Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Hemgjorda köttbullar. Är det bland det bästa vi har här i Sverige kanske? Något vi känner oss orimligt stolta över och gärna skryter lite om. Hur goda dom är.

Nu var det riktigt längesedan jag gjorde köttbullar, till jul var nog senast. Känner mig lite som min mormor, men det är ju så mycket enklare att göra pannbiffar😅 Så blir oftast det.
Men få saker är faktiskt så goda som svenska köttbullar, sås, lingon och potatis.

Mitt bästa recept på hemgjorda köttbullar

Det finns några saker att tänka på när man gör köttbullar för att verkligen lyckas. Och mina råd dom är:

  • Använd havregryn istället för ströbröd- de binder mer vätska och ger saftigare köttbullar.
  • Låt havregryn och mjölk svälla i minst 20 minuter så dom blir riktigt mjuka.
  • Inget ägg behövs, köttbullarna håller ihop bra ändå!
  • Om du orkar, stek gärna löken mjuk innan du blandar ner den i färsen, det blir allra godast så!
  • Senap och oxfond ger otroligt fin smak till köttbullarna, det är allt du behöver.

Hemgjorda köttbullar:

1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
2 msk grovkornig senap
1 msk oxfond
salt

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla i minst 20 minuter. Gärna längre så havregrynen blir helt mjuka.
Skala och finhacka undertiden lök. Stek på medelvärme i lite smör tills löken är helt mjuk.
Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och köttfärs. Smaksätt med senap, oxfond och salt.

Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. Skölj händerna då och då i kallvatten så är det enklare att göra fina små bollar. Lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka  ca 7-9 minuter.

TIPS! Låt köttbullarna svalna och frys in dom. Perfekt att ha färdiga i frysen och sedan tina och ge fin stekyta i stekpannan!

Köttbullarna håller ihop bra, blir inte torra tack vare att de inte tillagas helt i ugnen utan får gå klart i stekpannan sen.

6
Kommentera

6 meal prep idéer- perfekt sommarmat

6 meal prep idéer- perfekt sommarmat att förbereda och ta fram dagar man varken vill, orkar eller kan laga mat!

Freezer-meal-prep-2-recept-på-kyckling-2

Sommaren står för dörren och jag vet att framtida Linnea kommer att tacka mig för att jag förbereder och fyller frysen med mat som enkelt kan tillagas eller bara värmas på.
För nu går tiden åt till annat än matlagning. Trädgården ska underhållas, avslutningar, träningar och annat pockar på och man hinner helt enkelt inte. För att inte tala om alla de där sommardagarna man verkligen har annat för sig än att stå i köket.

Först ut är en storfavorit, nämligen att lägga kyckling i marinad och frysa in. Perfekt att bara ta fram och tina i kylen, köra i airfryern, i en gryta med kokosmjölk, grilla- ja det finns så många varianter. 2 recept på kyckling hittar du här!

One pot tacopasta. Har du testat? Om inte, gör det. Antingen för att det är enkel vardagsmat som är klar på mindre än 30 minuter. Eller för att du kan förbereda och frysa in och sedan ta fram och ha en härlig middag klar efter bara en liten stund i ugnen.

Stora kycklingköttbullar i ugn. Förbered allt. Frys in och sen den där dagen du vill äta mat som är helt nylagad utan att lägga massa tid i köket tar du fram formen fylld med härliga kycklingköttbullar och tomatsås och kör in den i ugnen. Koka pasta till och du har en underbar middag med väldig liten insats.
När jag i höstas skulle operera handen och inte kunde laga mat på flera veckor var detta ett av recepten jag förberedde och hade i frysen. GULD värt!

Kålsallad med jordnötsdressing. Jag älskar att ha en stor omgång av den här salladen redo i kylen. God att äta som tillbehör till mat. Men också perfekt att äta till lite kyckling. Kanske kycklingen ni hittar högst upp i inlägget skulle vara god att ha till?

Tacogratäng

TACOGRATÄNG, nästa gång du lagar detta- gör det dubbelt upp och frys in den ena. Finns inget lyxigare än att ha en färdig, hemlagad gratäng i frysen och ta fram när man inte orkar laga mat. Medan gratängen går klart i ugnen hackar du lite grönsaker och serverar med nachochips. Middagen är klar på ett litet kick!

