Mättande chokladsmoothie

chokladsmoothie
Idag måste jag få tipsa om min senaste kärlek när det kommer till frukost. Nämligen en mättande och god chokladsmoothie. För kan ni tänka er, det är faktiskt samma bas i min smoothie som jag har när jag gör min frukostgröt. Så här mumsigt kan alltså havregrynsgröt se ut. Ja om man mixar allt och gör en smoothie av det.
Ett stort plus är att den håller sig fin i färg och smak även om den får stå en stund. Det gillar jag som alltid äter sen frukost. Men då kan jag ändå göra iordning min smoothie tidigt på morgonen när barnen äter.chokladsmoothie
Jag har ju den senaste tiden valt bort det mesta ur köttväg, jag äter fisk, men gärna inte ägg. Detta har gjort att jag vissa dagar har lite svårt att få i mig tillräckligt med protein. Därför brukar jag tillsätta en skopa proteinpulver i frukostgröten eller min smoothie.
Har man inget proteinpulver hemma så går det såklart bra att smaksätta din chokladmoothie med kakao.chokladsmoothie
Inatt blev det rena rama snöstormen här. Jag var upp med hunden i 5-tiden i morse och det blåste så jag knappt fick upp dörren. Och snön bara vräker ner. Som om det inte finns något slut på det hela. Nu när jag kollar ut genom fönstret ser det ut som om det blåser åt 4 håll samtidigt. Helt galet. Våren får visst vänta på sig ett par dagar till verkar det som.
chokladsmoothie
Jag är ju som sagt en riktig grötmänniska. Men ibland kan det vara fint att variera sig. Jag brukar även passa på att göra smoothies till frukosten på helgen. Vi äter ofta rätt sen frukost, så då är det bra om man äter sig riktigt mätt eftersom lunchen då kanske blir lite lättare.
En smoothie kan även vara ett perfekt kvällsmål för barnen innan läggdags eller varför inte göra i ordning och ha med som mellanmål på jobbet!
Mättande chokladsmoothie 2 glas:
2 dl havregryn
ca 4 dl havremjölk
2 skopor proteinpulver med choklad (eller ca 3 tsk kakao, smaka dig fram)
1 banan
topping:
frysta blåbär
hackad mandel
cacao nibs
Ha i havregryn, mjölk och proteinpulver i en blender. Mixa helt slätt. Tillsätt bananen och fortsätt mixa. Tycker du konsistensen blir för tjock på din smoothie, ha i lite mer mjölk.
Ha upp i glas och toppa med frysta blåbär, hackad mandel och cacao nibs.
 

12
Kommentera
ANNONS

Chokladtårta

inlägget är ett annonsamarbete med Kockens Kryddor
kockens kryddor, choklad, tårta

Det finns en efterrätt som passar helt perfekt i alla lägen. Och det är chokladtårta. Det blir aldrig fel om man bjuder på chokladtårta helt enkelt. Faktum är att jag nog aldrig hört någon säga: Nej tack, jag tycker inte om chokladtårta. Har du? Jag valde att göra den här chokladtårtan till en blandning mellan tårta och brownie kan man säga. Tårtan är precis gräddad så att kanterna är fasta och håller ihop, men innehållet är krämigt, chokladigt och helt ljuvligt! Dessutom blir det här en rejäl tårta, som räcker till många!
kockens kryddor, choklad, tårta
Choklad är väldigt gott som det är. Jag menar det är ju choklad. Men. Det finns faktiskt ett par saker man kan addera till chokladen för att lyfta chokladsmaken lite extra. Som tar smaken till nya nivåer.
En sak är kaffe. Alltså choklad och kaffe, vilken smakkombination det är ändå.
Men, två kryddor som också går riktigt fint ihop med choklad är Kockens kardemumma och Kockens kanel. Utan att det alls för den sakens skull tar över. Chokladtårtan smakar inte jul, som man kanske kan tro när man har i kanel. Istället blir smaken av choklad, kaffe, kardemumma och kanel bara djup och helt underbar.
Jag använder helst Kockens kryddor när jag bakar och lagar mat. Jag gillar det stora utbudet av kryddor och deras smarta burkar med snäpplock!
kockens kryddor, choklad, tårta
Eftersom den här chokladtårtan är så kladdig och härlig är den svår att dela på. Den gör sig faktiskt allra bäst om man håller den hel, men brer ut ett fluffigt lager grädde ovanpå. Och toppar med hyvlad choklad. MUMS!
Precis som alla kladdiga chokladkakor blir den här allra bäst om man gör den en dag i förväg. Och låter den stelna i kylen över natten. Då kan du göra kakan riktigt kladdig, men tack vare att den får sätta sig i kylen så håller den ihop fint när man skär den i bitar.
kockens kryddor, choklad, tårta
Baka dig en chokladtårta, bjud in vänner och familj, sätt på en stor kanna kaffe och njut av en härlig stund tillsammans!
 
