Enchiladas med kyckling och paprika- food prep!

Enchiladas med kyckling och paprika

Förra veckan tog jag och lagade inte mindre än 3 måltider för att ha färdiga och bara gratinera/värma på. Det kändes helt klart som om hela veckan gick ungefär 50% lättare att ta sig igenom. Att förbereda middagar för kommande vecka är som att ge sig själv ett par timmar till per dygn. Och vem vill inte ha det liksom.

Ett recept som är perfekt att förbereda på söndagen och sen bara gratinera när de ska ätas är enchiladas. Här har jag gjort med kyckling och paprika. Förbered allt, plasta in och låt stå i kylen tills de ska ätas. Då behöver du bara gratinera i ugnen och göra en sallad till. Middagen står klar på 15 minuter.Enchiladas med kyckling och paprika

Torsdags-Linnéa tackar söndags-Linnéa för att hon tänkte på henne och ville underlätta!  Det kommer garanterat bli mer mat i den här stilen här på bloggen framöver!

Enchiladas med kyckling och paprika:

3 paprikor
2 vitlöksklyftor
700 g kyckling
2 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
2 msk lökpulver
2 tsk örtsalt
cayennepeppar efter smak
tortillabröd
1 burk salsa, valfri styrka
3 dl creme fraiche
riven ost

Kärna ur och skiva paprikan fint.
Skala och finhacka vitlöken. Strimla kycklingen tunt. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kryddor och vitlök på medelvärme. Tillsätt kyckling och paprika. Stek tills kycklingen är genomstekt. Blanda i 1/2 burk salsa. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor om det behövs.
Lägg ut ett tortillabröd i en ugnsfast form. Ha i av den stekta kycklingen och paprikan. Rulla ihop till en tight rulle. Upprepa med resterande mängd kyckling tills formen är full.
Blanda i resten av salsan i crème fraîchen och bred ut detta över de ihoprullade tortillabröden. Toppa med riven ost.


Så här långt kan du förbereda flera dagar innan du ska äta. Plasta in formen och ställ in i kylen.
Värm sedan ugnen till 225°C och gratinera formen med enchiladas i ca 15 minuter. Servera med sallad och middagen är klar!

 

Jag har inte testat, men du borde kunna göra detta i en aluminiumform och frysa in den ogratinerad. Tag fram formen ur frysen på morgonen och låt tina under dagen. Sen är det bara att köra in den i ugnen innan middagen och allt är klart på ett litet kick!

 

Brukar du förbereda mat på helgen som ska ätas i veckan?

 

12
Kommentera

Sensommarens 5 godaste recept på grytor

fläskfilégryta, fläskytterfilégryta, gryta, fläskkotlettgryta

Sensommaren kan bjuda på allt från strålande sol och 25 grader varmt till regn på tvären och allt för få plusgrader. Men som tur är finns det mat som passar för alla slags väder. Så här med sommaren i ryggen kan jag inte låta bli att längta efter grytor och vällagad mat.
Dom behöver inte vara avancerade och ta lång tid att laga. Men det är själva känslan av en krämig eller mustig gryta. MUMS!

Som min krämiga fläskfilégryta. Klar på 30 minuter och du kan utan problem variera proteinet. Kyckling, fläsk, quorn- ja ta det du är sugen på.

Kikärtsstroganoff, kikärtsgryta, kikärtor

Kikärtsstroganoff. Här snackar vi min slags mat. Sånt här älskar jag. Lättsamt, enkelt, gott och perfekt att ha i matlåda under veckan.

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Snabb asiatisk kycklinggryta med bambuskott, vattenkastanjer och kokosmjölk. Vällagad mat som är klar på 30 minuter.

 

Ajvargryta

Ajvargryta med quorn. Ett lättlagat vegetariskt alternativ för veckan. Att ha en burk ajvar hemma det är att ha ett ess i rockärmen. Snabbt som bara den får du till en smakrik middag.

gulasch, gryta, middag, mat

Nu lämnar vi alla snabblagade grytor och låter höstens godaste gulasch puttra på spisen. Jag gör min gärna i en slökokare. Smidigare än så blir det inte!

Har du några storslagna planer för veckans middagar?

18
Kommentera

Frallor med havregryn

frallor med havregryn, havregrynsfrallor, bröd, hembakat

Idag blir det mormor Åsas grönsakssoppa här hemma till middag. Och då måste man ju även ha ett gott bröd till, eller hur? Så jag satte en deg i morse och bakade ut en omgång frallor med havregryn.
Jag köpte hem ett helt gäng påsar med torrjäst sist jag handlade på Matsmart. Så bra att ha hemma när man lite hastigt kommer på att man vill baka med jäst!frallor med havregryn, havregrynsfrallor, bröd, hembakat

Jag är som ni kanske redan vet av den bekväma sorten. Orkar därför inte driva degen till runda, perfekta små bollar. Utan delar hellre degen i lagom stora bitar med min degskrapa. De flesta blir  trekantiga. Och så länge man gör alla bitar i samma storlek spelar formen ingen roll.frallor med havregryn, havregrynsfrallor, bröd, hembakat

Jag toppade alla bröd med flingsalt. Men sen fick några bröd sällskap av solroskärnor och några av havregryn. Visst blir det fint?