Förra sommarens stora, virala recept. Burritos som du gör i ordning, fryser in och tar fram när du behöver.
Dom följde med på fotbollscuper, åts vid sjön, till enkel lunch och middag. Ja helt enkelt när vi behövde äta något snabbt och gott! Jag har gjort flera olika varianter. Den här med kyckling och mango är min favorit!

Ibland är färdiga köttbullar med pasta allt man orkar med. Men det blir garanterat enklare att äta en bra och varierad kost med de rätta förutsättningarna!

0
Kommentera

Lättlagad gnocchi i ugn

Lättlagad gnocchi i ugn

Lättlagad gnocchi i ugn, där allt lagas på en och samma plåt. Precis sån mat som jag älskar!

Att koka gnocchi kan jag tycka blir lite, ja tråkigt. Som en liten degklump. Men om man steker den eller som här- kör den i ugnen. Då blir det MAGI!
I botten på ugnsformen blandade jag olja med lite örtagårdskrydda, lökpulver och salt. Detta masserade jag in i gnocchin och det blev mycket godare än den gången jag bara ringlade oljan över. Som om dom sög åt sig av oljan och kryddorna bättre så här.

Till många av mina recept hittar du en video på hur jag tillagar det på INSTAGRAM.

lättlagad gnocchi i ugn

Jag utgick från vad vi hade hemma och vad familjen gillar.
Alla gav gnocchin tummen upp. Isac petade ut kikärtorna och hoppade över de mosiga tomaterna (vilket var förväntat och helt ok). Så bra när hela familjen kan äta samma middag men man får ta det man helst vill ha. Men möjligheten att faktiskt smaka en krispig och god kikärta finns där. Vem vet, en dag faller den kanske någon i smaken?

Familjen önskade kyckling till. Jag kryddade den på samma vis som plåtmaten och körde den i vår Airfryer. Smidigt värre.
Den ugnsbakade vitlöken pressade jag ut och blandade med grönsakerna. Ett par rörde jag ner i en kall yoghurtsås. MUMS!

I min familj önskar man att grönsaker helst inte ska vara varma och mjuka, så paprikan hade jag på efteråt vilket gav en fin krispighet till maten. Men dom kan såklart åka med från början om man gillar det!

Lättlagad gnocchi i ugn, ca 6 port:
olivolja
3 msk örtagårdskrydda
2 msk lökpulver
salt
1 kg gnocchi
1 tetra kokta kikärtor
1 hel vitlök
ca 250 g färska tomater
2 fp halloumi
svartkål
1 röd paprika

Blanda olja, kryddblandning, lökpulver och salt i botten på en långpanna/ugnsform. Ha i gnocchi och kikärtor. Blanda om väl så att allt täcks av olja och kryddor. Dela den hela vitlöken på mitten och lägg ut halvorna i formen.
Placera ut tomater och skivad halloumi på plåten.

Tillaga i 225°C i cirka 20-25 minuter. Repa svartkålen och skär den i bitar. Ha på den och låt den bli varm men inte bränd, cirka 5 minuter.
Skiva paprikan och strö den över när svartkålen fått färg.

Pressa den bakade vitlöken ur skalet. Spar ett gäng och blanda med lite naturell yoghurt, salt och kryddor om du vill ha en enkel sås till.

Jag airfryade även lite kyckling familjen åt till.

God och riktigt enkel mat!

Här hittar du fler enkla och snabba middagar att bli inspirerad av.


1
Kommentera

Lättlagad tonfiskröra

inlägget innehåller adlinks

tonfiskröra, tonfiskfyllning

Tonfiskröra. Det är riktig enkel och bekväm mat det.
Snabb att göra, gott när det är varmt. Gott att äta som fyllning i bakpotatis en dag när det är kallt.
Helt enkelt så är tonfiskröra finfint att göra och ha färdig hemma i kylen.tonfiskröra, tonfiskfyllning

Det finns några små tips och trix för att få till en riktigt god tonfiskröra enligt mig.

