Rostad grönsakssoppa

rostad grönsakssoppa, rotfrukter
Idag kände jag för soppa. Vi äter det väldigt sällan här hemma. Mest för att det nog egentligen bara är jag som gillar det. Resten av familjen äter artigt. Förutom Isac, han brukar mest äta smörgås..
Jag älskar alla slags grönsakssoppor. Av flera anledningar. Det är inte bara väldigt gott, det är också ett bra sätt att ta tillvara på råvaror som börjar bli lite trötta. Speciellt i den här soppan. Det är nämligen en rostad grönsakssoppa. Där de halvtråkig grönsakerna rostas i ugnen, vilket ger massor av god smak!
Jag toppade min rostade grönsakssoppa med solroskärnor, grönkål och paneer. Paneer är en indisk ost, full med protein som är perfekt att ha till soppor eller grytor! Osten i sig smakar inte så mycket. Därför får man se till att krydda den ordentligt. Till mina rostade grönsaker tyckte jag det passade fint att krydda osten med garam masala och lime!
rostad grönsakssoppa, rotfrukter
En annan favorit att toppa soppa, pizza, pasta ja typ allt med är grönkål. Antingen precis som den är, eller genom att rosta den i ugnen först.
 
Nu ska jag strax stoppa barnen i säng. Idag har jag och Isac varit på 4-årsbesök på BVC. Och det gick…. otroligt bra! Han som a l d r i g   gör det någon han inte känner ber honom om. Han fixade alla grejer galant! Det känns hoppfullt inför fredagens tandläkarbesök ändå. När barnen somnat har jag lite jobb kvar att fixa med. Sedan blir det att krypa ner i soffan. De senaste veckorna har varit rätt intensiva. Så nu vore det skönt att få en liten stund framför tv´n. Men vi får se vad som hinns med. Kom på att jag har en tvätt som ska hängas också.. rostad grönsakssoppa, rotfrukter
 
Soppan blir rätt neutral i smaken. Rostade grönsaker, rostad vitlök, lite syra, kokosgrädde och så finhackad persilja. Vill man kan man även smaksätta soppan med garam masala. Det är helt en smaksak. Prova dig fram!
Rostad grönsakssoppa:
700 g morötter
2 palsternackor
2 paprikor
1 gul lök
1/2 vitlök (hela klyftor med skalet på)
200 g tomater
1 msk grönsaksbuljongpulver
svartpeppar
olivolja
5-8 dl grönsaksbuljong (vatten+ 1 tärning eller 2 msk grönsaksfond)
ev garam masala
citron
färsk persilja
ca 2 dl kokosgrädde
1 fp paneer
salt
solroskärnor
grönkål
Skala och slanta morötter och palsternackor. Dela och kärna ur paprikorna. Skala och klyfta löken. Lägg allt på en ugnsplåt tillsammans med vitlök i klyftor och tomater. Strö över buljongpulver, svartpeppar och ringla över olja. Rosta på 225°C i cirka 25 minuter eller tills rotfrukterna är helt mjuka.
Låt grönsakerna svalna något. Pressa ut vitlöken ur klyftorna över rotfrukterna. Lägg allt i en gryta och mixa helt slätt. Tillsätt eventuellt lite av grönsakbuljongen om det blir för tjockt att mixa. Koka upp soppan i en gryta, späd ut med grönsaksbuljong. Smaka eventuellt av med lite garam masala.
Tillsätt sedan citron, finhackad persilja och kokosgrädde.
Skär paneer i små kuber. Stek gyllene i lite olja. Krydda med garam masala, citron och salt. Toppa soppan med paneer, solroskärnor och grönkål.
 
En god soppa som passar perfekt så här till hösten! Har ni någon favoritsoppa?

