One Pot tacopasta

One Pot tacopasta

När jag frågade om vilken slags recept ni var sugna på i en frågestund på Instagram här om dagen var svaren rätt entydiga: lättlagad vardagsmat och mellanmål.
Så då tänker jag att vi börjar med det där med lättlagad vardagsmat. På matschemat stod One Pot Tacopasta.

-allt lagas i en och samma gryta

-det är klart på mindre än 30 minuter

-hela familjen tyckte om det

-du kan enkelt förbereda detta dagar i förväg eller frysa in och ta fram när det ska ätas

Hur smidigt och bra som helst.
Jag använde mig av färsk ravioli fylld med ost. Otroligt gott. Men du kan såklart använda den pastan ni gillar allra bäst. Men fördelen med färsk pasta är att den kokar klart på bara någon minut.

Jag hade paprika som behövde ätas upp och en påse majs i frysen. Så de fick fungera som grönsaker idag. Men här kan du ta de grönsaker och baljväxter du och din familj gillar allra bäst. Vi hade massor av sallad, färsk persilja, gräddfil, nachochips och salsa till. MUMS!

One Pot Tacopasta, ca 6 port:

800 g nötfärs
3 påsar tacokrydda
ca 800 g krossade tomater
vatten
250 g färsk pasta (jag använde ostfylld ravioli)
2 dl majs
2 paprikor
1 dl riven ost

tillbehör: sallad, färsk persilja, gräddfil, nachochips och salsa.

Börja med att bryna nötfärsen i en gryta. Tillsätt tacokryddan och stek någon minut.
Ha i de krossade tomaterna och ha sedan i vatten i en av de tomma förpackningarna med krossade tomater och ha i köttfärsen. Tillsätt pastan och majsen. Rör om ordentligt och se till att all pasta är täckt av köttfärssåsen. Känns det för torrt, ha i lite mer vatten. Sätt på ett lock och låt grytan koka tills pastan är klar. Min färska pasta tog 5 minuter. Har du fått i för mycket vatten kan grytan koka utan lock så att vätskan kokar bort. Skär undertiden ner paprika i småbitar och ha sedan i den.
Riv över ost och servera med goda tillbehör.

Vill du förbereda denna maträtt men frysa in den för att servera vid ett senare tillfälle?
Gör i ordning allt enligt receptet, men koka inte pastan, ha upp i en form du kan frysa in och sedan ha i ugnen.
Toppa gratängen med ost och frys in.
Låt sedan tacopastan tina i rumstemperatur och värm på den i ugnen på 225°C i cirka 20 minuter.

Den här kommer garanterat hamna på listan av maträtter som lagas flera gånger i vår familj. Och med all säkerhet även finnas i frysen för en att plocka fram stressiga dagar!

Gillar du det här receptet? Kolla då in min variant på One Pot risoni!

3
Kommentera

5 lättlagade grytor på 30 minuter

5 lättlagade grytor på 30 minuter

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Som en liten smocka kommer den varje januari. Känslan av vardag. Att återigen ställa klockan, vardagspusslet och framförallt vardagsmaten. Ibland övermannas jag av hela alltet. Att orka.
Men så vet jag, att styr jag bara upp skutan, har en plan och riktlinjer klara för veckan så brukar allt gå 100% mycket enklare.
Ofta finns inte oceaner av tid till den där vardagsmaten. Tur då att det finns massor av god och enkel vardagsmat du slänger ihop på cirka 30 minuter. Här har jag tillexempel hittat 5 lättlagade grytor, alla klara på ca 30 minuter. Det du.

Först ut, den enkla asiatiska grytan du enkelt anpassar lite efter vad ni gillar bäst. Men det är en bra grund att utgå ifrån. Tillsätt sen grönsaker och lite mer hetta om ni så önskar!

vegetarisk kebabgryta, gryta, kebabgryta

Kebabgryta mina vänner. Så enkelt och så fantastiskt gott. Mer än så behöver inte skrivas om denna rätt.

Kikärtsstroganoff, kikärtsgryta, kikärtor

Kikärtsstroganoff, en fantastiskt god variant på den klassiska stroganoffen. Få ingredienser -massor med smak.

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Min smöriga linsgryta, det är mat jag kan gå och riktigt längta efter. Jag gör alltid en stor omgång så jag kan ha till matlåda i veckan. Lyxigt och gott, i all sin enkelhet!

quorn, quorngryta

Ajvargryta med quorn, som du såklart lagar precis lika enkelt på kyckling om du hellre föredrar det. Men jag kan lockas av enkelheten i att göra en quorngryta. Det går liksom så snabbt att du knappt hinner med. En familjefavorit sen 4 år tillbaka!

