Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Idag bjuder jag på en av min familjs nya favoriter. Nämligen köttfärsbiffar med sumak och vitlök. Lättlagat till tusen och enkelt att variera tillbehören. Det gör det här till en riktigt bra vardagsfavorit då vi utan problem kan äta det 2 gånger i månaden men bara servera det med olika tillbehör.

Sumak är en krydda som används mycket runt om medelhavet och i mellanöstern. Kryddan har en underbar syrlighet som passar fint till kötträtter, i marinader eller till grönsaker. Testa att ha det på ugnsrostad potatis nästa gång!

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Jag serverade våra biffar till bulgur/ris den här gången. En sås på ajvar med lite naturell yoghurt i. Fetaost, gurkstavar och massor med färsk persilja.

Men du kan såklart göra rotsaker i ugn och ha till. Eller varför inte göra en yoghurtsås och servera köttfärsbiffarna i pitabröd med såsen och grönsaker? Variationerna är oändliga.

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Jag är uppvuxen på min mormor Åsas pannbiffar. Hur mycket jag än försöker återskapa dom går det inte. Smaken blir aldrig densamme. Så jag har gett upp. Jag gör andra slags biffar istället. En sorg i sig, men den rätta smaken infinner sig aldrig. Då får man laga mat på nytt vis, på sitt egna och skapa nya matminnen för sin familj.

Jag fyller handflatan med färsen och formar avlånga biffar som jag sedan steker i ugnen. Vilket gör detta till rysligt lättlagad mat. Vill du kan du förbereda färsen redan dagen innan och ha den redo i kylen. Då blir det här riktigt snabblagad mat.

Sumak är inte starkt, bara syrlig. Så var inte rädd att krydda på med den. Önskar du lite hetta i biffarna? Ha någon form av starkare paprika.

Köttfärsbiffar med sumak och vitlök 6 port:

1 kg nötfärs
2 ägg
1 dl havremjöl
3 msk sumak
1 msk buljongpulver/örtsalt
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 dl färsk persilja

Ha upp nötfärs i en bunke. Knäck i ägg och ha i havremjöl. Blanda i sumak, buljongpulver/örtsalt. Skala och finhacka/riv lök och vitlök. Jag använder min lökhackare som finfördelar löken jättebra. Ett tips!!

Finhacka persiljan och blanda ner den i färsen tillsammans med lök och vitlök.
Forma till avlånga biffar och lägg ut på en plåt med lite olja.

Tillaga i ugnen på 225°C i cirka 15-20 minuter.

Servera med ris/bulgur, fetaost, grönsaker, ajvar mm. Eller lite ugnsbakade rotsaker.

Lättlagad vardagsmat som hela min familj älskar.

Här hittar du mitt allra bästa recept på helt vanliga klassiska köttbullar.

Havremjöl är perfekt att ha i alla former av färsrätter. Så här gör du det hemma.

2
Kommentera

Chiapudding med yoghurt och hallon

Chiapudding med yoghurt och hallon

Dags för en frukost som passar perfekt att förbereda på helgen och ha redo i kylen inför veckan. Jag pratar om chiapudding med yoghurt och hallon. Eller ja, det behöver inte bara vara till frukost. Idag mixade jag iordning en omgång till sonen att äta mellan skolan och träningen. Då mixade jag även i en banan för lite kolhydrater och extra magnesium.
Perfekt att ha upp i en mindre mattermos och äta innan träningen idag. Den här termosen tar upp till 4 dl och håller kylan fint under dagen, TIPS!

När jag ändå har min mixer igång och gör smoothies brukar jag passa på att mixa ihop lite bär till chiapudding eller overnight oats. För här hemma är det mellanmål som sällan finns kvar länge i kylen. Alltid är det någon som vill ha det till frukost, innan träningen eller som kvällsmål.

Idag mixade jag ihop hallon och yoghurt helt slätt. Men du kan som sagt även ha i en banan, då blir det lite sötare och du får lite kolhydrater och mer magnesium på köpet.

Visste du att:

Hallon är en utmärkt källa till vitamin C? 100 g innehåller 33% av DRI. Och 100 g hallon innehåller 3,7 g fibrer.

Naturell yoghurt innehåller mjölksyrebakterier. regelbunden yoghurtkonsumtion kan förbättra din tarmmikrobiota.

Chiafrön, de innehåller hela 36,3 g fibrer per 100 g! Men är även en utmärkt källa till järn, kalcium, kalium, zink, magnesium, selen mm. Alltså ett riktigt litet mirakelfrö som din kropp älskar!