9
Kommentera

Höstens 5 goda grytor och gratänger

kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
Igår uteblev planeringen av veckans mat. Livet kom liksom lite emellan sådär som ni vet kan hända ibland. Men vi ska inte misströsta, idag har jag nämligen listat höstens 5 goda grytor och gratänger. För visst är det en härlig sak med just hösten. Att man får byta lite fokus i matlagningen. Precis som jag älskar att laga enkel och lättsam mat på sommaren, så är det härligt att få laga en värmande gryta eller gratäng nu när hösten faktiskt är här på riktigt.
Även om det idag pratas om att det ska bli en dag med 23 grader varmt och strålande sol..
Förutom att grytor och gratänger för det mesta är riktigt lättlagad mat så passar det också fint att ha dom i matlådan, vilket såklart också är ett stort plus. Den här sötpotatis grytan med kikärtor och morot har fått smak av curry och kokosmjölk. Enkel och god vardagsmat!
kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
Den här kycklinggrytan är riktigt poppis här på Linnéas Skafferi och brukar gå hem hos hela familjen. Lättlagad vardagsmat när den är som bäst tycker jag!
gratäng med rödbetor
Så här på hösten passar det perfekt att göra en rödbetsgaräng. Full med färg och smak blir det ett fint tillbehör, men går även bra att servera tillsammans med en stor och lite matig sallad. När vi har ätit den här hemma brukar vi alltid tävla om vem som blir rödast på tungan. En perfekt lek för att få barnen att äta lite mer…
kycklingratäng med ajvar
Ajvar, fetaost och persilja. Det är en bra grund som man kommer långt på. För det är nämligen en riktigt fin smakkombination. Här har jag gjort en gratäng av det och adderat kyckling. Men man kan utan problem göra en pastasås eller gryta också.
crock pot kyckling nachos
OK, det här kvalar kanske inte riktigt in som en gratäng. Eller? Men ostgratinerade kycklingnachos är så jäkla gott, och man kan ju faktiskt göra dom i en gratängform. Så dom fick liksom hända med den här veckan i alla fall. Perfekt fredagsmat om man tröttnat på den klassiska fredagstacosen.
 
Vilken höstmat gillar ni allra bäst?

1
Kommentera
ANNONS

Loppihöststart 2018

Inlägget är i samarbete med Acrilex.
 
bild:Marcela Diaz. 
I början på september var jag med på Loppis härliga event Höststart 2018.  Ett event fullproppat med härliga influencers, prisutdelning och massa annat skoj. Dessutom var fler företag närvarande, bland andra Acrilex. Det är ett företag som jag upptäckte på just ett sådant här event som Loppi anordnade för ett par år sedan. Då satt jag i publiken och lyssnade på Pelle. Som engagerat och passionerat berättade om deras fantastiska produkter, nämligen vitaminer för barn. Och till alla som satt i publiken fanns det en burk Multivitamin i goodiebagen. Efter det var vi i vår familj fast.

Här hemma finns alltid 3 burkar med vitaminer åt barnen. 1 burk med multivitamin, varje liten apa i burken innehåller 10 viktiga vitaminer. 1 burk med fiskolja, som verkligen inte alls smakar fiskolja tack vare att fiskoljan är mikroinkapslad. Så det kommer inte ut någon bismak när man duggar på fiskarna, Perfekt att ge till barnen då det inte alltid passar dom små liven att äta fisk.
Den sista burken innehåller kalcium och D-vitamin i form av mjuka hjärtan med smak av jordgubbe. Vi äter ganska lite mjölkprodukter hemma hos oss. Därför känns det extra viktigt att ge barnen lite extra av både kalcium och D-vitamin.

bild:Marcela Diaz.
På årets Loppievent fick jag  möjligheten att stå på scen tillsammans med Pelle från Acrilex och ställa massor av frågor om barn och vitaminer. Och såklart hade Pelle väldigt bra svar på mina frågor.
Som att vi i Sverige bara rekommenderar att ge barnen D-vitamin tills de är 2 år. Medan man i exempelvis Finland rekommenderar D-vitamin till barn upp till 18 år. I den delen av världen vi bor i har vi svårt, för att inte säga omöjligt att få i oss den dos D-vitamin under vinterhalvåret. Därför är det viktigt att fortsätta ge barnen D-vitamin, även fast de är äldre än 2 år.
Acrilex motto är att göra det enkelt för barn att äta vitaminer. Och jag måste säga att dom verkligen har lyckats. Här hemma är det oftast barnen som får påminna mig om att de inte fått sina vitaminer än..
Sedan berättade Pelle även om en nyhet som kommer här under hösten. Nämligen C-vitamin och Zink. En vitamin jag verkligen ser fram emot då det ska vara en riktigt bra kombination för att motverka förkylningar! Hur bra låter inte det?
Acrilex serie för barn heter Monkids och ni kan köpa den på samtliga Apotek i butik eller på Apotea
.

