Oxfilépasta

oxfilepasta

Hej ljuvligt lediga lördag. Idag tänkte jag bjuda er på ett recept som passar perfekt så här löningslördagen i januari, nämligen en rejäl portion med oxfilépasta. Lyxigt men ack så enkelt.

Idag har jag och grabbarna en helt ledig dag med väldigt få planer. Såå skönt. Sebastian är ju i Sälen så det är bara jag och kidsen hemma. Så vi ska bara mysa runt hemma och ha det bra. Ikväll blir det nog en film i soffan för min del när grabbarna lagt sig. När hände det senast liksom?

Men till receptet då. Alltså, det här är perfekt mat när man vill äta något lite roligare och lyxigare, men ändå inte har ork att stå flera timmar i köket. Oxfilépasta passar utmärkt att bjuda på med ett riktigt gott rödvin till.

Vill man göra en vegetarisk variant av det hela är det gott att byta ut oxfilén mot halloumi och köttbuljongen mot grönsaksbuljong. Det blir också en riktgt höjdare!

Oxfilépasta, 4 port:
400 g oxfilé
1 röd lök
200 g färsk svamp
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
2 dl köttbuljong
1 dl rött vin
1 msk soja
3 dl grädde
2 dl hackade, färska örter
salt och peppar
rikligt med Parmigiano Reggiano
250 g färsk fettuccine
Putsa oxfilén och skär den i mindre bitar. Bryn den hastigt i en het panna med en klick smör.
Strimla rödlöken och skär ned svampen i mindre bitar. Stek detta i samma stekpanna fast på medelvärme så inget bränns vid. När svampen börjat ge ifrån sig vätska och svamp och lök fått en gyllene färg, tillsätt en klick smör. Pressa eller finhacka vitlöken och låt den steka med. Lägg sedan i de brynta köttet. Slå på köttbuljong, rött vin, soja och grädde. Låt allt koka ihop under cirka 10 minuter tills du fått en tjock, krämig pastasås.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Hacka örter och rör ner cirka hälften av örterna tillsammans med den kokta pastan i såsen. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp pastan på ett stort fat. Riv Parmigiano Reggiano och strö den tillsammans med resterande färska örter över pastan.
bild:Linnéa Seidel

18
Kommentera

Semlor

semmelkladdkaka-3
Sverige verkar ha fått någon slags semmelmani just nu. Varianterna på olika slags semlor tar visst aldrig slut. Men lite kul är det allt 🙂
Här på bloggen har jag plockat fram tre olika varianter. Dels en av förra årets snackisar, semmelkladdkaka. Alltså, nu kanske någon blir upprörd, men jag tycker att den här varianten på semla är bra mycket godare än den traditionella semlan. Ingen torr bulle som man måste äta sig igenom för att komma åt det goda i mitten. Nej, ska jag äta något semmelliknande i år, ja då blir det nog en semmelkladdkaka.
semmelrulltårta
Eller kanske den här rulltårtssemlan. Eller semmelrulltårtan, jag vet inte riktigt vad den ska kallas än. Men precis som i fallet med semmelkladdkakan är den superenkel att göra, den räcker till många och blir otroligt god. Ni måste testa!
semla
Men känner ni i alla fall att en semla är ju alltid en semla? Ja men då tycker jag ni ska köra på klassiska semlor. Här har jag gjort dom i miniformat. Lite mer lagom sådär att ta till kaffet. Och är man riktigt sugen kan man äta två!

3
Kommentera

Chiabröd- en variant på filmjölkslimpa

chiabröd
En sak jag verkligen gillar med alla nya dieter och trender, det är alla nya produkter och livsmedel som dyker upp i butikerna. Chiafrön har ju varit riktigt poppis ett par år nu. Ett tag exploderade ju sociala medier av bilder på olika varianter av chiapuding. Nu finns även de små fröna som chiamjöl. Ett helt glutenfritt alternativ som funkar bra att använda i såväl bananpannkakor som filmjölkslimpa.
Jag gjorde ett chiabröd på min påse med chiamjöl, en variant på den klassiska filmjölkslimpan: I limpan hade jag både havregryn och rågflingor, men vill man göra den helt glutenfri kan man hoppa över rågflingorna och ta den mängden havregryn istället. Men jag tycker råg eller dinkel ger en fin smak. Så måste man inte göra ett glutenfritt bröd, så ha gärna i några smakrika gryn.
filmjölkslimpa
I perioder blir jag nästan lite besatt av sesamfrön och strör det på allt. På yoghurten, på lax, på sallad och som här, på en filmjölkslimpa, Men det är ju så gott och blir så fint tycker jag! Har både svarta och vita sesamfrön i två burkar i köket.
Brödet tycker jag blir allra godast om det får vila någon timme innan man äter det. Det hinner liksom sätta sig lite och bli sådär kompakt som man vill att en filmjölkslimpa ska vara.
Filmjölkslimpa med chiamjöl:
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl rågflingor (ersätt med havregryn om du vill ha ett glutenfritt bröd)
200 g chiamjöl
2 msk sesamfrön
2 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
3 msk flytande honung
1 dl russin
ca 5 dl filmjölk
2-4 msk sesamfrön att strö på toppen.
Börja med att blanda havregryn, rågflingor, chiamjöl, sesamfrön, solroskärnor, bikarbonat och salt. Rör om väl. Blanda i honung, russin och fil. Du ska få en kletig smet. Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten. Bred ut ordentligt. Strö svarta och vita sesamfrön på toppen. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i drygt en timme (kan behöva mer tid, beror mycket på ugnen). Brödet ska ha fått en hård skorpa och inte längre vara kladdigt. Linda in i en handduk och låt svalna helt.
Fler olika varianter på filmjölkslimpa hittar ni här:

