Äppelmos i Crock Pot

äppelmos, apple butter, applesauce

Jag vet inte hur det är hos er. Men hos oss har vi mer äpplen än någonsin i år. Helt galet. Hur jag än jobbar hinner jag inte ta reda på allt. Men en omgång äppelmos i Crock Pot blev det i veckan. Den klarar sig själv där och kräver inte så mycket. Sånt gillar jag.äppelmos, apple butter, applesauce

Att göra en omgång äppelmos i Crock Pot skiljer sig inte nämnvärt från att göra en omgång äppelmos på spisen. Förutom att moset tillagas på låg värme under längre tid vilket nästan ger ett karamelliserat äppelmos som blir fantastiskt gott. Jag mosar mitt grovt, så det inte blir en slät puré. Det är allra godast tycker jag.

äppelmos, apple butter, applesauce

Äppelmoset kan du smaksätta med vad du vill-
låt en kanelstång eller två sjuda med äpplena. Eller lite vanilj eller ingefära. En liten skvätt whisky kan du slå i.
Eller så låter du moset vara helt naturellt och bara smaka äpple.

Moset blir inte ljust och gult, utan får en mer bärnstensfärg. Så vackert!
äppelmos, apple butter, applesauce

Du kan tillsätta socker för att göra moset sötare. Men jag tycker det är allra godast precis som det är. Skulle jag sockra det, då skulle jag söta med ljust muscovadosocker eller brun farin. Som redan har en lite kolaton i sig.

Jag plockade en 10 L hink med äpplen. Det blev lagom till min Crock Pot. Men du kan såklart ta mindre, eller mer om du vill göra fler omgångar.

Äppelmos i Crock Pot:

ca 10 L äpple
1 dl vatten
ev kanel, vanilj eller ingefära

Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i rätt grova bitar.
Lägg i din Crock Pot och slå på lite vatten. Lägg i ev smaksättning och sötning. Sätt på locket och ställ in din Crock Pot på låg och 4 timmar, eller hög på 2 timmar
När äpplena ångats sönder helt mosar jag dom försiktigt. För mig gör det inget om det är lite bitar kvar, vill du ha det slätare kan du vispa moset med en balkongvisp.

Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen eller frys in i påsar. Gott på gröten!

12
Kommentera

Pasta med skinksås

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Idag bjuder jag på den största räddaren i nöden. Receptet jag tar till när det istället för 4, ska lagas 6, 7 kanske 8 portioner middag. Receptet jag återvänder till när jag helt har tappat fantasin. Receptet jag tar till när jag verkligen vill att barnen äter: Pasta med skinksås.

Varken mer eller mindre än så.skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Och för er som skrattande kollar på mina bilder och säger: jo visst. Men på riktigt Linnéa, jag får inte mitt barn att äta allt det där gröna.
Då svarar jag:
Inte jag heller. Isac är sjukligt allergisk mot all persilika (vilket innebär allt grönt man kan tänka sig att hitta i mat).
Även stora bitar av lök hamnar på listan av svåra allergier enligt honom.

Självklart skulle jag aldrig servera honom en portion med allt detta gröna. Det får vi andra, vi utan denna svåra allergi äta. Och njuta av.skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Ibland måste mat ha låg tröskel. Inte bara för mig att laga, men också för barnen att äta. Efter en lång dag i skolan, förskolan, på fritids, hos kompisar och träning. Då kanske det inte uppskattas att man även måste hantera mat man inte känner igen. Inte i förväg vet hur det ska smaka. Det finns dagar man orkar ta in nya smaker och texturer.
Och det finns dagar man bara klarar av det kända, det vi vet hur det kommer smaka innan vi ens tagit en endaste liten tugga.

Dessutom är detta en maträtt som är ofantligt lätt att allergianpassa!
Jag har alltid lite vegoost och vegokorv i frysen. Och i kylen finns alltid havremjölk. Då kan jag enkelt göra såsen fri från kött och mjölk om så behövs. Gör du redningen på maizena kan såsen även bli glutenfri.
Sedan är det bara att välja den pasta du och din familj äter.

Och just ja, eftersom allergi mot lökbitar finns bland familjens yngsta medlem använder jag alltid lökpulver. Ett litet tips där..

