De 10 mest besprutade frukt och grönsakerna

de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
I dagarna presenterades listan över de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna i världen just nu. Det är miljöorganisationen  Environmental Working Group, EWG, som tagit fram listan och precis som tidigare år ligger jordgubben i topp. Upp till 22 (!) olika bekämpningsmedel hittades i en enda jordgubbe. En tredjedel av alla testade jordgubbar innehöll minst 10 olika sorters bekämpningsmedel. Det här gäller alltså frukt och grönsaker globalt. För just Sverige finns ingen lista, men vi importerar ju under stor del av året väldigt mycket frukt och grönt, så det kan ju vara läge att tänka till både en och två gånger innan man beslutar sig för vad man ska handla hem.
Men det kemikalieinspektionen kan säga om hur det ser ut i Sverige så ligger potatis i topp tätt följt av lök och jordgubbar.
Vi har både potatis och jordgubbsodling här i närområdet och det vore väldigt intressant att veta hur mycket vår lokala råvaror besprutas.
de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
De tio mest besprutade frukt och grönsakerna (globalt)

  1. Jordgubbar
  2. Spenat
  3. Nektarin
  4. Äpple
  5. Vindruva
  6. Persika
  7. Körsbär
  8. Päron
  9. Tomat
  10. Selleri

Jordgubbar toppar alltså listan, två kommer spenat. Jag hade faktiskt ingen aning om att spenat besprutades hårt.
Jag försöker att köpa ekofrukt och grönsaker i så stor utsträckning det går. För jag hoppas att de livsmedlen är lite mindre besprutade i alla fall.
de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
Men det finns även en ljusare sida. De har nämligen även listat de 10 frukt och grönsakerna som är minst besprutade!
De tio minst besprutade frukt och grönsakerna (globalt)

  1. Avokado
  2. Sötmajs
  3. Ananas
  4. Kål
  5. Lök
  6. Frysta ärtor
  7. Papaya
  8. Sparris
  9. Mango
  10. Aubergine

 
Hos oss äter vi ganska mycket från den här listan faktiskt. Majs, kål, lök, ärtor och aubergine finns i stor sett alltid hemma hos oss. Ärtor köper jag alltid svenska och kål också i den mån det finns under vintern.
 
Hur tänker ni kring sådan här fakta? Är det något ni tänker till kring när ni handlar eller väljer ni att blunda?

Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar om ni gillar det här inlägget <3

9
9 kommentarer

5 vegetariska recept som barnen älskar

 
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Många har som mål att försöka äta mer vegetariskt. Att kanske inte bli vegetarian med ändå försöka få in ett par middagar i veckan där man utesluter kött. Hemma hos oss äter vi till kanske 75 % vegetarisk mat. Sen blir det fisk och kyckling ibland. Många av de vegetariska recept jag lagar har blivit hela familjens favoriter med tiden, så därför tänkte jag idag tipsa om 5 vegetariska recept som barnen älskar. Recept som man faktiskt inte ens reflekterar över att de inte innehåller kött. Det är liksom bara mat. Enkelt, härlig och framförallt god vardagsmat.
En bloggkollega till mig som också sitter inne på en hel guldgruva med vegorecept är Tuvessonskan. Och det var faktiskt hon som inspirerade mig till den här matlistan. Så letar ni mer vegorecept, kika in hos henne!
Det allra första receptet jag tipsar om idag är inte bara en storfavorit hemma hos oss, det är även så många av er som lagat och älskar det här receptet. En lasagne med halloumi, solroskärnor och massa annat gott!
svegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Olika sorters grönsaksbiffar är perfekt vardagsmat att plocka fram sådär mitt i veckan. Måna barn älskar sötpotatis, vilket jag kan förstå då den har en riktigt söt och god smak. Här finns det massor av olika alternativ till smaksättning- jag tipsar om ett helt gäng här. Prova dig fram och se vad du och din familj tycker om! Sötpotatisbiffar med kikärtor, en ny favorit hos oss!
vegetarisk tacotårta
Familjens nya favorit när det kommer till tacos är den här tacotårtan! Känns betydligt roligare än klassisk tacos och man slipper allt spill och kladd det blir när en 3-åring ska försöka äta en wrap! Sen om jag ska vara hel ärlig så äter i alla fall Isac mest majs när jag gör vanlig tacos. Här får barnen faktiskt i sig både det ena och det andra. Som dom inte har en aning om 🙂
vegetarisk stroganoff med morors och halloumi
Det här är ett recept som alltid går hem hos mina barn. Dom älskar halloumi båda två, så det är en solklar favorit! Det är dessutom plättlätt att laga och perfekt att ta till när man känner sig lite oinspirerad. Bra vardagsmat helt enkelt! Stroganoff med morot och halloumi!
ugnspannkaka
Helt vanlig klassisk ugnspannkaka älskar mina barn. Perfekt mat att göra en stor plåt av. Jag brukar göra en röra av keso, rivna morötter, solroskärnor och en klick lingonsylt att ha till. Så gott! Barnen brukar hålla sig till keso och sylt. Och morötter i stavar, det älskar dom!
Vilka vegorecept går hem hos er? Brukar ni göra recept så lika ”vanliga” recept som möjligt eller skapar ni något helt nytt?
 
