Sötpotatisgryta med kikärtor och morot

 
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
 
Under sommaren här tänkte jag passa på att tipsa om mina bästa vardagsrätter. Sådant som oftast inte ens kommer upp på bloggen, för jag liksom lagar det i farten. Som jag gör ofta men varierar på olika sätt varje gång. Den här sötpotatisgrytan med kikärtor, morot och kokosmjölk är precis ett sådant recept. Sedan tidigare ligger en variant av kikärtsgryta på bloggen. Den är betydligt krämigare och lite mer mastig. Den här gången blev det en lättare variant där jag blandade lite av det som råkade finnas hemma just idag. Som ni märker påminner recepten om varandra, och det är ofta så jag varierar vår vardagsmat. Jag har ett par fina recept som går att variera i det oändliga och det utgör liksom grunden i min matlagning.
Grytan får gärna koka på låg värme tills sötpotatisen försiktigt kokat sönder. Sötman från både sötpotatisen och morötterna blir tillsammans med curry och andra härliga kryddor en fin smakkombination!
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
Idag har vi haft en riktig fin sommardag. Jag jobbade undan lite på förmiddagen och sedan har vi spenderat hela dagen vid sjön. Så jäkla skönt. Barnen har verkligen lekt av sig med massa kompisar och jag har nästan hunnit sitta ner och bläddrat i en tidning. Visst är det märkligt, så fort man tycker att läget är under kontroll. Barnen leker eller myser på filten så man känner att nu, nu kan jag få sitta i lugn och ro ett par minuter och bläddra i de där tidningarna jag släpar med mig varje gång. Ja precis då måste man springa iväg och fixa något, någon ska precis då gå och bada igen, äta något eller helt enkelt bara påkalla lite uppmärksamhet.
Men det är är väl livet just nu helt enkelt. Men det har blivit bättre, jag behöver inte stå i vattnet och passa på barnen varje sekund, som det var för något år sedan..
Kvällen avslutades åter igen med ett kvällsdopp och sedan mös grabbarna i soffan och kollade på allsång på skansen.kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
Nu har det äntligen svalkat av lite ute, så jag ska ut och vattna efter dagens hetta. Allt bara slokar. Hur underbart det än är med denna värme så har jag ibland lite svårt att njuta av den då jag tänker på vad torkan ställer till med.
 
Sötpotatisgryta med kikärtor och morot:
2 sötpotatisar
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk curry
1 grönsaksbuljong
2 dl vatten
3 morötter
1 fp kikärtor
1 knippe färsk persilja
1/2 citron
2 dl kokosmjölk
salt
ev chili
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs detta ett par minuter i en gryta. Krydda med tomatpuré och curry. Smula över buljongtärningen och låt allt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt vatten. Skala och skär morötterna i slantar, bland ai det ti grytan tillsammans med kikärtorna. Låt allt sjuda under lock tills sötpotatisen kokat klart och är helt mjuk. Den får gärna gå sönder när man rör om i grytan.
Smaka av med finhackad persilja, saft från 1/2 citron, 2 dl kokosmjölk och salt. Låt allt koka ihop. Tillsätt eventuellt lite chili för mer hetta. Beroende på hur stark curry du använder.
Servera tillsammans med quinoa, ris eller något annat gryn.
Jag åt detta till lunch idag, men serverade då grytan kall. Perfekt lunch en varm sommardag som denna!

2
Kommentera

5 recept på sommarmat

vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Nu verkar många ha gått på semester. Och i ärlighetens namn känner jag lite panik inför det här med att laga mat i sommar. När man kommer ur de vanliga rutinerna är det som om allt liksom faller. Jag handlar inte som jag brukar, vilket gör att det inte finns speciellt mycket hemma att laga mat av. Vilket resulterar i att det är rätt svårt att få fram lättlagad mat när alla helt plötsligt är dödshungriga efter en heldag på stranden. Men jag vet ju att det finns så mycket lättlagad mat att göra. Eller mat som man enkelt kan laga till mycket av och bara ta fram ur frysen. Ett annat krav på sommarmaten som jag har är att den inte ska kännas allt för mastig.
Så idag har jag plockat ihop en lista på 5 recept på sommarmat som är lättlagade och/eller passar bra att laga mycket av och frysa in.
Sötpotatisbiffar med kikärtor är ett sådant där typiskt bra sommarrecept. Krydda med familjens favoritkryddor och gör gärna en dubbel sats så du kan frysa in hälften. Perfekt att ta fram och bara värma på. Ät med pasta, till en sallad eller som vegetariska burgare!
fisktacos mangosalsa
Vill man lyxa till det lite men ändå äta ruskigt lättlagad mat, ja då är fisktacos med mangosalsa det givna alternativet. Mer lättlagat än såhär blir det ju knappast. Passar perfekt till ett välfyllt vitt vin efter en het sommardag!
kyckling med pesto och fetaost
En supersnabb och otroligt lättlagad vardagsrätt är kyckling med pesto. Har man bara tinad kyckling så går det på ett litet kick att få ihop middagen.
vegetarisk, vegansk, linsbolognese
En av familjens nya favoriträtter i sommar är linsbolognese. Jag försöker alltid ha ett par paket krossade tomater, röda linser och pasta hemma. Då vet man att man kan få till en enkel men vällagad middag. Idag hade jag ingen parmesan hemma, men istället smulade vi massor av fetaost även, det blev också supergott!
fiskburgare lax torsk fiskbiffar
Ett fiskrecept till men måste bara tipsa om de här lättlagade fiskburgarna. Och precis som med sötpotatisbiffarna är de här perfekta att göra ett helt lass av och frysa in. De är dessutom supergoda!
Vad lagar ni för gott så här på sommaren? Tipsa gärna för just nu behöver även jag all den inspiration jag kan få <3

