Snabb ravioligratäng

Letar du också efter snabba och enkla middagar att plocka fram när tiden är knapp och alla är hungriga? Då har du kommit helt rätt. Idag tipsar jag nämligen om min snabba ravioligratäng.

På färsk ravioli, färdig tomatsås och keso slänger du ihop en god och lättlagad måltid på bara ett par minuter. Sen sköter den sig själv i ugnen medan du dukar och gör en sallad. 30 minuter senare sitter ni vid bordet och äter. Härligt va?

Här kan du variera gratängen i det oändliga. Färsk ravioli finns i massor av olika smaker, ta det ni gillar bäst i er familj.
Och är inte ravioli favoriten- ta en annan färsk pasta. Även färdig tomatsås finns i olika varianter. Jag brukar passa på att köpa ett par burkar när de finns på extrapris. Perfekt att ha hemma när man lite snabbt måste få fram middag eller lunch till en hungrig familj.

För många, många år sedan började jag använda keso i lasagne sådär på vardagar när man har lite bråttom och inte hinner göra en riktig ostsås. Här tänkte jag att det måste ju funka fint att mixa den med lite mjölk och ha i riven ost. Och tänkt att det gick hur bra som helst!

Den här rätten lagade jag när jag var med i Nyhetsmorgon i november. Men hade helt glömt att lägga upp receptet här.

Snabb ravioligratäng:

500 g keso
1/2 dl mjölk
100 g riven ost

400 g färdig tomatsås på burk
ca 250 g färsk ravioli
2 dl crème fraîche
100 g riven ost

Mixa keso och mjölk helt slätt med en stavmixer. Blanda i den rivna osten.
Varva tomatsås, mixad keso och färsk ravioli i en ugnsfast form. Bred ut ett lager crème fraîche på toppen och ha sist på mer riven ost.

Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter

Servera med en god, grön sallad!

3
Kommentera

5 recept på goda och värmande soppor

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

Midvinternattens köld är hård denna vinter. Januari verkar bjuda på mer snö än jag kan minnas och till helgen väntas minusgrader som närmar sig -30 grader. Vad passar då bättre än att inspireras av 5 recept på goda och värmande soppor.

Först ut är mormors grönsakssoppa. Igår fick lilla mormor vila hos morfar. En så ofantligt sorglig och jobbig dag att ta farväl av en människa som betytt så otroligt mycket under hela mitt liv ❤️
Så idag hedrar jag henne genom att tipsa om hennes goda grönsakssoppa.

soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost

Denna räksoppa är en riktig klassiker. Med räkost som bas är den lätt att göra och hur god som helst! Receptet har hängt med i många år vid det här laget och blir lika gott varje gång!

Innan jul fyndade jag en hel låda grönsaker för 50 kr. Av detta blev det en härlig soppa. Grönsakerna rostade jag innan i ugnen och det blev helt fantastiskt gott! Lagade denna när jag var med i Nyhetsmorgon och den fick stående ovationer. Så testa den du med!

soppa, höst, mat

En favorit hemma hos oss är denna köttfärssoppa. Den har lagats om och om igen. Vilket är förståeligt då den både är lättlagad och fantastiskt god!

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa. Så himla enkelt att göra av ärtor man har hemma i frysen. Fräscht och gott!

Soppa är finfin januarimat tycker jag. Så det hamnar på menyn för nästa vecka.

4
Kommentera

Moster Barbros Sirapslimpa

Moster Barbros sirapslimpa, för oss en självklarhet till jul. Ett sött och saftigt bröd som passar utmärkt att ha julskinka eller lite god ost på.
Recept har bakats till jul så länge jag kan minnas, när jag var barn så stod mammas moster Barbro för bakandet. Sirapslimpa och bruna bönor- det var hennes bidrag till julbordet.

Tyvärr lämnade moster Barbro detta jordeliv för över 17 år sedan, men som tur är har min moster Cissi tagit över rollen som ytterst ansvarig för att familjen förses med sirapslimpa till jul.

Jag bakade ut 4 st limpor av degen. Men jag tror att Barbro fick minst 6 st.
Kanske för att hon var lam i ena armen och tyckte det var enklare med mindre limpor? Eller för att tiderna var annorlunda förr och man helt enkelt ville få ut så många limpor per deg man bara kunde? Vad vet jag. Men sirapslimporna som vi äter till jul brukar inte riktigt vara så här stora. Men jag tyckte de blev så fina i större format!

Namnet till trots finns det inte en droppe sirap i dom. Nej de bakas på farinsocker.
I originalreceptet står det 1 fp farinsocker. Just det där med farinsockret har alltid varit lite omdiskuterats eftersom förpackningarna ändrat storlek genom åren.
Men som läget är just nu, så är det faktiskt just 1 fp farinsocker som gäller. Men om förpackningarna görs om- så är det 500g farinsocker som är det rätta måttet.

