Köksinspiration

inlägget innehåller annonslänkar 

God morgon fredag! Här inne på Linnéas Skafferi har det tyvärr varit lite tyst i veckan. En kombination av andra frilansjobb, sommarlovslediga barn, en man som inte har semester och en tripp till Dalhalla för att se Lars Winnerbäck kom liksom lite i vägen. Ja och så det faktum att det varit över 30 grader varmt precis hela veckan! På Instagram är det alltid full fart, där hittar ni nya inlägg varje dag. Men just denna vecka fick bloggen faktiskt bli lite ouppdaterad. Vissa veckor blir det helt enkelt så.
Idag tänkte jag skriva lite om mina tankar om köket inför hösten. För jag vet inte hur det är hos er, men nu börjar jag längta efter att få fixa till inne. Hela somrarna blir det lätt rörigt inne. Av den enkla anledningen att man helt enkelt spenderar mest tid ute!
Jag är på jakt efter en fin hylla till köket och har kikat lite på den här vägghyllan. 
Så fint när man kan hänga några detaljer och sedan ha ett par hyllplan att ställa saker på. Men frågan är om det blir drygt med en svart hylla i köket. Kommer den bli otroligt smutsig på en gång? Vad tror ni?
 
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad, grilla vegetariskt
Nu är det eldningsförbud i stort sett hela Sverige. Här hos oss får man inte ens tända grillen på tomten. Jag tror faktiskt inte ens man får tända ljus ute. Och detta ska såklart respekteras. Men vilken tur att det finns massor av god sommarmat som man kan laga inne i ugnen istället! Här hittar ni 5 smarriga grillrecept som går precis lika bra att laga i ugnen. Fiffigt va?

Något vi saknar i köket är snygga grytunderlägg. Det blir så mycket fina att duka fram om man har något snyggt att ställa grytor och gratängformar på. Här hemma blir det ofta att vi använder grytlapparna som underlägg. Vilket varken är snyggt eller speciellt bra för själva grytlappen. Men ett par grytunderlägg  i den här stilen skulle mer än gärna få flytta in i köket!
 
 

Det är sällan jag behöver köpa nya köksmaskiner. Jag har vid det här laget en rejäl maskinpark och saknar faktiskt inte speciellt mycket. Här finns allt från glassmaskin till örttork och vakuumförpackade. MEN! En maskin jag verkligen skulle behöva investera i är en ny blender. Min gamla är på tok för klen, Så nu är jag på jakt efter en ny. Men frågan är bara vilken man ska satsa på. Någon som har några bra tips? Har sneglat lite på den här från KitchenAid. Stilren och enkel, skulle passa fint in i köket. Men vad säger ni?
 
Nu börjar barnen ropa efter frukost, så är bäst att jag fixar det. Hungriga snart 4-åringar är inte att leka med vill jag lova! Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig fredag. Här ska jag jobba lite mer när väl barnen är utfodrade, sen blir det en dag på stranden <3

0
Kommentera

5 goda recept med zucchini

glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Zucchini är en otroligt användbar grönsak som är i högsäsong nu. Vilket gör att den brukar finnas att köpa till riktigt bra pris på mataffären. Bra va? Till nästa år ska jag nog odla egen zucchini här hemma. Det verka inte alls svårt och kan ge riktigt fina skördar!
Men för att ni ska få lite extra inspiration till vad ni kan göra med zucchini tipsar jag idag om 5 goda recept med zucchini!
En riktig sommarfavorit är zucchiniplättar. Supergott med en fräsch sommarsallad och tzatziki till!
skördesallad på ugnsrostade grönsaker
Passa på att använda säsongens alla grönsaker i en härlog skördesallad! Det blir extra gott om man smular lite fetaost på toppen!
 

