5 recept att laga när krisen kommer

vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Ok, många verkar tro att om vi bara köper på oss toapapper, pasta och ärtsoppa, då klarar vi den här krisen galant. Jag är kanske av en liten annan åsikt. Därför viger jag veckans mat denna vecka åt mat du kan laga på sådant du ofta har hemma. Konserver och mjöl. Kryddor, lök och någon rotsak. Man kan välja att bunkra smart. Fylla frysen och förrådet av konserver. På det viset slänger vi inte mat som börjar bli dålig.
Som min linsstroganoff, grunden i den är lök, soltorkade tomater, tomatpuré, röda linser och havregrädde. Allt det står sig himla länge och är sådant som jag ofta har hemma. Det ska även vara lite morötter i. Det blir såklart extra gott att äta till gröna bladgrönsaker, men självklart funkar ris eller potatis också bra till.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Fyll huset med doften från en marockansk gryta. Många olika kryddor har man alltid hemma, övrigt du behöver är kikärtor, krossade tomater, buljong, lök, mandlar och lite russin.
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Precis som linsstroganoff är ett recept på linsgryta inte fel att plocka fram. Krossade tomater, kryddor, linser och kokosmjölk-allt står sig i evigheter i skafferiet.  Extra gott blir det självklart med lite färsk persilja på toppen. Men har man inte det går det fint ändå.
mellis, mellanmål, kikärtor
Ägg, mjöl och någon form av bär i frysen brukar oftast finnas hemma. Då kan man göra pannkaksmuffins. Här har jag gjort dom på kikärtsmjöl. Jag upplever det som lite mer mättande än vanligt vetemjöl. Har äggen tagit slut? Lugn. Det funkar fint att göra tex våfflor utan ägg.
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Ibland står man där och har ingen aning om vad man ska laga. Då är enchiladas alltid en god idé. Det funkar med kyckling, köttfärs, quorn eller vad man råkar ha i frysen. Blanda med krossade tomater, kryddor och rulla in allt i tortillabröd. Riv över lite ost och in i ugnen en stund. Så smidigt och enkelt att variera utifrån de förutsättningarna man har i köket!
 
Nu ska jag trolla fram lite lunch åt mig och Isac. Han hostade en del i natt och var lite snorig i morse. Så han fick vackert vara hemma och göra mig sällskap idag. Snart kommer Axel hem med bussen från skolan, så hoppas dom går ut en stund så jag hinner jobba lite i lugn och ro.
Jag hoppas ni alla får en härlig måndag!

1
Kommentera

Mina tankar kring coronaviruset


 
Då sitter vi här, fredagen den 13 mars och världen är full av coronavirus. Känns det som i alla fall. Börjar man skrapa lite på ytan ser man ganska snart att även om många är drabbade, så dör det dagligen fler människor i andra sjukdomar som TBC och lunginflammation. Skillnaden är att många av de sjukdomar som varje dag dödar människor vet vi hur de fungerar. Hur det smittar och hur det ska behandlas. Om detta virus vet vi inte speciellt mycket. Annat än hur det smittar.
Då känner jag att det är utifrån det jag agerar.
Vi bor ute på landet, äldsta sonen går på en liten skola med drygt 70 elever, jag arbetar för det mesta hemifrån.  Vi behöver inte åka kommunalt för att ta oss till arbete, skola eller förskola. Detta gör att vi inte behöver göra speciellt drastiska saker för att minska risken för att smittas eller föra eventuell smitta vidare. Men det finns såklart små saker man ändå kan göra.
Jag valde tex igår att inte åka till Stockholm och idag hade vi en tur till yomp inplanerat som vi skjuter upp till en annan gång. Istället plockade vi upp studsmattan här hemma i trädgården.

  • Vi påminner varandra om att tvätta händerna, ofta, noggrant och lite längre än vanligt.
  • Om barnen är det minsta förkylda får de vara hemma från förskola/skola.
  • Jag väljer alltid bort smågodis som man plockar själv under vinterhalvåret då maginfluensa och vanlig influensa härjar. Idag läste jag att danska Coop har valt att sluta sälja det.
  • Vi hade planerat en weekend till Spanien under april. Den är helt inställd.
  • Vi bunkrar inte  mat, toapapper, handsprit mm. Vi har oftast ganska välfyllt i kyl/frys och skafferi. Coronavirus i världen eller ej. Jag tänker att de livsmedel och andra förnödenheter som finns i samhället måste räcka till ALLA. Men, hade jag haft riktigt små barn hade jag antagligen köpt en eller två förpackningar ersättning extra. Även om vi hade haft andra sjukdomar som behöver medicineras, då hade jag nog valt att ta ut den medicinen jag kunde.
  • Jag har en flaska handsprit och en förpackning våtservetter med mig i väskan. För att enkelt kunna tvätta av händer när man inte har tillgång till tvål och vatten.

