Gör egen smaksatt yoghurt

frukost, sommarlov, sommarfrukost
Jag brukar inte vara den med massa pekpinnar om hur man ska äta och leva sitt liv. Men det finns en sak jag är ganska noga med för egen del. Och det är att frukost ska vara frukost. Ett tillfälle att få i sig bra med energi som räcker ett par timmar. Inte ett tillfälle att frossa i socker.
Men jag är inte mer än en helt vanlig mamma. Mina barn vill inget hellre än att köpa fruktyoghurt. Jag tror faktiskt dom, eller i alla fall Isac tjatar mer om det än att få köpa godis. Under en lång period i vintras vägrade han äta något annat än vaniljyoghurt till frukost. Jag gav med mig och köpte en variant med mycket mindre socker. Tills han en dag kom på att den ville han inte äta. Då slutade jag helt enkelt att köpa yoghurt. Och serverade havregyrnsgröt istället. Efter ett par dagar nöjde han sig med gröten.  Och istället för den sötade yoghurten började jag göra egen smaksatt yoghurt.
frukost, sommarlov, sommarfrukost
 
Det tar verkligen ingen tid alls och blir så gott. Jag brukar alltid använda en fetare variant till barnen. Typ turkisk eller grekisk yoghurt. Sedan blandar jag bara yoghurten med olika bär eller frukter, kanske en nypa vaniljpulver och förvarar i burkar i kylen.  Hur smidigt som helst! Barnens stora favorit är när jag mosar banan och sedan har i vaniljpulver. Det har dom ätit sedan dom var riktigt små.
Själv tycker jag det blir himla gott att ha i blåbär. Jag älskar verkligen blåbär. Sen brukar vi toppa yoghurten med solroskärnor och dinkelpuffar. Hur gott som helst. Allra godast blir det om yoghurten fått stå mist ett dygn i kylen ihop med bären, då har de avgett massa härlig saft och smak till yoghurten!frukost, sommarlov, sommarfrukost
I vår frys finns alltid olika sorters frysta bär vilket gör att det alltid är enkelt att blanda ihop lite smaksatt yoghurt. Och nu på sommaren kan vi ju frossa i färska bär. En skål yoghurt man mosat i solmogna svenska jordgubbar och lite vaniljpulver slår vilken färdig, smaksatt yoghurt som helst. Jag lovar
Sen är det såklart socker i både naturell yoghurt och bär. Men vi äter iallafall inget extra, tillsatt socker till frukosten. Och det känns bra!
Här är våra favoriter på smaksättning:

  • turkisk yoghurt med mosad banan och vaniljpulver
  • turkisk yoghurt med blåbär och eller hallon
  • turkisk yoghurt med färska, svenska jordgubbar
  • turkisk yoghurt med lite, lite ekologisk honung och vaniljpulver
  • turkisk yoghurt med lite kokosgrädde och kokosflingor i

Den med mosad banan brukar jag göra och servera på en gång. Men övriga smaksättningar går bra att göra och förvara i en ren burk i kylen ett par dagar. Enkelt att ta fram till frukost eller mellis.
 
Här hittar ni tips på andra goda frukostar att göra i sommar:

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor

Nästa inlägg

5 lättlagade recept på sommarlovet

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x