Chiabröd- en variant på filmjölkslimpa

chiabröd
En sak jag verkligen gillar med alla nya dieter och trender, det är alla nya produkter och livsmedel som dyker upp i butikerna. Chiafrön har ju varit riktigt poppis ett par år nu. Ett tag exploderade ju sociala medier av bilder på olika varianter av chiapuding. Nu finns även de små fröna som chiamjöl. Ett helt glutenfritt alternativ som funkar bra att använda i såväl bananpannkakor som filmjölkslimpa.
Jag gjorde ett chiabröd på min påse med chiamjöl, en variant på den klassiska filmjölkslimpan: I limpan hade jag både havregryn och rågflingor, men vill man göra den helt glutenfri kan man hoppa över rågflingorna och ta den mängden havregryn istället. Men jag tycker råg eller dinkel ger en fin smak. Så måste man inte göra ett glutenfritt bröd, så ha gärna i några smakrika gryn.
filmjölkslimpa
I perioder blir jag nästan lite besatt av sesamfrön och strör det på allt. På yoghurten, på lax, på sallad och som här, på en filmjölkslimpa, Men det är ju så gott och blir så fint tycker jag! Har både svarta och vita sesamfrön i två burkar i köket.
Brödet tycker jag blir allra godast om det får vila någon timme innan man äter det. Det hinner liksom sätta sig lite och bli sådär kompakt som man vill att en filmjölkslimpa ska vara.
Filmjölkslimpa med chiamjöl:
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl rågflingor (ersätt med havregryn om du vill ha ett glutenfritt bröd)
200 g chiamjöl
2 msk sesamfrön
2 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
3 msk flytande honung
1 dl russin
ca 5 dl filmjölk
2-4 msk sesamfrön att strö på toppen.
Börja med att blanda havregryn, rågflingor, chiamjöl, sesamfrön, solroskärnor, bikarbonat och salt. Rör om väl. Blanda i honung, russin och fil. Du ska få en kletig smet. Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten. Bred ut ordentligt. Strö svarta och vita sesamfrön på toppen. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i drygt en timme (kan behöva mer tid, beror mycket på ugnen). Brödet ska ha fått en hård skorpa och inte längre vara kladdigt. Linda in i en handduk och låt svalna helt.
Fler olika varianter på filmjölkslimpa hittar ni här:

Bild:Linnéa Seidel
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

kycklingklubbor i crock pot

Nästa inlägg

Kycklingklubbor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x