5 goda pastarecept

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta
Tänk va, hur många olika pastarecept det finns. Den klassiska vardagsrätten spagetti med köttfärsås, lasagne, styvade makaroner- att variera pasta är verkligen inte svårt. Men ibland behöver man bara en fin liten påminnelse om att det finns många olika saker att laga. Därför tipsar jag idag om 5 goda pastarecept. Kanske hittar ni någon ny favorit?
En av mina favoriter, det är fyllda pastasnäckor. Så gott! vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Den här pastasåsen är perfekt att laga när man inte har kyl och frys överfulla. Jag har nämligen drygat ut färsen rejält med morötter. Bra för plånboken men också för att få i kidsen lite extra grönsaker!
vego, middag, mat , recept
Lasagne, lasagne, lasagne. Du är så älskad ska du veta. Perfekt mat att laga till många eller som måste räcka till matlåda också. Den här varianten är gjord på keso. En storfavorit hos oss!vego, ajvarsås
Vegetariska köttbullar gjorda på svarta bönor i ajvarsås. Så gott och inte alls speciellt svåra att göra! Jag gillar att servera extra tunn pasta till. Den är så god!pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Det finns pastasås, och så finns det pastasås. Den här varianten har jag gjort genom att först ugnsbaka grönsaker och sedan kokat ihop dom till en alldeles ljuvlig pastasås Hur god som helst!
Idag blev det halvdagsjobb då fritids var stängt idag. Isac kom hem och såg ut som om han rullat sig i leran. Men det hade han verkligen inte gjort. Han hade faktiskt gjort grusänglar…. Så det blev att dra igång tvättprojektet här hemma. Ytterkläderna kunde liksom stå för sig själva..
Nu ska jag ansluta till Sebastian och Axel som startade igång ett pussel igår kväll. Jag är lite för rastlös för att kunna sitta längre stunder, men ett litet tag kan jag göra dom sällskap iallafall.
 
Nu hoppas jag ni får en finfin start på denna vecka! Och kom ihåg att kolla in här under veckan då jag har massor av härliga recept inför första advent på g!

4
Kommentera

Saffranskokta och glöggkokta päron

inkokta glöggpäron, saffranspäron
Ibland ska man inte krångla till det. Ibland ska man helt enkelt bara låte de gamla klassiska recepten få ta plats och visa vad dom går för. Som saffranskokta päron, eller varför inte glöggkokta päron. Så genialiskt i all sin enkelhet. Dessutom doftar det underbart medan päronen kokar i sin lag. Hela huset fylls med fantastiska juldofter!
inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag gjorde både saffranspäron och glöggpäron. Jag kunde helt enkelt inte bestämma mig för vad jag var mest sugen på. Sen blir det ju så otroligt vacker färg på de båda varianterna. Eller hur?inkokta glöggpäron, saffranspäronPäronen är ätklara när de kokat klart. Men jag tycker de blir allra godast när de fått stå iallafall ett dygn och dragit åt sig av smakerna. Men har du upp päronen och lagen på väl rengjorda burkar klarar dom sig i alla fall 2 veckor i kylskåp. Säkert längre också, men det vågar jag inte lova..   inkokta glöggpäron, saffranspäron
De saffranskokta päronen fick ljuvlig smak av en skvätt apelsinblomsvatten. Det har en blommig doft och smak som passar ypperligt ihop med just saffran. En perfekt kombination helt enkelt!inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag kokade mina päron i lättvinsglögg idag. Men vill du går det såklart fint att använda en starkvinsglögg också. Tidigare har jag kokat päron i den här glöggen från Blossa, vilket också har varit helt makalöst gott!inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag tycker det passar finfint att servera lite lättvispad grädde till. Men det är också gott med en kula glass.
Päronen passar fint att ha som dessert nu under hösten och vintern, men gör sig även himla bra på julbordet!

Saffranskokta päron:
8 fasta päron (typ conference)
8 dl vatten
3 dl strösocker
1 påse (1/2g saffran)
1/2 tsk vaniljpulver
saft från 1 apelsin
ca 2 tsk apelsinblomsvatten
Skala päronen men spar den lilla kvisten om den finns kvar. Lägg päronen i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Blanda vatten, socker, saffran, vanilj och saft från 1 apelsin i en kastrull. Rör om tills allt socker har smält. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock tills päronen mjuknat men fortfarande har lite motstånd i sig, ca 15 minuter beroende på storlek.
Lägg päronen i en väl rengjord burk och slå sedan lagen över. Låt svalna helt. Ha i lite apelsinblomsvatten. Smaka av och ha ev i lite mer.
Förvara svalt.

