Lättbakad semmelsockerkaka

semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Semmeltider hej, hej, semmeltider!
Eller, var det inte så låten gick? Nehej. Men med tanke på årets tidiga semmeldag, då är det bäst att sätta far om man vill hinna få i sig rätt mängd semla innan säsongen är över. I år har jag testat att baka en semmelsockerkaka. Oh jisses så gott!semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Alltså kolla bara in hur vacker själva sockerkakan blev! Den blev faktiskt så god att jag i skrivande stund har en står i ugnen. Jag älskar ju kardemumma, så en sockerkaka smaksatt med just kardemumma, det blev för gott att inte baka igen.semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Själva orginalsemlan, det är inget jag är superförtjust i. MEN- jag älskar alla varianter på semlor. Och jag tror det har att göra med att orginalet är så väldigt mycket. Massor av vetebulle, massor av grädde. Det blir för mycket helt enkelt.

semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

De flesta olika varianter går ju att bara ta en liten bit av. Vilket passar mig bättre.
semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Semmelsockerkakan, den gröper du ur (som ni ser på bilderna ovan) och fyller sedan med mandelmassa. Nästa gång jag bakar denna ska jag göra mandelmassan lite mera rinnig, så den går in lite bättre i själva sockerkakan. Smaken var det inget fel på, men hade önskat en lite annan konsistensen på mandelmassan.

semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Du kan såklart grädda din semmelsockerkaka i vilken form du vill. Vanlig rund, avlång eller en sån här, med fint mönster. Det blir en rejäl kaka!

Jag bakar alltid sockerkaka på min mormors recept. 3 ägg, 3 dl socker och 3 dl mjöl. Den blir alltid bra!

Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 tsk nymortlad kardemumma
1 1/2 dl mjölk

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj, smält smör och mjölk. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.

300 g mandelmassa av bra kvalité
ovispad grädde/mjölk
3 dl grädde att vispa
florsocker

Riv mandelmassan och blanda den med ovispad grädde eller mjölk till en något lös konsistens. Fyll en spritspåse med fyllningen.

Dela den avsvalnade kakan och gröp ur lite av innehållet i en cirkel (om du använder en rund form av något slag, annars gröper du ur en bit ur mitten). Fyll detta med mandelmassan.

Vispa grädden på låg hastighet tills den blir riktigt fluffig. Spritsa ut grädden över botten med mandelmassa. Lägg på ”locket” försiktigt. Pudra över florsocker.

Ät och njut!

371
Kommentera
ANNONS

Kycklingfiléer i tomatsås

I betalt annonssamarbete med Lönneberga
kyckling i ugn, kyckling med ost

Krossade tomater och pasta. Två av våra mest förekommande ingredienser i skafferiet verkar det som. Här blir de en härlig kycklingrätt som passar utmärkt att äta i matlådan dagen efter! Kanske blir till och med tomatsåsen lite, lite godare dag 2? Dessutom är receptet riktigt enkelt att dubbla om ni blir många eller om ni behöver ett helt gäng matlådor till dagen efter. Och så här i januari, en av de fattigaste månaderna på året känns ju matlåda helt rätt, eller hur?

Grunden är en enkel tomatsås som tas till nya nivåer genom att tillsätta lite röd pesto. Jag har alltid en burk hemma i kylen, för det sätter smak på de flesta tomaträtter. Har man inte det hemma kan man ta lite ajvar relish, ja eller varför inte chili eller sweet chilisås. Bara det är något med lite extra smak i!

Jag steker alltid lök, tomatpuré, kryddor och andra smaksättare en stund på medelvärme. Det gör att smakerna kommer fram så mycket bättre! Så hoppa inte över det.

kyckling i ugn, kyckling med ost
Till tomatsåsen har jag hastigt brynt Lönneberga Kyckling Bröstfiléer. Sedan får de gå klart i tomatsåsen i ugnen.
Toppa sedan kycklingfiléerna med valfri ost. Mozzarella är gott. Men fetaost är också ett bra alternativ. Har du inte det hemma? Testa att riva över lite vanlig ost eller varför inte klicka ut färskost över kycklingen! Det fungerar det med. Koka valfri pasta och ha till och middagen är serverad!