Naturell yoghurt är ju rätt syrlig, precis som hallon. Så om du är den personen som gillar söta frukostar, mixa i en banan eller ha i lite honung. Jag föredrar den syrliga varianten.
Toppad med lite müsli precis innan servering.

Personligen använder jag 2,5% yoghurt. Men du tar den du eller din familj behöver äta.

Chiapudding med yoghurt och hallon 2 port:

ca 3 dl frysta hallon
4 dl naturell yoghurt av valfri fetthalt
4 msk chiafrön
ev 1 banan eller lite honung för sötning

Lägg hallon och yoghurt i en mixer. Mixa helt slätt (mixa ev i en banan om du vill ha det sötare).
Ha upp i portionsburkar. Fördela chiafrön mellan burkarna och rör om väl. Sätt på lock och ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Jag köper mina fina glasburkar med lock här.

Ett annat gott recept som både innehåller bra med fibrer och protein är den här smoothien!

6
Kommentera

Kycklingköttbullar i kokosmjölk

Kycklingköttbullar i kokosmjölk

Idag blir det asiatiska kycklingköttbullar i kokosmjölk.

De senaste åren har jag allt oftare köpt kycklingfärs. Den finns ofta på nedsatt pris pga kort datum. De senaste månaderna förekommer den dessutom ofta i butikerna till riktigt bra pris. Idag köpte jag för
81 kr/kg. Det är en stor skillnad mot nötfärsens 159kr/kg.
Vi ska ju dessutom helst dra ner lite på det röda köttet, då är kycklingfärs ett himla bra alternativ.

”Men vad gör du med kycklingfärs?!”

-Ja allt jag gör med nötfärs.
Kycklingtacos tillexempel

Här blev det ett gäng enkla kycklingköttbullar i kokosmjölk. Jag tog av det som fanns hemma. Nästa gång gör jag dubbel sats, ger alla kycklingköttbullar fin yta i stekpannan eller ugnen och fryser in hälften. Så smidigt att sen ta fram och tillaga klart dom i såsen ni hittar nedan.

Jag hade färdig bulgur kokt i kylen och serverade till. Men det är lika gott med ris eller nudlar till. Ta det ni gillar bäst hemma hos dig.

Mina barn gillar inte alls varm och mjuk paprika. Därför hade jag i den precis på slutet så den fortfarande behåller sin konsistensens. Men låt den gärna koka med en liten stund om ni gillar det!

Kycklingköttbullar i kokosmjölk:

800 g kycklingfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
några stänk fisksås
2 ägg
1 dl havregryn
ca 2 cm ingefära
saft från 1/2 citron
färsk persilja

5 dl kokosmjölk
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk röd currypasta
1 röd paprika
färsk persilja

Finhacka lök och vitlök, blanda det med färsen. Ha i fisksås, ägg och havregryn. Riv i ingefäran och pressa i saften från 1/2 citron. Finhacka lite persilja och ha i. Blanda om väl. Låt gärna färsen stå en stund om du har tid. Du kan utan problem förbereda färsen redan på kvällen och tillaga köttbullarna dagen efter.

Använd gärna en glasskopa och skopa upp färs med. Klicka ut i en stekpanna och stek tills de får en gyllene yta runt om. Jag brukar göra mina kycklingköttbullar lite större
Slå över kokosmjölk och ha i buljongtärning och currypasta. Låt allt koka tills kycklingköttbullarna är helt klara. hacka paprika och ha i tillsammans med mer färsk persilja.

Smaka av med lite salt och ev lite citron i såsen om det behövs.

Servera med bulgur, ris eller nudlar.

En lättlagad middag som hela min familj gillade.

Här hittar du fler härliga kycklingrecept!

Du vet väl att du även kan följa mig på INSTAGRAM? Där hittar du videor till de flesta av mina recept som finns här på bloggen.

3
Kommentera

Popcornbars med jordnötssmör och choklad

Popcornbars med jordnötssmör och choklad

Idag bjuder jag på något litet gott som är fint att ha redo i kylen/frysen. Nämligen popcornbars med jordnötssmör och choklad. Först hade jag tänkt göra dessa på majskakor med smak av popcorn. Men så kom jag på att varför inte göra dom på popcorn istället?

För visste du att popcorn innehåller både bra med fibrer, protein, vitaminer och mineraler?
Alltså en perfekt grund att göra ett gott mellanmål på. Eller varför inte ha som snacks framför tv´n en fredagkväll?

