Veckans mat- 5 goda novembermiddagar

fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Men alltså här dundrade vi in i november med buller och brak! Blåst och regn startar denna första veckan i november och allt jag vill är att äta comfort food och kolla en riktigt bra serie. Vem är med mig? Så idag bjuder jag på veckans mat- 5 goda novembermiddagar. Mat som liksom passar för höstiga höstdagar som dessa!
Min torsk i ugn lagar du på ca 30 minuter, vilket passar perfekt en trött måndag som denna. Eller vad säger ni?
 
quorngryta, curry, vegan, vego
Currygryta med quorn är även det en riktigt lättlagad favoritmiddag hemma hos oss. Servera med ris och massor av färgglada grönsaker till! Så piggar det upp både knop och kropp så här i november,
 
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
En krämig linsgryta med både kokosmjölk och smör. Alltså hur gott är inte det? Dessutom blir det hyfsat billig mat som räcker till många.
snabb pastasås, mat, vardagsmat, middag
För många är pasta räddaren i nöden när man ska trolla fram vardagsmat.  Här har jag gjort en snabblagad pastasås på ajvar som funkar perfekt att slänga ihop en stressig vardag. Uppskattades av hela familjen!
libapizza, pizza
Bästa fredagsmyset är kanske med en härlig pizza på tallriken? Eller? Min tacopizza på libabröd blev en hit både hos oss och hos många av er läsare som hunnit testa. Snabblagat och hur gott som helst!
 
Förra veckan var barnen hemma på höstlov. Så den här veckan ska det bli skönt att sätta igång att jobba igen. Idag är det riktigt mörkt och ruskigt ute. Så dagen spenderar jag med att planera, betala räkningar, fakturera och fixa med lite annat smått och gott. Under resten av veckan skulle vädret visa sig från en betydligt vackrare sida. Så då passar det bättre att boka in fotograferingsdagar då. Eftersom jag i stort sett alltid fotograferar i dagsljus. Men det är skönt med dagar som dessa ibland också.  Beta av mailen och strukturera upp lite.
 
Jag hoppas att ni får en härlig vecka!

2
Kommentera

Äppeldrink

äpple mule
Vilket höstväder vi vaknade upp till här. Gråa skyar och regnet som antingen strilar ner eller hänger i luften. Men jag klädde på mig och tog en promenad med hunden, så skönt att komma in sen! För att pigga upp denna lite trista lördag tänkte jag tipsa om något gott att dricka. Nämligen en äppeldrink. Hur fint passar inte det så här på hösten?äpple mule
Jag har använt äppelmust som bas. Det tycker jag blir gott. Sedan har jag tillsatt lite whiskey med karamellsmak. Men det går såklart lika bra med rom, calvados eller kanske någon god likör?
äpple mule
Sedan toppade jag allt med lite bubblig Ginger Joe. Jag som sällan dricker cider kan tycka att det ibland är gott med just en Ginger Joe på sommaren eller så när det är riktigt varmt. Ett stort plus är ju att dom även finns som helt alkoholfri. Vilket gör att om du bara skippar whiskeyn eller rommen i drinken kan du utan problem göra den helt alkoholfri. Bra va?äpple mule
Drinkarna dekorerade jag enkelt med äpple skuret i tunna skivor och en kenelstång.
Gillar du inte Ginger Beer kan du utan problem istället ta fruktsoda, eller varför inte toppa allt med lite bubbel? Så gott!
 
Åppeldrink 2 glas:
2 dl äppelmust
8 cl whiskey med karamellsmak, likör eller rom
2 dl Ginger Beer
1 äpple
2 kanelstänger
is
Ha upp is i två rymliga glas. Häll på äppelmust och whiskey. Slå på Ginger Beer precis innan servering. Skiva äpplet tunt och lägg några skivor äpple och kanelstänger på toppen som dekoration.
 
För en alkoholfri variant:
Hoppa över whiskey eller likör. Och använd en alkoholfri Ginger Beer. Ginger Joe har en variant som säljs i din närmaste matvarubutik.
 