Det bästa med enkla grytor som dessa, det är att när du ändå är i farten kan du dubbla receptet och frysa in det som blir över. På det viset ger du dig själv ett par dagar i framtiden då du bara kan ta fram färdig mat ur frysen. Koka ris till, servera med ett gott bröd och middagen är färdig.

5 lättlagade grytor på 30 minuter, så enkel, god och lättlagad vardagsmat!

5
2 kommentarer

Burrito med kyckling och mangoraja

Burrito med kyckling och mangoraja

Med nästan 2 miljoner visningar kan man säga att mitt recept på taco burritos du enkelt gör iordning och sedan förvarar i frysen för att enkelt kunna ta fram god, hemlagad mat till lunch, middag eller mellanmål är ett av de allra mest populära här hos mig.
Idag har jag gjort en ny variant på dom. En variant av burrito med kyckling och mangoraja.

Mangoraja råkar nämligen vara favoriten hos äldsta sonen. Så med den som inspiration rörde jag ihop en helt makalöst god röra som jag garanterat kommer göra fler gånger. Jag tänker mig den i sommar när det är så varmt att man inte orkar eller vill äta varm mat. Då kommer den här goda kycklingröran göra succé i ett libabröd med massa god sallad. Det är jag övertygad om!

Det fiffiga med att meal preppa burritos, det är att du gör iordning dom, viker in dom i folie och förvarar dom sedan i frysen. Bara att ta fram och antingen tina i rumstemperatur eller ta bort folien och värm försiktigt i micron.

Idag lyxade jag till det och stekte på dom lite i stekpannan, det blir extra gott!

Burrito med kyckling och mangoraja 8 st:

700 g kyckling
1 röd lök
1 msk curry
salt
1 röd paprika
1 dl färsk persilja
2 dl mango i mindre bitar (fryst går bra)
saft från 1 lime
kokt, kallt ris/bulgur/couscous (jag hade ca 2 dl)
2 msk mango chutney
2 dl crème fraîche
1 nypa cayennepeppar

Skär ner kycklingen i mindre bitar, skala och finhacka löken. Stek lök och kyckling tills kycklingen är genomstekt. Hacka sönder den i mindre bitar med en gaffel eller använd en köttfärshackare. Helt klart en kökspryl värd att investera i!
Krydda med curry och salt. Säng av värmen på spisen.

Skär ner paprika och färsk persilja i mindre bitar. Blanda grönsakerna och mango med kycklingen.
Pressa i saften från 1 lime.
Ha i kallt ris/bulgur/couscous och rör om.
Blanda i mango chutney och creme fraîche.

Smaka av med lite cayennepeppar, mer salt och lime om så behövs.

Riv loss 8 ark aluminiumfolie. Lägg ut en tortilla och ös på med lagom mängd kycklingröra. Vik ihop till en tight rulle och rulla sedan in den i folie. Frys in direkt.

Låt antingen tina i rumstemperatur eller tag upp ur frysen, tag av folien och micra burriton.
Extra goda blir dom om du steker som runt om innan servering.

Här hittar du ett gäng andra recept om du enkelt vill göra mer meal prep hemma som underlättar vardagen!

1
Kommentera

Varm smörgås med julskinka och senap

Varm smörgås med julskinka och senap

Hej JANUARI 2025!
Va? Hur kan vi redan ha tassat in på de första dagarna av januari? Hela ljuvliga december är förbi och kanske är vi många som har en eller ett par rester kvar i kylen efter jul?

Nu är tiden här för uppfinningsrikedom! Av julskinkan och julsenapen kan du tillexempel göra ljuvligt goda smörgåsar. Passa på att köpa gårdagens bröd till extrapris och släng ihop dom här till en lyxig brunch, enkel lunch eller kvällssmörgås.

Här fanns det både julskinka, senap och ost över. Kanske inte så roliga var för sig. Men ihop blir det magi!
Jag låter alltid brödet få fin stekyta på ena sidan, sedan vänder jag det, sänker värmen och låter brödet rostas klart under lock. Då smälter osten fint och brödet blir inte bränt.

Förutom varma smörgåsar är pizza ett ypperligt sätt att ta tillvara på den julmat vi fortfarande inte ätit upp!

Till mina smörgåsar serverar jag gärna en sallad på lättstekt grönkål. Så gott!