  • ha något med textur i, här har jag tagit gurka. Men vissa gillar att ha i äpple.
  • selleri. En tonfiskröra måste ha selleri i sig. Det tar inte över smakmässigt men ger en fin underton. Ett måste!
  • låt tonfisken rinna av i finmaskig sil. Du vill inte ha en vattnig tonfiskröra. Se till att så mycket vätska som möjligt försvinner.
  • jag tycker inte om majonnäs. Så jag gör min tonfiskröra på enbart crème fraîche eller tjock yoghurt. Men gillar du smaken av majonnäs- ha i någon matsked.
  • har du ett par kokta ägg i kylen gör dom sig finfint i denna röra.
  • ha i tonfisken det absolut sista du gör. Då rör du inte sönder alla bitar av tonfisk.
  • har du tillgång till färsk gräslök? Använd det. SÅ GOTT!
    tonfiskröra, tonfiskfyllning

Jag brukar göra en omgång tonfiskröra och ha i kylen. Håller absolut ett helt gäng dagar. Även om den i det här huset tar slut långt innan den överhuvudtaget skulle kunna bli dålig.

Min bästa tonfiskröra:

2 burkar tonfisk i vatten
1/2 gurka
2 selleristjälkar
1/2 rödlök
3 dl créme fraîche/naturell yoghurt
2 tsk örtsalt
svartpeppar
saft från 1/2 citron
färsk gräslök

Häll av tonfisken i en finmaskig sil. Låt den rinna av medan du gör röran. 

Skär gurka i småbitar.
Finhacka selleri och rödlök. Blanda gurka, selleri och lök med créme fraîche, salt, peppar och citron.
Skala och hacka äggen.

Ha i tonfisken tillsammans med äggen,  rör försiktigt om tills allt har blandats. Avsluta med massor av färsk gräslök.

En perfekt röra till bakad potatis, att ha i wraps eller äta till en sallad. Det sistnämda blir ofta en enkel lunch eller middag hos mig.

För att hacka lök och gurka riktigt smidigt använder jag mig av min grönsakshackare, den hittar du här

51
3 kommentarer

One pot risoni med kyckling

One pot risoni med kyckling

One pot risoni kyckling

Idag lagar vi middag på 30 minuter. Allt i en och samma stekpanna så vi får minimalt med disk dessutom. Det är vardagsmat helt i min stil. One pot risoni med kyckling.

Jag hade en fp kycklingsteak i frysen jag köpt tidigare i våras med kort datum- de blev perfekta här. Men du kan såklart använda vilken kycklingdel du gillar allra bäst.

One pot risoni med kyckling

Jag tycker risoni eller orzo som det också heter är perfekt när man lagar ”allt i ett-mat”. Det kokar klart fort och håller formen bättre än vanligt ris tex.
Du kan ha en skvätt grädde i om di gillar det, men jag tycker parmesanosten ger tillräckligt med krämighet här.

Kycklingen kryddar jag med röd pesto, paprikapulver och lökpulver. Det senare för att jag helt enkelt är lat och bekväm idag och inte orkar skala och hacka. Men vill du ha vanlig lök i är det bara att hacka på!

One pot risoni med kyckling

Jag hittade även en ask champinjoner på extrapris, perfekt att dryga ut med. Men du kan såklart ha i broccoli, morötter, paprika eller andra grönsaker din familj gillar.

One pot risoni med kyckling, ca 4 port:

ca 700 g kyckling
2 msk röd pesto
1 msk paprikapulver
2 msk lökpulver
salt & svartpeppar
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
3 dl risoni
ca 7 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
saft från 1/2 citron
1 dl finriven parmesanost
färska örter

Lägg ut kycklingen i en stekpanna. Ha på pesto, paprika, lökpulver, salt och peppar. Blanda ordentligt. Har kycklingdelen skinn, lägg den med skinnsidan ned och stek tills den börjar få fin färg. Skala och finhacka vitlöken.
Skär ner champinjonerna i mindre bitar. Blanda i vitlök och champinjoner med kycklingen. Låt steka någon minut tills svampen mjuknat. Ha över risoni, vatten och buljongtärning. Låt koka i cirka 10 minuter eller tills pastan börjar bli klar. Pressa saften ur en citron och ha i den.
Rör i osten och de färska örterna.

Servera direkt.

Lättlagad vardagsmat när den är som allra bäst!

Här hittar du fler middagar du lagar på 30 minuter.

4
Kommentera