0
Kommentera

Äppelcheesecake med topping

äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
Vilken helt fantastisk hösthelg vi har haft. September när den är som allra bäst! Strålande sol och så pass varmt att man faktiskt har kunnat gå i t-shirt. Men ändå känner man den där undertonen av höst. Av kyliga morgnar och fuktigt gräs. Tänkt om hösten alltid kunde vara så! Och vad passar bättre än att baka en äppelcheesecake med topping en helg som denna? Kakan räcker till många, har en silkeslen fyllning och är bara så god!
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
I fredags åkte jag till Stockholm för en härlig Kick-Off med Loppi-gänget. Så mysigt att bara ungås med andra engagerande och kreativa människor. Sådant ger verkligen energi! Sen i lördags stannade jag till i Barkarby och passade på att uppdatera barnens garderober lite. Och så köpte jag en hel del nytt till Axels sovrum som vi håller på att fixa i ordning. Väl hemma kände jag att jag bara måste ut i det fina vädret. Och vet ni vad som hände? Isac lärde sig att cykla! Under våren och försommaren tränade vi ganska mycket. Men det var rätt ostadigt. Så kom högsommarvärmen och ingen orkade lyfta ett finger, än mindre försöka lära en ilsk 4-åring att cykla. Så nu var det ett tag sedan sist. Efter en hel del bråk (vi stod säkert 15 minuter efter vägen och Isac var vad man kan säga fly förbannad), så satte han sig på cykeln och så kunde han cykla! Vilken lycka!
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugn
Idag blev det en heldag hemma med massor av fix i trädgården. Rabatterna är rensade inför hösten, lite nya växter har planterats, gräsmattan fick sig en omgång och det mesta av sommargrejerna är nu undanstuvade. Sen kom mina föräldrar på fika och vi passade på att äta upp det sista som var kvar av min äppelcheesecake. Efter det har vi röjt här inne. Tvättat undan ett par maskiner tvätt och bäddat rent. Jag tycker det är så otroligt skönt att börja veckan med lite ordning hemma! Speciellt när man vet att den kommande veckan är totalt fullbokad, så det finns inte så mycket utrymme för fix här hemma.
äppelcheesecake med topping, cheesecake i ugnFör flera år sedan åt jag en variant av den här kakan. Jag fick tyvärr aldrig receptet och så glömde jag liksom av den lite. Men av någon anledning kom jag att tänka på den igen, en hel massa år senare. Så det var bara att sätta igång och provbaka! Om den blev exakt som kakan jag ätit förut vet jag inte, men himla god blev den i alla fall!  Det är alltså en bakad cheesecake, smaksatt med kryddiga äpplen. Och som pricken över i, en god topping.
En perfekt äppelcheesecake att baka så här när allas trädgårdar är överfulla med äpplen!
 
Äppelcheesecake med topping:
Botten:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
Blanda samman alla ingredienser till pajbotten. Tryck ut i en springform. Grädda i  180°c i cirka 10-15 minuter tills den har fått lite färg.
Fyllning:
400 g färskost
100 g ricottaost
1 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vetemjöl
2 ägg
2-3 stora äpplen
kanel och kardemumma
Blanda samman färskost, ricotta, socker, gräddfil och mjöl. Rör helt klumpfritt. Tillsätt sedan äggen, ett i taget.
Skala och skiva äpplena. Lägg dom i en bunke och pudra över kryddorna. Fördela äppelskivorna i botten på pajskalet. Häll därefter över cheesecakefyllningen. 
Smuldeg:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
50 g smör
Nyp snabbt ihop alla ingredienser till smuldegen och toppa cheesecaken med detta. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar cirka 30 minuter. Låt sedan svalna helt i kylen över natten.
Jag tyckte den var god precis som den var. Men kungarna av vaniljsås (min man Sebastian och hans vän Erik) tyckte man borde haft just vaniljsås till. Prova själv och se vad du tycker 🙂
 
Vad har ni haft för er i helgen?