Hasselbackszucchini är ett gott alternativ till potatis när man tillexempel grillar. Fyll den med massor av godsaker och så in i ugnen!
zucchini i ugn
En annan storfavorit är zucchini i ugn, som fungerar precis lika bra att tillaga på grillen. Vilket jag ofta gör när vi grillar och alla blir alltid lika nyfikna på vad jag äter. Och så får jag knappt någon zucchini kvar själv. Men nu har jag lärt mig, och gör alltid extra mycket så det ska räcka åt alla!
grönsaker i ugn med fetaost
Ett annat otroligt bra sätt att ta tillvara på de grönsaker som är i säsong just nu är att göra grönsaker i ugn med fetaost. Här i är det perfekt att använda sig av de grönsaker som börjar se lite ledsna ut, men ändå smakar bra!
Den här veckan pausar jag semestern och jobbar lite. Idag och imorgon tisdag är jag hos Maria och jobbar, Och sedan har jag ett par andra frilansuppdrag som jag måste få klart under veckan. Får man säga att det ändå var lite skönt att lämna över ansvaret för barn och hus till Sebastian över dagen och själv åka iväg och jobba? Barnen blev helt överlyckliga när jag kom hem. Som om jag varit borta flera veckor! Märkligt det där..
Nu åkte Sebastian in och jobbade ett par timmar och jag ska röja av lite här hemma innan det är dags att stoppa två väldigt trötta pojkar i säng. Att bada hela dagarna tär verkligen på krafterna <3
Hoppas ni alla får en helt underbar start på denna sommarvecka!

0
Kommentera

Grilla vegetariskt


Att grilla vegetariskt, det är faktiskt inte svårt alls. Jag måste säga att inte en gång har jag saknat att äta rött kött de senaste åren. Det gäller bara att lägga energin på att hitta nya, spännande recept som smakar massor. Och det finns ju så mycket gott att välja bland. Här om veckan la jag upp en bild på instastory på min tallrik. Ett hopplock av saker jag gillar allra bäst. Tänka sig så finns alla recept här på bloggen!
MEN! Jag vill höja ett varningens finger och faktiskt inte be er grilla i helgen. Alla recept och tillbehör i detta inlägg går precis lika bra att tillaga inne i köket! Det brinner på så många ställen i Sverige nu. Igår började det brinna cirka 2 1/2 km från oss. En anlagd brand mitt i den torra skogen. Som tur var upptäcktes den otroligt tidigt, men vad händer när bränder inte upptäcks i tid? Det känns hemskt att det smyger runt en pyroman här hos oss och sätter eld. Det var 4:e anlagda branden här nu. Helt sjukt!

Så ska ni laga mat i helgen, håll er inne i köket. För hur gott det än är med grillad spetskål så går den faktiskt fint att även göra i ugnen.  Det har jag gjort flera gånger och det blir supergott! Rostad spetskål med quinoa och grönkålssallad. Det har helt klart blivit sommarens favorit hemma hos oss!
hummus
Oavsett om man grillar/lagar vegetariskt eller ej, så är det tillbehören som gör maten. Det vet ju alla! Därför är det fint att lägga lite extra krut på dom!  Hummus är något jag gör ganska ofta. Det är så lätt att svänga ihop och otroligt användbart. Jag tänker alltid att idag gör jag extra mycket. Så kan jag ha på mackan under veckan, eller kanske doppa lite grönsaker i. Men den tar alltid tvärslut!
grilla vegetariskt, marinerade balsamvinäger champinjoner
Marinerade champinjoner har jag bjudit på flera gånger under sommaren- och alla verkar älska det! Färska champinjoner är dessutom relativt billiga.

Även den här paprikaröran har fått vara med fler gånger i sommar! Så lätt att mixa ihop och så mycket smak. Ett måste att testa om ni inte gjort det än! Hittar du ingen paprikapuré går det lika bra att ta hela, inlagda, grillade paprikor och mixa själv. Det gör jag rätt ofta
Att grilla/laga vegetariskt är inte svårare eller tar inte någon längre tid än att tillaga kött. Man måste bara våga testa lite nya saker och smaker <3
Nu hoppas jag att ni alla håller er långt bort ifrån engångsgrillar, att grilla i skogen eller vara oförsiktiga i naturen på annat sätt! Olika förbud gäller i olika län, är du på resande fot- kolla upp vad som gäller där du är!  Nu är det tid att väcka barnen, för vi ska och plocka sommarens sista jordgubbar <3
 