0
Kommentera

Idag firar vi!


Trots gårdagens fotbollsförlust, så är idag en dag vi firar här hemma. Av två anledningar. För det fösta så är det min födelsedag idag! Hipp hurra för mig som blir 31 år gammal idag. 31 känns betydligt mer än 30. Fast skulle någon fråga så är jag 27..
8 juli har även sedan förra året fått en ny innebörd för oss. Det är nämligen vår bröllopsdag. Så idag firar vi 1 år som gifta! Det känns som en evighet sedan, men samtidigt som igår. All planering, alla förberedelser och så kom dagen. Dagen jag fyllde 30 och vi gifte oss. Jag har inte delat med mig så mycket från bröllopet här på Linnéas Skafferi, men tänkte ge er ett par glimtar från dagen.

Hela brudföljet på väg mot kyrkan. Vi valde att gifta oss i Sätra Brunn, strax utanför Sala. Det är en gammal kurort i otroligt fin miljö.

Första kyssen som helt nygifta <3

Min syster Sara sjöng För dig av Lars Winnerbäck och Vem kan vara lyckligare än vi av Stina Svensson. Och sedan spelade min pappa Henrik Ed Sheerans Thinking out loud på trumpet. Jag har försökt ladda upp en video på en av låtarna, men får inte riktigt till det. Men kan säga att inte ett öga var torrt i kyrkan. Som ingångsmusik valde vi The river flows in you och när vi gick ut spelades Love me like you do, båda på piano.

Vi har under så många år planerat att gifta oss. Men har aldrig kunnat komma överens om var. Jag ville gifta mig i kyrkan men det ville inte Sebastian. Så vi kompromissade och gifte oss i.. kyrkan 🙂 Fin start på ett lyckligt äktenskap känner jag.
Skämt å sido, så är Brunnskyrkan väldigt ljus och fin och passar perfekt till ett sommarbröllop!

Här sitter vi i bilen på väg från kyrkan till festen. Precis helt nygifta <3

Har man bröllopsfesten på en loge, ja då får man räkna med utedass! Men faktiskt var det otroligt smidigt när man skulle ta med hela klänningen och allt på toa. Gott om utrymme för tärnorna att hjälpa till var det också!

Min bästa vän Anna och min syster Sara var mina tärnor. Min fina Anna fixade min make up och jag är så nöjd. Helt perfekt blev det <3

Hela brudföljet. Björn, Robert, Sebastians bror William, Sebastian, jag, Anna och min syster Sara.

Min syster Sara som är florist i grunden gjorde min bukett och fixade alla dekorationer. Tyvärr var de pioner vi förbeställt så sjukt små och vi var visst inte de enda som skulle gifta oss den här helgen. För det fanns inte en pion att få tag i. Som tur var kunde hon åka till mammas vän Gun som hade massor av vackra pioner i sin trädgård. Så tack Gun för att du räddade vår dag <3
 
Det låter kanske lite klyschigt, men det var verkligen en helt magisk dag. Så mycket känslor, så många fina människor. En dag vi verkligen ser tillbaka på med kärlek!
Är ni intresserade av fler bilder kan jag göra ett till inlägg lite längre fram, men nu ska vi packa väskorna för en natt på The Stram Hotel!

0
Kommentera

5 recept på sommarfrukost

frukost parfait
Idag verkar väldigt många gå på lite efterlängtad sommarsemester. Och därför känd jag att det kunde passa fint att tipsa om 5 recept på sommarfrukost. För så här på sommaren känns det ibland som om frukosten blir lika varje morgon. Antingen en skål yoghurt eller en smörgås i farten på något vis. Men det finns ju så otroligt mycket god frukost. Som inte alls är krånglig eller tar lång tid att göra.
Som en frukost parfait med yoghurt. Perfekt att göra iordning och servera till hela familjen.
gröt, frukost, banan, nyttig
Många kanske tycker att gröt hör till hösten och vinterns frukostar. Men jag älskar gröt även på sommaren. Speciellt om man gör gröt som inte behöver ätas varm. Kall hirsgröt med stekt banan blir en riktig lyxfrukost en sommarmorgon på altanen.