Jag arbetade min deg i maskin och hade inte i allt mjöl. Jag fick ett pr dl över när jag kände att degen var lagom.

Moster Barbros sirapslimpa 4-6 st:

50 g jäst
8 dl vatten
3 ägg
1 paket á 500 g farinsocker
salt
ca 1 påse á 2 kg rågsikt
smör till pensling

Värm vattnet till 37 grader. Bryt jästen i småbitar och blanda med det varma vattnet, tillsätt äggen, salt och farinsocker. Rör tills detta löst upp sig.
Ha sedan i mjölet lite i taget och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Baka ut till 4- 6 stycken limpor och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda i 175°C längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Vill du använda termometer bör brödet komma upp i ca 98°C innan det är klart.
Pensla sedan de klara limporna med smält smör.

6
3 kommentarer

7 recept på julmat till jul

7 recept på julmat till jul

rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Med bara några dagar kvar till jul kan det lätt kännas lite stressigt att allt ska hinnas med. Men vet ni, i år känner jag ingen sån stress alls. Julen blir som den blir. Och antagligen blir den bättre om jag stressar mindre.
Till julbordet finns det några saker jag inte vill vara utan.

Pappa Henriks rödbetssallad är en sån grej. Visst kan man köpa i matbutiken. Men hemgjord är inte så svår att göra och blir fantastiskt god. Just pappa Henriks rödbetssallad har lagats av många av er under åren och är alltid lika uppskattad!

julskinka, julskinka i ugn, kokt julskinka, griljering

För många av oss har julskinkan kanske den mest centrala rollen på julbordet. Så även för mig. Men den kräver en riktigt bra griljering. Och tillagar du den själv, då gör du det bäst såhär!

julsill, sill, jul

Jag kan klara mig utan all sill på julbordet. Men sillröran, den är lite helig för mig. Så god på buffén men även att ta på en hård knäckemacka när man är lite småhungrig sådär! Även detta recept har blivit en återkommande favorit hos många av er här på Linnéas Skafferi!

Köttbullar i ugn, julköttbullar

Recepten som finns på julköttbullar är väl lika många som det finns kockar. Men så här gör jag. Med havregryn istället för ströbröd och senap i färsen!

Hel lax i ugn med hjortonsås mina vänner. Det vill jag inte vara utan till jul. Den tillagar jag enkelt i ugnen dagen innan jul. Smidigare än så kan det inte bli!

brysselkål

Ugnsrostad brysselkål. Med honung och flingsalt. Allt toppas sedan med granatäpplekärnor. Grönt är skönt, även till jul!

julmat, sallad, kål

Sallad med grönkål och rödkål till jul? Ja tack, absolut!

Finns det mat till jul du absolut inte vill vara utan?

1
Kommentera

Hel lax i ugn med hjortronsås till jul och nyår

Att tillaga hel lax i ugn till jul eller nyår. Kanske är det en himla bra idé va?
Jag gör alltid en hel laxsida till jul. Det är bra mat som räcker till många och passar utmärkt att servera på julbordet. Laxen tillagar jag alltid dagen innan, förvarar i kylen över natten och låter den sedan bli rumstempererad innan den serveras

Men den passar precis lika bra att laga och servera till nyårsafton!

Till den hela laxsidan gör jag alltid en hjortronsås. Det söta från hjortronsylten gifter sig så otroligt fint med sältan från fisken.

Såsen har jag under åren gjort på både naturell yoghurt och crème fraîche. Men har insett att den blir godast att göra på det sistnämnda. Yoghurten blir lite för syrlig här tycker jag.

När det kommer till julmat är jag svag för just olika slags fiskrätter. Gärna varmrökt lax, olika sorters sill eller som här: en hel laxsida i ugn. Jag brukar passa på att köpa färsk lax när den finns på extrapris i mataffären och sen lägga den i frysen. Perfekt att ta upp och tillaga när man blir många som ska äta. Eller tull jul och nyår.
Den ugnsbakade laxen är dessutom jättegod att äta i mellandagarna- om det blir något över vill säga.

Hel lax i ugn med hjortronsås:

1 hel laxsida
1/2 citron
salt
fryst dill

Trimma laxen så den blir jämnstor.
Lägg laxen i en bakplåtspappersklädd ugnsform med skinnsidan ner. Pressa citron över hela laxsidan, strö över salt och fryst dill. Massera in detta i laxen.
Stick i en ugnstermometer i den tjockaste delen av laxen.

Tillaga i 175°C i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen är ca 52°C. Tag ut och låt svalna helt innan du förvarar den i kylen över natten.

Hjortronsås:
2 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
1 dl hjortronsylt
salt
dill till dekoration

Blanda samman crème fraîche, majonnäs och hjortronsylt. Smaka av med salt. Låt stå svalt, gärna över natten innan den serveras.

9
2 kommentarer