Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!
Nu ska jag dela med mig av mitt ABSOLUT BÄSTA tips när det kommer till potatis i ugn.
För hur många gånger har man inte gjort en stor plåt med klyftor av potatis, haft på alla goda kryddor och olja. För att sen upptäcka att mer än hälften av potatisen sitter stenhårt fast i botten på plåten?

Jo, visst har det hänt. Men förra året började jag göra potatis i ugn på det här viset istället. Och nu lyckas jag varje gång!

Potatisen blir krispig och god på snittytan och inte en enda potatis fastnar i formen!

-Skär inte potatisen i klyftor, utan dela den i halvor eller fjärdedelar istället.
-Behåll skalet på
-Lägg alltid potatisen med skalet nedåt
-Spraya gärna på olja, då får du ett jämnare lagar och potatisen blir krispigare

Jag brukar strö över lökpulver och örtsalt på min ugnspotatis. Men du kan såklart ha på vilka kryddor du gillar allra bäst. Extra gott blir det om du strör över lite färska kryddor över den varma potatisen när den är klar.

Potatis i ugn ca 4 port:

ca 1 kg potatis
olja
örtsalt
lökpulver
ev färska örter

Dela potatisen på mitten eller i fjärdedelar beroende på hur stor potatisen är. Huvudsaken är att bitarna blir jämnstora.
Se till att alla potatisbitar ligger med snittytan upp och skalsidan ner. Ringla eller spraya över olja och kryddor.

Baka i ca 200°C i 30-40 minuter, beroende på hur stora potatisbitar du gör.

Strö gärna över lite färska örter över de varma potatisarna.

Ett annat gott alternativ är delikatesspotatis i ugn med parmesan, SÅ GOTT!

4
Kommentera

Italian cream soda

Italian cream soda

Italian cream soda, en Tiktok trend jag var tvungen att testa. Verkade enkelt och väldigt gott! Det verkar finnas många varianter där ute, men originalet är med vispgrädde och smaksatt syrup.
Men jag såg den här varianten och tyckte den tilltalade mig mer.

Här använder jag sojadryck med vaniljsmak. Samma som jag gärna använder till mitt iskaffe. Och eftersom smaksatt syrup inte är så vanligt och jag inte orkade göra egen köpte jag en kolsyrad dryck med smak av hallon. Hallonsoda fungerar finfint.

Istället för isbitar som bara spär ut drycken så småningom hade jag i frysta hallon. Och det var en riktig vinnare eftersom de gav ifrån sig en otroligt god smak när de tinat något.
Så tips, tips!!

Här verkar våren ha kommit med buller och bång, ÄNTLIGEN! Ute skiner solen för fullt och man känner liksom att livet kommer åter.

Det här blev en riktigt söt och god drink som jag garanterat kommer blanda till både barn och vuxna i sommar!

Italian club soda:

hallonsoda (eller annan smaksatt kolsyrad dryck)
sojamjölk med smak av vanilj (eller grädde)
frysta hallon eller isbitar

Ha först upp frysta hallon/isbitar i glas. Fyll på med hallonsoda och toppa med sojamjölk.
Mosa gärna hallonen något vartefter de tinar, då får en ännu mer intensiv smak av hallon.

Servera direkt!

4
Kommentera

Sex ljuvliga efterrätter till valborg

Sex ljuvliga efterrätter till valborg

panacotta, salty caramel,

Valborg och med den en efterlängtad vår står för dörren. Och vad passar då bättre än att tipsa om sex ljuvliga efterrätter till just valborg?
Som min salta karamellpanacotta? En ljuvligt god dessert som kan förberedas i god tid innan. MUMS!

Tiramisu med jordgubbar och choklad

Tiramisu med jordgubbar och choklad, enkel att svänga ihop i en stor form och ta med bort på sista april. Jag älskar att ha fräsch frukt till, även om det inte är helt enligt boken hur man gör i italien.

efterrätt, dessert, fika, mors dag

Pannacotta med rabarber och vit choklad, ursäkta mig men hur gott och SNYGGT är inte det här? Hur du enkelt får till den här snygga formen på desserten ser du om du klickar på länken här.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Glass med lemon curd- helt utan glassmaskin. Yes, inga problem.
En sötsyrlig dessert som passar utmärkt att göra till sista april!

chokladpudding, dessert, efterrätt

Krämig chokladpudding utan ägg, det är en klassiker som alltid går hem i stugorna. Få ingredienser behövs för att få till en fantastisk smak!

bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Har du ändå grillen igång på valborg? Gör grillade bananer som du fyller med sånt du gillar lite extra mycket! Nötsmör, choklad, nötter, kolasås, chokladsås, marshmallows, glass- ja bara fantasin sätter gränser!

