Första vardagsveckan i januari- vardagsmat

Hej och hå, idag är det första riktiga vardagsveckan i januari. Och den stora frågan vi alla ställer oss är: vad ska vi äta till kvällsmat?
Den här veckan tänkte jag tipsa om favoriter här hemma. Låg tröskel att laga, men ändå enkla recept. Med lite planering behöver inte matlagningen alls ta mycket tid denna vecka då vi alla är lite trötta till kvällen.

Först ut är min snabblagade asiatiska kycklinggryta. Klar på mindre än 30 minuter är det en riktig  vardagsfavorit!

I år kommer jag slå ett slag för gratängerna. Så smidig vardagsmat. Den klassiska köttfärs och potatisgratängen har övervintrat från 80-talet och förtjänar nu att ta plats på dagens matsedlar. Förbered kvällen innan om du har mer tid då, eller så jobbar du kanske hemma och kan förbereda på lunchen? Eller gör den på en ledig söndag- ät på tisdag. Det bästa med gratänger är ju att man kan ha lite av vad som finns hemma.

Photographer: Linnea Seidel

Barnens absoluta favorit- pasta med skinksås. Det här ska vi äta på onsdag när skolan börjar. Då känner jag att motståndet behöver vara minsta möjliga.

En annan gammal klassiker här hemma är torsk i ugn. Lättlagat och uppskattat. Mer än så begär då inte jag, hur känner du?

Får mamman i huset bestämma, då sätter jag upp min smöriga och krämiga linsgryta på menyn. Jag har gått och varit sugen på denna i flera veckor nu. Så den kommer vi äta i veckan.

Att planera mat för veckan är riktigt tråkigt tycker jag. Jag gillar friheten och kreativiteten att varje dag få äta det man känner för. Men ju större mina barn blir och ju fler aktiviteter som läggs till listan så inser jag vikten av att ha planerat in middagarna så schemat funkar.

Hur gör ni? Är det en planerad matlista för veckan som gäller eller går du på känsla?

2
11

Krämig kycklinggratäng med senap och soltorkade tomater

Jullovets dagar rullar på, ibland känns de evighetslånga men för det mesta rusar dom fram. Vi blandar fotbollcuper i idrottshallen med skridskoåkning, tv-spel, familjespel, filmer i soffa, skridskoåkning och såklart massa tjafs, bråk och sen fina stunder. Både jag och Sebastian försöker även att hinna med lite jobb där det finns plats. Och så var det det här med vardagsmaten. Man vill liksom inte hamna i träsket innan vardagen är här än. Då är det rätt smidigt att göra en gratäng av något slag. Som krämig kycklinggratäng med senap soltorkade tomater.

Lättlagat och gott. Speciellt om man råkat koka lite mycket pasta tidigare i veckan och behöver äta upp den. Både soltorkade tomater, senap och svamp är supergott att använda som smaksättare. Finhacka tomater och smula ner svampen riktigt fint, så barnen inte märker spåren av dom. Då brukar det gå hem även hos de mindre matgästerna.

Vill man inte servera kyckling går det bra med bitar av Quorn istället. Eftersom vi äter laktosfritt och ibland mjölkproteinfritt här hemma har jag använt havregrädde och havremjölk ibland. Vilket fungerar finfint!

Krämig kycklinggratäng med senap & soltorkade tomater 4 port:

4 port pasta
600 g kyckling
2 msk smör2 vitlöksklyftor
100 g soltorkade tomater
2 msk vetemjöl
2 msk senap
3 dl valfri grädde
2 dl mjölk
salt
1 dl torkade trattkantareller
2 dl finriven Västerbottensostfärsk persilja

Koka pastan al dente.

Skär kycklingen i bitar och stek i smör tills den fått en fin stekyta.

Skala och finhacka löken tillsammans med de soltorkade tomaterna.

Ha i vitlök och soltorkade tomater i stekpannan tillsammans med kycklingen. 

Stek på medelvärme ett par minuter.

Pudra över vetemjöl och rör om. Slå på senap, grädde och mjölk, låt allt koka upp och tjockna. Smula i de torkade trattkantarellerna.

Smaka av med salt och peppar.

Ha upp pastan i en ugnsfast form och ha över kycklingen. Blanda om så att all pasta täcks av såsen. Strö över Västerbottensost.

Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills osten börjar få fin färg. Finhacka färsk persilja och strö över den nygräddade gratängen.

0
12

Tryffelpasta med biff

Hej och god fortsättning på julen.

Mellandagarna är här och vi njuter åt dom till fullo. Timmarna i mjukiskläder är många, precis som stunderna i soffan. Men idag tog vi en paus från den lugna bubblan hemma och åkte på fotbollscup med Isac. I morgon är det Axels tur.
Och så här i mellandagarna kan det vara svårt att veta vad man ska äta. Kanske har man ätit  julmat så det pyser ur öronen. Men samtidigt, vem orkar stå vid spisen?
Lösningen: Tryffelpasta med biff!

Sådär rysligt lättlagat. Tar knappt 20 minuter att laga och såhär när jag tänker efter borde det även passa fint att servera som tillexempel förrätt till nyår. Byt ut biffen mot tillexempel oxfilé eller innanlår.

Oavsett om ni äter det på nyår, i mellandagarna till lördagsmiddag eller när det känns passande så kommer det bli fantastiskt gott! Jag lovar!

Tryffelpasta 4 port:

4 port färsk pasta
300 g biff
10 cm purjolök
200 g färsk spenat
saltsvartpeppar

5 st äggulor
2 dl riven parmesan
ca 10 g svart tryffel
salt 

svartpeppar

Koka upp vatten och koka den färska pastan enligt anvisningarna på paketet.

Strimla biffen och stek i omgångar i lite olja. Finhacka purjolöken och låt den steka med på slutet. Ha i spenaten och låt allt steka tills den mjuknat. Krydda med salt och svartpeppar.

Lägg den stekta biffen åt sidan.

Häll av den nykokta pastan men spar ca 2 dl pastavatten. Ha upp pastan i samma stekpanna du stekt kött och lök i. För pastan lite åt sidan och ha i äggulorna, den rivna osten och 1 dl pastavatten. Rör om och fortsätt blanda tills all pasta har täckts av såsen.

Låt sjuda på medelvärme. Slå eventuellt på mer pastavatten. Blanda i det stekta köttet, lök och spenat. Riv över tryffel. Smaka av med salt och peppar.

Jag dekorerade varje portion med en äggula i äggskal. Det blir så otroligt vackert!

Toppa varje portion med nyriven parmesan och lite extra tryffel. 

0
8