Jag poppar alltid popcorn i kastrull med lite olja i botten. Här hemma tycker vi det blir absolut godast. Du vet vilken sorts fettkälla du har i och kan styra hur mycket.

Jag valde att inte söta mina popcornbars. I min mening behövs det inte alls. Men är du den som verkligen vill ha det lite sötare? Ja men ha i en skvätt honung.

Även chiafrön är en bra källa till protein och olika mineraler. Så jag hade i 2 matskedar av det. Du får dessutom lite extra knaprig textur av fröna.

När det kommer till chokladen har du mängder av valmöjligheter. Jag gillar en mörkare variant. Men du kan ta det du föredrar bäst. Kanske en med havssalt i? Eller nötter?

Du är helt fri att ta ut svängarna här, smaksätta med sånt du gillar eller vill ha i. Men det här är en bra grund att utgå ifrån. Ett gott snacks att ta istället för att köpa en dyr proteinbar eller äta en söt kaka när suget sätter in där vid 15-tiden ungefär.

Popcornbars med jordnötssmör och choklad:

1 dl opoppade popcorn (drygt 1 L poppade popcorn)
olja att poppa i
1 1/2 dl jordnötssmör
2 msk chiafrön
flingsalt
100 g smält mörk choklad

Poppa popcornen i lite olja. Krossa dom lätt med händerna. Ha i jordnötssmör, chiafrön och lite salt. Blanda väl så alla popcorn täcks av jordnötssmöret.
Smält chokladen och ha i hälften i popcornen. Blanda om ordentligt.

Tryck ut de kladdiga popcornen i en form. Jag använde den här, en favorit! Ringla över den resterande mängden choklad och toppa med lite flingsalt. Ställ kallt.
Skär eller bryt i lagom stora bitar. Förvara i en tätslutande burk i kylen eller frysen.

Ett perfekt mellanmål eller godsak att äta när suget sätter in!

Ett annat gott mellanmål är pannkakor med havre, banan och keso!

1
Kommentera

Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept! En sallad som håller länge. Men aldrig varar mer än en vecka i min kyl. För sedan är den uppäten helt enkelt.

inlägget innehåller annonslänkar

treveckorssallad utan socker

Jag har tipsat om det här receptet förut. Men det blir liksom inte omodernt och förtjänas att lyftas varje år. Gör den på de råvaror som är i säsong. Eller som den här gången när jag köpte en låda med frukt och grönt för 50 kronor på mataffären. När den innehöll både vit och rödkål och morötter. Då kändes det som ett tecken på vad som skulle tillagas!

treveckorssallad utan socker

Det bästa med den här salladen är att du kan ha i av vad du tycker om eller har hemma.
Strimlad paprika och salladslök är gott att ha i.
Smaksätt med min favoritbuljong, eller helt vanligt Herbamare örtsalt. Färsk persilja är gott att ha i.

treveckorssallad utan socker

Morötterna har jag svarvat med min grönsakssvarv. För att det blir så himla fint. Och är lite roligt ☺️ Men det går självklart precis lika bra att riva dom. Vill man ha en sallad där allt är jämnstort skulle jag riva allt i min matberedare. Det går ruskigt fort dessutom!

treveckorssallad utan socker

I många recept på treveckorssallad ska det vara socker i lagen du häller över. Det har en konserverande effekt och gör att salladen håller i just upp till tre veckor. Men här hemma har den aldrig räckt mer än i drygt en vecka. Sen har jag ätit upp salladen. Så det hoppar jag helt enkelt över. Plus att jag gillar den mer syrliga tonen salladen får utan sockret.

Gör en stor burk och ha hemma i kylen, perfekt att bara plocka fram till middagen. Men fyll även upp några mindre burkar, de kan man ta med till jobbet och ha stå i kylen. Så slipper man släpa med sig sallad alla dagar.

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
färsk persilja
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljungpulver

Svarva eller riv morötterna. Skiva eller riv kålen fint. Finhacka persiljan.
Ha upp i en stor skål eller bunke och blanda om ordentligt.
Blanda olja, vatten, äppelcidervinäger, salt/buljong i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och förvara i kylen. Salladen blir som godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

En annan slags sallad jag gärna gör i förväg och sen äter till lunch under veckan är min varma pastasallad med kikärtor. Så god!

Här hittar ni den grönsakssvarven som gör så fina svarvade grönsaker!

De här burkarna är perfekta att ha med sallad i till jobbet.

13
Kommentera