Busenkel gryta med ajvar

 
 
enkel gryta med ajvar, kyckling brysselkål
Den här busenkla grytan mad ajvar representerar min matlagning, min matfilosofi och den här bloggen så väl. Det är enkelt. Det är gott, Det är snabblagat. Det går att variera i det oändliga. För mig är alla dessa saker viktiga. Viktiga för att jag ska få till mitt livspussel där jag vill servera familjen god och nyttig mat som enkelt lagas oavsett dag i veckan.
Det är då recept som dessa är livsviktiga. Där det egentligen inte spelar någon roll om du gör den på kyckling, falukorv, halloumi eller tofu. Eller om du använder philadelphiaost eller creme fraîche. Resultatet blir ungefär detsamma ändå. Men du har en otroligt bra bas att arbeta med. Ett basrecept du i princip kan laga en gång i veckan, men varje gång laga en ny rätt.
enkel gryta med ajvar, kyckling brysselkål
Just den här gången stekte jag kyckling och gjorde en ajvargryta med kyckling. Men föredrar falukorv så funkar det. Eller varför inte halloumi, det skulle säkert bli dögott.
Ajvar är något jag alltid försöker ha hemma. Det är liksom räddaren i nöden. Perfekt som en enkel kall sås tillsammans med lite turkisk yoghurt, som smaksättning i pastasås eller som här, i en gryta. När det kommer till mat vill jag inte krångla till det. Det finns sällan tid till det en helt vanlig tisdag. Och jag vet inte hur det är hos er, men här hemma går grytor av olika slag alltid hem. Själv föredrar jag att äta dom med massor av grönsaker och så kanske ett par matskedar ris eller så.
enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål
Just idag kände jag ett rejält sug efter brysselkål, alltså det är nog min favoritgrönsak. Jag brukar steka dom i lite smör, ringla lite honung över som tar udden av den värsta beskan och så massor av flingsalt. Varken mer eller mindre än så och det blir galet gott!
Dagen idag började ovanligt bra. Äntligen nådde jag en milstolpe och nu är ni över 10 000 som följer mig på instagram. Kanske inte en jättehög siffra för vissa, men om jag tänker på att det skulle stå 10 000 personer här ute i min trädgård och alla skulle följa mitt arbete, det jag gör, mina bilder och min vardag. Varje dag. Då är det ändå ganska coolt. Sen blev det en spontan kaffe som förhoppningvis kan leda till superroligt grejer här framöver.
Sen gick det liksom utför kan jag säga. Mamma ringer och säger att hon antagligen fått rosfeber, igen. (det visade sig vara rosfeber och allt är under kontroll nu med penicillin och grejer), det är grått, mulet och på tok för mörkt för att kunna fota fina bilder i dagsljus. När väl ljuset kommer ska jag flytta undan lite grejer och lyckas spräcka hela stortånageln. Det  gjorde  så   ont!!!! Eftersom jag var mitt uppe i massa jobb drog jag runt 3 minion-plåster och tänkte att jag får ta det där senare.. Kan säga att en spräckt stortånagel och 75 min yoga inte var bästa kombon ikväll.. Så strax ska jag ta och ta hand om min stackars tå.
Men dagen var ändå produktiv, tån gör bara lagom ont och mamma mår förhoppningsvis bättre. Så dagen slutar nog helt ok ändå..
 
Gryta med ajvar och kyckling:
700 g kyckling
15 cm purjolök
2 msk paprikapulver
200 g philadelphiaost (går bra att ta creme fraîche också)
2 dl ajvar
en skvätt vatten, kanske 1/2 dl
citron
färsk persilja
salt & peppar
Skär kycklingen i bitar och bryn hastigt i en gryta eller stekpanna. Strimla purjolöken fint och låt den steka med. Pudra över paprika.
Tillsätt sedan philadelphiaost, ajvar och lite vaken. Blanda om väl och låt puttra tills du har en tjock sås och kycklingen är helt klar. Smaka av med lite citron, finhackad persilja, salt och peppar.
 
Servera råris och goda grönsaker till.
Perfekt vardagsmat som inte ens tog 30 minuter att laga!

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna S
6 år sedan

Ajvar är så himla gott 🙂 Och stort GRATTIS till 10.000 följare på Instagram, det är verkligen en milstolpe värd att fira! Har förresten skrivit lite grann om dig på bloggen för att sprida lite bloggkärlek, tycker din blogg är så himla fin 🙂

Middag under 30 minuter

Nästa inlägg

5 snabba middagar under 30 minuter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x