Isnougat på kokosolja

Isnougat, julgodis, ischoklad

Hej i julstöket,

Julveckan är här och jag har massor av härliga recept kvar att dela med mig av innan jul. Som det här receptet på isnougat. Ni vet som ischoklad. Men med nougat istället. Och borta är kokosfettet i silvrig förpackning. Jag har använt kokosolja istället. Det går precis lika bra!
Isnougat, julgodis, ischoklad

Jag har som sagt gjort min isnougat på kokosolja istället för kokosfett. Jag förvarar den i frysen, men den håller konsistensen riktigt bra i rumstemperatur. Bättre än förväntat!

Vill man inte göra isnougat går det självklart bra att göra ischoklad istället. Ta motsvarande mängd choklad som det är nougat i receptet.
Isnougat, julgodis, ischoklad

Om du ogillar smaken av kokosolja rekommenderar jag att du tar en helt neutral variant. Jag tycker det kan vara rätt gott med en liten underton av kokos. Men det är ju valfritt. Toppa gärna isnougaten med något gott eller fint. Flingsalt, nötter eller varför inte strössel?

 

Isnougat:

150 g nougat
50 g mörk choklad
150 g kokosolja

Smält nougaten i ett vattenbad, hacka chokladen och ha i den tillsammans med kokosoljan. Rör tills allt smält. Ha upp i små aluminiumformar. Ställ kallt.

Isnougaten förvarar jag som sagt i frysen i en tätslutande burk. Ett fint och gott tillskott till årets julgodis!

6
Kommentera

Hemgjord wienernougat

wienernougat, julgodis,

Det är inte bara jag som är lite barnsligt förtjust i wienernougat. Sött, mjukt, nötigt och så gott. Dessutom ruskigt enkelt att göra själv. Fördelen med att göra den själv är att du kan bestämma själv hur söt du vill ha den.

För handen på hjärtat kan den man köper ibland bli i sliskigaste laget. Genom att ha i mer mörk choklad blir wienernougaten mindre söt. Men, gillar du den söt, ja då tar du bara en choklad med lägre kakaohalt. Bra va?wienernougat, julgodis,

Idag är det fjärde advent och bara 5 dagar till jul. I år känner jag 0 julstress. Kanske för att barnen gick på jullov redan i fredags vilket innebar att jag var tvungen att ha arbetat klart med alla stora jobb då. Nu återstår bara att renskriva lite recept, publicera lite blogginlägg, ta hand om instagramkontot, fakturera och betala några fakturor. Men det är sådant som jag alltid gör löpande. Även om jag inte alltid arbetat 40 timmars arbetsveckor, är jag heller aldrig riktigt ledig.

wienernougat, julgodis,

Jag valde att ha lite mörkare choklad den här gången. Min choklad var nog 70%, men jag har gjort på 50% choklad också.

Wienernougat, ca 30 bitar:

250 g nougat
150 g choklad (valfri kakaohalt)
100 g flagad mandel

Skär nougaten i småbitar, lägg i en skål och smält i ett vattenbad. Hacka chokladen och rör i den. Fortsätt smälta över vattenbad tills all choklad smält helt. Ha i mandel och rör om väl.
Ha upp i en bakplåtspappersklädd form och ställ svalt.
Har du haft den i kylen kan den behöva stå framme en liten stund innan du skär den i bitar. Det går enklare att skära då.

Förvara svalt i tätslutande burk.

Gott och riktigt enkelt julgodis att göra hemma själv. Här hittar ni alla mina julgodisrecept sedan tidigare!

Ha nu en riktigt fortsatt fin 4:e advent!

7
Kommentera

Några favoritrecept på julmat

bryssekål i ugn, ugnsrostad brysselkål b

När det kommer till julmat har jag några rätter jag inte vill vara utan. Så därför tänkte jag tipsa er om några favoritrecept på julmat.

Som min ugnsrostade brysselkål. Så gott!

Julskinkan är ett måste. Jag gillar min griljering som betsår av både klassiskt ströbröd och pankoströbröd. Knaprigt och gott men med klassiska smaker.rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Pappa Henriks numera berömda rödbetssallad har en given plats till jul. Har du inte testat att göra egen så måste du testa detta recept!Sillröra

Precis som mammas sillröra. Favoriten bland sillar på julbordet!

köttbullar, julmat, julbord

Julköttbullarna. Så här gör jag. Och ni är många som testat och älskat dom. Jag gör alltid köttbullarna i ugn. Så smidigt och enkelt!Inlagd rödkål

Jag äter inte kokt rödkål. En av få smaker jag inte klarar av. Så istället gjorde jag inlagd rödkål förra året. Det är en helt annan femma och så mycket godare, enligt mig. Jag för gärna in så mycket grönt det går på julbordet. För att balansera upp lite.Julsallad med rödkål och grönkål

På tal om grönt. Varje julbord måste ha en sallad. Och varför inte en med vinterns stora stjärnor. Grönkål, rödkål, apelsin och granatäpple. MUMS!Hel laxsida grillad eller i ugn

Ok, en somrig bild mitt bland allt det juliga. Men jag gör alltid en laxsida till varje julbord. Ungefär samma variant som jag gör på sommaren- ja eller hela året om. Servera den varm eller kall. Gör som ni gillar och vad som passar er bäst!

