Klassisk krämig korvstroganoff med ris

Korvstroganoff kan göras på många vis, men så här gör jag min klassiska krämiga korvstroganoff med ris:

Precis som med köttfärssås finns det 100 olika sätt att göra korvstroganoff. När jag började min bana i köket gjorde jag alltid med smaksatt crème fraîche. Så smidigt och enkelt tyckte jag då. Idag gillar smaklökarna den här klassiska bättre. Med en sås som fått smak av tomat, paprika och senap.

Barndommens korvstroganoff gjordes alltid på grillkorv som jag mins det. Och mammas speciella ingrediens var en klick ketchup på slutet. Minnet av hur hon kunde ta den tillsynes tomma ketchupflaskan, ha i lite mjölk och sedan skaka ordentligt för att hälla ut det över korvstroganoffen sitter som ett gjutet barndomsminne jag alltid bär med mig.

Vill du inte ha i ketchup funkar det fint med en liten nypa socker också. Syran från senapen gör att lite sötma väger upp allt.

Mitt recept på korvstroganoff är inte krångligt, utan enkelt att göra. Jag gör den ofta utan grädde, men vill man ha i det är det bara att byta ut lite av mjölken mot grädde istället.
Eftersom vi har vissa problem med konsistensen av lök i vår familj använder jag lökpulver. Men du kan såklart ta helt vanlig gul lök också.
Jag föredrar att servera tex havreris till, som är lite mer mättande. Men familjen föredrar jasminris.

Klassisk krämig korvstroganoff:

1 falukorvsring, ca 800 g (kycklingkorv eller vegokorv funkar också bra)
smör att steka i
2 tsk örtsalt
1 msk lökpulver eller 1 gul lök
1 msk paprikapulver
2 tsk senap
ca 1 dl tomatpuré
3 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
ca 1 msk ketchup

Skär korven i stavar. Stek i smör tills de börjar få fin yta i en gryta.
Ha på örtsalt, lökpulver, senap och tomatpuré. Rör om väl.
Låt allt steka någon minut på medelvärme.
Pudra över mjölet och låt det steka ca 1 minut med korven och kryddorna.
Slå på mjölken och låt koka upp under omrörning tills såsen får önskad konsistens.
Smaka av med ketchup och eventuellt mer kryddor.

Servera med nykokt ris och grönsaker.

Jag gör alltid rätt mycket sås till min korvstroganoff, jag upplever att den räcker till fler då. Vill du dryga ut den lite är det en god idé att skära morötter i fina bitar och låta koka med. Det fyller ut och ger en fin sötma till rätten.

Byt ut korv mot kyckling eller vego-korv. Byt mjölkprodukterna mot laktos eller mjölkfria varianter.

Andra recept där jag använder havreris är tec min äppelgröt med havreris som ni hittar här!

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
treveckorssallad utan socker

Nästa inlägg

Treveckorssallad- mitt bästa recept!

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x