Pasta med skinksås 4 port:

1 gul lök (eller 2 msk lökpulver)
smör eller olja att steka i
3 msk mjöl
5 dl mjölk
ca 400 g kassler eller annan skinka
2 dl riven ost
salt & svartpeppar

Skala och finhacka löken, stek mjuk i smör eller olja. Alt. stek lökpulvret på låg värme en liten stund. Rör i mjölet och häll under konstant vispning i mjölken, lite i taget. Låt koka upp och tjockna. Tillsätt kassler eller skinka i småbitar. Låt koka tills kasslern är helt genomvarm.
Ha i osten och tag av från värmen. Låt den smälta ner i såsen, smaka av med salt och peppar.

TIPS!!!
Man kan slänga i en buljongtärning för extra smak, stänka i lite chilisås eller ta en vällagrad ost. Byt ut lite av mjölken mot grädde.
Finhackade örter är också gott att blanda i. Eller varför inte steka lite svamp med löken? Ja men ni fattar, bygg ut och lägg till receptet utefter vad ni gillar hemma hos er. Det här är en himla bra bas att utgå ifrån.

Servera med pasta och eller massor av finskuren kål- det sistnämnda är min favorit.

22
Kommentera

5 recept som gör vardagen enklare i höst

risgrynsgröt, gröt, äppelgrötAugustis näst sista vecka är här och med det brukar vardagen ha dundrat igång för de flesta. Även om vi fortfarande har högsommarvärme här denna fantastiska augusti känner man av ett skifte i luften. Gräsmattan är fuktig efter natten och luften känns både hög och klar om morgonen. Ett tecken på att hösten är på ingång. Även om vi fortfarande har många fina sommardagar kvar!

Men, vardagen är här för oss. Oavsett hur vädret utanför fönstret är. Och idag tänkte jag tipsa er om 5 recept som gör vardagen enklare. Recept som gör den där stressiga veckan hanterbar.

Äppelgröt är ett sådant recept. Koka en stor omgång. Frys in i portionspåsar eller låt ett par matlådor stå i kylen inför veckan. Enkelt att värma till frukost, till ett gott mellanmål efter skolan och vet du- äppelgröt går utmärkt att servera till kvällsmat den där dagen du verkligen inte orkar/hinner laga kvällsmat. Med en god smörgås till.

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Min supersnabba kycklinggryta är ett måste att ha på repertoaren! Byt kycklingen mot quorn, fläskytterfilé eller vad ni råkar ha hemma och gillar. Oavsett så står middagen klar på 30 minuter. Sånt gillar jag!

Vegetarisk lasagne med kesoEn extra stor omgång lasagne är alltid bra att ha på lut. Gott som matlåda dagen efter och funkar fint att frysa in. Men många drar sig för alla delmoment det är att göra lasagne. Och att det faktiskt tar sin lilla tid att få den klar.
Men här kommer min lösning åt er: Vegetarisk lasagne med keso.
Den här har lagats i olika varianter sen jag var barn.  Ostsåsen är utbytt mot keso och jag använder gärna färska lasagneplattorna, då går det ännu fortare i ugnen!

Treveckorssallad

Min treveckorssallad. En räddare i nöden. För hos oss är det ingen komplett middag om man inte serverar grönsaker till. Iallafall i någon form. Då är det fantastiskt enkelt att bara ta fram den där burken med färdigblandad sallad, som faktiskt håller sig i 3 veckor i kylen. Även om den alltid äts upp här innan de 3 veckorna har gått…

Tacopizza på libabröd

Har du bara lite libabröd hemma kan man alltid slänga ihop ett par libapizzor till middag. Perfekt när det är restfest framåt torsdag-fredag sådär och det kanske finns lite av varje i kylen. Eller så gör du som jag gjort här: en fantastiskt god tacopizza på libabröd. 

Riktigt gott och busenkelt att variera.

Letar du efter något gott att ha i glaset kan jag tipsa om min äppeldrink.

Och ska du bara baka en sak i veckan- baka Ragnhilds äppelkaka. Ok?

12
Kommentera

Kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron

kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

I morse förlängdes morgonpromenaden något då jag fick för mig att fylla upp en påse med blåbär. Fördelen med att vara hundägare är ju att man alltid är redo och har en påse eller två med sig i skogen. Perfekt när man springer på svamp eller bär som ber om att bli plockade.
När jag kom hem sen slängde jag snabbt ihop en kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron. Och den blev makalöst god!

kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

Med sådär riktigt knapriga och lite krispiga kanter och sedan helt silkeslen inuti. Kombinationen vit choklad, blåbär och citron är svårslagen. Sött, bärigt och samtidigt lite syrligt. En vinnare!

kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

Jag hittade även en halv påse mandelspån som jag toppade kladdkakan med innan den åkte in i ugnen. Det tillförde lite extra textur och blev rysligt gott! Den färdiggräddade kladdkakan pudrade jag över lite florsocker och färska blåbär. Tog ett gäng amerikanska blåbär från trädgården, så makalöst vackra tycker jag!

kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

Har haft en produktiv dag inne i köket idag, nu sitter jag ute på altanen, dricker kaffe och fortsätter att jobba vid datorn någon timme innan det är dags att hämta Isac på fritids. Ikväll är det föräldramöte på Isacs skola, första sen corona bröt ut. Märkligt att Isac gått i samma klass så länge men jag har fortfarande inte koll på alla barnen i klassen och ännu mindre deras föräldrar.

kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

Eftersom vi äter laktosfritt här hemma är den här kladdkakan laktosfri. Bakad på laktosfritt smör och laktosfri vit choklad. Men du tar såklart av det ni äter hemma.

Kom ihåg att inte vispa ihop ingredienserna, du vill inte få in mer luft än nödvändigt. Smeten ska vändas ihop för bästa resultat.

Kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron:

200 g smör
100 g vit choklad
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron
ca 2 dl blåbär
1 msk potatismjöl
mandelspån

mer blåbär till dekoration
florsocker

Smält smöret i en kastrull, tag av från värmen och ha i finhackad vit choklad. Rör tills all choklad smällt. Tillsätt socker. Knäck i äggen, ett i taget och rör under konstant omrörning.
Vänd i mjöl, vanilj och citron.

Klä en springform (en form med löstagbar kant) med bakplåtspapper och ha i smeten. Pudra potatismjöl över blåbären och blanda väl. Strö ut dom över smeten. Avsluta med ett lager mandelspån.

Grädda i 175°C i cirka 25 minuter.
Alla ugnar är olika, så håll koll på hur lång tid din kladdkaka behöver i ugnen. Men kom ihåg att den ska vara rejält kladdig i mitten men ha kanter där smeten gräddats klart.
Ställ kallt, gärna över natten och garnera sedan din kladdkaka med florsocker och färska blåbär.

Kladdkakan går utmärkt att göra på frysta bär!

21
Kommentera

Grillad smörgås med kyckling

varma mackor, stekt smörgås, grillad smörgås, grillad macka

Kommer ni ihåg kycklingröran jag bjöd på här om dagen? Här kommer ett supertips på vad ni kan göra av den där sista skvätten som ibland blir över. Det där som är för lite att räcka till en hel måltid, men ändå för mycket för att slänga. Det gör ni en grillad smörgås av. Med kycklingröra i såklart!varma mackor, stekt smörgås, grillad smörgås, grillad macka

Här fortsätter det att vara riktigt, riktigt varmt. Skolan började idag och barnen har haft det rätt varmt i skolan första dagen kunde jag förstå.
Dagar som dessa är detta perfekt lunch för en hemmajobbare som mig. Lättlagat och dödsgott!
varma mackor, stekt smörgås, grillad smörgås, grillad macka

Här kan du styra lite vad du vill att smörgåsen ska smaka. Tar du en smakrik ost blir det massor av extra smak (den varianten föredrar jag!)
Tar du istället en mozzarella, cheddar eller Gouda, då blir osten mer krämig och trådig när den smälter. Vilket blir en annan smakupplevelse. Jag gillar en vällagrad Präst eller varför inte Västerbottensost. Gott, gott gott!varma mackor, stekt smörgås, grillad smörgås, grillad macka

Det här är en perfekt klimatsmart och billig maträtt att göra. Du använder upp det sista av kycklingröran. Två matskedar per smörgås är allt som behövs. Och brödet behöver inte vara färskt, därför går det superbra att köpa gårdagens bröd i butiken. Oftast för halva priset!

Du minskar matsvinnet, är snäll mot plånboken och får en fantastisk smörgås på köpet. Mer av livet begär då inte jag!

Detta behöver du för min grillade smörgås med kyckling:

smör
valfri ost
bröd (gärna dagsgammalt)
kycklingröra 
sallad att äta till

Tag fram två brödskivor och bred ett lager smör på bröden. Skiva ost och placera ut på båda brödskivorna. Klicka ut ca två matskedar kycklingröra på ena brödskivan. Lägg över den andra brödskivan och tryck till.
Smält smör i en het stekpanna. Lägg i smörgåsen. Låt den stekas tills den får fin färg på ena sidan. Vänd och sänk värmen till medelvärme. Låt smörgåsen stekas klart. Servera med en god sallad till.

Supersnabb, superbillig och supergod lunch. Klar på bara några minuter!

 

11
Kommentera