ANNONS

Påskmat med Villa Puccini

I annonssamarbete med Villa Puccini
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
Det är något speciellt med påsken. Avskalad och lätthanterlig på något vis. Vi skapar och testar nya traditioner varje år. Förra året, då blev det tillexempel brunch på inte mindre än två ställen. Medan vi här hemma bjöd på grillad lax, paj, ägghalvor och annat gott.
Oavsett hur man väljer att fira, så brukar det finnas några saker i alla fall jag vill ha med till påsk, oavsett.  Och det ena är såklart ägg. I någon form är väl ändå ägg det centrala i vår påskmat. Men precis som jag skrev sist, så är ägg lite trixigt att para ihop med vin.
villa pucciniTyvärr är rödvin och ägg en ovanligt dålig kombination. Men om du tillsätter grädde, stekt lök, ost och svamp till ditt ägg, ja då blir det en helt annan femma. Hur gör man då detta enklast? Jo genom att tillaga en omelett! För att göra det lite mer festligt valde jag att grädda mina omeletter i en muffinsplåt. Det blir så fint att presentera det så på en buffé tycker jag! Och ett tu tre, så kan du äta ägg och dricka vin även denna påsk!
I det här inlägget fortsätter jag mitt samarbete med Villa Puccini. Förra året skapade jag ett helt gäng recept som passar fint till påsk. Så ta och kolla in de recepten för att hitta ännu mer inspiration till ditt påskfirande.
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
En annan sak som jag gärna äter på något vis i påsk är lax.  Grillad, stekt, kokt eller som här där jag använt varmrökt lax. Till laxen har jag gjort helt underbart ugnsrostade grönsaker som jag serverar med fylld tortellini. Enkelt men helt makalöst gott. Precis som jag vill att påsken ska vara.
Precis som förra året valde jag att göra en god bönsallad att ha till min meny. Ett av mina bästa tips när man parar ihop mat med vin är nämligen att ta sig en funderare på vart vinet kommer ifrån. Villa Puccini är en klassisk toskansk chianti och i Toscana är det väldigt vanligt med olika sorters recept baserade på just bönor. Genom att tillsätta soltorkade tomater och ringla över en hel del olivolja, pressa över en gnutta citron och sedan toppa med krasse och flingsalt blir det som att få en tugga av våren i munnen. Helt fantastiskt.
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
Den sista saken jag väldigt starkt förknippar med påsk, det är citron. Gult, fräscht och himla gott!
Jag är otroligt svag för citronmarängpaj. Det är något speciellt med det. Kanske är det kombinationen av allt. Alla smaker. I år valde jag att göra en lite förenklad variant av min paj. Men frågan är om den inte blev snäppet godare… Knapriga kaksmulor, len mascarpone, syrlig lemon curd och till sist på toppen, en makalöst god maräng. Det är en ruskigt god efterrätt som är makalöst god att äta. Och det blir en himla fin avslutning på påskmiddagen.
 
Miniomeletter med svamp, lök och ost, ca 9 st:
1 rödlök
100 g kastanjechampinjoner
1 msk smör
salt
1 dl dill
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl riven, vällagrad ost
Skala och skiva löken fint. Skär ner champinjonerna i små bitar. Stek svamp och lök i smör tills svampen fått färg och löken mjuknat helt. Spar gärna lite av den stekta svampen och toppa varje omelett med.
Finhacka dill och blanda med lök, svamp och salt.
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. Smörj en muffinsplåt och ha i omelettsmeten. Eller använd stadiga muffinsformar i papper.
Fördela de stekta champinjonerna och löken i formarna. Toppa med den rivna osten. Grädda omeletterna i ca 15 minuter i 200°C. Låt omeletterna svalna i formarna innan du försiktigt lossar dom med hjälp av en kniv eller sked.
 
