Mina 6 bästa recept med äpplen

hasselbacksäpplen med vaniljkräm
Hela veckan har jag ju haft lite av ett äppeltema här på Linnéas Skafferi. Och då tänkte jag, vad passar bättre att avsluta med än ett inlägg med mina 6 bästa recept med äpplen? Det finns så mycket gott man kan göra med äpplen. Allt från en enkel och god äppelcheesecake, till frasiga äppelrutor. Eller varför inte som på bilden ovan, hasselbacksäpplen med vaniljvisp. En kul variant om man kanske tröttnat lite på klassisk äppelpaj?
steel cut oats, gröt. äpple
Min frukost under hela veckan. Äppelgröt på havrekross. Jag åt precis att den sista portionen. Så det blir till att koka mer i helgen. Äpplen har jag ju gott om, så det är inga problem. Jag gillar faktiskt att äta den kall också. Med kanel, hackade nötter och iskall havremjölk. MUMS!
snabb äppelcheesecake
Det här är en av mina favoriter. Snabb äppelcheesecake. Så gott och enkelt. Vill man göra den lite nyttigare (eller om man helt enkelt är lite slö-som jag är ibland) då kan man bara byta ut grädde och philadelphiaost mot vaniljkvarg. Det blir också jättegott. Perfekt att svänga ihop om man är sugen på något gott efter maten så här till helgen!
äppeltosca,
Veckans mest populära recept. Äppelkaka med toscasmet. Som är ruskigt enkel att baka. Alla ingredienser rörs samman i en och samma kastrull. Sånt gillar jag! På tal om att vara lite slö alltså.
äppelkaka
En riktig klassiker är Ragnhilds äppelkaka. Det är ett recept som bakats flera hundra gånger. Kanske inte av mig, men receptet kommer från Sebastians gammelmormor. Så i hans familj har kakan bakats otaliga gånger. En gammaldags äppelkaka som alla alltid älskar! Jag måste nog baka en sådan till helgen tror jag bestämt!

Sist ut är också ett sådant där ruskigt enkelt recept. Allt du behöver är ett par ingredienser för att få till de här frasiga äppelrutorna. Så lättbakat och så gott! Ett måste att testa om ni inte gjort det redan!
Idag är det äntligen fredag och jag ligger i soffan och arbetar en stund. Skönt att ta det lite lugn så här på morgonen. När Axel slutat skolan hämtar vi upp honom och åker till Västerås. Måste köpa lite nya hyllplan till ett projekt Sebastian drog i gång tidigare i veckan och kolla på lite garderobslösningar. Så det blir fredagsmys på Ikea idag. Sen blir det bums hem i säng. I morgon startar jag nämligen tidigt och åker till Stockholm. SM i Street Food ska avgöras i Kungsträdgården och jag ska vara med som domare. Så är du i Stockholm i morgon och inte har något bättre för dig, kom förbi och säg hej!
Men först en lugn förmiddag hemma, med lite mer jobb och fix. Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig start på helgen!

