla.

Jag styckefrös dom och la sedan in alla frysta tacos i en tätslutande påse.

Vid servering kan du steka dom i stekpanna eller köra i airfyer. Toppa gärna med lite extra ost om du vill och servera favoritgrönsaker, nachochips och salsa till. MUMS!

Meal prep kycklingtaco, ca 10 st:

700 g kycklingfärs
2 påsar tacokrydda (eller annan kryddblandning)
2 dl kokt, kall bulgur
tortillabröd
ost

Tillbehör: nachochips, salsa, grönsaker

Börja med att bryna kycklingfärsen. Ha i krydda och vatten. Tillsätt den kokta bulguren och låt allt koka ihop någon minut.
Lägg ut tortillabröd och lägg på en skiva ost på ena halvan av brödet. Ha sedan på kycklingfärs över osten. Vik över brödet så du får en halvmåne. Jag försökte nypa ihop bröden, men det är inget måste.

Lägg på en plåt och plåt och frys in. När de har blivit genomfrusna, ha upp dom i en burk eller påse.

Tag fram och låt tina i kylskåpet. Värm sedan i stekpanna, i airfryer eller micro. Eftersom kycklingfärsen är genomstekt behöver den inte tillagas. Bara värmas.

Hur gott som helst!

Här hittar du 6 andra goda meal prep idéer att testa.

2
Kommentera

Overnight oats med kaffe och choklad

Overnight oats med kaffe och choklad

Morgonkaffet behöver inte alltid intas i kaffekopp- det går finfin att äta den också! Som här, i overnight oats med kaffe och choklad.
Nu när verkligheten börjar smyga sig på efter långa lata semesterdagar kan det vara bra att samla på sig lite bra recept inför kommande säsong. Här hemma flyter livet på så mycket bättre när jag anstränger mig det där lilla extra och förbereder lite frukost, mellanmål och middagar inför veckan.

Jag tycker det brukar vara lagom att förbereda 2-4 portioner overnight oats. Det är perfekt att ha i kylen här hemma. Äldsta sonen tar det gärna som mellanmål och min man som inte gillar gröt brukar kunna ta det till frukost.

Jag brukar sällan söta mina overnight oats. Ofta är bär och frukt så sött att det inte behövs. Men både kakaon och kaffet här kräver lite sötma- annars blir det på tok för bittert.

I många recept på overnight oats med kaffe använder man kallt kaffe. Jag tycker det är betydligt enklare med pulverkaffe. Men man gör ju precis som man vill. Använder du kaffe istället för pulverkaffe kan du minska mängden mjölk med den mängd kallt kaffe du har i.

Toppar du din portion med 1/2 banan innehåller denna frukost ca 9 g fibrer per portion. Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen person få i sig 25-35 g fibrer/dag. Så då är du en bra bit på väg efter den här frukosten!

Jag lyxade till det extra mycket här. Både kvarg, banan, jordgubbar och kakaonibs. Det sistnämnda för att det ger en extra god chokladsmak men också lite konsistens.

Overnigt oats med kaffe och choklad, ca 2 portioner:

3 dl valfri mjölk
1- 1 1/2 tsk pulverkaffe
2 msk chiafrö
ca 1 msk kakao
2 dl havregryn
honung

vaniljkvarg
banan
jordgubbar
kakaonibs

Gör antingen allt i en matlåda eller dela upp detta i två formar/skålar.
Fördela mjölken i två behållare. Rör ut kaffet i mjölken. Ha i chiafrö, kakao, havregryn och honung efter smak. Rör om ordentligt. Låt stå i kylen över natten. Blanda om väl. Toppa med lite vaniljkvarg frukt och kakaonibs.

En enkel frukost eller mellanmål att förbereda och ha klar i kylen.
Förra året köpte jag de här smidiga små mattermosarna. Perfekt till overnight oats eller annat som behöver hållas kallt under dagen när man är på jobbet eller i skolan.

Gillar du inte kaffe? Då hittar du ett recept här på overnight oats med mango och kokosmjölk. SÅ gott!

