Kycklingköttbullar i kokosmjölk

Kycklingköttbullar i kokosmjölk

Idag blir det asiatiska kycklingköttbullar i kokosmjölk.

De senaste åren har jag allt oftare köpt kycklingfärs. Den finns ofta på nedsatt pris pga kort datum. De senaste månaderna förekommer den dessutom ofta i butikerna till riktigt bra pris. Idag köpte jag för
81 kr/kg. Det är en stor skillnad mot nötfärsens 159kr/kg.
Vi ska ju dessutom helst dra ner lite på det röda köttet, då är kycklingfärs ett himla bra alternativ.

”Men vad gör du med kycklingfärs?!”

-Ja allt jag gör med nötfärs.
Kycklingtacos tillexempel

Här blev det ett gäng enkla kycklingköttbullar i kokosmjölk. Jag tog av det som fanns hemma. Nästa gång gör jag dubbel sats, ger alla kycklingköttbullar fin yta i stekpannan eller ugnen och fryser in hälften. Så smidigt att sen ta fram och tillaga klart dom i såsen ni hittar nedan.

Jag hade färdig bulgur kokt i kylen och serverade till. Men det är lika gott med ris eller nudlar till. Ta det ni gillar bäst hemma hos dig.

Mina barn gillar inte alls varm och mjuk paprika. Därför hade jag i den precis på slutet så den fortfarande behåller sin konsistensens. Men låt den gärna koka med en liten stund om ni gillar det!

Kycklingköttbullar i kokosmjölk:

800 g kycklingfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
några stänk fisksås
2 ägg
1 dl havregryn
ca 2 cm ingefära
saft från 1/2 citron
färsk persilja

5 dl kokosmjölk
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk röd currypasta
1 röd paprika
färsk persilja

Finhacka lök och vitlök, blanda det med färsen. Ha i fisksås, ägg och havregryn. Riv i ingefäran och pressa i saften från 1/2 citron. Finhacka lite persilja och ha i. Blanda om väl. Låt gärna färsen stå en stund om du har tid. Du kan utan problem förbereda färsen redan på kvällen och tillaga köttbullarna dagen efter.

Använd gärna en glasskopa och skopa upp färs med. Klicka ut i en stekpanna och stek tills de får en gyllene yta runt om. Jag brukar göra mina kycklingköttbullar lite större
Slå över kokosmjölk och ha i buljongtärning och currypasta. Låt allt koka tills kycklingköttbullarna är helt klara. hacka paprika och ha i tillsammans med mer färsk persilja.

Smaka av med lite salt och ev lite citron i såsen om det behövs.

Servera med bulgur, ris eller nudlar.

En lättlagad middag som hela min familj gillade.

Här hittar du fler härliga kycklingrecept!

Du vet väl att du även kan följa mig på INSTAGRAM? Där hittar du videor till de flesta av mina recept som finns här på bloggen.

3
Kommentera

Popcornbars med jordnötssmör och choklad

Popcornbars med jordnötssmör och choklad

Idag bjuder jag på något litet gott som är fint att ha redo i kylen/frysen. Nämligen popcornbars med jordnötssmör och choklad. Först hade jag tänkt göra dessa på majskakor med smak av popcorn. Men så kom jag på att varför inte göra dom på popcorn istället?

För visste du att popcorn innehåller både bra med fibrer, protein, vitaminer och mineraler?
Alltså en perfekt grund att göra ett gott mellanmål på. Eller varför inte ha som snacks framför tv´n en fredagkväll?

Jag poppar alltid popcorn i kastrull med lite olja i botten. Här hemma tycker vi det blir absolut godast. Du vet vilken sorts fettkälla du har i och kan styra hur mycket.

Jag valde att inte söta mina popcornbars. I min mening behövs det inte alls. Men är du den som verkligen vill ha det lite sötare? Ja men ha i en skvätt honung.

Även chiafrön är en bra källa till protein och olika mineraler. Så jag hade i 2 matskedar av det. Du får dessutom lite extra knaprig textur av fröna.

När det kommer till chokladen har du mängder av valmöjligheter. Jag gillar en mörkare variant. Men du kan ta det du föredrar bäst. Kanske en med havssalt i? Eller nötter?

Du är helt fri att ta ut svängarna här, smaksätta med sånt du gillar eller vill ha i. Men det här är en bra grund att utgå ifrån. Ett gott snacks att ta istället för att köpa en dyr proteinbar eller äta en söt kaka när suget sätter in där vid 15-tiden ungefär.