Jag bakar nästan alltid på kall degvätska och låter det jäsa ett par timmar istället. Det blir liksom smidigare tycker jag. Men vill du att det ska gå fortare kan du såklart göra dom på ljummen degvätska istället.

Bakar du på färsk jäst blandar du som vanligt ut jästen med degvätskan och har sedan i resterande ingredienser.
Men med torrjäst aktiverar man jästen i mjölet först.

Frallor med havre, 16 st

9 g torrjäst (eller 25 g färsk)
9-10 dl vetemjöl
3 dl havregryn
6 dl vatten
3 msk olja
2 nypor flingsalt

flingsalt, havregryn, solroskärnor

Blanda ut torrjästen med mjölet. Tillsätt havregrynen och blanda om väl. Ha i degvätska och olja. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Ha sist i saltet.

Täck över och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 lika stora bitar.
Jag brukar börja med att dela den på mitten. Sedan delar jag varje halva i 2 delar. Så jag har 4 lika stora bitar.
Dela sedan varje degbit i 4. Då har du enkelt 16 jämnstora degbitar.

Ha upp på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter.

Pensla bröden med vatten och strö över salt på alla degbitar. Strö även över solroskärnor och havregryn på vissa. Grädda i 225°c i cirka 20 minuter eller tills de har fått fin färg på undersidan.

Låt svalna på galler.

Perfekt att äta till mellis, kvällsfika, till soppa eller till annan slags mat där bröd passar bra.

11
1 kommentar

5 recept på vardagsmat

 

Torsk i ugn, fisk i ugn

Här hemma går vi in i höstens första skolvecka. Åter är rutiner och vardag. Träningar och lunchlådor. Och tänk som jag ändå har saknat det. Enda lilla haken är alla dessa tidiga morgnar. Dom kan jag gärna vara utan!
För kommande vecka har hela familjen fått önska mat.
Isacs önskemål var fiskgratäng som han kallar det. Jag säger fisk eller torsk i ugn. En vardasgrätt som funnit med i min reportoar så länge jag kan minnas!

köttfärsbiffar med färskost, biffar, snabbmat, vardagsmat

Ett recept hela familjen gillar är dessa köttfärsbiffar i färskostsås. Lättlagade och riktigt goda. En perfekt vardagsmiddag som passar bra i matlådan dessutom!

Kycklinggyros

Mitt förslag till veckans middagar föll på kycklinggyros. Främst för att det är superenkelt att laga- men också väldigt gott!

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

Axel önskade sig grönsakssoppa– min mormor Åsas recept som jag försökt återskapa så gott jag bara kan eftersom hon själv inte riktigt kommer ihåg hur hon gjorde. Enchiladas

Sebastian, han önskade att en av veckans middagar skulle bli enchiladas. Det är en himla bra rätt att laga när man har grönsaker över som behöver ätas upp. Bara att strimla i och använda i enchiladas.

Vad står på menyns hos er ikväll?

6
Kommentera

Västerbottensostpaj med kantareller

kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Så här i mitten av augusti känns det riktigt passande att dela med sig av en riktig favorit. Nämligen Västerbottensostpaj med kantareller.
Hur gott är det inte att piffa till den klassiska Västerbottensostpajen med kantareller?

kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Jag är inte så mycket för att lägga flera timmar på att jaga kantareller. Däremot plockar jag alltid de jag hittar när jag är ute med hunden. På en vecka får jag utan problem ihop till en paj eller två. Utan större insats. Helt gratis är det dessutom. kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

När jag bakar matapaj använder jag alltid samma recept. Ibland gör jag 1 1/2 sats, om jag ska göra en större paj. Här blev det istället lite pajdeg över. Perfekt att lägga i frysen och sen ta fram en annan gång och göra fina dekorationer av till en paj som behöver piffas upp med det! Typ som mormors bästa ost och skinkpaj. Den blir urtjusig med lite fina detaljer på!kantarellpaj, paj med kantareller, ostpaj, paj, kräftskiva

Jag klär alltid min paj med den nygjorda pajdegen. Och sedan låter jag den vila kallt i cirka 30 minuter. Du kan till och med förbereda pajdegen så långt och förvara i frysen för att ta fram någon annan dag och grädda. Hur fiffigt som helst.

Grundrecept pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten
1 nypa salt

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg, ha i salt. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Förgrädda i 225°C i cirka 15 minuter.

Västerbottensostpaj med kantareller:

kantareller
smör
salt
2 ägg
2 dl grädde
200 g Västerbottensost
1 sats pajdeg
gräslök/dill/persilja

Förväll kantarellerna i en stekpanna. När de släppt ifrån sig all vätska, tillsätt smör och salt. Stek kantarellerna gyllene.
Blanda sedan ägg och grädde. Riv osten och lägg den i botten på det förgräddade pajskalet. Fördela ut svampen över osten. Slå sist över äggstanningen.
Grädda pajen i cirka 20 minuter i 225°C eller tills den fått fin färg.

Toppa pajen med färska örter. Servera till kräftskivan, som del av en buffé, till lyxig förrätt eller varför inte till en stor sallad. MUMS!

 

13
Kommentera