Vill du ha något värmande istället? Testa min varma och kryddiga äppelmust som ni hittar här.
Skål och trevlig helg!

3
Kommentera

Pumpakaka med clementinglasyr


Finns det något jag tycker är riktigt gott, så är det pumpakaka. Som en lite godare kusin eller kanske syskon till morotskakan. Eller godare och godare. Kanske är det för att det smakar lite annorlunda än den klassiska morotskakan.
Jag gjorde små runda kakor idag, istället för en stor. Så fina, eller hur?

I fruktskålen låg en hel drös clementiner som behövde ätas upp. Perfekt då jag smaksatte glasyren med dessa. Det blev en fin smak tillsammans med pumpan och kryddorna. Har du inte clementiner hemma går det bra att ta tex apelsin istället.

Här hemma gick dessa åt i ett nafs och både stora som små barn gillade dom. 
Den här veckan kör vi höstlov här hemma. Axel har haft fotbollsläger på förmiddagarna, men det var sista dagen idag. Så i morgon väntar äntligen lite sovmorgon för oss alla. Så skönt att slippa stressa upp och iväg!Så läckra små formar tycker jag. Perfekt till höstens bakning då de faktiskt ser ut lite som just pumpor i formen. Eller hur!

Mjuk pumpakaka 12 st eller en stor form:

4 ägg
3 dl rörsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk muskot
1 tsk kardemumma
ca 300 g riven Butter Nut-pumpa
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål.  Smält smöret och ha i alla kryddor i smöret. Skala och riv pumpan, blanda i det i smöret. Vänd försiktigt ihop mjöl och äggblandningen. Rör sist i smör och den rivna pumpan.
Smörj och bröa en form, ha i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka 15 minuter för de små formarna och  40 minuter för en stor. Kolla så kakan är helt klar med en provsticka innan du tar ut den. Låt svalna helt.
Till glasyren blandade jag helt enkelt lite florsocker med saften från några clementiner och orange ätbar färg.
En perfekt kaka att baka till Alla Helgona-helgen!
0
Kommentera

Varm och kryddig äppelmust

äppelmust, höst, dryck
Vilket riktigt regnruskigt väder vi har här idag. Typiskt sånt där höstväder man känner att man utan problem klarar sig utan. Iallafall känner jag så. Men, det finns ju ändå fördelar med allt! När det är riktigt ruskigt ute, då är det gott att värma sig med något inne.
Som min varma äppelmust! Värmande, kryddigt och bara helt underbart!
äppelmust, höst, dryck
Vi dricker ju väldigt mycket glögg här i Sverige, men det hör julen lite till. Så om man inte vill ha varm choklad, då kan det vara kul med ett annat alternativ så här under hösten. Varm äppelmust som smaksatts med kryddor och frukt. Så gott!äppelmust, höst, dryck
Jag köper äppelmust på 3 L. Perfekt att värma på, krydda upp och ta med ut i en termos eller varför inte servera när man kommer in från kylan?
äppelmust, höst, dryck
Jag älskar verkligen formen av stjärnanis. Kanske är det vår vackraste torkade krydda? Jag tror nog det. tyvärr har jag lite svårt för smaken av den. Det får i alla fall inte bli för mycket.
Den varma äppelmusten är fin att ställa fram precis som den är med alla kryddor och frukt i kastrullen/grytan. Så kan var och en ha upp i sin egna mugg.äppelmust, höst, dryck
I morgon när barnen slutar, då plockar vi upp dom och åker till Idre över helgen. Det ska bli så skönt att bara komma bort en helg, spela spel, ta en cykeltur eller två och bara vara. En fin start på höstlovet liksom!
Varm och kryddig äppelmust 2L:
2 L äppelmust
2 ekologiska äpplen
1 ekologisk apelsin
4 kanelstänger + fler till dekoration i glasen
1 bit färsk ingefära (ca 2 cm)
1 tsk nejlikor
1 tsk hel kardemumma
Ha upp äppelmusten i en kastrull (eller varför inte i din Crock Pot!). Lägg i kanelstänger och skalad ingefära. Lägg i nejlikor och kardemumma i en tepåse eller tesil och lägg i detta i äppelmusten. Tvätta och skiva apelsin och äpplen. Lägg i de mot. Spar några äppelskivor till dekoration. Låt sjuda tills äppelmusten är varm och har fått en kryddig smak.
Ha upp den varma musten i muggar. Dekorera med äppelskivor och kanelstänger.
 