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en kommentar <3
 

95
Kommentera

5 goda glassrecept att göra hemma

isglass  av lemonad
Alltså detta väder, hur underbart är det inte! Massor av sol och faktiskt riktigt varmt! Jag hoppas det håller i sig, för i helgen har jag en hel del trädgårdsarbete. Förhoppningsvis i alla fall. Men när solen skiner, ja då sätter glassuget in. I alla fall hos mig!
Så idag tänkte jag tipsa er om 5 goda glassrecept du enkelt gör hemma. För visst finns det massor av god glass att köpa, men det är något visst ändå med hemgjord glass!
Först ut är den här superenkla isglassen, lättare än så här blir det inte faktiskt!
glass på mango och banan. sockerfri
Krämig nice cream görs superenkelt utan glassmaskin eller något alls. Den är dessutom helt fri från ägg och mjölkprodukter! Fiffigt va! En glass som du utan problem kan servera till mellanmål eller varför inte frukost? Mina barn älskar när det serveras glass till frukost på sommaren. Och det kan jag verkligen förstå!
 
våfflor
Lyxa till det ordentligt och servera våfflor med hemgjord chokladglass till helgen. Hur underbart låter inte det egentligen? Servera med massor av färsk frukt!
glass på kokosmjölk
Kokosmjölksglass, blir nästan som sorbet i konsistensen tack vare frukten som är i. I det här fallet har jag använt jordgubbar.
fryst melon till glass på pinne
De här glassarna gjorde jag ett år till Axels barnkalas. Fler av barnen åt inte vanlig glass eller tålde det inte. Då är det här ett perfekt alternativ! Jag längtar redan till sommarens alla lata, soliga dagar och de här goda melonglassarna!
I år har jag dålig koll på glassnyheterna i butiken, någon av er läsare som vet om det kommer något roligt nytt? Jag är så jädra tråkig och äter helst samma glass. År ut och år in är det 88:an som gäller för mig!
Om ni köper glass, vilken är er favorit!
Nu önskar jag er fortsatt solig och fin aprildag! I morgon är det fredag <3
 
Gillade ni det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en liten kommentar!

8
Kommentera

Sötpotatis och kikärtsgryta

 
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
På allmän begäran, här kommer receptet på sötpotatis och kikärtsgrytan jag skrev om tidigare på instastory. Ni var så många som hörde av er och undrade över om det fanns recept på den. Och er önskan är min lag mina vänner. Det var bara att laga den igen och vet ni, den här gången fick jag den ännu godare! Det är det bästa när man har tid att verkligen provlaga recept, man kan alltid twista till dom lite och på det viset få dom ännu bättre!
Jag har tillagat grytan i min Crock Pot. Men självklart går det precis lika bra att koka den i en helt vanlig gryta på spisen. Ofta lagar jag sådan här slags mat på helgen. När man vet att man ska var ute och fixa hela dagen. När väl kvällen kommer brukar jag ha noll tid eller energi att ställa mig i köket. Har man då satt igång sin Crock Pot så står maten där och puttrar hela dagen och bara är klar när man väl ska äta. Hur smidigt som helst!
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Det här är underbar matlådemat. Mat som liksom bara blir godare om den fått stå till sig över natten. Den passar också utmärkt att frysa in. Vilket jag faktiskt gjorde av den här andra omgången jag gjorde. Ett par matlådor rakt ner i frysen. Perfekt att ta  fram om man inte hinner laga mat eller om det fattas mat till matlådor.
Idag sitter jag på Loppi-kontoret och arbetar. Vi startade dagen med lite utbildning, sen har jag passat på att fortsätta arbetsdagen här. Så kul att ha möjligheten att göra det ibland. Omväxling förnöjer liksom!
Jag måste säga att jag är så nöjd med att kunna bo på landet, men direkttåget till Stockholm tar bara 1 timme och 15 minuter. Man kan få det bästa av två världar på något vis. Det lugna småstadslivet kan utan problem blandas upp med ett par dagar i Stockholm då och då. Men varje gång jag kommer hem är jag så glad att jag bor just där jag gör!
Var i Sverige bor ni?
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Grytan då. Löjligt enkel att laga med få ingredienser. Väldigt lite arbetsinsats som ändå ger massor av god mat. Precis som jag vill ha det iallafall. Jag valde att smaksätta min sötpotatis och kikärtsgryta med ingefära, lime, persilja och kokosmjölk. Det är en otroligt bra bas. Sen kan man såklart ha i av vad man gillar allra bäst. Kanske lite curry?
Jag serverade råris till, men även quinoa eller matvete funkar fint tycker jag!
Sötpotatis och kikärtsgryta:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 fp krossade tomater á 390 g
ca 500 g kikärtor (blötlagda eller på burk)
600 g sötpotatis
ca 2 cm färsk ingefära
2 grönsaksbuljongtärningar
1 knippe färsk persilja
1 lime
2 dl krämig kokosmjölk
salt och svartpeppar
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dom mjuka i en gryta. Tillsätt krossade tomater och kikärtor. Skala och skär sötpotatisen i bitar (ju större bitar, ju längre tid tar det att koka klart dom). Dela ingefäran i bitar och lägg i dom. Ha sist i buljongtärningarna. Låt allt koka upp och låt sedan grytan puttra på svag värme tills potatisen är genomkokt. Finhacka persiljan och blanda i den tillsammans med pressad lime och kokosmjölken. Fiska försiktigt upp ingefäran som fått koka med. Smaka av med salt & peppar. Dekorera med färsk persilja och lite rödbetsgroddar,
I Crock Pot: Förbered grytan som ovan. Sätt sedan timern på låg i 6-8 timmar eller hög i 3-4 timmar. Första gången jag gör ett nytt recept i min Crock Pot brukar jag alltid hålla lite koll på maten då det tar olika lång tid i olika märken/modeller av slökokare.
Gör gärna sötpotatisbitarna lite större så de inte kokar sönder helt. Innan servering, tillsätt färsk persilja, limesaft och kokosmjölk. Fiska upp ingefäran. Smaka av med stat och peppar. Dekorera med färsk persilja.
Gillar du det här och liknade inlägg? Tryck gärna på hjärtat här under <3 