Kycklingfiléer i tomatsås och ost 4 port:

4 st Lönneberga Kyckling Bröstfilé, 700 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 msk tomatpuré
3 msk röd pesto
3 msk balsamvinäger
ca 800 g krossade tomater
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika

1 fp mozzarella eller fetaost

Värm ugnen till 225°C

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i lite olja i en ugnsfast gryta. Tillsätt tomatpuré, röd pesto och balsamvinäger. Fortsätt steka några minuter till. Ha sedan i krossade tomater, buljongpulver, oregano och basilika. Låt småkoka medan du steker kycklingen hastigt på båda sidor i en het stekpanna. Kycklingen ska få fin stekyta.

Lägg ner filéerna i tomatsåsen och ha på skivad mozzarella eller smulad fetaost. Gratinera i ugnen i cirka 25 minuter.

Servera med kokt pasta och valfri sallad.

Här kan ni läsa mer om Lönneberga och deras härliga produkter!

175
Kommentera

Mannagrynspudding

mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

Året är 2021 och jag skriver om mannagrynspudding. Någonstans har trender kommit och gått och kanske har nu cirkeln slutits? För helt plötsligt känns det helt rätt att låta en pudding ta plats här hos mig.

2021 känns det nämligen mer relevant är någonsin att ta tillvara på de rester man råkar få över hemma. Och om man råkar få en skvätt mannagrynsgröt över- ja då passar det finfint att göra just pudding på det. Ja du kan såklart göra mannagrynspudding utan att ha rester från gröt kvar också.

mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

När det kommer till matlagning. Då heter min största konkurrent Jeanette . Och hon arbetar som kock på mina barns skola. Barnen kommer hem och pratar om all god mat hon lagar, när jag försöker mig på rynkar Isac på näsan och säger:
-Det smakar inte alls som när Jeanette gör det!

Häpp.

Men det känns ändå fint. Att kocken i skolan lagar så bra mat att den ofta konkurrerar ut den mat som serveras här hemma<3
mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

En dag kom så Isac hem och berättade om något helt fantastisk de fått till mellanmål. Efter 100 frågor från mig kunde jag tillslut lista ut att dom fått mannagrynspudding till mellanmål.

Och jag kan ju inte vara sämre än Jeanette. Jag måste också göra mannagrynspudding.

Mitt starkaste minne av denna rätt är hur den serverades inom vården när jag arbetade där. Med slemmiga små russin i. Och saftsås till. Just saftsås har aldrig varit min grej, inte som barn, inte som vuxen. Och de små slemmiga russinen, ja dom hoppade jag också över här. Istället smaksatte jag med vanilj. Och så serverade jag hallonsylt till.

Sen till 1000000-kronors frågan. Dög min mannagrynspudding? Var den lika god som i skolan?

Den smakade inte lika, men den var jättegod. Och med det nöjer jag mig.

Mannagrynspudding 4 port:

6 dl mjölk
1 dl grädde (kan uteslutas och öka på mängden mjölk)
1 1/2 dl mannagryn
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg

Koka upp mjölk och grädde. Vispa i mannagrynen och fortsätt vispa undertiden gröten kokar för att undvika klumpar och att det bränns vid. Sjud tills gröten tjcoknat. Tag kastrullen från värmen och vispa i vanilj, salt och ägg.
Smörj en form (helt vanliga glasmatlådor funkar toppen, då kan du enkelt försluta med lock om inte allt går åt!)
Ha i gröten, grädda i cirka 20 minuter i 200 grader.
Ju högre form du har, ju längre tid i ugnen.

Jag kan tänka mig att det är gott att ha i en skvätt hackade mandlar i puddingen. Någon som testat det?

Vill du laga mannagrynspudding på överbliven gröt?

Rör då bara i en skvätt grädde och 1-2 ägg beroende på hur mycket gröt du har kvar och gräddar enligt receptet ovan.

