5 lättlagade pastarecept

vego, ajvarsås
Veckans mat får den här veckan bli 5 lättlagade pastarecept. För visst kan man inte få för många enkla pastarecept i sin repertoar?  Det är otroligt bra vardagsmat som går hem hos de flesta. Och idag finns det så många olika varianter och sorter av pasta att man utan problem kan tillgodose allas önskemål. Fullkornspasta, linspasta, bönpasta eller helt vanlig? Det är bara att välja!
I veckan gjorde jag vegetariska köttbullar i tomatsås. Så gott i all sin enkelhet!
klassisk köttfärsås med pasta
 
Pasta med köttfärssås, det är väl en riktig klassiker? Jag gör aldrig köttfärssås på kött längre, det blir alltid en vegetarisk variant hemma hos oss. Men alla sorters pastasåser är perfekta att ösa ner massa grönsaker i. Som här, där jag haft i massor av rivna morötter. Perfekt för att dryga ut maten!vegetarisk pasta al forno
Pasta al forno– perfekt vardagsmat! Och just gratänger av olika slag är oslagbart att ta till i vardagen tycker jag. Allt åker in i ugnen och du får en stund över att röja av, duka och fixa inför middagen. Så slipper man sitta där med stora torn av grytor och kastruller när man ska äta. Hur bra som helst! Sen brukar mina barn alltid gilla olika former av gratänger. Det är liksom kört. Man kan icke separera pastan från såsen. Det är bara att ge upp och äta helt enkelt!
 
vegansk, hälsosam, nyttig
Jag kände att hela familjen behövde en liten grönsakskick här om veckan. Så då gjorde jag den här pestopastan som var full med nyttigheter från spenat. Jag, Sebastian och Axel gav det en stor tumme upp. Isac ringlade kolasås över sina makaroner och tvärvägrade att ens smaka…..
 
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
En klassiker vid det här laget. När jag träffar människor som följt mig ett tag är det antingen det här receptet på lasagne med halloumi man vill prata om. Eller den här, en klassisk lasagne men utan bechamelsås. Det slår aldrig fel. Men jag tycker det är helt underbart. Att två helt olika lasagnerecept har satt sina spår i så många människor. Mat är väl bra underbart ändå!
 
Så, vad har ni för gott på menyn i veckan? Dela gärna med er!

13
Kommentera

Recept på quinoabiffar

quinoabiffar med morot, vego
För någon vecka sedan frågade jag er vad ni önskade läsa om här på bloggen. Och en önskan var vegetarisk mat utan bönor eller linser. Så då var jag tvungen att experimentera fram en variant på grönsaksbiff. Det blev en quionoabiff med morötter. Riktigt enkelt att göra och ett perfekt sätt att ta tillvara på överbliven quinoa och rivna morötter. Allra godast var de här helt nystekta. Då de får en lite frasig yta när de steks i olja. Men jag åt de även uppvärmda i matlåda och det fungerade det med. Även om de nog var godare helt nystekta.
Vilken slöhelg det här blev. Planerna inför helgen var inte speciellt storslagna, men jag hade ändå en hel del på listan som skulle uträttas. Sista helgen på väldigt många veckor som vi inte hade annat inplanerat än att Sebastian skulle iväg på kräftskiva. Men jag har legat däckad i någon superförkylning. Som har legat lite och lurat i kroppen hela veckan. Och igår bröt den ut i full blom. Men efter att ha sovit bort större delen av gårdagen känns det idag betydligt mycket bättre. Jag har faktiskt orkat städat av en hel del och haft mina föräldrar här på lunch. Men sen sov jag en stund på soffan och nu känner jag mig rätt mör. Jag ser fram emot att lägga barnen tidigt och få en lång kväll i soffan…
 
quinoabiffar med morot, vego
Jag gjorde mina väldigt naturella så här första gången. Men här är det liksom bara din fantasi som sätter gränser. Jag hittade lite färdigblandad falafel-krydda i skåpet som jag strödde över biffarna och det blev supergott! Har man ingen falafelkrydda hemma, eller inte orkar googla sig till vad den innehåller kan man kanske ta lite spiskummin?
Men jag skulle gärna testa att hacka i soltorkade tomater och oliver. Och smula i lite fetaost kanske?
Vad serverar man då till? Massa sallad? Ugnsrostade rotsaker? Pasta? Ja, servera det du vill ha till skulle jag säga.
 
Quinoabiffar
1 1/2 dl quinoa
1/2 buljongtärning
2 morötter
2 ägg
1 msk falafelkrydda
1 dl havremjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bunt bladpersilja
salt & svartpeppar
Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt 1/2 buljongtärning. Låt svalna.
Riv morötterna. Blanda ägg, falafelkrydda, och havremjöl. Låt stå och svälla lite. Finhacka undertiden lök, vitlök och bladpersilja och ha i det.. Blanda samman quinoa, rivna morötter och äggsmeten. Smaka av med salt och peppar. Forman till biffar och stek i olja tills de fått fin färg på båda sidor.
 