Hur ställer ni er till allt detta? Gör ni något annat än tidigare? Eller lever ni era liv precis som innan?

1
Kommentera

Ugnsbakad gröt med blåbär

 
gröt i ugn, gröt, frukost
Ok, själva orden ugnsbakad gröt är kanske inte de sexigaste jag skrivit i mitt liv. Det låter faktiskt inte ens speciellt gott när man tänker närmare på det. Men där har man faktiskt fel, fel, fel! För det här mina vänner, det är hur gott som helst. Och ett himla smidigt sätt att äta frukost på då du kan förbereda allt kvällen innan och sedan bara sätta in i ugnen på morgonen. Fiffigt va?gröt i ugn, gröt, frukost
Idag var planen att jag skulle åka till Stockholm då vi skulle ha en liten härlig och efterlängtad Kick-Off med Loppigänget. Men efter en kväll och morgon med lätt ångest för om jag skulle åka eller inte bestämde jag mig för att stanna hemma. Vi har en hel del i människor runt om oss som jag absolut inte vill ta hem någon form av smitta till. Jag lever ändå ett ganska isolerat liv då jag till största del arbetar hemifrån. Så det kändes bara dumt att sätta sig på ett tåg i dagsläget. När det inte var absolut nödvändigt liksom. Dessutom blev jag mer förkyld här nu under eftermiddagen. Ah, det är så svårt att veta hur man ska göra! Hur resonerar ni?
Imorgon hade jag tänkt ta barnen och åka till yoump, men även det känns liksom onödigt. När man inte måstegröt i ugn, gröt, frukost
Allt känns liksom lite olustigt just nu, även om vi kanske inte åker och hamstrar mat och förbereder oss på domedagen, så är det inte dumt att vara lite extra försiktig. Tvätta händerna en gång extra liksom. Och kanske undvika folk i största allmänhet.
gröt i ugn, gröt, frukost
Men till gröten. Alltså jag är ju som ni vet ett stort fan av just gröt i alla dess former. Så inte helt otippat föll jag även för detta. Jag valde att ha i blåbär i min, för vem älskar inte blåbär liksom?! Men för er stackare som hellre föredrar något annat kan man använda de bär man gillar allra bäst. När gröten gått klart i ugnen toppade jag den med lite mer blåbär, och massor av hackade hasselnötter. Så himla gott!
gröt i ugn, gröt, frukost
Ugnsbakad gröt med blåbär ca 2 portioner:
2 dl havregryn
3 dl havremjölk
1 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
ca 1 1/2 dl blåbär + lite att toppa med, frysta går bra
50 g hasselnötter
 
Blanda ihop havregryn, mjölk, ägg, vanilj och bakpulver i en skål. Smör en ugnsfast form. Häll i smeten. Strö på blåbären över gröten och baka i ca 25 minuter i 200°C.
Hacka hasselnötterna och strö på dom tillsammans med lite mer blåbär. Servera varm tillsammans med kall havremjölk.
Perfekt frukost både till vardag och helg!

55
Kommentera

Panerad torsk i ugn

inlägget innehåller annonslänkar.
fisk i ugn, sås, torsk
Vem mins inte skolans panerade fisk med kall sås till? Så här i efterhand måste jag erkänna att det var en av favoriträtterna. Även om man kanske inte skrek ut det då precis. Men i smyg tog man en bit fisk extra. Bara för att det var gott
Och visst finns det färdigpanerad fisk att köpa. Men det känns liksom inte helt rätt. Speciellt inte när det faktiskt är så enkelt att göra egen panerad fisk.
Vaddå enkelt kanske du säger. Har hon ens testat att steka panerad torsk? Paneringen lossnar, det bränns fast och blir allmänt kladdigt.
Då kan jag ge dig det absolut bästa rådet: gör panerad torsk i ugn. Inget passande, ingen fisk som bränns vid. Hur enkelt och smidigt som helst.fisk i ugn, sås, torsk
Dessutom har ju paneringen en förmåga att suga åt sig väldigt mycket fett. Kör man dom i ugnen blir det inte alls lika flottigt. Jag brukar pensla paneringen med lite olja bara, vilket ger den en fin och lite krispig yta. Precis som man vill ha!
fisk i ugn, sås, torsk
När jag var barn var det som om det var en regel att man inte gillade fisk. Kanske för att vi inlandskrabbor här där jag är uppvuxen inte åt fisk så ofta. Men det är ett beteende jag tycker ändrats. Nu äter barnen (både mina och andras) oftast fisk när jag serverar det.
fisk i ugn, sås, torsk
Jag vet inte riktigt vad som hände. Men min remouladsås blev ljusgrön!? Kanske för att jag använde havrefraiche? Axel utesluter mjölprotein ett tag nu, så använder mycket havreprodukter hemma just nu. Den är lite grå i färgen, så kanske var det den tillsammans med curryn som blev lätt grön? Jag vet inte, men god blev såsen i alla fall. Och det är ju huvudsaken.fisk i ugn, sås, torsk
Jag gillar att använde pankoströbröd när jag panerar. Det ger liksom en lite krispigare yta än vanligt ströbröd. Men det är ju en smaksak det där. Jag brukar passa på att blanda i lite gott buljongpulver i paneringen, det ger liksom lite extra smak. Jag gillar de olika buljongpulver som Renée Voltaire har.  Perfekt att smaksätta fisk och kyckling med, eller ha i gratänger, soppor eller såser. Mycket användbart!
 