3
Kommentera

Somrig smoothie med goda fibrer och protein

Somrig smoothie med goda fibrer , vitaminer, mineraler och protein

Idag vill jag tipsa om en finfin smoothie som magen blir himla glad över att få serverad. Under våren har vi kört en utmaning här hemma där målet är att äta minst 30 olika vegetabiliska livsmedel i veckan.
Allt för att ge magen och framförallt tarmarna lite kärlek. Det är så enkelt att bara servera samma grönsaker/frukter vecka ut och vecka in. Men på det här viset har yngsta sonen lärt sig äta en handfull nya saker han aldrig gjort tidigare. Och smakat på minst lika många han inte alls gillade, men ändå testade.

Den här somriga smoothien kom till i våras när jag försökte få in grönsaker i kosten han annars ratar.
För den här innehåller faktiskt lite blomkål. Och nu har jag testat säkert 10 gånger på mina barn (14 och 11 år). Ingen av dom har märkt att det är just blomkål i. Nu gillar jag inte att lura i folk mat. Förklä saker osv. Men ingen av dom gillar att äta blomkål kokt, rostad eller stekt. Men så här gick det hur bra som helst. Och nu är dom helt ok med att det ibland är blomkål i☺️

Förutom blomkål, så innehåller den en hel del andra godsaker för både kropp och knopp. RDI står för rekommenderat dagligt intag och avser per 100 g.

Blomkål– Vitamin C (98,8% av RDI)

Jordgubbar– Vitamin C (76% av RDI)

Chiafrön– Magnesium, fosfor, kalcium, protein (alla essentiella aminosyror), omega 3 och fibrer

Mandlar – Vitamin E (200% av RDI), magnesium (74% av RDI), protein, fibrer, vitamin B12

*källa: livsmedelsverket

Massor av härliga näringsämnen, vitaminer och mineraler med andra ord. Perfekt att göra till frukost, mellanmål eller kvällsfika.

Blomkålen ger just ingen smak, men smoothien blir lite krämigare av den. Mandlarna lär mixas en stund för att riktigt finfördelas och kan med fördel blötläggas en stund innan. Om man orkar och hinner.

Jag älskar min mixer, den mixar allt!! Men har även kört denna smoothie i en mindre blender och den klarar även den mandlarna fint.

Somrig smoothie med goda fibrer och protein 2 glas:

1 banan
1-2 dl fryst blomkål
10 sötmandlar (gärna blötlagda någon timme innan)
2 dl jordgubbar
2 tsk chiafrön
valfri mjölk

Lägg alla ingredienser i en mixer eller blender. Tillsätt valfri mjölk vartefter till önskad konsistens. Servera direkt!

En perfekt smoothie att göra om du lite enkelt vill få i dig lite olika godsaker för kroppen, utan att krångla till det! Vill du öka fiberintaget är hallon perfekt att ha i!

3
Kommentera

4 goda röror

4 goda röror

Rörornas storhetstid är nu. Till alla härliga grillkvällar vill man inte vara utan goda röror. Men jag vill även slå ett slag för att ha en eller ett par redo i kylen. De förgyller vilken halvtråkig sallad som helst. Perfekt att piffa upp en lite skral rest som finns kvar i kylen. Eller varför inte göra om till en god kycklingröra att fylla pitabröd med?

Först ut är htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost. Det är smakrikt, det är krämig, det är perfekt att servera till grillat i sommar.

Recept på min BÄSTA tzatziki

Något ALLA borde klara av att göra, det är en hyfsad tzatziki. Där någonstans är min lägstanivå ändå. Ät den med lite friterat libabröd till förrätt, som del av en större buffé med massa smårätter, till grillat eller vad nu du tycker den passar till.

paprikaröra, kall sås, muhammara, dippsås, paprikasås,

En annan slags paprikaröra jag fullkomligen ÄLSKAR, det är den här paprikaröran. En variant på muhammara, men jag gör min på solroskärnor istället för valnötter. Jag tycker det blir mycket godare så!
Jag gjorde den här till midsommar och mixade då även i en grabbnäve med färsk persilja. Det blev verkligen gott och det var inte ens en liten klick röra kvar!

fetaostsås, krämig fetaoströra

En annan klassiker i detta hushåll är denna krämiga fetaostdipp. Här som en extra lyxig variant med rostad vitlök som grädden på moset. Älskar syran från fetaosten och djupet den får av den rostade vitlöken.

Alla 4 av dessa röror är älskade klassiker hemma hos oss som vi gör om och igen, sommar, efter sommar!

1
Kommentera