Ett gott alternativ på hösten att värma sig med!

9
Kommentera

Pumpamunkar

munkar, pumpa, doughnut
Ingen har väl missat denna hösts bröd-trend på Instagram? Min kära bloggkollega Diana har bland annat gjort sin variant. URTJUSIGT! Men jag tänkte att varför nöja sig med bröd. Det borde ju gå att applicera på annat också. Som munkar?
Och visst gick det. Så beskåda: pumpamunkar!munkar, pumpa, doughnut
Jag är ju egentligen lite mer för bakning som går fort och är enkel. Men då och då kan det vara kul att göra något lite pyssligt. Som tar lite tid. Utan att det för den sakens skull behöver vara väldigt svårt.
Jag smaksatte min deg med lite härliga höstkryddor som kanel, ingefära och nejlika, Men det är ju helt en smaksak. Jag färgade även degen lite gul med gurkmeja, men alltså jag tycker den smaken slår igenom. Så även om själva degen blev fint gul, så hoppar jag nog över det nästa gång.
munkar, pumpa, doughnut
Vill man att dom är gula eller orangea inuti kan du ju såklart färga degen med karamellfärg, den ger ingen smak alls.munkar, pumpa, doughnut
De sockrade pumpamunkarna, dom har fått ett lager kanelsocker på sig. Hur gott som helst så här på hösten kände jag. Sen gick jag ut till ett av våra äppelträd och klippte loss lite tunna grenar som ändå växte åt fel håll. De blev ju perfekta pumpapinnar! Eller hur!
munkar, pumpa, doughnut
Det trixiga med att göra så här pass stora munkar, det är ändå att få dom helt färdiga rakt igenom. Se därför till att oljan inte är varmare än 180°C när du friterar. Då får de gå tills ytan är gyllene men även insidan är klar.
Har du ingen kökstermometer? Åk helt enkelt till närmaste mataffär och införskaffa en. Det och en våg är två väldigt bra redskap att ha till hands i köket
Pumpamunkar:
25 g jäst
3/4 dl strösocker
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
6-8 dl vetemjöl
steksnöre
2 liter frityrolja
strösocker och kanel att rulla munkarna i
 
Sula ned jästen i en bunke.  Smält smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret så det sjunker i temperatur. Det får inte vara varmare än 37°C.
Häll vätskan över jästen och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter.
Dela sedan degen i två delar och rulla ut. Dela varje korv i cirka 8 bitar och rulla till runda bollar.
Klipp till 4 lika långa bitar av steksnöret. Lägg ut snörena så att du får 6-8 tårtbitar. Placera en munkboll i mitten och knyt försiktigt ihop varje snöre på mitten. Tänk på att bollarna jäser. Så knyt inte allt för hårt.
Jag gjorde en lös knut av varje snöre. Sen knöt jag samman alla på slutet så det blev som en ”tofs” mitt på.
Låt bollarna jäsa övertäckta i 20 minuter till.
Värm upp oljan i en kastrull till cirka 180 “C.  Fritera munkarna i omgångar. Fritera tills de fått en fin gyllene färg runt om. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper. När de svalnat pillade jag försiktigt loss snörena och rullade dem sedan i kanelsocker.
Klipp till smala grenar att sticka i varje pumpamunk.
OBS! Ha ett lock till hands att lägga på kastrullen om det börja brinna!
 
 

4
Kommentera