Coleslaw


 
Det absolut bÀsta med att laga mat pÄ grillen Àr alla de röror och tillbehör man sÄ passande kan ha till. Jag vet inte hur det Àr hos er men allt som oftast nÀr jag har tagit av allt gott som finns, ja dÄ ser min tallrik ut att tillhöra en skogshuggare modell större. Man tÀnker att idag skall jag inte Àta mig sÄdÀr övermÀtt, men utan att man har en aning om hur det gÄr till sitter man dÀr med en tallrik som svÀmmar över av alla tÀnkbara smaskigheter.
Men det Ă€r kanske pĂ„ grund av att sommaren Ă€r sĂ„ kort hĂ€r i Sverige och lika sĂ„ den riktiga grillsĂ€songen, dĂ€rför passar man pĂ„ att pressa grillandet till det yttersta. Äta sĂ„ mycket som möjligt under de fĂ„ sommarmĂ„naderna.
 
Idag tÀnkte jag bjuda er pÄ Ànnu ett gott tillbehör, ett som passar perfekt till saftiga hamburgare eller varför inte ett par riktigt fina korvar. Det Àr en variant pÄ coleslaw, fast med svenska rÄvaror och smaker. Den fÀrska kÄlen Àr sÄ mild och fin i smaken och passar ypperligt att göra denna röra pÄ. Men för att fÄ lite mer djup och sting i smaken tillsatte jag pepparrot och rÀdisor. Behöver jag ens sÀga att det Àr en av denna sommars favoriter!
Coleslaw-pÄ svenskt vis:
2 dl grÀddfil
3 msk majonnÀs
1 msk olja
ca 2 tsk pepparrot
örtsalt & svartpeppar
1/4 vitkÄlshuvud
3 morötter
10 rÀdisor
grÀslök
 
Blanda grÀddfil, majonnÀs, olja, riven pepparrot, salt och peppar i en bunke. Hacka vitkÄlen fint, skala och riv morötterna. Ha i detta och rör om. LÄt gÀrna stÄ ett par timmar i kylen. Innan servering, tvÀtta och skiva rÀdisorna tunt, blanda i dem och toppa med lite finhackad grÀslök.
Ett perfekt sÀtt att anvÀnda de underbara svenska rÄvaror som nu finns i överflöd.
 
Vilken Àr din favorit bland alla tillbehör man kan ha till grillat?
 
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Boksignering


Bor du i Sala eller har vÀgarna förbi min lilla stad pÄ onsdag? DÄ tycker jag att du skall ta dig till Ewerlöfs Bokhandel och trÀffa mig. DÀr kommer jag nÀmligen signera böcker frÄn kl 17 och framÄt. Vi hoppas pÄ strÄlande vÀder, dÄ sitter jag utanför bokhandeln, annars finner ni mig inne i butiken.
Under onsdagen drar Ärets version av Sala Festivalen igÄng, sÄ varför inte ta en svÀng till Sala, lyssna pÄ lite bra musik, Àta en hamburgare och trÀffa mig!
 
Jag hoppas vi ses!
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera
ANNONS

Vinnare!

Nu har jag Àntligen lyckats utse tvÄ vinnare av min bok- Gott att ge bort. Det Àr ju bara att inse, tiden med ett litet barn hemma gÄr dubbelt sÄ snabbt som den gjorde förut. Innan man ens vet ordet av Àr det dags att gÄ och lÀgga sig och Ànnu en  dag har passerat. Jag fÄr inte ett dugg gjort! Men det Àr kanske sÄ det skall vara.
 
Vinnarna, Anna och Sofia dom fÄr varsin bok signerad och hemskickad i början pÄ veckan!

0
Kommentera
ANNONS

Vinn min bok

Idag lyser solen Äter igen pÄ oss, i alla fall hÀr i den lilla by dÀr vi bor. Det tÀnkte jag fira med att lotta ut tvÄ signerade exemplar av min bok Gott att ge bort- Àtbara presenter frÄn Linnéas skafferi.
För att vara med och tÀvla vill jag veta vilken Àtbar gÄva du helst ger bort. Och om du Àr en av de lyckliga tvÄ som vinner, kommer du behÄlla boken sjÀlv eller ge bort den i present?
TÀvlingen pÄgÄr frÄn och med idag tisdag 19/7 till torsdag 21/7 kl 21.00.
TÀvlingen Àr avslutad!
Jag tÀnkte Àven passa pÄ att bjuda er pÄ ett av mina favoritrecept ur boken, nÀmligen örtsalt. Busenkelt att göra och gott att ha i maten! Har man inte odlat egna örter gÄr det bra att anvÀnda dem du köper i mataffÀren. AnvÀnd dig av de örter och smaksÀttningar du gillar bÀst!
Linnéas örtsalt 1 kg:
1 gul lök
3 vitlökklyftor
1/2 kruka basilika
1/2 kruka oregano
1/2 kruka bladpersilja
1 chili
5 rosépepparkorn
5 svartpepparkorn
1 kg vanligt salt
 
VÀrm upp ugnen till 100°.
Skala och grovhacka lök och vitlök. LÀgg lökhacket tillsammans med de hela kryddörterna (Àven stjÀlkarna), chili och peppar i en matberedare. Mixa till en slÀt och blöt massa. Mixa ner saltet och bred ut blandningen i en lÄngpanna med bakplÄtspapper.
LÄt plÄten stÄ i ugnen i 2 timmar, eller tills saltet Àr torrt. Rör om dÄ och dÄ.
Är saltet vĂ€ldigt klumpigt kan du köra det ytterligare en omgĂ„ng i matberedaren för att finfördela det. Förvara saltet i lufttĂ€ta kĂ€rl.
 
Bild: Katja Kristoferson
 

0
Kommentera

BÀrglass till stora och smÄ barn..


 
Hej och hÄ vad tiden gÄr fort! Lillprinsen blir hela tre veckor i morgon och dagarna fullkomligt rusar fram. Livet tar sÄ sakta form och vi börjar lista ut hur man gör nÀr man Àr mamma och pappa.  NÄgra av er frÄgade efter bilder pÄ den lille gossen, ett par hittar ni hÀr hos Sebastian.
 
MÄnga av er har sÀkert sommarlovslediga barn dÀr hemma och idag tÀnkte jag bjuda pÄ ett recept som passar perfekt att göra nÀr man skall börja sin bana i köket. Att kalla det hemgjord glass Àr vÀl att ta i, men resultatet blir garanterat lyckat och ligger perfekt i tid dÄ naturen börjar svÀmma över av frukt och bÀr.
Allt du behöver Àr dina favoritbÀr, riktigt god vaniljglass och ett gÀng glassformar att frysa glassen i.
Barnens bÀsta bÀrglass:
200 g jordgubbar
150 g blÄbÀr
150 g hallon
1 L god vanilglass
Mosa bÀren och pressa dem genom en finmaskig sil. LÀgg bÀrmassan i en blender och klicka i vaniljglassen. Mixa tills allt blandats vÀl. Fyll portionsformar med glassen och lÄt frysa minst 4 timmar.
LÀtt som en plÀtt och barnen kommer garanterat vilja bjuda alla sina vÀnner pÄ deras egengjorda glass!
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera