Nice cream med blåbär– en klassiker som är helt fantastisk i alla sin enkelhet! Allt du behöver är bär och banan. Och några timmar i frysen såklart. Sen är glassen din!
Hemgjord blåbärssoppa– slår den färdigköpta med hästlängder. Det lovar jag dig. Så här när septemberkylan kryper på är det fint att få värma sig med något sött och gott. Som blåbärssoppa.
Om inte. Välkommen till bullhimlen kompisar. Bullar fyllda med blåbärssylt och vaniljkräm, doppade i strösocker. Mer än så begär inte jag av en bulle!
Senaste tillskottet av blåbärsrecept är denna krämiga blåbärspaj med topping du bara måste testa att baka. Kanske redan nu till helgen? God är bara förnamnet och passar fint att servera ljummen till en kula god vaniljglass!
Sex fantastiskt goda recept med blåbär för dig att testa.
Vad gör du helst med blåbär?
Här står skogarna fortfarande fulla av blåbär. Och vad passar då bättre än att svänga ihop en blåbärspaj?
Ni vet den här klassiska ananaspajen som är så älskad? Jag tog den och gjorde en variant av-med blåbär. Fräscht, gott och ruskigt enkelt. Jo så la jag till lite havregrynssmul på toppen. För vilken paj blir inte snäppet godare om man toppar den med lite smörigt havregrynssmul?
Har du inte tillgång till färska eller frysta blåbär går det fint att ta blåbärssylt också. Det blir gott det med.
Ja du kan faktiskt smaksätta denna paj med vad du helst gillar.
Hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar. Allt blir gott!
Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Bästa Jessica Frej släpper ny kokbok och det måste såklart firas. Under pandemin ställdes de allra flesta event in av förklarliga skäl. Och jag har varit så dålig på att prioritera att åka iväg när det väl börjat hända saker igen. Men kände att den här hösten måste jag fylla med mer saker än att bara stå i köket och fotografera. Då blir jobbet så mycket roligare!
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda crème fraîche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Ha i blåbären och blanda med resten av fyllningen.
Gör toppingen genom att smälta smöret och blanda i socker och havregryn. Fyll pajskalet med fyllningen och ha på havregrynssmulet, grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Det bästa med hösten kompisar, det stavas KANTARELLSMÖRGÅS!
Jag menar, vad finns inte att älska här?
Du har krispigt bröd, 2 sorters ost, grönkål och såklart, smörstekta kantareller! Mer än så begär inte jag av en dag i september.
Världsgod kantarellsmörgås. Varsegoda!
Till mina kantarellsmörgåsar använder jag två sorters ost. Av den enkla anledningen att jag vill åt den goda smaken i den mer vällagrade osten men krämigheten i den osten som smälter lite bättre. Och man KAN ju faktiskt få det bästa från två världar här och få både smak och härlig smält ost!
Ett tips är att kolla efter gårdagens bröd på affären. Brödet ska iallafall rostas i ugnen så det är inget som märks om det inte är rykande färskt.
Dessa ljuvliga små kantarellsmörgåsar är gudadoda till en skål soppa, som tilltugg på en ostbricka, till ett glas bubbel eller bara som del av en jäkligt god höstmiddag.
Kantarellsmörgåsar med grönkål:
1 rustik baguette eller annat ljust bröd
kantareller
salt
smör
2 stjälkar grönkål
1 vitlöksklyfta
vällagrad ost, typ Västerbottensost
ost som smälter lätt, typ vanlig hushållsost
Skär brödet i lagom stora skivor. Stek kantareller och salt i en torr stekpanna. När svampen släppt ifrån sig all vätska klickar du i en matsked smör. Repa och skär grönkålen i bitar. Låt den steka med kantarellerna.
Skala och dela vitlöksklyftan. Gnugga vitlöksklyftan mot brödskivorna. Riv över de båda ostsorterna och toppa med den stekta svampen och grönkålen.
Gratinera i cirka 10-15 minuter på 225°C.
Gör detta redan nu till helgen, du kommer inte ångra dig!
Hösten kom över en natt och med den suget på comfort food. Ni vet, mat som värmer inifrån och ut.
Mat man blir lugn och lycklig av.
Mat som kan ätas mitt i veckan i soffan för man faktiskt inte orkar något annat.
Mat som räcker till både middag och rester. Så du slipper laga mat i morgon.
Så jag lagade en Cottage Pie. Ett mycket mer tilltalande namn än köttfärslåda, tycker ni inte?
Det här är matlagning helt i min stil. För denna maträtt kan rymma så mycket. Resterna från veckans köttfärsås kan drygas ut med massa grönsaker och linser. Vips förvandlades det till något nytt.
Kokade du lite väl mycket potatismos till korven? Perfekt. Här får den nytt liv.
Gör den vegetarisk, gör den vegansk eller gör den på kött. Välj helt själv.
Och det allra bästa: Den fick tummen upp av hela familjen. Eller ja, Isac gav den såklart inte tummen upp. Han åt hela portionen under stora protester. Men, eftersom han faktiskt åt upp allt betyder det att han innerst inne i sin lilla barnakropp faktiskt gillade det.
Många recept innehåller gröna ärtor. Men jag hoppade över det. Du kan faktiskt ha i av de grönsaker och rotfrukter som råkar finnas hemma och behöver ätas upp.
Har du inte öl hemma fungerar vin precis lika bra att ha i.
Dessutom fick vi matlådor till flera dagar över.
Vi hade lite lingonsylt till, men det hade passat bra med rödbetor och inlagd gurka. Något med lite syra i med andra ord.
Linnéas Cottage Pie:
700 g nötfärs (eller vegofärs)
1 gul lök
4 stjälkar selleri
3 morötter
3 msk tomatpuré
2 msk worcestersås
2 msk vetemjöl
3 msk oxfond
1 dl öl (alkoholfri går bra)
ca 5 dl vatten
2 lagerblad
salt & svartpeppar
900 g potatis
1 dl varm mjölk
25 g smör
salt
Bryn köttfärs och finhackad lök i en stekpanna. Skär selleri och morötter i mindre bitar. Blanda i dom i stekpannan. Pudra över mjöl och rör om.
Tillsätt tomatpuré, worcestersås, oxfond och vatten. Låt allt koka upp och småkoka i cirka 20 minuter. Såsen ska tjockna något.
Smaka av med salt och peppar. Tag ur lagerbladen.
Skala och skär potatisen i små bitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Ha i varm mjölk och smör. Mosa till ett slätt mos. Smaka av med salt.
Klicka ut potatismoset över köttfärsen. Gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills moset börjar få fin färg.
Jag ställde en plåt med aluminiumfolie under stekpannan som fick fånga upp ev sås som bubblade över från stekpannan. Tips till dig som vill slippa städa ugnen 😅.
Perfekt söndagsmat som räcker till matlåda i veckan. Eller laga i ordning allt på helgen, lägg ihop och gratinera samma dag som det ska ätas.
Saker som ofta finns i min telefon, i lådor, instuckna i en bok eller tidning:
Några rader med ingredienser. Varken mer, varken mindre. Har jag tur finns en liten anteckning som ger en fingervisning om vad receptet är för något. Exakt så var det med detta lilla recept på granola med jordnötssmör. Ett gäng ingredienser nedskrivna. Kanske tagna direkt ur hjärnan eller hittade någonstans på internet eller i en tidning? Vem vet?
Jag älskar granola, jag älskar jordnötssmör och jag älskar frukost.
Så det var bara att dra igång ugnen, försöka lista ut hur jag tänkt med angivna mått och sedan sätta igång.
Det här är en väldigt bra grunt att utgå ifrån. Jag gjorde bara exakt som receptet jag kommer ange. Men du kan även ha i:
olika sorters nötter och frön
krydda med kanel
krydda med kakao
ha i torkad frukt och bär som russin, äppelskivor, tranbär
Granolan får små härliga klumpar i med jordnötssmör och havregryn- så gott! Söta gör du hur mycket eller lite du vill. Jag gillar när granolan inte är allt för söt i grunden. Då blir det godare att ha i tillexempel russin!
Smält jordnötssmör, honung och vatten i en kastrull. Ha i vanilj, salt och havregryn.
Fördela ut granolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Torka i ugnen på 100°C i 30 minuter. Rör om efter halva tiden. Stäng av värmen öppna luckan en stund, men låt sedan granolan torka helt i ugnen.
Blanda gärna i torkad frukt när granolan torkat helt.
Gott och enkelt att ha nära till hands när det ska dukas upp frukost!