Tortellini med ugnsrostade grönsaker och varmrökt lax 4 port:
2 röda paprikor
1 aubergine
1 röd lök
400 g kvisttomater
olivolja
2 tsk strösocker
2 msk balsamvinäger
salt & svartpeppar
ca 500 g färsk tortellini
500 g varmrökt lax
basilika
Skär ner paprikorna och aubergine i mindre bitar. Skala och skiva lök. Placera ut paprika, aubergine, lök och tomater i en ugnsfast form. Ringa över olja, socker, balsamvinäger, salt och peppar. Ugnsrosta i 200°C i ca 30 minuter.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda pastan med de ugnsrostade grönsakerna. Dela laxen i mindre bitar och fördela den över pastan. Toppa med färsk basilika.
Bönsallad:
460 blandade förkokta bönor (avrunnen vikt)
4 st soltorkade tomater
olivolja
citron
salt
krasse
Skölj bönorna noga, finhacka soltorkade tomater och blanda med bönorna. Ringla över olivolja och pressa över citron. Strö över salt och klipt krasse.
Citronmarängpaj i glas, 4 st:
8 digestivekex
250 g mascarponeost
1/2 tsk vaniljpulver
lemon curd (gör egen enligt recept nedan eller köp färdig på burk)
2 rumstempererade äggvitor
1/2 dl vatten
2 dl + 2 msk strösocker
Lemon curd:
3 stora ekologiska citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot slutet. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Lägg digestivekexen i en påse och krossa dom. Fördela kexen i 4 glas. Vispa upp mascarponen med en visp, tillsätt vanilj.
Ha upp mascarpone i en spritspåse, ha upp lemon curd i en påse.
Blanda 2 dl socker och vatten i en kastrull. Värm till 122°C. När sockerlagen uppnått 105 grader, börja vispa äggvitan med 2 msk socker.
När sockerlagen kommit upp i temperatur, tag bort den från värmen och tillsätt den i en fin stråle i marängen medan du fortsätter att vispa marängen på medelhastighet.
Vispa i cirka 10 minuter eller tills marängen svalnat helt.
Fyll även upp marängen i en spritspåse.
Spritsa först ur mascarpone i glasen, sedan lemon curd och sist maräng. Bränn gärna av marängen med en gasbrännare.
 
Duka upp maten till en härlig buffé, fyll ut med bröd och kallskuret.
 
Hur kommer ni fira påsk i år?
 
 
 
 

4
Kommentera

4 solgula recept till påsk

 
lemon curd, mango, påsk, dessert
Påsken överraskar mig varje år. Jag tänker alltid att det är så långt dit. Och vips är den liksom runt knuten. Så jag tänkte att det är lika bra att börja tipsa om godsaker man kan bjuda på under påsken. Och idag föll jag för 4 solgula recept som passar ypperligt till påsk.
Förra året gjorde jag en mango curd. Alltså har ni sett något så vackert? Söt, syrlig, krämig och len. Allt på samma gång. Använd den i bakverk eller på scones till påskens långfrukostar. Det är bara fantasin som sätter gränser här.
lemon curd, minipajer,
För någon vecka sedan bakade jag dessa, mini flower tarts. Gulligt och lite pyssligt. Perfekt att greja med om man har lite tid över.
 
pavlova, pavlovakrans, fågelbon
Jag har <3 pavlova. Alltså denna dessert passar bra att äta till alla högtider vi har tror jag. Bara att variera den lite efter säsong. Och just till påsk passar det ju fint med lemon curd. Eller varför inte min mango curd jag tipsade om tidigare i inlägget?
paj, baka, ananaspaj, paj
Vill man göra det enkelt för sig, då bakar man en ananaspaj. Godare paj får man leta efter. I alla fall om du frågar mig. Dessutom går den fint att baka en dag i förväg eller så. Om tiden är knapp. Servera med en klick riktigt god vanlijglass.
Nu ska jag ta och hänga en tvätt, sen gå ut med lite fika till Sebastian och Erik som snickrar för fullt ute i trädgården. Jag har haft ett gäng pallkragar stått som behövde fräschas till, så nu blir det förhoppningsvis lite ordning och reda. Jag tänker att det kommer bli perfekt sysselsättning att fixa klart det sista under påsken.
Jag hoppas ni alla har en riktigt härlig lördag. Och kom ihåg att ställa om klockorna i natt. I morgon börjar sommartid! Vilket himla härligt vårtecken ändå va?

