Laxsallad

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej i vårsolen! Idag jobbar jag från Stockholm och även här skiner solen som aldrig förr! Så härligt!
Jag vet inte hur det är hemma hos er, men vi jobbar fortfarande lite med resterna av påskmaten. Även om jag med den här lunchen tog slut på den sista laxen i alla fall. Jag gillar när man har kylen full av mat och sedan bara kan plocka fram, komponera nytt och blanda som man vill. Jag funderar helt på om det vore värt att laga ett par rätter på söndagen och sedan ha flera dagar än torsdagar då vi kan äta rester. Att var och en får välja och plocka ihop sin mat. Jag tror faktiskt att hela familjen skulle tycka det var bättre.
Igår blev det en laxsallad av rester. Tillsammans med groddar, sallad, bröd och hummus blev det en himla god lunch ute på altanen! Hade jag haft lite ägg kokta hade dom nog också åkt i skulle jag tro.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så nu är första dagen efter påsklovet avklarad. Jag kan säga att vi hade två ganska trötta barn igår som vi fick släpa upp ur sängarna på morgonen, men som tack och lov somnade sött på kvällen. På kvällarna läser vi gemensamt för båda barnen, sen går Axel in till sig och lyssnar på ljudbok medan vi har legat kvar med Isac i hans säng och lyssnat på ljudbok tillsammans tills han somnat.
Dagarna med Isac kan vara rätt intensiva och vi har nog helt enkelt känt att vi inte vill lägga på en grej till som han kan bli arg över. Det är inte hela världen att ligga där bredvid honom tills han somnar.
Men så tänkte jag en kväll, vi testar. Han är nämligen inne i en period där han är så stolt över allt han faktiskt klarar själv nu.
Så jag testade, en kväll när han var sådär lagom trött. Det tog tid, men han somnade faktiskt helt själv inne i sin säng. Igår var tredje kvällen och han somnade på mindre än 20 minuter. Mycket nöjd 4 åring och ännu mera nöjda föräldrar!
Många saker vet jag liksom bara löser sig av sig själva med barn. Hade han absolut inte velat somna själv, då hade vi bara tagit det lite senare. Att tvinga fram något man inte är redo för eller verkligen inte vill hjälper ingen av oss.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men åter till maten! Vi grillade en hel laxsida till påsk. Det är så otroligt smidigt sätt att laga mat till många på! Och just lax passar fint att ha kvar i kylen och göra andra maträtter av. En laxpasta, sallad eller kanske bara äta som det är till ugnsbakade rotsaker och sås.
Det finns massor av sätt att laga hel laxsida på, men så här brukar vi göra.
Hel laxsida på grillen:
1 hel laxsida med skinn
färska örter
salt & svartpeppar
citron
Lägg ut ett ark aluminiumfolie och lägg på fisken. Vik upp små kanter runt om så du har som en liten båt. Finhacka färska örter och strö över fisken tillsammans med salt och peppar. Skiva citronen tunt och placera ut över fisken. Grilla på indirekt värme, under lock  i cirka 20-25 minuter eller tills laxen känns helt klar (det beror helt på hur stor laxbit du har.). Låt svalna helt.
Till min laxsallad hade jag rädisgroddar (lite peppriga i smaken men så goda i en sallad), hummus, gurka, sallad, basilika och bröd.. Men som sagt, ett kokt ägg hade också passat bra till!

Har ni några rester kvar efter påsk? Vad gör ni med dom?

