Lättlagade fiskburgare

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har länge velat dela med mig av mitt bästa recept på fiskburgare. Men det har liksom under alla år här på Linnéas Skafferi blivit av. Men nu äntligen! Jag tycker fiskburgare eller fiskbiffar om man så vill är ett perfekt sätt att variera sitt fiskintag på. Nu har jag inga problem med att få i mina barn just fisk, men även dom uppskattade variationen. För det är rätt  lätt att även vi äter ungefär samma slags fisk vecka efter vecka.
Fiskburgare kan man ju servera som klassiska hamburgare om man vill, till kokt potatis med en kall sås eller som här, till quinoa, grönsaker och en ärthummus.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu har vi varit här nere i Spanien sen i fredags mitt på dagen. Och igår sa faktiskt Axel att han längtade hem för han ville äta torskrygg.. Inser att det inte är alla snart 7-åringars dra, men det var vad han längtade efter skrutten. Sedan åkte han på enrejäl sväng matförgiftning eller solsting. Trött och matt hela eftermiddagen igår, sedan började hans mage krångla och han fick feber. Så vi har varit uppe en stor del av natten och sprungit fram och tillbaka på toa. Lillebror däremot, han passade på att sova 14 timmar i natt och vaknade synnerligen utsövd och pigg. En finfin kombination kan jag säga..
Men idag har Axel tagit det lugnt i skuggan. Vilat och lyssnat på lite ljudbok. Ett par svängar i poolen och en stund vid lekplatsen. Men sedan tillbaka till skuggan. Så i natt hoppas vi på lite bättre sömn, så vi kan vakna pigga och glada igen i morgon.

Photographer: Sebastian Niemi CaJag brukar försöka hålla mina fiskburgare rätt enkla. Utan allt för många ingredienser och smaker. Jag tycker det blir allra bäst så.


Vill man inte servera ärthummus till kan man såklart göra helt vanlig hummus, eller någon vit kall sås. Det är också gott till! Ett plus är att dessa fiskburgare är helt glutenfria, steker man dom dessutom i mjölkfritt smör blir de även mjölkfria. Bra va!
Jag använder helst både lax och torsk, men man kan självklart göra som man vill och ta av det man gillar bäst.

Fiskburgare 4 port:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 800 g fisk (hälften lax hälften torsk)
2 ägg
2 msk dill
1 knippe färsk persilja
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
ett par stänk fisksås
Skala och klyfta lök och vitlök. Lägg i en matberedare och mixa. Tillsätt fisk, ägg, dill och persilja. Mixa till en relativt slät smet. Smaka av med salt, svartpeppar och ett par stänk fisksås. Rör om väl.
Forma till biffar med hjälp av händerna. Lägg direkt ner i en varm stekpanna med en klick smör. Känns smeten för kletig? Blöt händerna med kallt vatten mellan varje biff.
Stek tills de fått fin yta på ena sidan, vänd om och sänk värmen något.Låt steka helt klart. Upprepa med resterande smet.
Servera quinoa, grönsaker och en kall sås eller ärthummus till.
Andra goda fiskrecept jag kan rekommendera:

3
6

5 snabba middagar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej från ett soligt och varmt Spanien! Men jag har allt fått reporter om att vädret hemma i Sverige varit riktigt härligt under helgen och ska fortsätta så under den kommande veckan. Härligt!
Därför tänkte jag att den här veckan passar det fint att tipsa om 5 snabba middagar. För vem vill egentligen stå inne och laga mat när solen skiner ute? Då vill i alla fall jag spendera så mycket tid jag bara kan ute i det härliga vädret! Och det finns faktiskt så mycket enkel och god mat som inte alls tar lång tid att laga.
Som  den här fina linssoppan med kokosmjölk. Passar lika bra att äta kall som varm, vilket gör det till ett perfekt recept att ta till så här när sommaren står inför dörren och man kanske inte så supersugen på varm mat!