8
Kommentera

Sega kolakakor

sega kolakakor med choklad
Hej i vårsolen! Idag är det full fart här hemma i köket. Massor av härliga recept ska testlagas och förhoppningsvis fotograferas.
I fredags när jag och Isac var hemma tyckte han att vi skulle baka något tillsammans. Axel har aldrig varit speciellt intresserad av att baka så jag tycker verkligen det är himla kul att Isac verkar gilla det. Eller, han gillar själva slutprodukten av bakandet 🙂 Här hemma har barnen en favoritbok som dom ofta bläddrar i när det kommer till bakning. Och det är Roy Fares fina bakbok för barn Cake Hero. Där finns ett recept på daimkakor som vi bakat massor av gånger. Tyvärr hade vi ingen damm hemma men vi hade en hel del små chokladknappar istället och det blev precis lika bra. Så vi bakade helt enkelt sega kolakakor med choklad. Mums tyckte vi!
sega kolakakor med choklad
Ska man ha med sig barnen i köket tycker jag det är viktigt att man lägger det på en bra nivå. Det är då man får en mysig stund tillsammans. Och genom åren har jag kommit på ett par knep:

  • Baka helst för bakandets skull. Inte för att fylla upp kakburkarna inför kalaset. Då spelar det ingen roll hur kakorna ser ut eller om någon råkar bli lite bränd.
  • Låt barnen vara med och bestämma vad ni ska baka.
  • MEN, baka något enkelt. Här hemma är rulltårta, chokladbollar och småkakor popis.
  • Sänk ribban, låt det bli stökigt, kladdigt och ta lite tid. Tänkt att det är för att ni ska få en rolig stund tillsammans som ni bakar. Det är inget VM.
  • Baka gärna något som går fort i ugnen och som inte behöver jäsa. Mina barn har noll tålamod att vänta. Tidsaxeln från att man tar fram första decilitermåttet till att vi kan sätta oss ner och fika ska vara så kort som möjligt.
  • Låt barnen vara med och mäta upp, ha i ingredienser och vara aktiva i själva bakningen. Övning ger färdighet!
  • Bjud gärna in någon på fika när ni bakat klart. Barnen är aldrig så stolta som när vi kan bjuda på kakor dom varit med själva och bakat.

sega kolakakor med choklad
Dom här kakorna fick i ärlighetens namn gå ett par minuter för lång tid i ugnen. Vi var upptagna av något annat och vipps hade de fått lite väl mycket färg. Men det gör inget. Dom var supergoda ändå! Även om jag gillar dom lite bättre när dom är aningens mindre gräddade!
Sega kolakakor med choklad:
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
1 1/2 dl chokladknappar (vi hade både vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad)
 
Blanda smör och socker. Tillsätt sirap. Rör ihop bakpulver, mjöl och vanilj en en separat bunke, Blanda försiktigt ner det i smöret. Tillsätt chokladknappar. Spara några till dekoration.
Rulla degen till 2 långa längder. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut rullarna med hjälp av fingrarna. Grädda i 175°C i cirka 10-13 minuter. Dekorera med resten av chokladknapparna. Skär i sneda kakor. Låt svalna helt på plåten.
Jag hoppas att ni alla får en fortsatt härlig tisdag!
 

1
Kommentera