2
Kommentera

Äppelkaka med tosca

äppeltosca,
Som utlovat, här kommer ännu ett recept med äpple. Den här gången en äppelkaka med tosca. Dessutom en väldigt lättbakad äppelkaka. Jag gillar ju sånt som är enkelt att göra och som ger minimalt med disk. För finns det en baksida med detta arbete så är det just detta med att diska. Fy fasiken vad det är tråkigt! Men den här kakan gör man genom att bara röra ihop alla ingredienser i en och samma kastrull. Fint va? Sen brukar jag bara snabbt skölja ur kastrullen med lite vatten och sen göra toscasmeten i samma kastrull. Lätt som en plätt liksom!
äppeltosca,
En sak till som är himla bra med den här kakan, det är att den passar utmärkt att göra till på söndag. För ni vet väl vad det är för dag då? Jo det är 9 september och här i Sverige innebär det att det faktiskt är valdag. Och när man varit och röstat, ja då får man valfika. Så är det bara.
Och jag hoppas för guds skull att ni alla går och röstar på söndag. Precis som många andra känner jag en otrolig oro för hur det kommer att gå. Vilket Sverige kommer vi de kommande åren få? Hur kommer det påverka mig, mina barn och min familj? För oss som bor en bit ut på landet. I en småstad där vi behöver arbeta med integration, där vi måste få ett företagsklimat som gör att vi småföretagare ska kunna växa. Där vi inte vill ha barnhem och främlingsfientlighet. Där jag vill att alla ska få möjlighet till att utvecklas och blomstra.
Jag vill att mina söner ska växa upp i ett Sverige där kvinnor och män är lika mycket värda. Jag vill inte att dom ska få förtur till ett framtida jobb, bara för att dom är män, med blont hår och blåa ögon. Jag vill inte att dom växer upp som en generation där kvinnorna åter igen får stå tillbaka. Jag vill att dom tillsammans med deras framtida partners själva ska få välja hur deras liv ska bli. Att dom kommer att ha samma förutsättningar för att lyckas. Jag önskar så att vi nu kommer att få bygga ett Sverige som vi alla kan vara stolta över.
Och när ni varit och lagt er röst, gjort er plikt som medborgare. Ja då får man gå hem och ta lite valfika. För det är man värd!
äppeltosca,
Äppelkakan blir ganska låg, så den passar fint att göra i en lite lägra form med löstagbar kant. Sen är det riktigt gott att servera en kula vaniljglass till. Eller varför inte lite vaniljsås. Jag gör oftast den här rårörda vaniljsåsen. Den tycker jag är allra godast. Och den är dessutom riktigt enkel att göra. Jag hade hasselnötter i min toscasmet, men det är såklart en smaksak. Personligen tycker jag att hasselnötter och äpplen är riktigt gott ihop. men man kan självklart ta mandelspån, hackad mandel eller vad man gillar bäst.
äppeltosca,  Äppelkaka med tosca:
100 g smör
1 dl farinsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 äpplen
Toscasmet:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
3/4 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
150 g hasselnötter
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kanel och vanilj. Rör tills allt socker har smält. Blanda i bakpulver och mjöl. Ha sedan i äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
Bred ut smeten i en form med löstagbar kant.
Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Fördela dom över smeten. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter.
Smält smöret till toscasmeten. Tillsätt sedan socker, vaniljpulver, sirap, vetemjöl och mjölk. Rör om väl. Låt allt koka upp och koka i cirka 3-5 minuter. Hacka nötterna. Tag kastrullen av plattan och rör i nötterna. Fördela försiktigt toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
 
Så, har ni bestämt än vad ni kommer att rösta på i valet? I Sverige verkar det vara rätt tabu ändå att prata om vad man ska rösta på. Eller vad tycker ni? Själv kommer jag att rösta på Centerpartiet. Jag tror vi har en stark framtida ledare i Annie. Vågar ni berätta om vad ni röstar på? Eller vill ni hålla det för er själva?
 

1
Kommentera

Äppelgröt i Crock Pot

steel cut oats, gröt. äpple
Alltså den här hösten, den måste väl ändå gå till historien? Aldrig har jag varit med om att folk haft så mycket äpplen, päron, plommon och annan frukt i sina trädgårdar! Vi är inget undandag. Med 4 stora äppelträd och ett litet nyplanterat har vi mer än vi mäktar med hemma hos oss. Därför tänkte jag tipsa om lite härliga äppelrecept här under veckan. För även om man själv kanske inte har ett eget äppelträd, så finns det så många människor som mer än gärna blir av med lite äpplen i år. Så frågar man bara runt kan man med all säkerhet få åka och plocka hos någon. Ett väldigt populärt recept så här års är mitt recept på äppelgröt. Det är en maträtt som för med sig så mycket barndomsminnen för mig.
Men, det gäller ju att variera sig och utvecklas lite. Därför har jag gjort en ny variant på äppelgröt. Jag har nämligen bytt ut riset i orginalreceptet till steel cut oats. Jag gjorde min äppelgröt i min Crock Pot. Men det går såklart precis lika bra att koka den i en gryta på svag värme på spisen.
Är du lite osäker på vad steel cut oats är kan du läsa mer om dom här.
steel cut oats, gröt. äpple
Alla äpplen jag plockade idag var fallfrukt. På bara ett par minuter hade jag fått ihop ett par kilo superfina äpplen. På fredag hoppas jag hinna göra lite vanligt äppelmos. Det är ett himla bra sätt att göra något av en större mängd äpplen tycker jag. Alla äppelträd vi har är av olika sorter. och jag mixar gärna de olika äpplena. För alla smakar lite olika.
steel cut oats, gröt. äpple
Idag har jag haft ett fint jobbflow här hemma. Vilket känns riktigt skönt. Kom äntligen iväg till gymmet i morse efter ett par veckors ofrivillig frånvaro. Och jag måste säga att de dagar jag tränar innan jobbet blir ofta riktigt bra dagar. Dels är det skönt att få den där stunden lite för sig själv. Men jag känner även hur både kropp och hjärnan verkligen behöver rörelse för att må bra. Att sen få komma hem till en härlig portion av äppelgröt var ju inte helt fel kan jag säga!
steel cut oats, gröt. äpple
Jag och Axel har blivit lite smått besatta av gröt gjord på just steel cut oats. Men, det är ingen gröt som går snabbt att koka. Jag brukar faktiskt blötlägga havrekrosset i kastrullen redan kvällen innan. Annars tar det rätt lång tid att koka havrekross riktigt mjukt. De 8 minutrarna det står på paketet tycker jag inte stämmer alls! Därför är det en ypperlig gröt att göra i just en Crock Pot. Där får det puttra länge, länge på låg värme. Och det blir en så god gröt av det!
Hur mycket vätska som går åt beror lite på hur blöta äpplena är. Jag fick ha i en skvätt havremjölk under tiden gröten stod och kokade.
Jag kokar alltid min gröt i havremjöl nuförtiden. Det blir så krämigt och gott! Självklart går det bra med vilken mjölk som helst.
Beroende på märke och modell på din slow cooker kan du behöva anpassa tiden lite. Prova dig fram till vad som passar dig bäst!
 