Varm smörgås med julskinka och senap, 2 st:

4 skivor bröd (gårdagens lite torra går utmärkt här!)
2 msk julsenap
julskinka
ost
smör

Skär brödet i skivor, bred ett lager senap på två av skivorna. Lägg på skinka och ost. Lägg på de resterande brödskivorna. Hetta upp en stekpanna med smör i. Låt bröden få fin färg på ena sidan. Vänd smörgåsarna, sänk värmen och lägg på ett lock. Låt brödet få fin färg och se till att osten smält helt. Servera med en god sallad.

Ett perfekt sätt att ta tillvara på lite av julmatsresterna i kylen!

2
Kommentera

14 recept på julgodis

14 recept på julgodis

nougatfudge, julgodis, fudge, julgodis med nougat

Idag har jag plockat ihop inte mindre än 14 recept på julgodis. Allt från knäck för den slöe och late till bounty på kokosmjölk och den här silkeslena nougatfudgen! Den blev en storsuccé sist jag gjorde den, så måste nog göra en omgång till denna jul också!

När jag gör julgodis är den här gjutformen en favorit. Jag har den i båda storlekarna och de används flitigt till jul.

Här hittar du formen till den fina trillingnöten!

JUST NU FÅR NI 20% PÅ ETT HELT KÖP HOS PUFZ.SE! (där formarna är ifrån) ANVÄND KODEN linneasskafferi20

knäck, julgodis, godis, kola

Förra året orkade jag inte med att göra knäck i formar. Kladd, spill och allmänt kaos. Istället gjorde jag knäck i bitar. Otroligt smidigt och så gott!

mozartkulor, julgodis, godis, jul

De där klassiska Mozartkulorna. Lite som med marmeladkulor, antingen älskar man eller så ogillar man starkt. Jag tillhör skaran som föredrar en Mozartkula framför marmeladkulorna. En perfekt liten sötsak att lägga i ask och ge bort i jul! Här har ni mitt recept på Mozartkulor.

snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor

Ingen jul utan mina snickersrutor. Älskar kombinationen av sött, jordnötssmör, salt och choklad. Till den här varianten har jag använt mörk choklad på toppen och kokossocker istället för vanligt strösocker. En lite mer vuxen variant på den annars så barnsligt goda snickersrutan kan man säga.

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Jordnötsbräck med choklad blev en trevlig bekantskap för något år sedan. Älskar att ha i salta jordnötter i knäcksmeten istället för vanliga mandlar. Det lyfter liksom godiset till nästa nivå! Så gott. Och enkelt att göra dessutom!

bounty, julgodis

Bounty med kokosmjölk. Även detta julgodis är en variant som inte är lika söt som originalet. Jag formligen älskar smaken av kokos och choklad. Så det här är en favorit hos mig.

Isnougat, julgodis, ischoklad

Ni vet klassisk ischoklad? Här har ni kusinen! Nämligen isnougat. Och istället för kokosfett i silvrig förpackning har jag använt kokosolja. Jag tyckte det här blev snäppet godare än klassisk ischoklad faktist. Jag förvarar den i en en burk i kylen eller frysen. Men den håller formen riktigt bra även i rumstemperatur!

fudge, julgodis,

Salt kolafudge med brynt smör. Jag tror inte jag behöver beskriva detta recept mer än så. Testa. Älska det!

gräddkola, julgodis, kola,

På samma tema hittar vi gräddkola med brynt smör och flingsalt. Sött, nötigt, lite salt och alldeles, alldeles underbar!

fudge, julgodis

Mer fudge åt folket. Men här en skumtomtefudge. Älskar färgen som jag hjälpt lite på traven med hjälp av lingonpulver. Fint va?

wienernougat, julgodis,

Wienernougat. Så älskad och så enkel att göra själv. Jag byter ut lite av mjölkchokladen mot mörk choklad. Det faller mig i smaken att skippa det där allra sötaste.

julgodis, bräck, jordnötssmör, enkelt julgodis

Chokladbräck av olika slag är bland det enklaste godiset att göra. Smaksätt med polkagris, pepparkaka eller som här, jordnötssmör. Ett enkelt julgodis mitt i all stress.

trillingnöt, julgodis

Trillingnöten. Älskad, hatad och så omdiskuterad! Men själv älskar jag den och visst blir det fint när man gör den i en så här tjusig form?

saffransfudge

Solgul saffransfudge lyser upp i decembermörkret, det vill jag lova!

3
Kommentera