Popcornbars med jordnötssmör och choklad:

1 dl opoppade popcorn (drygt 1 L poppade popcorn)
olja att poppa i
1 1/2 dl jordnötssmör
2 msk chiafrön
flingsalt
100 g smält mörk choklad

Poppa popcornen i lite olja. Krossa dom lätt med händerna. Ha i jordnötssmör, chiafrön och lite salt. Blanda väl så alla popcorn täcks av jordnötssmöret.
Smält chokladen och ha i hälften i popcornen. Blanda om ordentligt.

Tryck ut de kladdiga popcornen i en form. Jag använde den här, en favorit! Ringla över den resterande mängden choklad och toppa med lite flingsalt. Ställ kallt.
Skär eller bryt i lagom stora bitar. Förvara i en tätslutande burk i kylen eller frysen.

Ett perfekt mellanmål eller godsak att äta när suget sätter in!

Ett annat gott mellanmål är pannkakor med havre, banan och keso!

1
Kommentera

Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept! En sallad som håller länge. Men aldrig varar mer än en vecka i min kyl. För sedan är den uppäten helt enkelt.

inlägget innehåller annonslänkar

treveckorssallad utan socker

Jag har tipsat om det här receptet förut. Men det blir liksom inte omodernt och förtjänas att lyftas varje år. Gör den på de råvaror som är i säsong. Eller som den här gången när jag köpte en låda med frukt och grönt för 50 kronor på mataffären. När den innehöll både vit och rödkål och morötter. Då kändes det som ett tecken på vad som skulle tillagas!

treveckorssallad utan socker

Det bästa med den här salladen är att du kan ha i av vad du tycker om eller har hemma.
Strimlad paprika och salladslök är gott att ha i.
Smaksätt med min favoritbuljong, eller helt vanligt Herbamare örtsalt. Färsk persilja är gott att ha i.

treveckorssallad utan socker

Morötterna har jag svarvat med min grönsakssvarv. För att det blir så himla fint. Och är lite roligt ☺️ Men det går självklart precis lika bra att riva dom. Vill man ha en sallad där allt är jämnstort skulle jag riva allt i min matberedare. Det går ruskigt fort dessutom!

treveckorssallad utan socker

I många recept på treveckorssallad ska det vara socker i lagen du häller över. Det har en konserverande effekt och gör att salladen håller i just upp till tre veckor. Men här hemma har den aldrig räckt mer än i drygt en vecka. Sen har jag ätit upp salladen. Så det hoppar jag helt enkelt över. Plus att jag gillar den mer syrliga tonen salladen får utan sockret.

Gör en stor burk och ha hemma i kylen, perfekt att bara plocka fram till middagen. Men fyll även upp några mindre burkar, de kan man ta med till jobbet och ha stå i kylen. Så slipper man släpa med sig sallad alla dagar.

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
färsk persilja
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljungpulver

Svarva eller riv morötterna. Skiva eller riv kålen fint. Finhacka persiljan.
Ha upp i en stor skål eller bunke och blanda om ordentligt.
Blanda olja, vatten, äppelcidervinäger, salt/buljong i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och förvara i kylen. Salladen blir som godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

En annan slags sallad jag gärna gör i förväg och sen äter till lunch under veckan är min varma pastasallad med kikärtor. Så god!

Här hittar ni den grönsakssvarven som gör så fina svarvade grönsaker!

De här burkarna är perfekta att ha med sallad i till jobbet.

13
Kommentera

Meal prep kycklingtacos

Meal prep kycklingtacos

Här kommer den senaste tidens bästa meal prep. Nämligen kycklingtacos. Enkla att förbereda, svingoda att äta och passade hela familjen.
Inspirationen fick jag tidigare i våras på IKEA där dom lanserade en kycklingtaco i samarbete med Årets Kock. När jag kom hem tänkte jag att detta måste jag ju kunna göra en variant av. Och det gick hur bra som helst!

Jag använder mer och mer kycklingfärs hemma. Dels för att det är bra att dra ner på det röda köttet lite, men också för att kycklingfärs ofta är på extrapris och dessutom har ett lägra kilopris än nötfärs.
Årets kock, Michael Andersson tipsade om att ha lite bulgur i färsen för att ge den en lite bättre konsisten.
Jag såg genast en möjlighet att få i sig lite mer fibrer genom detta och det fungerade finfint även i hemmaköket.