Chokladtårta:
 
250 g smör
150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
3 msk starkt kaffe
2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
1/2 dl kakao
1 tsk Kockens kardemumma
1 tsk Kockens kanel
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 msk florsocker
50 g mörk choklad
 
Smält smöret i en kastrull, hacka chokladen och låt den smälta ner i smöret. Ha i kaffet. Låt svalna något.
Blanda socker, muscovado och ägg. Vispa vitt och pösigt. Rör samman kakao, kardemumma, kanel, salt, bakpulver och vetemjöl.
Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Vänd sist smör och choklad. Rör försiktigt ihop till en slät smet.
Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen 200°C i cirka 30 minuter eller tills kanterna blivit bakade men mitten fortfarande är  riktigt kladdig. Låt svalna helt, gärna i kylskåp över natten.
Vispa grädden fluffig, smaksätt med florsocker.
Bred ett tjockt lager grädde över den kalla kakan. Hyvla choklad med en potatisskalare eller osthyvel över grädden.
 
Vilken är din favorittårta?

11
Kommentera

5 riktigt goda recept med fetaost

gratäng med rödbetor
Måndag och veckan börja här med strålande sol. Det är känns helt ok ändå.
Helgen liksom swishade förbi, precis som vanligt. Jag har börjat förlika mig med det nu. Oavsett om man har massor eller inget inbokat, så sveper helgen in och är förbi i ett ögonblick. Men vi fick avsluta helgen med en riktigt finfin söndags tillsammans. Så härligt!
Nu har vi en helt ny och oskriven vecka framför oss. Vilket ändå känns bra.
Idag tipsar jag om 5 goda recept med fetaost. Det är en sak jag nästan alltid har hemma i kylen. För det piffar liksom upp vilken middag som helst. Det tillför sälta, lite struktur och smak. Som den här rödbetsgratängen. Perfekt att göra istället för klassisk potatisgratäng. Servera med vegobiffar, korv eller varför inte tillsammans med en fräsch bönsallad.
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
De här lätta, fräscha och goda zucchiniplättarna får mig att längta efter långa, varma, lata sommardagar. Där man sitter i skuggan på altanen och njuter av lite enkel mat. Som jag längtar. Men tills dess, ja då får jag nöja mig med med zucchiniplättarna, som självklart är smaksatta med fetaost!
pasta med ajvar och fetaost
Hur många gånger har inte en pastamiddag räddat vardagen? När man inte har en aning om vad man ska laga. Då fungerar alltid pasta. Här har jag använt sådant som jag ofta har hemma. Och som fungerar fint ihop smakmässigt. Ajvar, citron och fetaost, det är en riktig toppenkombo det!
lax i ugn med fetaost pesto
Ett av de mest uppskattade och enkla fiskrecepten på Linnéas Skafferi är det här. Lax i ugn med fetaost och pesto. Så lättlagat och rysligt gott!
Paj med räkor och fetaost
Något min familj börjat uppskatta (och med familj menar jag såklart barnen) är paj. Min mamma har gjort ost och skinkpaj flera gånger nu och barnen är stormförtjusta. Kul att kunna variera den klassiska fredagstacosen med något annat som ändå har lite helgkänsla. Så till den här helgen kanske jag ska bjuda på min favoritpaj. Nämligen kräft och fetaostpaj. Sjukt god exakt som den är. Men passar himla bra på en buffé eller som förrätt också!
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad, grilla vegetariskt
Det här är ingen hel middag. Men när man har tema fetaost- ja då måste man ändå ta med det här receptet. För grillad fetaost kan vara bland det godaste jag ätit! Perfekt att ställa fram som en aptitretare tillsammans med lite goda kex innan middagen. Eller till maten. Har man inte dragit igång grillsäsongen än går det såklart bra att göra grillad fetaost i ugnen också!
 
Vad gör ni helst med fetaost?

