Bröd utan jäst

bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
Jag har skrivit det förr, att baka bröd är inte min favoritsysselsättning. När hela den här surdegshysterin drog igång fattade jag noll. Vad var det folk blev så upprymda över? Vad var det som var så speciellt?
Jag har fortfarande inte riktigt fattat grejer, även om jag har grym respekt för folk som har brödbak som yrke. De är verkligen riktiga mästare! Men som sagt, långdragna surdegar är inte min grej. Däremot gillar jag den här sortens bröd. Bröd som bakas utan jäst. Filmjölksbröd, bikarbonatbröd,  kalla det vad ni vill. Det är mer min melodi.  Ja förutom det här kalljästa frukostbrödet då. Det bakar jag. Men det gillar jag endast för att det blev riktigt bra redan första gången och är superenkelt att göra. Ni vet, jag gillar ju enkelheten i saker och ting..
bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
Alltså de här senaste 2 månaderna har varit helt galna. Jag tror jag kommer ha jobbat mer det här sista kvartalet än jag gjorde de hela första halvåret. Men jag borde ha lärt mig att det är så här det är. Kanske lär jag mig till nästa år och gör en bättre planering? Antagligen inte. Drömma kan man ju alltid.. Nu har jag den här veckan och nästa kvar där jag har ett par lite större samarbeten som ska levereras. Sedan har jag en hel del frilansjobb att arbeta av. Men planen är att jag i god tid till jul ska vara klar med alla större saker och bara kunna skapa mer mysigt innehåll till er och bloggen. Det är tanken i alla fall.
bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
 
Jag vet inte hur många olika filmjölkslimpor jag bakat genom åren. En del blev sjukt bra, medan andra blev totalt misslyckade. Den här hör till den första kategorin. Jag brukar aldrig söta mitt bröd med sirap, utan använder hellre torkad frukt. Torkade aprikoser är tillexempel perfekt att ha i då de ger en fin och söt smak till brödet! Förutom aprikoser har jag även haft i hasselnötter, russin, solroskärnor och lite flingsalt.
Det här brödet utan jäst är faktiskt perfekt att baka nu till jul. Baka ett par limpor och skiva upp. Sedan är det bara att frysa in det och antingen ta fram skivor av brödet till frukost eller mellanmål. Eller varför inte steka brödet lätt och äta tillsammans med grönmögelost och fikonmarmelad. Ett enkelt tilltugg till glöggminglet!
Jag är inte så förtjust i brödkryddor, men vill man kan man såklart ha i lite sånna också för mer smak!
 
Bröd utan jäst, 1 limpa
100 g blandade nötter
1 dl solroskärnor
10 soltorkade aprikoser (använd helst ekologiska)
1 dl russin (använd helst ekologiska)
3 dl grovmalt rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk flingsalt
1 tsk bikarbonat
1 dl lingon
5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
 
Hacka nötterna grovt. ha upp i en stor bunke och tillsammans med solroskärnor Skär ner aprikoserna i mindre bitar och ha i. Rör i russin, rågmjöl, havregryn, vetemjöl, salt och bikarbonat. Blanda väl. Ha sist i lingon och filmjölken, rör till en jämn, kletig smet. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten. Grädda i 180°C i nedre delen av ugnen i cirka 1 1/2 timme eller tills brödet är helt genomgräddat.
 
Brukar ni baka eget bröd hemma? Eller blir det mest köpebröd från affären?

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alexandra
Alexandra
5 år sedan

Åh låter supergott. Töntig fråga kanske men har du bara övervärme i ugnen?

Alexandra Frank
5 år sedan

Åh låter supergott. Töntig fråga kanske men har du bara övervärme i ugnen?

Ing-Marie Jansson
Ing-Marie Jansson
5 år sedan

Går detta bröd att baka glutenfritt?

Jennifer
Jennifer
5 år sedan

Tidigare åt vi enbart hembakat. Nu med tre barn varav en är allergisk mor mjölk -och ägg så har det blivit mindre. Men älskar verkligen filmjölkslimpor jag med (och kalljästa frallor). Har du testat att göra den på havregurt eller soygurt?

ugnsrostad brysselkål lök granatäpple

Nästa inlägg

Ugnsrostad brysselkål

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x