5
Kommentera
ANNONS

Kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde

  Inlägget är i samarbete med Villa Puccini.toskana, pasta
Sensommaren har hastigt övergått i höst. Kvällar, nätter och tidiga morgnar är riktigt kyliga, men än så länge är temperaturen rätt behaglig under dagarna. Vet ni vad jag tycker är allra bäst med den här årstidsväxlingen? Jo det är att få samla vänner och familj hemma i köket, tända levande ljus, laga massa god mat och låta mörkret sakta falla utanför fönstret.
Hemma hos oss är vardagsmaten så betydelsefull. Och vi försöker alltid att äta minst ett mål tillsammans hela familjen. Där alla sitter ner vid samma bord, får dela med sig av sin dag, bli sedd och lyssnad på. För mig är det otroligt viktigt. Att få äta middag utan stress.
Igår hade jag och barnen varit i badhuset hela eftermiddagen. Och när vi kom hem dukade vi fram min härliga kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde. Vi tände ljus och hade en mysig torsdagskväll tillsammans. Det är väl vardagslyx om något!
Under hösten här kommer jag i samarbete med Villa Puccini ge mig ut på jakten efter den perfekta pastasåsen. Villa Puccini är ett Italienskt vin, närmare bestämt från Toscana. Och som barn av min tid, så har jag börjat min research på nätet. Var annars hittar man sin information idag?
När jag har kollat runt lite om det toscanska köket är det ett par ord som sticker ut, som ofta är med i beskrivningen av maten från Toscana. Det är enkelhet och njutbarhet. Vilka helt fantastiska ord att beskriva en matkultur med tycker jag! Eller vad säger ni? Vem vill inte njuta av enkel men vällagad mat?
Det här med att para ihop vin med mat är inte alltid det enklaste. Men, det finns som tur är ett par olika knep att ta till. Två saker man måste ta hänsyn till när man ska välja vin till maten är vinets syra och strävhet – ett vin med relativt mycket tanniner och hög syra kräver, tvärtom mot vad många kanske tror, lite syra i maten.
toskana, pasta
För att möta upp vinets syra och strävhet krävs det kanske tvärt om mot vad många tror, även lite syra i maten.
En liten grundregel man kan följa är:

  • Välj ett lite syrligare vin till syrlig mat.
  • Ett sött vin passar till sötare mat
  • Ett kraftigt vin kräver kraftig mat

Sedan brukar ett bra tips även vara att kolla på var vinet kommer ifrån. Ofta passar just toscansk mat utmärkt till viner producerade i Toscana. Därför är det ingen större överraskning att Villa Puccini passar bra till det klassiska toscanska köket.
 
toskana, pasta
Av den anledningen valde jag att ha syrad grädde i detta recept, just för att möta upp syran i vinet. Även tomatbasen innehåller en del syra. Sedan gör grädden i såsen att vinets strävhet mildras något.
 
Kycklingpasta med rostade tomater och syrad grädde, 4 portioner:
ca 250 g körsbärstomater
2 msk balsamvinäger
flingsalt
Värm ugnen till 225°C. Lägg tomaterna i en ugnsfast form och ringla över lite balsamvinäger. Strö över flingsalt och rosta tomaterna i cirka 20 minuter.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin (gärna ett toskanskt med hög syra)
1/2 grönsaksbuljong
400 g krossade tomater
1 dl syrad grädde
svartpeppar
färsk basilika
500 g kyckling
salt och peppar
4 portioner pasta
parmesanost
pinjenötter
Skala lök och vitlök och hacka dom fint. Stek mjuk på medelvärme i lite olja. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong  och krossade tomater. Låt allt koka på medelvärme tills tomatsåsen reducerats och blivit tjock. Tillsätt grädden och låt koka en stund till. Smaka av med svartpeppar och finhackad färsk persilja.
Skär ner kycklingen i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Stek på medelvärme tills kycklingen fått fin yta och är genomstekt. Vänd ner i pastasåsen tillsammans med de ugnsrostade tomaterna.
Koka valfri pasta enligt förpackningen. Rör ner den nykokta pastan i såsen. Strö över pinjenötter, basilika och parmesanost vid servering.
TIPS:  Välj gärna en pastasort som har räfflor. Då fastnar såsen fint på pastan!
 
Vi vuxna tog varsitt glas av det toscanska vinet till pastan och det passade perfekt! Det här blev en perfekt vardagsmiddag för hela familjen. Jakten på den perfekta pastasåsen fortsätter nu. Så håll utkik här på bloggen efter nästa recept!
 

Har du något riktigt bra recept på pastasås som du vill dela med dig av? Kommentera gärna!

1
Kommentera