Det var några av mina favoriter till julbordet. Vad har du som du inte vill  vara utan?

3
Kommentera

Hemgjord trillingnöt

trillingnöt, julgodis

Hej i julstressen,

Eller hur känner ni? Jag försöker beta av sak efter sak så det kan få bli lite ledigt på riktigt. Barnen får jullov idag och jag har gjort klart alla stora jobb för året. Känns riktigt skönt i själen.
Till helgen tänker jag att vi ska fixa med lite julgodis. Och en självklar gäst är ju såklart trillingnöten. Tycker ni inte?trillingnöt, julgodis

Jag har ju lagt upp recept på trillingnöt tidigare. Men till i år har jag införskaffat en himla fin och smidig form att gjuta praliner i. Betydligt mycket mindre kladd måste jag säga! Och visst blev dom fina?!trillingnöt, julgodis

På förpackningen till formen fanns ett recept på trillingnöt från Fredriks fika. Jag följde det men bytte ut den vanliga mjölkchokladen mot en laktosfri variant. Vips har man ett helt gäng med laktosfria trillingnötter. Sen orkade jag inte temperera chokladen. Och jag upplever det som om man inte smälter chokladen på hög värme, då går det faktiskt utan att temperera också. Men ni gör precis som ni vill. Hos Fredrik finns instruktioner hur du gör för att temperera chokladen.

Jag dekorerade mina med strössel och lite vit choklad. Visst blev det fint?

Trillingnöt 24 st:

200 g mjölkchoklad av bra kvalitet (laktsofri använde jag)
72 hasselnötter, ca 50 g

Rosta hasselnötterna i ugnen på 200°C i cirka 10 minuter.
Lägg alla nötter i en handduk och gnugga bort skalet. Låt svalna helt.

Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad.

Fyll lite choklad i botten på varje fördjupning i formen. Lägg i tre nötter och fyll upp med choklad. Se till att det inte kommer choklad utanför. Slå formen i bordet försiktigt för att undvika luftbubblor i chokladen.

När chokladen stelnat helt, pilla ur den ur formen och dekorera med vit choklad och juligt strössel.

Formen hittar du här.

Har du ingen form kan du göra trillingnötter efter det här receptet.

6
Kommentera

Gräddkola med brynt smör och flingsalt

gräddkola, julgodis, kola,

Gräddkola med brynt smör och flingsalt. Ett av bloggens absolut mest lästa recept så här i juletid.  Men så här 5 år efter att receptet publicerades första gången känns det inte mer än rätt att uppdatera bilderna lite.

gräddkola, julgodis, kola,

Idag är det töväder här, så all den fina snön vi haft hela december smälter bort. Fram kommer allt på trappen jag inte hunnit plocka undan innan snön. Och allt ser faktiskt lite grådassigt ut ute. Men det ser ut att bli minusgrader nästa vecka. Så jag hoppas det hinner komma en gnutta snö iallafall till julafton.

Här går barnen på jullov på fredag. Och jag känner att det är ett maraton kvar att springa om jag också ska hinna ta  julledigt från fredag eftermiddag. Men i morgon ska sista samarbetet för året fotograferas och skickas in. Sen väntar en hel del pappersarbete och såklart massa härliga recept här att dela med sig av!
gräddkola, julgodis, kola,

Det här är på riktigt  världens godaste gräddkola. För det är ju bara så, att allt med brynt smör blir himmelskt gott. Det och så lite flingsalt 🤩 MUMS!

Gräddkola med brynt smör och flingsalt:

100 g smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap

flingsalt

Bryn smöret (eller bara smält det som vanligt) i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Blanda allt försiktigt med en träsked. Sätt i en kökstermometer och låt kolan få koka på medelvärme tills du kommer upp i 125 °C (eller tills den klarar kulprovet).

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i den varma smeten. Strö över flingsalt. Låt stelna helt i rumstemperatur innan du skär den i bitar.

Slå in kolorna i papper. Jag förvarar kolorna svalt, men inte i kyl eller frys. Så håller de garanterat till jul.

Jag gjorde dubbel sats. Och verkar få stå och slå in gräddkolor fram till julafton ungefär😅 Men det är det värt!

29
Kommentera