Äppelgröt på steel cut oats i Crock pot, ca 6 port:
4 dl steel cut oats
4 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg steel cut oats, vatten och valfri mjölk i en Crock Pot eller en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Sätt din Crock Pot på låg och 4 timmar på timern. Vill man göra sin gröt under natten går det såklart bra att låta gröten stå på eftervärme sista stunden tills man ska äta.
Eller, koka gröten på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då så inte gröten fastnar i botten.
Äppelgröten håller minst 4 dagar i kylen, så det är perfekt att göra en omgång på helgen och sedan ha till veckans frukostar!

2
Kommentera

5 goda burgare och biffar

quinoabiffar med morot, vego
 
Burgare och biffar, det är perfekt mat att laga lite extra av och fylla frysen med. Så lätt att ta fram, värma på och kanske göra en god sallad till. Eller servera i hamburgerbröd. Eller i pitabröd. Lätt att variera och gott att äta! Därför tänkte jag tipsa om 5 goda burgare och biffar idag. Allt från härliga fiskburgare till vegetariska quinoabiffar. Mumsig vardagsmat helt enkelt!
De här quinoabiffarna gjorde jag för någon vecka sedan. Lätta att mixa ihop och kan smaksättas med det man gillar bäst. Jag tog falafelkrydda den här gången!
vegetariska biffar
Em klassiker på bloggen vid det här laget. Bönbiffar med mormor och majs. Otroligt goda till ugnsrostade grönsaker tycker vi!
fiskburgare lax torsk fiskbiffar
Fiskburgare går alltid hem hos oss. En kul variant på all vanlig fisk jag lagar. De här fiskburgarna är ganska naturella i smaken, vilket ofta passar de mindre middagsgästerna.
Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Halloumibiffar med morot är en härligt färgsprakande middag. Hemma hos oss älskar alla halloumi så de är givna favoriter.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sist ut är sötpotatisbiffar med kikärtor. Så gott att ha till en matig sallad med groddar och hummus. Eller äta som ett vegetariskt alternativ till hamburgare. Jag gillar när mat är enkel att laga och sedan lätt att variera!
 
Hej vad det känns att det är måndag idag. Jag gillar oftast måndagar. Det är liksom skönt när en ny vecka drar igång. En hel vecka med massa kul jobb och härliga utmaningar. Men Isac har det lite struligt på förskolan och sådant suger verkligen musten ur en. När man får börja dagen med att ha en dålig känsla i magen liksom. Det är inte speciellt kul. Vi har verkligen haft en toppenförskola åt barnen, så det känns lite trist att det inte är så längre. Så hela dagen har jag faktiskt känt mig lite låg. Men nu är det snart dags att få åka och hämta hem barnen, fixa lite kvällsmat och mysa en stund. Sen hoppas jag på att jag orkar in och träna en sväng. Har varit rätt förkyld så har blivit en ofrivillig paus på en vecka eller två. Men nu så är jag på banan igen känner jag!
Hur känner ni så här inför veckans första dag? Är det pepp eller depp?! 