1
4

5 goda pajrecept

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej och välkomna tillbaka efter påskledigheten. Jag tog lite ledigt från allt vad sociala medier heter. Inget planerat, det bara blev så. Och det var himla skönt. Mest för att jag alltid är så taggad att komma tillbaka till allt. Att jag fått sakna det lite. En fin känsla ändå. Att få sakna sitt arbete när man tagit lite ledigt! Hemma hos oss har vi fortfarande en del påskmat kvar att äta upp. Men kanske kommer jag få i mig det mesta till lunch. Sedan är det dags att börja laga lite nytt. Jag älskar storhelger. När man lagat massvis av mat som man sedan bara plockar fram i olika variationer under ledigheten. Och man liksom slipper laga mat. Det är riktig lyx för mig!
Något vi börjat äta mer av det senaste halvåret är paj. Det är ju sådan underskattad mat ändå! Lätt att göra vego och perfekt att ha i matlådan också! Så antagligen kommer det dyka upp fler recept på matpaj här under våren. Men redan nu kan vi inspireras av 5 goda pajrecept. Innan påsk gjorde jag den här broccoli och fetaostpajen. Som fler av er redan hunnit göra. Så kul att höra när ni testat mina recept!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En paj jag faktiskt lagade till påsk, är den här tomat och mozzarellapajen. Grymt god och jag känner att den kommer garanterat lagas igen under sommaren. 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En riktig klassiker som nuförtiden är enkel att göra vegetarisk tack vare Anamas vego-färs är tacopaj. När jag tröttnar ur på att göra klassisk tacos. Då blir det tacopaj istället. En storfavorit hemma hos oss!


Photographer: Sebastian Niemi Ca


En paj som passar jag personligen gillar lite extra mycket är den här pajen med fetaost och kräftor. Jag använder mig alltid av färdigskalade kräftstjärtar, så enkelt!. Gillar man inte kräftor går det bra att använda räkor istället!


Ja, jag vet att jag döpt den här pajen till höstpaj.

Men den går ju såklart lika bra att laga på våren eller sommaren också! Just det här receptet är det faktiskt snart 9 år sedan jag skrev. Hur galet som helst! Ett liv utan två galna barn, men med två vilda katter och en intensiv unghund.
Förutom matpaj, så finns det ju en hel massa goda dessertpajer också. Som jordgubb och rabarberpaj med brynt smör, no bake snickerspaj, rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp eller varför inte min bästa ananaspaj.

0
0

Påskkakor

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej långfredag! Här vaknar vi upp till ännu en solig dag. Riktigt fint.
Idag tänkte jag tipsa er om ett fint litet recept att baka så här i påsktider, nämligen påskkakor. Fina småkakor dekorerade med påskägg. Lätta att baka och väldigt goda till en kopp kaffe i solen, jag lovar!
Jag har nästan alltid småkakor i en burk i köket. Rätt som det är kommer det fikabesök och då är det så bra att bara kunna plocka fram en småkaka sådär att bjuda på <3

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Alltså detta väder, hur underbart är det inte? Jag har redan hunnit skaffa mig bonnbränna på armarna och igår satt vi på altanen och åt middag. Vi satt ute till 19.30 innan vi började frysa. När har det hänt i april tidigare här där jag bor? Hur underbart som helst och alla bara njöt!
Idag blir det en lugn dag hemma. Med lite fix inför morgondagens påskmiddag bara. Jag köpte lite blommor på torget igår, så ska nog fixa någon mer kruka på altanen också. Så kul att börja göra fint ute redan nu!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Kakorna är superenkla att baka. Äggen jag dekorerat med är vanliga chokladägg och dom får vara med i ugnen redan från början. Dom lägger jag alltså inte på efteråt eller så.
Vill man går det såklart att lägga på non stop, M&M’s eller annat godis!

Påskkakor:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
chokladägg

Blanda smör och socker mjukt, Tillsätt ägget. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, vanilj och flingsalt i en separat bunke.

Vänd ner det och rör till en fin kakdeg. Rulla degen till en avlång rulle och ställ in i kylen i cirka 30 minuter. Tag ut degen och skär i lika stora bitar. Rulla till bollar och placera ut på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till varje kaka lätt och lägg på cirka 3 ägg på varje kaka. Grädda i 175°C i 10-15 minuter, beroende på ugn och storlek på kakor.
Låt svalna på plåten.

Perfekt liten kaka till påskens fikastunder!

Är du på jakt efter en dessert eller två nu till påskhelgen? Här hittar du 19 smarriga tips!

1
5