Perfekt mat att laga på överbliven quinoa.
 
Nu ska vi strax plocka fram lite rester här hemma. Skönt att slippa laga mat såhär på söndagen!

18
Kommentera

Fredagstips!

inlägget innehåller annonslänkar 
Hej härliga fredag!
Två veckor på höstterminen är nu avklarade och jag kan säga att dom har varit mins sagt intensiva. Och såklart verkar en förkylning komma smygandes in i familjen. Men vi hoppas på att en helg med lite lugnare tempo kan råda bot på det. Idag tänkte jag tipsa er om några höstfavoriter. För visst känner man att hösten är här på riktigt nu!?  Och då blir man allt sugen på att byta ut lite saker hemma, kanske köpa en ny kokbok och baka en äppelkaka! Eller hur?
Det här receptet är egentligen på en jordgubbs och rabarberkaka. Men byt bara ut försommarens frukt och bär mot äppelklyftor istället. Så har du en grymt god äppelkaka.
 
 
 
 

 
Jag älskar porslinet från Broste Copenhagen. Det finns så mycket fint där som du kan mixa och matcha med där. Köpte faktiskt med ett par skålar och fat hem igår. Och jag är av den åsikten att man faktiskt inte kan ha för många skålar och fat! Min man är av en helt annan åsikt.

 
Kan nu förklara en sak för mig? Jag har haft den här serien bestick från Anders Petter sedan jag flyttade hemifrån för 15 år sedan. Jag har fått köpa till en omgång knivar och gafflar. Men nu, nu har vi bara 5 gafflar kvar. Och hur många knivar som helst! Dessutom är nästan alla teskedar borta! Har gafflarna gått och blivit knivar? Är det lättare att råka slänga en gaffel? Eller har jag någon i min bekantskapskrets som tjuvar med sig en gaffel då och då?
Ett mysterium är var det är. Och nu måste jag köpa mig en ny uppsättning. Så då kommer jag stå här med lagom många gafflar och hysteriskt många knivar…

 
Alltså vore det inte mysigt att ha en riktig tekanna? Den här stilrena från Le Creuset  skulle jag mer än gärna ha hemma i mitt kök. Som det är nu kokar jag alltid upp vatten i min vattenkokare, men visst vore det snyggt att kunna ställa fram den här fina?
Nu har familjen fixat fram hemgjord pizza, så det är bäst att jag ansluter till dom och låter fredagsmyset börja. Sedan ska jag bädda ner mig i soffan, kolla på någon serie på datorn medan grabbarna antagligen spelar tv-spel. Livet som ensam tjej här hemma….

2
Kommentera

Köttbullar med gräddsås


Woho, vet ni vilken dag det är i dag? Jo det är köttbullens dag! Precis som alla andra temadagar är detta en dag att firas! Och den firas såklart allra bäst genom att laga köttbullar till middag idag, eller hur? Att laga köttbullar till middag är liksom ett säkert kort för att få barnen att äta. Oavsett om jag gör en vegetarisk variant eller klassiska köttbullar med gräddsås, så äter barnen. Hur bra som helst!
Idag lyxade jag även till det lite och gjorde hemgjord pressgurka. Tänk att en sådan sak kan göra så mycket för maten, när det dessutom är otroligt enkelt att göra!
pressgurka
Det finns några tips när det kommer till köttbullar. För tyvärr har vi väl alla någon gång ätit riktigt torra och tråkiga köttbullar?

  • Använd blandfärs. Då får du en lite fetare färs och köttbullarna blir då mindre torra.
  • Tag vetegroddar istället för ströbröd i färssmeten. Det är alltså inte groddar ni hittar vid grönsakerna. Utan dom är torkade. Ger otroligt saftiga köttbullar.
  • Arbeta inte färsen speciellt mycket. Blanda bara snabbt ihop alla ingredienser.
  • Låt färsen få stå en liten stund innan du steker dom. Då blir det lättare att rulla fina köttbullar.
  • Stek dina köttbullar i ugnen. Då slipper du stå i stekoset som blir om du steker dom i stekpannan. Risken att de blir torra och bränns vid är också mindre!
  • Gör du ett stort lass köttbullar? Låt de bara få lite yta i ugnen. Frys sedan in dom. När de sedan ska ätas är det bara att steka på dom tills de är helt klara.

Har du några bra tips och trix för att få riktigt goda köttbullar?