Ska du inte grilla går de finfint att tillaga även i ugnen!

Hur ska ni fira valborg i år?

1
Kommentera

Snabb cheesecake i glas

Snabb cheesecake i glas

Snabb cheesecake i glas. För 10-15 år sedan var detta något jag ofta gjorde. Lätt som en plätt att göra och himmelskt gott! Här behöver du väldigt få ingredienser och väldigt lite tid. Perfekt att göra så här i vår. Kanske att bjuda på till valborg?

Tidigare har jag alltid gjort snabb cheesecake i glas med digestivekex. Men nu fanns det en förpackning Lotus BISCOFF hemma. De har en lite mer kolaaktig smak än digestivekex och fungerade utmärkt till detta.

Självklart kan du byta ut hallonen mot blåbär, jordgubbar, mango- ja men vad du gillar bäst!

Receptet räcker till ca 8 st glas som är lite mindre, precis som de på bilden. Vill du ha lite mer dessert skulle jag säga att det blir lagom till 4-6 portioner.

Snabb cheesecake i glas:

2 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
3/4 dl florsocker
ca 2 dl frysta hallon

Lotus BISCOFF kex
färska bär till dekoration

Ha upp grädde, färskost och florsocker i en bunke. Vispa med elvisp tills smeten tjocknar ordentligt. Ha i bären och fortsätt röra/vispa tills hallonen blandats helt.

Ska du spritsa ut cheesecaken med sprits, se till att hallonen mosas så de inte fastnar i spritsen.
Krossa kexen och varva dom med cheesecakekrämen i glas. Avsluta med kexkross och ett färskt bär.

Lätt som en plätt och hur gott som helst!!!

En annan favoritdessert du gör i glas är den här salta karamellpanacottan. MUMS!

5
1 kommentar

One pot risoni

One pot risoni

One pot risoni, middagen för dig som

  1. inte kan laga mat
  2. inte vill lägga tid och energi på att laga mat
  3. vill äta riktigt god mat

Hur bra låter inte det? Anledningen är att du liksom inte behöver kunna laga mat. Alla smaker finns redan där. I den grillade paprikan, i färskosten, i basilikan och i parmesanen. Allt läggs i en ugnsform och 30 minuter senare har du en drömgod middag klar. Utan större ansträngning alls.
Den här middagen lagas enkelt i ugnen, men du kan också göra den på spisen.
Idag har jag smaksatt den med grillad paprika, basilika och färskost med smak av vitlök. Men du kan såklart smaksätta den med vad du och din familj gillar allra bäst.

Risoni är en slags pasta som i storlek liknar ris. Men är som vilken annan pastasort som helst. Och gör sig utmärkt i denna one pot-rätt.

Jag blandade allt och körde in det i ugnen. Men du kan självklart göra detta i en stekpanna/gryta på spisen.

Andra goda smaksättningar jag kan tänka mig är:

-fetaost och soltorkade tomater
-pesto och tomater
-färska örter och vitlök
-ajvar, oliver och fetaost

Ja men det är verkligen bara fantasin som sätter gränser här.

Jag använde en färskost med smak av vitlök. Men även den går ju att byta ut till en smaksättning man tycker allra bäst om.

One pot risoni 4 port:

200 g färskost med smak av vitlök
4 dl risoni
ca 200 g grillad, inlagd paprika
2 vitlöksklyftor
1 kycklingbuljongtärning
ca 700 g kyckling (innerfilé)
ca 9 dl vatten
örtsalt
1 dl finriven parmesan
färsk basilika

Ha upp färskosten i mitten av en ugnsfast form. Häll ut risoni runt om. Finhacka och vitlök, fördela den över risonin. Hacka paprikan och ha i den.Smula över buljongtärningen och lägg i kycklingen. Slå på vattnet och krydda med örtsalt.
Baka i ugnen i 225°C i ca 20 minuter. Tag ut och rör om så allt blandas. Smaka av pastan och tillsätt eventuellt lite mer vatten om det behövs. Strö över parmesanen och gratinera i ytterligare 7 minuter eller tills pastarätten börjar få fin färg. Strö över massor av färsk basilika och servera direkt.

Middagen är klar på ca 30 minuter och du kan äta den här i fler varianter än du kan tänka dig!


En annan lättlagad pastafavorit är den här raviolin med färskostsås.


19
5 kommentarer