0
Kommentera

Tårta med Polly

pollytårta, tårta, cake, polly
 
Igår var ingen vanlig dag, nej det var vår älskade Isacs födelsedag. Tänkt att det var 4 år sedan vi var på väg till Västerås för att shoppa, men kom hem med en liten lillebror istället (alltså jag visste ju att jag var gravid och så…). Ett litet barn som vände totalt upp och ner på vår värld. Eller han vänder fortfarande upp och ner på våra dagar. Alla som har träffat detta bestämda lilla yrväder förstår..
Så här till sin 4-årsdag önskade han sig en tårta med Polly, för det är hans morfars favoritgodis! I present önskade han sig endast en snowboard och en radiostyrd bil. Det där med snowboard strök vi direkt. Ungen har ju inte ens stått på ett par skidor en gång. Men en fin radiostyrd bil låg i paketet från hans mormor och morfar. Så lyckan var ändå total igår.pollytårta, tårta, cake, polly
Ingen av mina barn tycker speciellt mycket om grädde. Vilket ofta kan försvåra det här med att baka tårta. För i de flesta tårtor är det någon form av grädde. Därför valde jag att spackla tårtan med ett tunt, tunt lager grädde och dekorerade sedan med grädde och pollyfluff, som tårtan är fylld med. Jag hade lite svårt att komma på något som just Polly skulle passa bra att ha ihop med. Så jag fyllde helt enkelt tårtan med två lager pollyfluff. Och så blev det ju himla enkelt också. Det gillar jag.
pollytårta, tårta, cake, polly
Jag testade att göra en tårtbotten med 3 lika. Alltså först mäter man upp ägg i ett glas. Sedan har man upp lika mycket socker i ett annat glas och sist lika mycket mjöl i ett tredje glas. Funkade riktigt bra. Det blev en fluffig och lätt tårtbotten. Så det kommer jag garanterat göra igen!
Eftersom vi inte var så många som skulle äta tårta igår när han fyllde valde jag att göra en lite mindre tårta. Ändå blev det rätt mycket tårta över! Jag använde en form som var ca 16 cm. Det blir en söt, liten men rätt hög tårta av den. Skulle jag göra en form i 20-22 cm skulle jag nog öka antalet ägg till 6 och då ta i 3 tsk bakpulver.
Pollytårta:
3 ägg
strösocker
vetemjöl
potatismjöl
kakao
1 1/2 tsk bakpulver
Ställ upp tre lika glas. Mät upp 3 ägg i det ena. Häll sedan upp lika mycket socker som ägg i det andra. I det tredje glaset har du i 1/3 vetemjöl, 1/3 potatismjöl och sedan 1/3 kakao. Men i alla tre glas är det samma mängd ingredienser.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjöl och kakaoblandingen tillsammans med bakpulvret i äggsmeten. Rör till en jämn smet. Smör och bröa en form. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 30 minuter. Kolla med sticka så att kakan är klar.
pollyfluff:
5 dl vispgrädde
400 g polly (300 till fyllning och resten till dekoration eller att äta upp!)
2 msk kakao
Blanda grädde och Polly i en kastrull. Värm upp grädden, den får inte koka. Rör tills all Polly har smält, det tar sin lilla tid., Vispa ner kakao.
Låt svalna helt i kylen, gärna över natten. Vispa sedan upp till ett krämigt fluff.
 
extra grädde till dekoration
 
Dela tårtbottnarna i 3 lika bottnar. Lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Pensla bottnen med lite O´boy. Det gör tårtan extra saftig. Spritsa ut ett lager pollyfluff, Upprepa med resterande bottnar. Vispa lite grädde lätt och bred ut som ett tunt lager över hela tårtan. Låt gärna stå kallt en timme eller två.
Klicka ut pollyfluff på sidorna av tårtan och bred ut med hjälp av en liten spatel eller liknande. Gör sedan lika med lättvispad grädde. Tänk att du lite slarvigt skall spackla tårtan. Dekorera tårtans ovansida med spritsad pillyfluff, strössel, Polly och ljus.
 
Klart!

0
Kommentera