Kan man äta glass till frukost? Absolut!! Speciellt om man gör yoghurtglass med müsli! Svalkande och väldigt gott!
mellanmål
En annan klassiker på frukostbordet hos oss är smoothie. Perfekt att göra iordning och ha till frukost eller mellis. Smyg gärna ner en avokado för att ge lite extra energi!
bananplättar
Vill man lyxa till det ordentligt gör man bananplättar till frukost! Perfekt om man har ett gäng bananer som börjar bli övermogna. Vilket är lätt hänt så här på sommaren. Gör ett helt gäng och ta med som fika eller lättare lunch på badstranden! Hos oss går dom alltid åt som smör i solsken. Och jag får alltid göra dubbelsats om jag ska ha en chans att få smaka någon själv!
 
Vad äter ni helst till frukost såhär på sommaren? Igår kväll åt vi nyplockade jordgubbar, mjölk och så bröt jag i bitar av knäckebröd. SÅ gott. Det är riktig sommar för mig!
Nu ska vi strax bege oss mot min vän Emma och hennes familj. Lite mat och trevligt sällskap. Det blir en fin fredag det <3
 

2
Kommentera

Rostad spetskål i ugn


Vet ni vad jag älskar med att bli äldre? Jo det är att allt inte är svart eller vitt. Det finns gott om utrymme för gråskalor och man kan ändra sig angående saker och ting. Utan att det behöver bli en sådan stor grej av det hela. När jag var yngre så hade jag så starka åsikter. Med tiden inser man att man faktiskt kan ha ändrat smak, eller helt enkelt inte tycker på samma vis längre. Och då är det ok att ändra sig. Det skulle jag aldrig ha gjort som 20-åring.
En av de saker jag alltid har haft otroligt starka åsikter kring är det här med kål. JAG TYCKER INTE OM VARM KÅL! Punkt. Slut. Färsk kål, japp. Men så fort den är tillagad på något vis går det bort för mig. Tills jag provade ugnsbakad spetskål. Alltså hur gott är inte det?!
Jag klarar fortfarande inte av varm rödkål eller vitkål. Men spetskålen har en betydligt mjukare och mildare smak. Så gott! Jag gjorde rostad spetskål i ugn här om kvällen. En perfekt sommarmiddag och ett fint alternativ till kött när man grillar.

Spetskålen har en fin, lite söt och mjuk smak. För att göra det hela lite roligare ringlade jag citronolja över och så kryddade jag med Renée Voltaires lantbuljong. Så enkla smaker med väldigt gott!
Till  min rostade spetskål gjorde jag en quinoa och grönkålssallad, hummus och rostade, kryddiga nötter.
Jag skriver ofta att det här älskade verkligen barnen, men det här var en middag som vi vuxna gillade, men barnen ratade. Men jag hade som tur var stekt på lite kyckling till de som valde att inte äta spetskål. Så alla blev nöjda och mätta!

Idag har vi haft en otroligt fin sommarlovsdag. Vi har varit och plockat jordgubbar och varit till sjön och badat. Sedan avslutade vi dagen med ett kvällsdopp och jordgubbar med mjölk. Isac däckade i soffan medan jag gick och gjorde i ordning tandborstarna. Att ha sommarlov kan verkligen vara hur jobbigt som helst. 
Quinoasalladen jag serverade till är inspirerad av den arabiska salladen tabbouleh. Perfekt sommarmat och det passar bra till det mesta. På grillbufén, som bas i en matig sallad eller varför inte till lite kryddiga korvar?
Eftersom både kålen och salladen är väldigt mjuka i konsistensen behövdes något med lite tuggmotstånd. Lite knaprighet liksom. Så då gjorde jag lite rostade nötter och solroskärnor, som jag kryddade med den marockanska kryddblandningen Ras El Hanout. Den finns att köpa färdigblandad på mataffären och det blev verkligen så gott till det här!
Rostad spetskål i ugn:

2 spetskålshuvuden
citronolja
lantbuljong
Dela varje spetskål i 4 kvartar. Lägg på en plåt. Massera in lite olja i varje spetskål. Krydda med buljong.
Rosta i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk och börjar få färg. Servera varm eller kall.
Quinoa och grönkålssallad:
4 port kokt quinoa
1 kruka färsk persilja
ca 200 g färsk grönkål
saft från 1 citron
olivolja
salt & svartpeppar
Låt quinoan svalna helt. Finhacka persiljan och blanda den med quinoa. Repa grönkålen och skär den i fina bitar. Blanda ihop allt och smaksätt med citron, olja, salt och peppar.
Rostade, kryddiga nötter:
2 dl blandade nötter och solroskärnor
3 msk Ras El Hanout
salt
olivolja
Grovhacka nötter och solroskärnor. Blanda med kryddblandningen, salt och lite olja. Rosta i en medelvarm stekpanna i ett par minuter under omrörning.
Servera spetskålen med quinoasallad, rostade nötter och hummus. MUMS!

24
Kommentera