Panerad torsk i ugn 4 port:
4 bitar torskrygg
2 dl vetemjöl
1 msk buljongpulver
2 ägg
2 dl pankoströbröd
salt & peppar
olja
Torka fisken helt torr. Ha upp vetemjöl i en skål, ägg i en annan, vispa ägget lätt och pankoströbröd i en tredje. Blanda i lite buljongpulver i mjölet. Vänd fisken först i mjölet, se till att all fisk täcks, doppa sedan fisken i äggen och sist ströbrödet. Lägg upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och lite svartpeppar. Doppa en pensel lätt i olja och pensla försiktigt fisken. Har du olja i en flaska så du kan spraya det över fisken är det ännu bättre!
Baka i 200°C i cirka 20 minuter. Har paneringen inte fått tillräckligt med färg? Slå på grillen ett par minuter så blir fiskbitarna gyllene!
 
Remouladsås:
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1/2 dl bostongurka
1 tsk curry
salt & peppar
Blanda samman alla ingredienser till såsen. Har du möjlighet, gör den dagen innan så får den stå till sig ordentligt under natten.
 
Servera fisken med en klick sås, kokta ärtor, ärtskott och nykokt potatis.

43
Kommentera

Mini flower tarts

 
lemon curd, minipajer,
Vet ni, påsken smyger sig så sakta på. Och som många av er redan vet är det min favorithögtid. Kravlös, enkel och man får liksom göra lite som man vill. Förra året gjorde vi tillexempel en stor påskbrunch hemma hos mina föräldrar. Sen dukade vi upp massa härlig mat (grillad lax, grillad kyckling, pajer, bröd och sallader) och åt här hemma en av dagarna under påsken tillsammans med Sebastians familj. Fördelen med att du kan äta precis vad du vill till påsk är att det finns mänger av recept att botanisera bland. Kanske kommer jag bjuda på mini flower tarts denna påsk?lemon curd, minipajer,
Jag har suttit hur länge som helst och försökt klura ut ett bra svenskt namn på dessa. Men mini blompajer låter liksom inte lika fint. Och inte är det riktigt en paj heller kanske? Så de fick helt enkelt heta mini flower tarts.
Visst är dom oemotståndligt söta?lemon curd, minipajer,
Du använder enkelt en stans och stansar ut formen med. Efter en stunds letande insåg jag att jag helt enkelt inte hittade mitt bästa kakmått i form av en blomma. Istället hittade jag dessa, som egentligen nog är snöflingor. Men de funkade ju finfint de också! Jag använde den större, den lilla blev på tok för liten.lemon curd, minipajer,
För att blommorna ska få den skålformen de behöver gräddas dom i en mini-muffinsplåt. Jag får ofta frågor var den här formen är köpt och tyvärr mins jag inte då jag haft den i så många år.
När man försiktigt placerat degen i formen klickar man bara i lite lemon curd, penslar pajdegen med äggvita och strö över lite socker och sen är det bara att baka av dom.
Perfekt att äta som dom är eller varför inte till en klick riktigt god vaniljglass?
Jag funderar även på om man skulle kunna göra någon form av cheesecake-fyllning i botten. Och sedan klicka på lemon curd, vad tror ni om det?
 
Mini lemon tarts:
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 nypa salt
175 g iskallt smör
2 äggulor
1-2 msk iskallt vatten
ca 2 dl lemon curd
äggvita
strösocker
florsocker
 
Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i små bitar. Blanda snabbt i det i de torra ingredienserna tills du har en smulig deg (det gör inget om det är små bitar av smöret kvar. Tillsätt äggulorna och vatten, lite i taget och jobba hastig ihop till en deg. Överarbeta inte degen, då blir den seg och inte så frasig som man vill ha den.
Plasta in och låt vila svalt i 30 minuter.
Kavla ut på mjölat bord och stansa ut blommor. Lägg de utstansade blommorna försiktigt i en mini-muffinsform. Ju mindre du trycker ner blomman ju större ”blad” får den.
Fyll i en klick lemon curd i varje blomma. Pensla blombladen med äggvita och strö över socker.
Grädda i 175°C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt i formen innan du försiktigt lossar dom. Dekorera med fint strössel.
Pudra ev lite florsocker över blombladen.
 
 

0
Kommentera