2
Kommentera

Punchrulle i långpanna

dammsugare
Igår var det ju åter igen en sådan där fin temadag. Det var nämligen punchrullens dag! Men eftersom jag verkligen inte kände för att stå och rulla små fina punchrullar så tänkte jag att man måste ju kunna göra punchrullar i långpanna istället. Precis som allt som bakas i långpanna är ju detta så himla smidigt. Och självklart gick det bra!
Tanken var såklart att jag skulle hunnit publicera detta igår morse. Men, ni vet. Ibland kommer liksom livet lite emellan. Jag spenderade faktiskt hela gårdagen på min äldsta sons skola. Så mysigt att få vara med en dag och se hur dom har det i skolan och vad dom gör. Alltså all heder åt alla ni som viger era liv åt våra barn! Som ger av er tid, ork och engagemang. Oavsett om det är i skolan eller förskolan. Ni är helt enkelt guld värda <3
dammsugare
Just punchrullar eller dammsugare är ju väldigt enkelt att baka, speciellt eftersom det inte kräver någon ugn. Jag gjorde mina som små munsbitar, istället för stora kakor. Det passar perfekt med en liten bit till kaffet. Och som min man alltid säger, är dom små då tar man två! Vilket självklart även gäller här!
På äkta punchrullar doppar man ju ändarna i choklad. Vilket kan vara lite pillrigt och ibland svårt att få snyggt. Jag la ett tunt lager choklad under marsipanen, vilket liksom klistrade ihop kakdegen och marsipanen bra. Jag ringlade även lite av den smälta chokladen ovanpå marsipanen, vilket blev himla fint.
Jag färgade min marsipan själv, eftersom jag inte hittade just den färgen jag var ute efter i butiken.
dammsugare
Eftersom jag bara ville ha små bitar gjorde jag halv sats och använde en avlång brödform. Vill man göra större och flera gör man efter receptet men använder en form som är ca 35×25 cm.
Jag tycker det bir allra godast av att använda sockerkaka som bas. Och sedan ha i digestivekex (eller andra hårda kex) mot slutet. Så man får lite struktur i kakdegen.
Punchrulle i långpanna:

250 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
6 rågade msk kakao
1 L kaksmulor, jag tycker smulor från sockerkaka och digestivekex eller liknande fungerar bäst
ca 1 msk arraksessens (smaka av efter hand hur mycket smak du vill ha)

florsocker
200 g marsipan
100 g choklad
lite kokosolja
Vispa smör, florsocker och vanilj vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt kakao, kaksmulor och arrak. Fortsätt vispa med elvispen tills du har en deg. Det kan ta en liten stund.
Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen med hjälp av fingrarna. Fukta gärna händerna med kallt vatten innan, då blir det mindre kladdigt. Släta ut så du får en jämn och fin yta.
Ställ kallt.
Kavla ut marsipanen till en platta som passar den form du valt. Pudra florsocker under för att den inte ska fastna.
Smält choklad och kokosolja. Bred ut nästan allt på kakdegen (spar lite till dekoration)
Lägg på marsipanlocket. Ringla resterande choklad över marsipanen i ett fint mönster. Låt stelna och skär sedan kakan i rutor. Pudra gärna lite extra florsocker över. Förvara i kylen men ta fram och låt kakorna bli rumstempererade innan du äter dom.
Nu hoppas jag att ni alla njuter av att det är fredag och önskar er alla en härlig start på helgen!

12
Kommentera
ANNONS

Äntligen har jag lärt mig!