0
Kommentera

Plättar med havremjöl

glutenfria plättar
Jag har fått massor av frågor om jag har tips på bra picknick-mat. Och så här i sommartider är ju det högaktuellt. Därför tänkte jag idag tipsa om vår senaste favorit här hemma. Plättar med havremjöl.
Jag är lite av den åsikten att pannkakor och plättar inte riktigt klassas som mat. Det har mer av efterrättskaraktär. Mest pågrund av att jag inte riktigt tycker man blir mätt av det. Bara tung i magen. Dock har jag två barn och en man som älskar alla former av pannkaka och plättar. Jag har tidigare gjort bovetevåfflor. Ett naturligt glutenfritt alternativ till vetemjöl. Men det har en liten speciell smak. Så här om dagen tänkte jag att man borde ju sjutton kunna göra plättar på havremjöl. Det kan väl inte bli så speciellt annorlunda smak i det. Och det blev det inte heller.
glutenfria plättar
Ja men varför tycker jag att det är bättre att göra plättar på havre än på vete kanske ni undrar. Jo först och främst känner jag personligen att min mage mår bra mycket bättre av att äta havreprodukter än veteprodukter. Havre innehåller dessutom mer protein och mer fibrer. Vilket gör att näringen tas upp långsammare i kroppen och man får inte en lika snabb blodsockerstegring.
Det blir dessutom naturligt glutenfritt (om du använder glutenfria havregryn) vilket är perfekt om du eller någon i din närhet är glutenintolerant. Gör man dessutom plättarna på havremjölk blir de även helt mjölkfria.
glutenfria plättar
Så igår gick jag upp och stekte en hel omgång havreplättar som vi sen packade ner i kylväskan och tid med till sjön. Plättarna åt vi tillsammans med hallonkvarg eftersom jag inte riktigt orkade kladda med sylt, grädde och annat. Plättarna fungerar precis lika bra att äta kalla som varma och helt nygräddade!
Perfekt utflyktsmat så här på sommaren. Eller bara som en lyxig och god lunch hemma i skuggan <3
Plättar med havremjöl:
3 dl havremjöl
3 dl havremjölk (eller annan mjölk)
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Blanda allt havremjöl med hälften av mjölken. Rör helt klumpfritt. Tillsätt sedan resten av mjölken, alla ägg, bakpulver, vanilj och lite salt. Rör till en jämn smet.
Smörj en plättlagg med valfritt smör och grädda plättarna gyllenbruna.
Servera med färska bär eller vad ni gillar bäst!
Har ni några bra tips på utflyktsmat? Vad tar ni helst med i picknick-korgen?

3
Kommentera

Sommarens bästa recept på lax

 
pokébowl med lax och kokosris
Sommar, sol och vad ska vi äta till middag? Känns det igen? Så här när det är sommar och riktigt varmt ute kan det vara svårt att hitta inspiration till middagsmaten. Men något jag nästan alltid tycker passar att laga är fisk i olika former. Och då speciellt lax, eftersom det är gott att äta kallt. Så idag tipsar jag om sommarens bästa recept på lax. 5 härliga middagar att inspireras av i sommarvärmen <3
Först ut är en poké bowl med lax och kokosris. Varje gång jag gör detta tänker jag att: det här borde jag verkligen laga oftare! Så gudomligt gott, fräscht och lättlagat! Och passar utmärkt så här varma sommardagar!

En annan kär klassiker är ju fiskpaket. Ypperligt att lägga på grillen när man inte känner för att grilla kött och går att variera i det oändliga. Riktigt lyxigt blir det att toppa med nyskapade, färska räkor tycker jag!
fisktacos mangosalsa
Jag vet att jag tipsat om fisktacos tidigare, men den tål ju liksom att tipsas om igen. Enkel matlagning som passar utmärkt varma sommardagar.
ångad lax i ugn
Om man orkar ha ugnen igång en liten stund är den här ångade laxen ett måste att testa! Passar lika bra att äta kall som varm. Helst med lite god potatis och citron. Helt underbar sommarmat!
lax i ugn med fetaost pesto
Ett annat riktigt uppskattat recept här på Linnéas Skafferi är lax i ugn med fetaost. Minimalt med ansträngning och så god mat som resultat. Matlagning helt i min stil med andra ord 🙂
De här inläggen brukar ju egentligen komma upp på måndagar. Men igår fanns helt enkelt inte tiden! Dagen spenderades vid sjön med barnen och när vi ätit åkte jag in och tränade, handlade och innan jag hunnit plocka ur alla varor, hängt tvätten som låg i maskinen och fixat med allt annat man inte orkar göra dagtid i denna värme- ja då var klockan närmare 23! Så ställde klockan lite extra tidigt i morse och gick upp och jobbade undan lite då istället. Betydligt skönare att sitta här i ett svalt hus en tidig sommarmorgon än att sitta på kvällen och halvt tvättas ihjäl.
Nu har jag stekt havreplättar och ska strax packa ihop alla badgrejer. För även idag blir det en dag vid sjön. Det enda rätta en dags om denna känner jag.
Vad hittar ni på i denna sommarvärme?

1
Kommentera