Mitt bästa redskap när jag steker köttfärs är den här köttfärshackaren. Så bra!

Jag la på en skiva ost och fyllde sedan tortillabröden med kycklingfärsen. Vill du kan du såklart ha i bönor, linser och grönsaker. Men för ett första test gjorde jag dom rätt enkla.

Jag styckefrös dom och la sedan in alla frysta tacos i en tätslutande påse.

Vid servering kan du steka dom i stekpanna eller köra i airfyer. Toppa gärna med lite extra ost om du vill och servera favoritgrönsaker, nachochips och salsa till. MUMS!

Meal prep kycklingtaco, ca 10 st:

700 g kycklingfärs
2 påsar tacokrydda (eller annan kryddblandning)
2 dl kokt, kall bulgur
tortillabröd
ost

Tillbehör: nachochips, salsa, grönsaker

Börja med att bryna kycklingfärsen. Ha i krydda och vatten. Tillsätt den kokta bulguren och låt allt koka ihop någon minut.
Lägg ut tortillabröd och lägg på en skiva ost på ena halvan av brödet. Ha sedan på kycklingfärs över osten. Vik över brödet så du får en halvmåne. Jag försökte nypa ihop bröden, men det är inget måste.

Lägg på en plåt och plåt och frys in. När de har blivit genomfrusna, ha upp dom i en burk eller påse.

Tag fram och låt tina i kylskåpet. Värm sedan i stekpanna, i airfryer eller micro. Eftersom kycklingfärsen är genomstekt behöver den inte tillagas. Bara värmas.

Hur gott som helst!

Här hittar du 6 andra goda meal prep idéer att testa.

2
Kommentera

Overnight oats med kaffe och choklad

Overnight oats med kaffe och choklad

Morgonkaffet behöver inte alltid intas i kaffekopp- det går finfin att äta den också! Som här, i overnight oats med kaffe och choklad.
Nu när verkligheten börjar smyga sig på efter långa lata semesterdagar kan det vara bra att samla på sig lite bra recept inför kommande säsong. Här hemma flyter livet på så mycket bättre när jag anstränger mig det där lilla extra och förbereder lite frukost, mellanmål och middagar inför veckan.

Jag tycker det brukar vara lagom att förbereda 2-4 portioner overnight oats. Det är perfekt att ha i kylen här hemma. Äldsta sonen tar det gärna som mellanmål och min man som inte gillar gröt brukar kunna ta det till frukost.

Jag brukar sällan söta mina overnight oats. Ofta är bär och frukt så sött att det inte behövs. Men både kakaon och kaffet här kräver lite sötma- annars blir det på tok för bittert.

I många recept på overnight oats med kaffe använder man kallt kaffe. Jag tycker det är betydligt enklare med pulverkaffe. Men man gör ju precis som man vill. Använder du kaffe istället för pulverkaffe kan du minska mängden mjölk med den mängd kallt kaffe du har i.

Toppar du din portion med 1/2 banan innehåller denna frukost ca 9 g fibrer per portion. Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen person få i sig 25-35 g fibrer/dag. Så då är du en bra bit på väg efter den här frukosten!

Jag lyxade till det extra mycket här. Både kvarg, banan, jordgubbar och kakaonibs. Det sistnämnda för att det ger en extra god chokladsmak men också lite konsistens.

Overnigt oats med kaffe och choklad, ca 2 portioner:

3 dl valfri mjölk
1- 1 1/2 tsk pulverkaffe
2 msk chiafrö
ca 1 msk kakao
2 dl havregryn
honung

vaniljkvarg
banan
jordgubbar
kakaonibs

Gör antingen allt i en matlåda eller dela upp detta i två formar/skålar.
Fördela mjölken i två behållare. Rör ut kaffet i mjölken. Ha i chiafrö, kakao, havregryn och honung efter smak. Rör om ordentligt. Låt stå i kylen över natten. Blanda om väl. Toppa med lite vaniljkvarg frukt och kakaonibs.

En enkel frukost eller mellanmål att förbereda och ha klar i kylen.
Förra året köpte jag de här smidiga små mattermosarna. Perfekt till overnight oats eller annat som behöver hållas kallt under dagen när man är på jobbet eller i skolan.

Gillar du inte kaffe? Då hittar du ett recept här på overnight oats med mango och kokosmjölk. SÅ gott!

5
Kommentera