Inlägget är ett  betalt samarbete med Oral-B

Oral-B
Jag vet inte hur det är med er. Men jag är ganska noga med min hälsa. Jag sover mina 8 timmar per natt, dricker 2 liter vatten per dag, äter sunt och lever ett ganska aktivt liv. Om någon frågade skulle jag nog svara att jag lever rätt så hälsosamt.  Ja, om inte den som frågade råkade jobba på en tandklinik. För av någon märklig anledning prioriterar jag inte min munhälsa alls lika högt. Och jag tror faktiskt inte jag är helt ensam om det. Därför blev jag så otroligt glad över det här samarbetet med Oral-B. För det har verkligen fått mig att tänka till.
I mitt jobb händer det att jag småäter en hel del. Det är ju liksom en stor del i att ta fram recept. Man måste smaka av, tillsätta mer av vissa saker och sedan smaka av igen. Även om jag inte äter några mängder medan jag lagar, så stoppar jag mat eller fika i munnen betydligt oftare än jag borde. Därför är det extra viktigt för mig att verkligen sköta mina tänder.
Linnea Seidel
Hela det här roliga samarbetet startade med ett besök hos tandhygienisten. Där man helt enkelt kan säga att jag fick lära mig att borsta tänderna. Att jag skulle bli över 30 år innan jag lärde mig att borsta tänderna på helt rätt sätt! Jag har alltid varit en person som använt manuell tandborste. Jag är uppvuxen med det och det har liksom varit så jag alltid gjort.
Tandhygienisten Maria började med att lägga ut en rosa kräm i munnen som skulle visa på alla de ställen där jag missat att borsta. Vi kan ju säga så här. Jag är grym på att borsta tänderna. På utsidan i högra överkäken. Jag tror att jag börjar borsta där, men efter att jag är klar med de tänderna verkar jag liksom ha tappat det. Och det visade ju allt det rosa ni kan se på mina tänder. Jag skämdes faktiskt en hel del när jag låg där, med tänderna helt rosafläckiga. Men, nu har jag fått precis alla verktyg jag behöver. För om en månad ska jag tillbaka till Maria och då ska vi göra om samma test igen. Och jag kan säga att jag inte  tänker ligga där med rosa tänder igen!
Oral-B
Förutom att jag verkligen har fått lära mig hur man borstar tänderna, så har jag även gått och blivit en sån person som använder eltandborste. För under den här månaden ska jag testa Oral-B Rose Gold. En tandborste som faktiskt talar om för dig om du borstar dina tänder rätt.
Något jag har slarvat med är att jag borstar betydligt kortare än de rekommenderade 2 minutrarna som alla tandläkarna rekommenderar. Men som alla eltandborstar från Oral-B vibrerar den lätt var 30:e sekund. Vilket gör det enkelt att hålla koll på hur länge man faktiskt borstat.
Den varnar även om du skulle råka trycka tandborsten för hårt mot tänderna/tandköttet genom att lysa rött. Dessutom drar den ner varvtalet och upphör med pulseringarna för att inte skada tänderna och du trycker för hårt. Det här är verkligen ett stort problem för mig. Min man säger att det ser ut som om jag har disco inne i badrummet när jag borstar tänderna nu eftersom tandborsten varnar hela tiden. Men jag lär mig och det blir bättre för varje dag.
Dessutom så har Oral-B Rose Gold en helt fantastisk egenskap. Den har nämligen en teknologi som gör att du kan koppla den till en app i din telefon som med hjälp av sensorer i handtaget på tandborsten och mobiltelefonens kamera läser av vad i munnen du borstat. Den talar även om ifall du inte borstar tillräckligt länge. Det här är verkligen en helt fantastisk grej som hjälpt mig otroligt mycket. Men i nästa inlägg kommer jag gå in på just den här egenskapen lite mera. För jag tycker det har varit ett så bra hjälpmedel hittills!
Förutom att jag bytt sätt att borsta tänderna, har jag även fått testa en ny tandkräm. Det är Oral-B Pro-Expert Sensitive, en tandkräm som skyddar tänderna och motverkar tandkänslighet, Tandkrämen innehåller specielingrediensen tennflourid som skyddar dina tänder mot bl a plack, hålbildning, känsligt tandkött, tandsten och ytliga missfärgningar. Alla de där första sakerna är ju himla bra, för jag vill ju ha starka och friska tänder. Men jag gillar att tandkrämen även hjälper till att hålla mina tänder vita och fräscha!
Linnea Seidel
Jag fick såklart med mig massor av tips hem från tandhygienisten
Jag som alltid använt manuell tandborste är ju van att liksom dra tandborsten fram och tillbaka över tanden. Men nu får jag vänja mig vid att eltandborsten gör jobbet. Och istället hålla tandborsthuvudet stilla vid varje tand, bara vicka lite så att den verkligen kommer åt ordentligt. Och att istället för att tänka att hela tandraden ska borstas, så ska man borsta tand för tand. Jag har en hel del problem med tandsten, vilket jag vet att många har. Då är det perfekt att använda eltandborste! Och lägga några extra sekunder på att borsta där man har som mest tandsten. Dessutom är det viktigt att köra med tandtråd varje dag, för att nu hålla all tandsten borta.
 
Sen måste jag säga att det är himla kul att borsta tänderna med en sån snygg tandborste!! Tandborsten hittar ni här!
 

3
Kommentera