Fluffiga tekakor

tekakor, hembakat bröd, mjukt bröd

Nu är det läge att baka lite hembakade, fluffiga tekakor tycker jag! Så gott att äta nybakade, sådär ljumna och goda. Eller plocka upp ur frysen, värm försiktigt i micron eller min favorit- dela dom och rosta. MUMS!tekakor, hembakat bröd, mjukt bröd

Fredag idag, så skönt med helg igen va? Jag hörde barnen igår kväll prata om att ”i morgon är det freeeeeeedag!”. Själv skulle jag kunna haft några fler arbetsdagar och gärna sett att helgen var minst tre dagar😅 6 arbetsdagar och 3 helgdagar. Det vore perfekt!

Idag hade vi sotaren på plats. Äntligen är allt klart så vi kan börja stödelda lite. Och igår var rörmokaren här och fixade så vi har värme i hela nya utbyggnaden. Ljuvligt att vakna upp utan att frysa näsan av sig!
tekakor, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag använder både vetemjöl och rågsikt i mina tekakor. Det tycker jag blir gott. Men du kan såklart baka dina tekakor på enbart vetemjöl om du vill det.

Fluffiga och saftiga tekakor, ca 20 st:

50 g jäst
6 dl mjölk
1-2 msk sirap
ca 7 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk salt
75 g mjukt smör

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ej varmare än 37°, använd gärna termometer!).
Häll degvätskan över jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sirap, mjöl (jag började med 10 dl och ökade på efterhand) och salt.
Arbeta degen i maskin och ha i smöret i små kuber, några åt gången.
Låt degen arbetas i minst 5 minuter.

Strö lite mjöl över degen. Täck över degbunken med plastfolie och låt jäsa på ett dragfritt ställe i ca 40 minuter.

Kavla ut degen på välmjölat bakbord. Stansa ut rundlar med hjälp av en rund form. Jag brukar ta en tekopp eller ett större runt kakmått.
Arbeta snabbt ihop överbliven deg och kavla ut. Stansa ut rundlar.

Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och täck över med bakduk. Låt jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda i 225°c varm ugn i cirka 6-8 minuter. Detta beror på hur stora brödbitar du stansat ut.
Låt svalna på galler.

Visst är det något speciellt med hembakat bröd? Det tycker jag i alla fall!

 

51
Kommentera

Veckans fredagsfika- Kalle Ankakaka

mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

Vi fortsätter med veckans fredagsfika. Den här veckan har turen kommit till en riktig klassiker- Kalle Ankakaka!

En kaka min mamma alltid brukade baka till första advent när jag var barn. Även om den inte alls har med julen att göra är det ett fint barndomsminne.

Nu får den här kakan alltid stående ovationer när jag bjuder på den. Lättbakad är den. Och orimligt god!

mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

Receptet på denna kaka tror jag har varit med i en receptbok från Kalle Anka eller om receptet kanske varit med i tidningen.

Väl värd att baka är den iallafall.
Perfekt att bjuda kollegorna på till veckans fredagsfika.

Kalle Ankakaka:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten

Fyllning:
100 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 äggulor

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör i det i äggsmeten. Smält smöret och ha i vattnet. Häll det i smeten och rör den jämn.
Häll upp i en form med löstagbar kant. Jag brukar nypa fast ett bakplåtspapper i borren.

Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.

Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smörkräm. Bred den över ena bottnen, lägg över den andra och pudra florsocker över kakan.

TIPS! Skölj kniven eller paletten som du brer ut smörkrämen med i varmt vatten mellan varven, så går det mycket, mycket enklare.

18
Kommentera

Kanelbulleskorpor- skorpor på torra bullar

skorpor på kanelbullar, skorpor på gamalt bröd, söta skorpor, kanelbulleskorpor

Firade ni kanelbullens dag förra veckan? Det gjorde vi med. De bullar som inte åts upp åkte raka vägen in i frysen. Men så hittade jag en påse som jag missat att frysa in. Tyvärr hade bullarna redan blivit torra och lite tråkiga. Men då ska man inte misströsta inte. Nej då gör man kanelbulleskorpor av dom istället!skorpor på kanelbullar, skorpor på gamalt bröd, söta skorpor, kanelbulleskorpor

Hittade ett gamalt recept på just kanelbulleskorpor här på bloggen. Det var från 2012 och jag insåg att det var ett gyllene tillfälle att lägga upp ett nytt recept.

Jag torkade mina bullskivor i airfryern. Med dagens elpriser är det att föredra framför att dra igång vanliga ugnen. Men har du ingen airfyer får man bita i det sura äpplet. Kanske kan du använda eftervärmen när du använt ugnen till annat? Och låta skorporna torka där?

Eller så läser du det här inlägget när elpriserna återgått till det normala igen och undrar vad tusan jag yrar om.😅skorpor på kanelbullar, skorpor på gamalt bröd, söta skorpor, kanelbulleskorpor

Skorpor på gamla bullar är enkelt att göra.

  • Skiva de torra bullarna i jämstora skivor.
  • Placera ut i en airfryer och torka i cirka 10 minuter eller tills bullskivorna torkat helt.
  • Eller placera ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt torka i 200°C i cirka 20 minuter.
  • Förvara i en burk med lock. Gott som godis, jag lovar!