1
Kommentera

7 recept på goda småkakor

milanostänger, milanostång, småkakor
I tider som dessa är det många som tar till bakningen lite som terapi. Eller för att få tiden att gå, eller för att underhålla barnen. Eller kanske för att intaget av fika ökar drastiskt när man bara är hemma.
Så jag har letat lite bland mina recept. Och hittat 7 recept på småkakor jag absolut skulle beta av. Om det vore så att jag hade mängder av tid att slå ihjäl här hemma. Jag jobbar ju hemma i vanliga fall, så det är inte någon skillnad på det viset för mig. Och den här veckan har barnen varit skapligt pigga. Men man ska aldrig säga aldrig. Nästa vecka har jag kanske båda barnen hemma och behöver sysselsätta dom.
Jag må ha en inre tant inom mig. För som jag älskar milanostänger! Det är helt klart min favorit, men lite, lite småsvåra att göra och få riktigt snygga. Då kom jag på att man faktiskt kan göra milanosnittar istället. Precis lika gott, men betydligt enklare att baka!
 
småkakor, småkaka, baka, fika
På listan av kakor som är lite lagom pillriga att göra hamnar schackrutor. Dom kräver lagom mycket med tålamod tycker jag. Men blir himla fina. Vill ni inte göra med choklad i degen går det bra att bara färga ena delen av degen i någon fin färg.småkakor, småkaka, kaka, baka
Förutom milanostänger, så är bondkakor en kär kaka hos mig. Alltså så anspråkslös, men så god! Fast jag vågar inte baka bondkakor, för jag kan inte låta bli att äta. Tyvärr går dom himla fint att äta direkt från frysen också…
småkakor
Alltså, mandelkubb, räknas det ens som en småkaka? Jag känner mig tveksam, är den inte lite för stor för att vara en småkaka? Men det är ju inte en bakelse, eller en långpannekaka eller något annat. En torr kaka? Jo för visso. Men jag vet faktiskt inte alls vilket fack den ska placeras i. Oavsett, är det en kär favorit som är superenkel att baka själv hemma.
alla hjärtans dag
Chokladbollar, det är nog mångas favorit. Inte bara barnen, utan även vuxnas. För vi bakar ofta just chokladbollar till kalas. Och jag ser ofta hur vuxna går förbi kakfaten och liksom råkar ta en chokladboll i farten. Lite sådär så ingen ska se.
Vill man ändå ta chokladbollarna till nästa nivå. Då kan man fylla dom med något. Nougathjärtan är mums. Precis som dumle, center eller någon annan god chokladbit.
aka jordsnötter snickers
Min kärlek till jordnötter vet inga gränser just nu. Kanske inte exakt till den där lilla jordnöten precis som den är. Utan mer när man tar jordnöten och sätter in den i ett sammanhang. Som jordnöt i jordnötssmör. Eller jordnöt i snickers. Eller jordnöt som i snickersgrottor med jordnötter. MUMS! Som godis och kaka, allt i ett.
 
lemon curd, småkakor, kakor baka
Vill man göra en annan variant på grottor kan jag med fördel rekommendera citrongrottor. Perfekt så här när påsken står för dörren ändå!

0
Kommentera

Duka fint och enkelt i vår

inlägget innehåller annonslänkar
påskdukning, duka i påsk, ranunkel
En sådan ynnest det är ändå, att kunna få omge sig med vackra blommor. Så här när påsken är på ingång vill man kanske göra lite extra fint på bordet, även om det just i år kanske inte blir så storslagna påskmiddagar. Men vad gör väl det? Man kan få duka fint fast det bara är närmaste familjen som njuter av middagen.
Igår smet jag in på vår lokala blomsteraffär för att köpa lite blommor till ett jobb. Och sprang över en hel bukett med ranunklar. Alltså har ni sett vilken makalöst vacker färg? Den skiftar från rosa till aprikos och tillsist en skir gul färg i mitten. Tillsammans med lite enkel brudslöja och ett par björkkvistar som är på gång att slå ut blir det perfekta små buketter till påsk.
påskdukning, duka i påsk, ranunkel
 
