I dagarna presenterades listan över de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna i världen just nu. Det är miljöorganisationen Environmental Working Group, EWG, som tagit fram listan och precis som tidigare år ligger jordgubben i topp. Upp till 22 (!) olika bekämpningsmedel hittades i en enda jordgubbe. En tredjedel av alla testade jordgubbar innehöll minst 10 olika sorters bekämpningsmedel. Det här gäller alltså frukt och grönsaker globalt. För just Sverige finns ingen lista, men vi importerar ju under stor del av året väldigt mycket frukt och grönt, så det kan ju vara läge att tänka till både en och två gånger innan man beslutar sig för vad man ska handla hem.
Men det kemikalieinspektionen kan säga om hur det ser ut i Sverige så ligger potatis i topp tätt följt av lök och jordgubbar.
Vi har både potatis och jordgubbsodling här i närområdet och det vore väldigt intressant att veta hur mycket vår lokala råvaror besprutas.
De tio mest besprutade frukt och grönsakerna (globalt)
- Jordgubbar
- Spenat
- Nektarin
- Äpple
- Vindruva
- Persika
- Körsbär
- Päron
- Tomat
- Selleri
Jordgubbar toppar alltså listan, två kommer spenat. Jag hade faktiskt ingen aning om att spenat besprutades hårt.
Jag försöker att köpa ekofrukt och grönsaker i så stor utsträckning det går. För jag hoppas att de livsmedlen är lite mindre besprutade i alla fall.
Men det finns även en ljusare sida. De har nämligen även listat de 10 frukt och grönsakerna som är minst besprutade!
De tio minst besprutade frukt och grönsakerna (globalt)
- Avokado
- Sötmajs
- Ananas
- Kål
- Lök
- Frysta ärtor
- Papaya
- Sparris
- Mango
- Aubergine
Hos oss äter vi ganska mycket från den här listan faktiskt. Majs, kål, lök, ärtor och aubergine finns i stor sett alltid hemma hos oss. Ärtor köper jag alltid svenska och kål också i den mån det finns under vintern.
Hur tänker ni kring sådan här fakta? Är det något ni tänker till kring när ni handlar eller väljer ni att blunda?
Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar om ni gillar det här inlägget <3