Mina kanelbullar har jag gjort efter det här receptet. Blir lika bra bullar varje gång!

 

9
Kommentera

Krämig pannacotta med äpple

pannacotta, äppelpannacotta, pannacotta med äpple, höstpannacottaPannacotta. Kan det vara den bästa desserten någonsin kanske?
Jag tror faktiskt det. Enkelt som tusan, går att förbereda i god tid och att variera i det oändliga. Dagens variant: krämig pannacotta med äpple. Men det har även smugit sig in lite fikon och granatäpple, för det råkade jag ha hemma.pannacotta, äppelpannacotta, pannacotta med äpple, höstpannacotta

Äpplena och fikonen har jag stekt i smör tillsammans med lite kryddor. Kanel, ingefära och kardemumma. Så gott så här på hösten. Det räcker såklart att bara steka på äpplen. Men jag gillar de olika kontrasterna som blir av äpple, fikon och granatäpple.

Själva pannacottan har jag smaksatt med mitt favoritte. Nämligen ett te med smak av kanel, cikoriarot, johannesört, ingefära och kryddnejlika. Jag brukar köpa teet hos Systrarna Grene, men såg att det fanns att köpa även här.

Men det går såklart bra med ett annat gott kanel-te eller ta ett par tsk pepparkakskrydda.pannacotta, äppelpannacotta, pannacotta med äpple, höstpannacotta

Här skiner solen från en isande blå oktoberhimel. I morgon kommer ÄNTLIGEN rörmokaren och gör klart det sista så vi kan slå på värmen i hela huset. När det är minusgrader om nätterna känns det att vi inte har värme överallt 😅 pannacotta, äppelpannacotta, pannacotta med äpple, höstpannacotta

Jag använder alltid gelésocker multi när jag gör pannacotta. Det blir lika bra varje gång. Perfekt konsistens!

Krämig pannacotta med äpple:

5 dl vispgrädde
1 tepåse med kanelsmak eller 1 1/2 tsk pepparkakskrydda
1 dl gelésocker multi

2 äpplen
2 färska fikon
smör att steka i
1 tsk pepparkakskrydda
granatäpple

Häll upp grädde i en kastrull och ha i pepparkakskryddorna. Tillsätt gelésocker multi under omrörning. Låt koka upp och koka i 1/2 minut. Ha upp i glas och ställ kallt.

ELLER:
Häll upp grädde i en kastrull, lägg i tepåsen och låt koka upp. Stäng av värmen och låt grädden stå och dra tillsammans med tepåsen i cirka 30 minuter.
Tag ur tepåsen. Värm upp grädden och tillsätt gelésocker multi under omrörning. Låt koka upp och koka i 1/2 minut. Ha upp i glas och ställ kallt.

Tärna äpple och fikon i bitar. Stek i smör tills äpplet mjuknat. Krydda med pepparkakskrydda.
Låt svalna. Toppa varje glas pannacotta med stekt äpple och fikon. Strö sist över granatäpplekärnor.

Höstigt, mjukt och fantastiskt gott!

6
Kommentera

Höstens godaste gulasch

gulasch, gryta, middag, mat

Oktobervinden viner om husknuten, men ingen är lyckligare lyckligare än vi, för elen är billig idag och några dagar framöver så man kan köra både diskmaskin och tvättmaskin utan att bli ruinerad.

När elen är dyr brukar jag passa på att laga mat i min Crock Pot. Gärna dubbel sats så det blir extra mycket att frysa in för dagar i vinter när man varken orkar eller vill laga mat. Då är det lyxigt att plocka fram den där matlådan ur frysen.gulasch, gryta, middag, mat

Det finns säkert lika många varianter på gulasch som det finns ungrare. Men det här är min variant som jag lagat flera gånger och den blir alltid lika uppskattad.

Har du ingen slökokare går det självklart precis lika bra att tillaga denna gryta på spisen. Låt det puttra tills köttet är riktigt mört och fint.

gulasch, gryta, middag, mat

Servera din gulasch med antingen potatis eller någon form av ris. Och såklart gräddfil!

Linnéas gulasch: 
800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 dl tomatpuré
2 tsk kummin (inte spiskummin)
3 msk paprikapulver (gärna rökigt)
1 zucchini
1 fp krossade tomater
5 dl köttbuljong
1 dl rött vin
3 lagerblad
3 röda paprikor
salt & peppar

Bryn köttet (antingen i en stekpanna eller om din Crock Pot har stekfunktion, det har min), skala och finhacka lök och vitlök.
Skär sellerin i tunna skivor. Bryn detta efter köttet.
Blanda i tomatpuré, kummin och paprikapulver. Ha i allt brynt kött och grönsaker i din Crock Pot.
Skär zucchinin i ca 1 cm stora bitar. Slå på krossade tomater, köttbuljong och vin.
Lägg i lagerblad, salta och peppra. Sätt timern på 6 timmar och värmen på låg eller 3 timmar på hög.
När det är cirka 30 minuter kvar, skär paprikorna i bitar och låt dem puttra med den sista tiden. Servera med gräddfil, potatis och färsk persilja.

En riktigt härlig höstgryta att servera nu när mörkret och kylan kryper sig på.

Vad äter du helst en kulen oktoberkväll?

22
Kommentera