Gofika att baka till långhelgen

En långhelg står för dörren. Och det brukar betyda en sak här hemma: ladda upp med kaffebönor i kaffemaskinen och fyll kakburkarna. För av någon märklig anledning brukar kaffegästerna avlösa varandra här hemma. Denna helg blir nog inget undantag verkar det som. Så i morgon blir det att baka. Men frågan är bara vad.

Här hemma står silviakaka väldigt högt upp på listan över bakverk som älskas. Det lutar starkt åt att det blir en sån här till helgen.

Det vore även bra med en småkaka att fylla burkarna med. Min senaste favorit är dessa havrekakor. Och med tanke på vilken rykande åtgång de hade gick de även hem hos resterande familjemedlemmar.

Så här på våren passar det fint att baka en knäckig bärpaj. Men kanske byta ut bären mot rabarber? En storfavorit. Och ja, tänker jag efter så blir det nog rabarberpajspremiär till helgen!

En makalöst god och väldigt anspråkslös liten småkaka, det är korintkakan det. Även kallad makalösa. Så enkla att baka- så goda att äta!

Förutom silviakaka, då står Kalle Ankakaka väldigt högt i kurs här hemma. Den har alltid en rykande åtgång. Och det kan man ju förstå. Härliga chokladbottnar och fluffig smörkräm. Vad finns inte att älska här liksom?

Nej men jag kan helt omöjligt välja vad jag ska baka av detta till helgen. Barnen kikade över min axel och önskade helst att jag skulle baka av alla sorter😂 Men så kul ska vi inte ha.

0
12

Panerade fiskburgare med kall, vit sås

Ok, ni var mååånga som ville ha receptet på mina panerade fiskburgare jag la upp om förra veckan. Barnen brukar prata om de GODA fiskburgarna dom alltid får i skolan. För några år sedan var fiskburgare, med eller utan bröd, ett vanligt förekommande inslag i vår vardagsmat. Men så har jag liksom glömt bort dom lite. Jag vet inte alls varför. Nu är dom åter på menyn!

Dock är det lite svårt det här. När barnen ätit en sak i skolan och sedan beställer det hemma. Garanterat smakar det ju fel😅 Men jag gjorde en noggrann analys. -var burgarna panerade? -var dom som fiskpanetter eller mer som att köttet var mixat? osv, osv.

Men när jag stod där och tillagade mina fiskburgare insåg jag att jag skulle fallera. Jag har nämligen alltid dill och lite annat grönt i mina. Sånt som Isac benämner som PERSILIKA. Och är dödsallvarligt allergisk emot. Ja, fiskburgaren blir lite grön. Men får så mycket mer smak. Så det fick bära eller brista.

Hur gick det då undrar kanske ni? Det gick svinbra. Tills han efter att  ha avnjutit första tuggan med stängda ögon, öppnade dom och till sin förskräckelse såg att den var full av gröna grejer. Men en väl genomtänkt muta senare åt han upp allt. Och den påstådda allergin knäckte honom inte den här gången heller😅

Vill man inte panera fiskburgarna går det bra att steka dom precis som dom är. Det föredrar jag. Men familjen gillar den här varianten! Och dom blir allra godast att steka i smör.

Panerade fiskburgare, ca 10 st:

800 g torsk
2 ägg
1/2 dl finhackad dill/gräslök/persilja
salt
saft från 1/2 citron

panering:

2 dl vetemjöl
1 ägg
3 dl pankoströbröd

Mixa torsk, ägg, dill/gräslök/persilja helt slätt i en mixer. Smaka av med salt och citron.

Ha upp mjöl i en skål, vispa upp ägg i en annan och ha upp ströbröd i en tredje.

Forma fiskfärsen till biffar med lätt fuktade händer. Fiskfärsen fastnar inte lika lätt då.

Vänd fiskburgarna först i mjöl, sedan ägg och sist panko.

Stek gyllene i smör tills de fått fin färg på båda sidorna och är helt färdiga.

Kall vit sås:

2 dl turkisk yoghurt
1 dl crème fraîche
2 msk finhackad dill
1 msk lökpulver
örtsalt
citron

Blanda samman yoghurt och crème fraîche, tillsätt dill och lökpulver. Smaka upp med örtsalt och citron. Låt gärna stå svalt en stund innan servering.

Servera burgarna med gurka, sås, sallad och bröd.  Eller varför inte lite ugnsrostad potatis?
Enkelt vardagsmat med få ingredienser. Sånt gillar jag!

0
10

Strawberry aperol spritz

Men vänner, alltså vilket sommarväder det bjuds på så här i början på maj. Det känns som sommarlov utbrast Axel när han nyss kom hem från skolan. Och vädret ser ut att hålla i sig precis hela helgen. UNDERBART. Vad som är ännu mer underbar, det är mitt recept på strawberry aperol spritz. Blir det somrigare än så här? Jag tror inte det!

Aperol spritz hade ju sin storhetstid för något år sedan. Vi var bjuda på bröllopsfest i Stockolm, det var augusti, vi hade dagen innan kommit hem från vår bröllopsresa till Kroatien. Solen sken från en klarblå himmel, alla var uppklädda, brunbräna och gick med varsitt glas aperol spritz i handen. Som liksom aldrig tog slut. Hur mycket man än försökte, så var glaset ständigt välfyllt. Efter den festen har just denna drink fått vara på paus hos mig. Men inte nu längre!

Alltså strawberry aperol spritz, gissa hur gott det här är?

Vill man hålla riktigt länge kan det vara klokt att byta ut bubblet mot något annat mousserande med lite lägre alkoholhalt.  Jag gillar den här cidern från Somersby. Den finns både på systembolaget och som en helt alkoholfri variant på mataffären. Den finns alltid hemma i kylen så här under sommaren! Och funkar utmärkt att använda i denna drink. Men, det gör man ju såklart precis som man vill med.

Strawberry Aperol Spritz 2 glas:

jordgubbar
is
2 dl Aperol
Prosecco eller en god cider
sodavatten
apelsinskivor

Mosa jordgubbarna lätt och fördela i två glas. Ha på is, aperol och fyll upp med prosecco eller cider. Avsluta sodavatten och ett par skivor apelsin i varje glas.

En perfekt drink att njuta av så här i försommarvärmen!

0
9