För det är faktiskt mitt bästa tips. Om man inte känner sig väldigt talangfull när det kommer till det här med blommor. Att istället för att försöka sig på att göra stora arrangemang, så tar man små vaser eller glas och sticker i blommor. Jag har ett helt gäng små vaser som jag köpt på mig genom åren. I olika form och storlek. Det gör att det blir mycket liv och variation, fast jag kan ha exakt lika blommor i alla vaser. Vissa blir högre, andra lägre. Vissa har jag i lite mer i, andra mindre. Men de små buketterna har en röd tråd och det är väldigt enkelt att fixa. Sen, när middagen är över, då är det fint att ställa ut de små vaserna lite överallt hemma. Så får man njuta av dom extra mycket!påskdukning, duka i påsk, ranunkel
Många symboliserar påsken med en explosion av färg. Våren är här och det SKA firas. Själv är jag inte riktigt den färgglada typen. Jag gillar enfärgat, skira färger, mjuka färger. Att det får vara vilsamt för ögat. Naturmaterial.
Och visst kan man göra en dukning till påsk av detta.
Att investera några kronor i ett gäng tygservetter kan göra hela skillnaden. Mina favoriter är från H&M HOME, där hittar du ett 2-pack för 99kr. Köp gärna i olika färger, det blir en fin variation! Men ofta kan man hitta billiga linneservetter eller handdukar på loppis som passar perfekt att duka med.
Assietten är från Broste Copenhagen, en väl använd liten tallrik här hemma! Jag skulle verkligen vilja ha fler delar från det märket. Så vackra! Såg precis att Cervera har 25% på tallrikar, så kanske man ska passa på..
påskdukning, duka i påsk, ranunkel
Tallriken har jag hittat på en loppis.
Jag hittade några fjädrar hemma som jag band ihop med med natursnöre och några tomma vaktelägg. Perfekt pynt som går att återanvända år efter år.
påskdukning, duka i påsk, ranunkel
Så himla enkelt, men väldigt vackert!
påskdukning, duka i påsk, ranunkel
Hur brukar du duka till påsk? Har du något du alltid tar fram?

0
Kommentera

Marmorerade ägg

påskpyssel, måla ägg, färga ägg
Vill du testa på ett lite annorlunda sätt att färga ägg i år? Jag såg de här marmorerade äggen för något år sedan och tyckte dom var himla fina, men nu äntligen tog jag tag i att testa på. Och inte var det svårt inte. Allt du behöver är ägg, hushållsfärg och vatten. Det fina är att det är själva äggen som färgas, inte skalet. Jag tycker liksom det är lite tråkigt när man målar eller färgar äggskalen, och sedan skalar man ju bort det när äggen ska ätas. På det här viset får man njuta av de tjusiga äggen ändra fram tills de äts upp.
Jag tänkte faktiskt göra marmorerade ägghalvor till påsk i år, låter inte det himla fint?
Marmorerade ägg:
8 ägg
hushållsfärg eller annan ätbar färg, tex gelé eller pastafärg
Hårdkoka äggen och låt svalna helt.
Ha upp vatten i fyra skålar, färga vattnet i 4 olika färger.
Tag de kokta, kalla äggen och krossa skalet lätt med hjälp av en sked. Hela skalet skall vara krakelerat runt om. Lägg i två ägg i varje skål med färg och vatten. Se till att det färgade vattnet täcker äggen helt. Låt äggen ligga och dra åt sig färg i minst 4 timmar, gärna över natten.
Lossa skalet försiktigt och se hur ägget har blivit vackert marmorerat av färgen.
 
Jag har inte testat att färga ägg på detta vis med naturliga färger. Som tex rödbeta, rödkål, lök mm då jag inte vet om ägget kanske tar smak av detta? Men jag skulle kunna tro det.
Äggen kan färga av sig, så lägg dom inte direkt på en duk. Färgen blir även blekare med tiden, så jag rekommenderar att färga äggen dagen innan och sedan skala dom samma dag som de ska ätas. De kan även färga av sig lite på varandra om man lägger de skalade äggen i en skål bredvid varandra.
 
Brukar du färga/måla ägg till påsk?

4
Kommentera