 

154
9 kommentarer

5 vardagsrecept du lagar på 30 minuter

Ajvarsås

Här kickar vi igång andra arbetsveckan för året. Och jag känner att denna vecka kräver 5 vardagsrecept du lagar på 30 minuter! Hur känner ni?

Som min snabba ajvarsås med pasta. Serveras med kyckling eller quornbitar. Enkelt och supergott!

 

Torsk i ugn

Tisdagsfisk är ett måste, eller vad säger ni? Min torsk i ugn är ett av de mest uppskattade recepten här på Linnéas Skafferi.

 

Quornstroganoff

Korvstoroganoff kan göras på många vis. Och jag gör inte min lika varje gång. Den här varianten, gjord på créme fraîche gillar min man Sebastian allra bäst! Här har jag gjort en Quornstroganoff– ett enkelt sätt att få in en vegetarisk middag mitt i veckan så här.

 

Omelett

Torsdagar innebär allt som oftast torsdagsrester hemma hos oss. Har man skralt med rester kan man ta det man ändå har, och göra en omelett av det! Ett himla bra sätt att ta reda på de rester och skvättar som finns i kylen tycker jag.

Kebabgryta 1

Fredagsmys med lättlagad kebabgryta. Hur bra låter inte det? Gör gärna en extra stor omgång, då räcker det till lunch på lördagen också. Superfiffigt!

Ni vet väl att ni också kan följa mig på Instagram och Facebook?  Där uppdaterar jag dagligen med inspirerande recept!

Nu önskar jag er en himla fin start på veckan!

69
Kommentera

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

God morgon lördag!

Idag har jag ett sånt där himla bra recept att bjuda er på. Nämligen lättbakat kalljäst bröd i långpanna. Enklare än så här blir det inte att bjuda familjen på nybakat bröd!

En sån här deg som bara röres ihop. Ingen knådning. Ingen passning när det kommer till jästider. Har man en skvätt rivna rotfrukter över- ja då kan man med fördel ha i dom. Eller fick du havregrynsgröt över från morgonens frukost? Ha i den.

Du vet väl att du även kan följa mig på Instagram och Facebook?
Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Sen får allt jäsa direkt i långpannan i kylen över natten. På morgonen är det bara att ta fram plåten och ställa in den i ugnen samtidigt som du slår på ugnen. Grädda sedan bröden och på ett litet kick har du frukostbröden klara. Fiffigt va?

Här bjuder januari på ännu en vinterdag. Vi har planerat in en tur till pulkabacken i helgen. Annars blir det mest fix här hemma på barnens rum då vi fick en IKEA-leverans i veckan med dörrar till bokhyllor, lampor och lite annat till deras sovrum.
Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna, ja alltså mer lättbakat än så här blir det knappast inte.

Jag hade i en skvätt rågmjöl, för det fanns hemma. Men det går precis lika bra att bara baka på vetemjöl om man vill det.

Brödet går såklart fint att toppa med solroskärnor, flingsalt, sesamfrön eller lite havregryn. Om man så vill.

 

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna:

5 dl vätska (havremjölk, vatten, mjölk- ta det du har hemma)
25 g ekologisk, färsk jäst
1/2 dl olja
1 msk honung
2 dl rågmjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, honung och allt rågmjöl. Ha  sedan i vetemjöl och rör till en lätt kletig deg. Tillsätt saltet. Klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och häll ut degen i den. Strö över vetemjöl och tryck ut degen i formen. Plasta in ugnsformen och låt stå i kylen över natten.

OBS! Se till att din ugnsform får plats i kylskåpet innan du har i degen. Får den inte plats går det såklart bra att grädda i två lite mindre formar.

Tag ut formen ur kylen. Skär brödet i rutor med en mjölad kniv. Slå på ugnen till 225°C. Tag av plasten från formen och ställ in den i den kalla ugnen. När ugnen sedan blivit varm, grädda brödet i cirka 20 minuter eller tills det är helt klart.

Servera rykande färskt med smör, ost och marmelad. Bröd som blir över förvaras bäst i frysen. Jag brukar antingen tina det försiktigt eller dela bröden och rosta dom. Så gott!

78
Kommentera