Mitt bästa recept när jag inte orkar laga mat är tortillapizza. Den går att göra hur avancerad eller hur enkel som helst! Är man riktigt bekväm kan man köpa med kyckling, skinka, kebab, grönsaker eller vad man nu vill från salladsbaren i mataffären. Då behöver man inte ens skiva eller skära! Så smidigt!
Jag gör gärna min vegetarisk med massor av grönsaker på. Såå gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan riktig sommarfavorit är de här med zucchini i ugn. Fast det passar precis lika bra att göra dom på grillen! Gott och väldigt enkelt. Jag brukar väldigt ofta göra detta som ett vegetariskt alternativ när vi grillar.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Att göra egen panerad torskrygg tar faktiskt inte så mycket längre tid än att steka färdiga fiskpinnar. Men det blir så mycket godare, det lovar jag! Panerad torskrygg är en favorit hos mina barn och jag  tror bestämt jag måste ta och laga det när vi kommer hem igen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Min bästa kycklingrätt är den här kycklinggrytan med ajvar. Svängs ihop på bara ett litet gick och är så god! Perfekt vardagsmat.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som vanligt måste jag ju även bjuda på ett litet gott tips till alla bra matrecept.
Precis innan vi åkte hade de första gröna små bladen kikat upp på mina rabarberplantor. Så jag hoppas att  en veckas sol och värme även hemma i Sverige gör gott för rabarbern. SÅ till helgen hoppas jag på att kunna göra årets första rabarberpaj. MUMS. Speciellt med min hemgjorda vaniljvisp till!
Nu har hela familjen dragit ner till poolen och jag sitter här i skuggan på balkongen och jobbar en stund. Fint med lite egentid ändå. Igår blåste det rejält här, men vi hittade en plats med lä så vi fick en otroligt varm och fin dag. Idag har blåsten lugnat sig betydligt, även om det är rejält med vågor på havet.
Men nu är det bäst att arbeta klart, så jag får gå ner till resten av gänget och fortsätta med semestern! Glöm inte bort att kika in i morgon, då kommer det ett recept på mina favoritfiskbiffar <3

Gillade du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar <3

0
1

Nyttig isglass med hallon och kiwi

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Hej härliga lördag! Hur har ni det hemma i Sverige? Lyser solen på er och det känns som om det är läge för en isglass? Perfekt, för här kommer mitt senare glassrecept! En slags isglass som jag gjort på kokosvatten och frukt, superenkelt och väldigt läskande! Dessutom är det en glass som inte är fullproppad med socker, bra va!
VI landade i Spanien igår till lunch och tog bussen hit till Roquetas de Mar där vi ska spendera hela den kommande veckan! Hotellet ligger precis vid stranden och det är så fint här <3 Gårdagen bjöd på strålande sol och häng vid poolen tills alla var så trötta att vi knappt visste vad vi hette. Då gick vi och åt middag, sedan kröp vi alla ner i vår gigantiska säng och kollade på Sing.
Just nu är det lite molnigt här, men vi hoppas det spricker upp. Det är ju förfarande rätt tidigt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Jag tycker det är perfekt när man hittar bra glassrecept som inte innehåller en hel massa socker. För finns det något bättre än att ta en glass när man är riktigt varm? Jag gillar att ge just isglass till barnen eftersom det liksom ger lite vätska också. Inte bara att det är gott. Men nackdelen med just isglass är ju att den ofta innehåller rejäla mängder socker. Och jag vet inte hur ni har det, men om mina barn fick bestämma skulle de kunna äta ett par 3 glassar om dagen!
Men hittar man på lite andra, kanske nyttigare alternativ är ju det faktiskt inga problem!

Photographer: Sebastian Niemi CaJag har använt kokosvatten som bas till mina isglassar. Det smakar just inget annat än lite sött. Men det hjälper snabbt till att återställa vätskebalansen om du är uttorkad. Alltså perfekt att ta till en varm och solig dag. Jag smaksatte mina med frysta hallon och kiwi. Nu la jag bara i frukten och bären som de var, men nästa gång ska jag testa att mixa den frukt jag ska smaksätta med, det blir nog också bra 🙂 Som sagt så smakar inte kokosvattnet så mycket, så ta gärna frukt och bär med mycket smak!


Isglass, 6 st:
ca 2 dl kokosvatten (beror helt på hur mycket frukt och bär du har i)
hallon
kiwi
Fyll upp dina glassformar med kokosvatten till ca 3/4. Skala och skär kiwi i småbitar. Varva hallon och kiwi i glassformarna. Stick i glasspinnarna och ställ in i frysen. Låt frysa helt.
Tag fram en solig dag och njut av din lite nyttigare variant av isglass!

2
0