Klassiska köttbullar med gräddsås:
ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk/grädde
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap av valfri sort
vitpeppar
salt
smör
Blanda färs, vetegroddar, mjölk/grädde och ägg. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, vitpeppar och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C tills de fått fin färg och är helt genomstekta.
Sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk oxfond
2 tsk soja
1 msk lingonsylt
 
Bryn smöret, tillsätt mjölet, lite i taget. Ha i lite mjölk åt gången och klumpfritt. Tillsätt resterande mängd mjölk, grädde, fond och soja. Låt koka ihop till en tjock sås. Smaka av med lite lingonsylt.
Servera köttbullar och sås med kokt potatis och lingonsylt.
Vill du ha ett vegetariskt alternativ? Kolla då in mina vegetariska köttbullar här!

1
Kommentera

Vegetariska köttbullar med ajvarsås

vego, ajvarsås
Köttbullar är perfekt vardagsmat. Eller hur? Oavsett om man gör vegetariska köttbullar, vanliga köttbullar eller kanske grönsaksbollar. Så är det vardagsmat som tilltalar de flesta. Får man dessutom ösa på massa god sås, ja då har man inte mycket att klaga på! Idag har jag gjort en variant på mina vegetariska julköttbullar. Det är precis samma grund, men jag har smaksatt lite annorlunda och sedan har jag överöst mina vegetariska köttbullar med ajvarsås. Hur gott som helst!
vego, ajvarsås
 
Just nu har jag förflyttat mig till vardagsrummet en stund. Kaoset i köket där jag annars brukar sitta är totalt. En dag hemma med receptskapande och fotografering brukar resultera i det. Men det hoppas jag hinna ta tag i om en stund. Jag måste säga att det var otroligt skönt att få sjunka ner i soffan en stund, med datorn i knät och en orimligt stor kaffe på soffbordet. Man kan lugnt säga att vardagslivet kom med buller och bång efter denna långa sommar. Men jag gillar det. Jag älskar att jobba mycket och ha saker att göra.
Idag var jag med Axel en liten stund i skolan, helt galet att min lilla pojke börjar ettan idag. Betydligt större för mig än för honom. Efter 30 minuters presentation av fröken och prat om vad alla gjort under sommarlovet var det fler barn som lite otåligt undrade när dom egentligen skulle få börja jobba?
-Blir det ingen matte idag?!
Helt underbart att höra ändå.
Idag tar mamma med sig barnen hem från stan, och sedan är det bara att packa fotbollsgrejerna och åka till säsongens första fotbollsträning med Axel. Alltså jag undrar vad vi skulle göra utan mina föräldrar. Vi får så otroligt mycket fin hjälp från dom. Utan den uppbackningen skulle vi fasiken inte få ihop vardagen känner jag!
vego, ajvarsås
Köttbullarna då. Dom gör du enkelt i en matberedare. Rullar med blöta, kalla händer till fina bollar. Steker i en stekpanna och ställer åt sidan. Sedan gör du såsen i samma stekpanna, låter den liksom koka ihop sig rejält.  Lägg i de vegetariska köttbullarna i såsen och rör om ordentligt. Servera med nykokt pasta, massor av parmesan och basilika. Sjukt gott! Och vill du inte ha vegetariska köttbullar kan du ju såklart ta dina favoritköttbullar bara. Det är inte så knussligt!
Vegetariska köttbullar, ca 40 st:
2 dl solroskärnor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl svarta bönor
3 ägg
1 1/2 – 2 dl ströbröd
1 msk paprikapulver
1 knippe basilika
salt
Lägg solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint mjöl. Skala och skär löken grovt. Ha i den tillsammans med vitlök och mixa tills löken är finfördelad.
Tillsätt sköljda svarta bönor. Pulsera mixern ett par gånger så att bönorna mosas. Tillsätt ägg, ströbröd (mängden ströbröd beror på hur stora ägg du har, känns smeten alldeles för lös, tillsätt lite mer ströbröd.), kryddor och basilika.
Blanda till en slät smet. Låt stå och svälla ca 15 minuter.
Blöt händerna med kallt vatten och forma smeten till bollar. Skölj av händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar smeten mindre. Stek i en stekpanna i en klick smör tills de fått fin stekyta och är genomvarma.
 
Ajvarsås:

2 vitlöksklyftor
ca 400 g krossade tomater
2 dl ajvar
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
färsk basilika
Pressa vitlöken och stek den mjuk i lite olja, Tillsätt krossade tomater, ajvar, buljong och balsamvinäger. Låt koka ihop till såsen tjocknar. Smaka av med svartpeppar och finhackad färsk basilika. Lägg i de vegetariska köttbullarna i ajvarsåsen. Servera med kokt pasta.
 

1
Kommentera