Glöggkokta päron:
8 fasta päron (typ conference)
750 cl glögg
1 dl strösocker
3 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
Skala päronen men spar den lilla kvisten om den finns kvar. Lägg päronen i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Blanda glögg, socker, kanel och kardemumma i en kastrull. Rör om tills allt socker har smält. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock tills päronen mjuknat men fortfarande har lite motstånd i sig. ca 15 minuter beroende på storlek.
Lägg päronen i en väl rengjord burk och slå sedan lagen över. Låt svalna helt. Förvara svalt.

Vill man ha i andra kryddor är det gott med stjärnanis, pommerans eller varför inte ingefära.
En perfekt juldessert du kan göra veckor i förväg.

6
Kommentera

Pepparkakskladdkaka med choklad

kladdkaka, pepparkakssmak

Det finns en smakkombination som de senaste åren blivit mig riktigt kär. Och det är när smaken av pepparkaka och choklad förenas. I mitt tycke uppstår då magi! Så därför är det ingen skräll att just pepparkakskladdkaka hamnar rätt högt upp på min lista av saker jag gärna fikar till jul.
Den här gången tillsatte jag även 100 g choklad. För allt blir ju så mycket bättre med lite extra choklad.

kladdkaka, pepparkakssmak

Här har det blåst storm i natt och hela förmiddagen. Grannens spalock hade blåst all världens värld. Och rätt som det var knäcktes ett av våra äppelträd utanför köksfönstret. Det bara vickade omkull. SÅ trist och tråkigt. Allt på trappen har blåst omkull, sönder och bort. Vilket jäkla busväder alltså. Sen kom hagel och snö. Men nu har det både slutat snöa och blåsa. Vilket märkligt väder liksom!

kladdkaka, pepparkakssmak

Kladdkakan har jag dekorerat med spritsade pepparkakor. Visst blir det lite roligare så.? Orkar du inte baka egna pepparkakor går det precis lika bra att spritsa färdiga pepparkakor och sätta runt om som en krans. Enkelt men ack så effektfullt. Allra finast blir om du ”limmar ihop” alla pepparkakor till en krans. Men, det blir lite trixigt att skära igenom pepparkakorna då. Så jag la bara ut dom runt om liksom. När jag sen skar bitar fick varje bit med sig en pepparkaka.

kladdkaka, pepparkakssmak

Vi fikade den här igår och barnen blev helt lyriska. Dom tyckte det var hur gott som helst! Den godaste kladdkaka dom smakat.
Allra bäst blir den om den får stå över natten (eller dagen) i kylen och liksom stena helt. Då blir konsistensen perfekt!
 
Pepparkakskladdkaka med choklad:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
100 g choklad
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
ca 2 msk pepparkakskrydda
 
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda det med hackad choklad. Rör tills all choklad har smält. Häll detta över ägg och socker. Sikta i mjöl, kakao, vanilj och pepparkakskryddorna. Rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ha i smeten. Grädda i 180°C i 15 minuter. Kanden ska vara fast och ha stannat, men mitten ska vara riktigt kladdig fortfarande.
Låt kladdkakan svalna och förvara i kylskåp tills den ska ätas.
Dekorera pepparkakor med glasyr och placera ut runt kanten på kladdkakan innan den äts.
Servera glass eller en klick lättvispad grädde till.

3
Kommentera
ANNONS

Ugnsbakad lax fylld med blåvitmögelost

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost. 

Jag fortsätter mitt härliga samarbete med Wernersson Ost. För visst kan vi enas om att livet blir bra mycket härligare att leva när livet innehåller ost. Inte sant?
Idag bjuder jag på ugnsbakad lax fylld med blåvitmögelost. En rätt som är busenkel att tillaga, men känns riktigt lyxig att servera.

För att sätta riktig smak på min lax har jag valt att använda en blåvitmögelost vid namn Bavaria blu Rich & Creamy. Och det här osten lever verkligen upp till sitt namn. Men en härlig smak och underbar krämighet är den lite mildare än osten jag använde till pajen med blåmögelost, svamp och lök.
Ostarna från Bavaria är tillverkade på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom är ostarna handtillverkade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra låter inte det?

Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902.  I samlingen finns tre sorters blåmögelostar. Den jag använde till pajen var en ren blåmögelsot-Tasty Blue. Med allra mest blåmögelsmak. Idag har jag använt Bavaria Blu Rich & Creamy till mitt recept. En blåvitmögelost med lite mildare smak men med otroligt härlig krämighet, Bavaria Portion, som även det är en blåvitmögelost har jag tagit fram ett recept till som kommer här framöver.
Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
I det här receptet har jag parat ihop några kompisar som verkligen gillar varandra. Stekt lök, stekt bladspenat, krämig blåmögelost, salt och så rosépeppar. Just rosépeppar tycker jag passar ofantligt bra till en krämig blåmögelost! Vackert är det också.
Jag använde färsk lax med skinnsida kvar. Det tycker jag blir allra bäst till det här.
 

Ugnsbakad lax fylld med blåmögelost:

4 st laxfiléer gärna färsk med skinnsidan kvar
1 gul lök
200 g färsk spenat
Blåmögelost Bavaria Blu Rich and Creamy 175 g
rosépeppar
citron
salt
solroskärnor

Tag fram laxen och låt den ligga i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk och genomskinlig i en stekpanna. Tillsätt ca 150 g färsk spenat och fortsätt steka tills spenaten mjuknat helt. Tag bort från värmen och mosa ner osten. Blanda om tills du har en krämig sås. Smaka av med krossad rosépeppar och citron.

Gör ett snitt i varje laxfile, så det bildas en liten ficka. Fyll varje laxbit med fyllning.

Ringla lite olja i en ugnsfast form och placera de fyllda laxbitarna i formen. Strö lite salt och krossad rosépeppar på laxens ovansida.

Ugnsbaka laxen i 175 °C i cirka 15 minuter. Täck över formen med lite folie och låt laxen stå cirka 10 minuter innan servering.
Strö ut resterande mängd bladspenat runt om den ugnsbakade laxen. Strö över solroskärnor, salt, rosépeppar och lite bitar av Bavaria Rich and Creamy (eller klicka ut lite av fyllningen över spenaten om du fick över).
Servera krämigt potatismos eller pasta till!
 
En middag av njuta av tillsammans med närmaste familjen nu i höst!

1
Kommentera

Veckans mat- 5 lättlagade vardagsmiddagar

quorngryta, curry, vegan, vego
Varför är det så långt mellan måndag och fredag, när det är så kort mellan fredag och måndag?
Lite så kändes det i morse måste jag säga. Då hade nog hela familjen velat ligga kvar i alla fall en timme till i våra varma, sköna sängar. Men som tur var kom alla upp utan större problem. Mysfrukost med tända ljus och utan tjafs. Det är sånt som gör måndagar fina ändå. Isac undrade om vi inte kunde införa måndagsmys. Precis som vi har fredagsmys liksom.. Vi får väl se vad detta måndagsmys ska innehålla. Men jag har mina aningar när det kommer från den lilla pojken…
 
En ny vecka betyder en ny planering av veckans mat. Här hemma känner jag att alla är rätt trötta om kvällarna nu. Så därför blir det: Veckans mat- 5 lättlagade vardagsmiddagar denna vecka. Det känns helt rimligt.
Som min currygryta med quorn. Lättlagat och rysligt gott. Fördelen med quorn är att den bara behöver bli varm. Inte stekas klar som kött eller kyckling, Det gör den här grytan till en riktig lättlagad middag!
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Lax i krämig vitlökssås. Finfin vardagsmat som passar att äta till potatis eller ris.
vardagsmat, middag, pasta
En riktig klassiker är ju stuvade makaroner med korv. Isac älskar makaroner i sås som kan kallar dom eftersom han aldrig riktigt mins vad det heter. Men vi förstår ju vad han menar. Genom att göra stuvade makaroner känns maten liksom lite mer ”lagad” än om man bara serverar kokta makaroner till.
vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Lättlagad linsstroganoff som just den dagen gick hem hos alla i familjen. Billig mat som går fint att ha i matlåda dagen efter.
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Fredagsfavoriten: enchiladas. Laga den på vad som råkar finnas hemma i kyl och frys. Perfekt sådär på fredagen när man inte riktigt orkar tänka på vad för slags mat man ska laga.
Nu hoppas jag ni alla får en finfin start på denna vecka!

0
Kommentera