Hemmagjord kebab

snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
De bästa idéerna föds oftast av en slump. Som när alla är trötta och hungriga. Och man verkligen inte orkar laga mat. Då går min hjärna igång. I frysen fanns ett paket med formbar vegofärs (går säkert lika bra med nötfärs) och jag tänkte att om man kryddar upp den borde man enkelt kunna göra hemmagjord kebab på bara ett litet kick. Och vet ni, det kunde man. Middagen tog ungefär 20 minuter att laga. Hur bra låter inte det!
Jag har alltid en förpackning vegofärs i frysen. Den kan du använda till precis samma saker som man har vanlig köttfärs till. Köttfärsås, pannbiffar eller köttbullar. Hur smidigt som helst. Fördelen med vegofärsen är ju att den inte behöver bli helt genomstekt, den är ju inte rå som köttfärs. Vilket gör att tillagningstiden ofta blir kortare tycker jag.
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Alltså hur underbart är det inte att se, hur hyllorna i butiken nu fylls av svenska råvaror! Så härligt! Saftiga tomater, gurka, persilja och lite salt. Det är allt som behövs!
Idag har vi haft 30 grader varmt här. Precis som i stora delar av Sverige. Så vi har varit och badat. Jag startade dagen med en sväng till gymmet och sedan storhandlade jag. Riktigt lyxigt med egentid så här mitt i sommarlovet.
Nu är familjen uppe vid sjön igen och tar ett kvällsdopp. Jag stannade hemma och passar på att jobba lite. Men jag klagar inte där jag sitter i skuggan på altanen. Kändes lite kyligt, men var visst 27 grader ute. Tänk så fort man vänjer sig liksom!snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Istället för att göra en rulle kebab och hyvla av, eller göra kebab på spett (båda tar ju lite längre tid) så plattade jag ut färsen i en ugnsform. Och skar sedan i  ca 3 cm breda remsor. Hur smidigt som helst!
Till min hemmagjorda kebab serverade jag grönsaker tzatziki och bröd. Enkel sommarmat som smakade gudomligt vill jag lova! Det här blir det fler gånger i sommar!
Det här var en middag som verkligen hela familjen uppskattade.
Hemmagjord kebab:
850 g formbar färs (eller nötfärs)
2 vitlökar
1 msk lökpulver
3 tsk paprikapulver
1 dl finhackad persilja
1 nypa salt
nymald svartpeppar
Lägg färsen i en bunke. Skala och finriv vitlöksklyftorna. Blanda tillsammans med färs, och alla kryddor till en jämn smet.
Ringla lite olja på en ugnsplåt. Platta ut färsen till en jämn rektangel. Skär i cirka 3 cm breda remsor.
Stek i ugnen i cirka 10-15 minuter på 225°C
Servera tillsammans med färska grönsaker, persilja, tzatziki och bröd.
Vi fick en del kebab över och det gick finfint att värma på dagen efter!

6
Kommentera

3 goda kalla drycker

iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Häll upp någonting kallt i glaset att sippa på, luta dig tillbaka i solstolen och njut av värmen. Så härligt! Det ser ut att bli kanonväder här ett par dagar, så då är det bäst att njuta allt man kan känner jag! Och det gör man ju allra bäst med något riktigt gott att dricka! Därför tipsar jag idag om  3 goda kalla drycker!
Själv har jag lite svårt för hett kaffe när det är varmt ute. Därför är iskaffe verkligen en räddare i nöden! Visste ni förresten att just kaffe är en sådan sak som vi slänger otroliga mänger av? Istället för att slänga ut den där sista slatten kaffe som bli kvar i kannan, ställ in i kylen och gör iskaffe av den! Eller frys in i istärningar, då kan du göra ditt iskaffe på nolltid när suget sätter in. Fiffigt va?
fördrink, bål, sommardrink
När man druckit sig nöjd på iskaffe kan man smidigt gå över till en vit sangria tycker jag. Inga konstigheter i det! Gör din vita sangria med eller utan alkohol, det väljer su själv!
sommardrink, mojito, alkoholfri drink, alkoholfri mojito
Är du ingen sangria-person, då tycker jag du ska testa en flädermojito. Det är nog min favorit när det kommer till drinkar. Och precis som med sangrian kan den göras både med och utan alkohol.
Idag ska det som sagt bli en strålande fin dag! Sebastian är in och jobbar, så jag och barnen får roa oss själva en stund. Planen är att åka till sjön nu på förmiddagen, för sen i eftermiddag ska vi in till lite vänner. Grilla, bada och bara ha en skön eftermiddag tillsammans.
Men först måste jag få upp barnen.. Isac vaknade redan vid 8, det har nog inte hänt på hela sommarlovet tror jag. Men risk finns att Axel fortfarande sussar sött där uppe i sin säng. Barnen har blivit riktiga sjusovare nu i sommar!
Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig sommardag idag <3

2
Kommentera

Enkel melonglass

fruktglass, glass,
Hej från en bil en bit påväg upp i Dalarna. Vi har packat ihop oss och åker mot Mora Två nätter på Mora Hotell & Spa är bokade och planen är att ta en dag på Tomteland i morgon. Just nu tar sommarsolen en paus, för ute har regnet precis börjat smattra mot bilrutan. Vi lyssnar på Sommar i P1 och barnen kollar på varsin film. En lugn och skön start på resan.
Men redan i morgon lovas solen komma tillbaka och det ska bli supervarmt under veckan. Därför tycker jag dagens tips kommer väldigt passande. Jag tänkte nämligen tipsa om hur du enkelt gör egen melonglass. Eller gör och gör. Precis som med ananasglassen så är det ju faktiskt bara fryst frukt. MEN, det är ett himla bra och fint alternativ att ta till en riktigt varm sommardag!
fruktglass, glass,
Fryst frukt är faktiskt en otroligt bra grej. Fryser man in melon smakar det som en riktigt härlig isig, melonglass. MUMS!
Antingen gör man som jag gjort här, skär bort skalet och sedan skär du melonen i lagom stora bitar. Och sedan fryser du in melonen i ett par timmar eller över natten. Eller så gör man som jag gjort tidigare. Och behåller skalet på. Det blir också himla snyggt!
Det går även bra att mixa fryst melon till melonslush, men recept på det kommer senare i veckan!
Här hittar ni 3 andra favoriter när det kommer till somrig glass gjord på frukt och bär:

 

0
Kommentera

4 goda mellanmål

frukost, sommarlov, sommarfrukost
Äntligen har det kommit lite sommarvärme hit till oss! Så härligt.
Men så fort värmen kommer får jag ett litet problem, jag blir inte så hungrig. Därför är det bra att kunna plocka fram lite goda, kalla mellanmål. För om man inte vill ha riktig mat, då är ju goda mellanmål det bästa som finns, eller hur? Därför kommer här ett tips med 4 goda mellanmål att göra i sommar!
Att smaksätta yoghurt själv är ett himla bra sätt att variera både frukost och mellanmål. Här hemma är barnens favorit banan och vanilj. Det har jag gjort åt dom sen dom var riktigt små bebisar <3
glass utan socker, glass utan glassmaskin
För ett par dagar sedan hade vi med nice cream till stranden. Så himla gott! Jag gjorde den här jordgubbsglassen men tillsatte även lite kokosgrädde för att få den lite matigare. Perfekt att kunna ta med sig hemgjord glass i en mattermos. Den höll sig kall hela dagen!
frukost parfait
En tjusig parfait med bär passar perfekt att göra till mellanmål en varm sommardag. Ta av vad frukt och bär du har hemma i frysen! Eller lyxa till det nu i sommar och gå ut i skogen och plocka egna blåbär.
nice cream, smoothie,
Frukt och bär i all ära. Men choklad. Inget slår väl ändå det? Speciellt i kombination med jordnötssmör. Hur lyxigt som helst att få äta en smarrig snickerssmoothie till frukost eller mellanmål en varm sommardag. Kanske får det här bli min frukost imorgon?
Här hemma väntar ett par dagar med riktigt fint väder ser det ut som. Så då får vi passa på att njuta. På söndag åker vi upp mot Mora ett par nätter. Vi ska besöka Tomteland och bara ha det mysigt med några vänner. Ska bli fint att åka iväg en sväng, då vi annars bara blir hemma i sommar.  Jag var till Tomteland när jag var barn, men har ingen aning om hur det är där nu. Någon som varit dit?
 

0
Kommentera

Amerikanska havrepannkakor

glutenfria pannkakor
Hej tisdag,
Här vaknade vi till regnet som smattrade på taket. Men vad gör väl det när vi alla är hemma tillsammans, Förmiddagen har liksom bara runnit bort i långfrukost, kortspel och lite småkaksbakning. Men ute är det 12 grader och blåst, så vad annat kan man göra liksom? I eftermiddag åker vi in till Uppsala och går på bio. Det känns som en bra grej att göra just idag.
Dagens recept blir amerikanska havrepannkakor. Det här är vår nya favorit här hemma. Funkar fint som lyxig frukost eller mumsig lunch. Och när solen skiner, då passar de utmärkt att ta med som utflyktsmat till stranden!
glutenfria pannkakor
Jag gör nästan alltid pannkakor, våfflor och plättar på havremjöl nuförtiden. Jag upplever dom mer mättande liksom. Och barnen gillar dom!
Havremjölet gör jag enkelt själv genom att helt enkelt mixa havregryn till ett fint mjöl. Det finns såklart färdigt havremjöl att köpa, men tycker det är så enkelt att göra själv. Så gör oftast det.glutenfria pannkakor
Förra veckan hade Isac sin kusin här. Och jag gjorde en omgång amerikanska havrepannkakor till dom. Jag åt ett par, kanske 4. Resten åt grabbarna upp. Så jag tar det som ett mycket gott betyg, eftersom det ibland kan vara rätt kinkigt när det kommer till 5-åringar och deras inställning till mat.glutenfria pannkakor
Jag och Sebastian har kommit in i en riktig semesterlunk. Sitter uppe halva nätterna och kollar på serier. Jag sa det igår kväll att trots att vi är 30+ så klarar vi inte av att hantera det här med fri tillgång till filmer och serier.
-Bara ett avsnitt till. Sen går vi och lägger oss..
Jo visst. Men ikväll, då ska vi försöka komma isäng innan midnatt iaf..
 
Vänder ni också på dygnet under semestern?
 
 
Amreikanska havrepannkakor:
3 dl havremjöl
3 dl havremjölk (eller annan mjölk)
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Blanda allt havremjöl med hälften av mjölken. Rör helt klumpfritt. Tillsätt sedan resten av mjölken, alla ägg, bakpulver, vanilj och lite salt. Rör till en jämn smet.
Stek gyllenbruna i en stekpanna.
Servera med färska bär eller vad ni gillar bäst!

15
Kommentera