Bild:Linnéa Seidel
 

0
Kommentera

Kycklingklubbor

 
kycklingklubbor i crock pot
 
Mat som lagar sig själv, i ugnen eller i min Crock Pot, det är mina absoluta favoriter. Det är bekväma, oftast skapligt enkla recept och det känns liksom vällagat.
Förra veckan testade jag att göra kycklingklubbor i min Crock Pot, jisses så möra och goda de blev. Sen lät jag de bara gå en snabbis på riktigt hög värme högt upp i ugnen för att få till den där fina ytan.
Förbered gärna kycklingen kvällen innan och låt den marinera över natten i kylen. Har man ingen Crock Pot så går det självklart bra att tillaga dom i ugnen från början. Men jag kan tipsa om att köra kycklingen lite längre på lite lägre temperatur. Det vinner den verkligen på! Sen kan man alltid ge den lite extra fin färg på slutet genom att höja värmen rejält.
Jag använde mig av den klassiska och i min mening rätt oslagbara kombinationen av citron, örter och honung. Jag tror aldrig att jag misslyckats med just den kombon. Det blir såå gott!
kycklingklubbor
Jag hade egentligen annat att blogga om idag. Men när jag skulle importera bilderna från gårdagens jobb hittade inte programmet minneskortet. Skaplig panik och ångest man får när man inser att en hel dags jobb kan vara förlorat. Som tur var det inget panikjobb som skulle levereras idag eller så. Men i alla fall. En hel arbetsdag åt skogen. Men om jag har tur kan min kära Sebastian återskapa det som fanns på minneskortet. Vad skulle jag göra utan min fixare som liksom gör allt när jag får strul med tekniska prylar?
Så vi håller tummar och tår för att han kan plocka fram alla bilder. Så ni får något nytt att läsa om här under veckan. Har recept och bilder på både fetaostbiffar, filmjölkslimpa och utsöta småkakor från igår nämligen. Det vill vi inte missa!
 
Men nu till kycklingen. Mina kids gillar verkligen kycklingklubbor. Iallafall den äldsta. Jag brukar vira lite papper eller folie runt om så dom enkelt kan äta och doppa i olika såser och röror utan att bli kladdiga. Sen är det bara att göra en god cole slaw, morötter eller potatis i ugn, eller varför inte en fräsch sallad att ha till och middagen är fixad.
Kycklingklubbor i ugn eller Crock Pot:
900 g kycklingklubbor
saft och skal från 1 eko-citron
1/2 dl olja
2 tsk flytande honung
färska örter (jag hade persilja, men ta de du gillar bäst)
salt & svartpeppar
Tina kycklingklubborna om de varit frysta. Torka av dom med ett papper. Blanda rivet skal och saft från en citron med olja, flytande honung och finhackade, färska örter. Lägg kycklingklubborna i en ugnsform eller i grytan till din Crock Pot. Gnid in dom ordentligt med marinaden. Strö över lite salt och svartpeppar. Låt gärna vila i kylen över natten.
I ugn:
Sätt ugnen på 180 °C och kör kycklingklubborna i drygt en timme. Har de fått dåligt med färg, höj värmen till 250 grader och sätt gallret högt upp. Håll koll så du inte bränner kycklingen. Ca 5-10 minuter brukar vara lagom.
I Crock Pot:
Sätt i grytan i din Crock Pot, sätt timern på läg i ca 6 timmar eller hög i ca 3  timmar. Det beror lite på hur stora kycklingklubbor du har. Ingen vätska behövs då kycklingen ger ifrån sig ganska mycket vätska medan den tillagas.
När kycklingen är helt klar, lägg ut på en plåt och sätt in, högt upp i ugnen på 250 °C i ca 5-10 minuter eller tills de har fått fin färg.
Skyn som blir kan du antingen frysa in och ha som bas nästa gång du gör en kycklinggryta eller använda till sås.
bild:Linnéa Seidel

19
Kommentera

Hemgjord kolasås

kolasås
Idag kom det bara över mig. Ett stort sug efter hemgjord kolasås. Jag vet inte var det kom ifrån, men kände bara att gaaah så gott det vore med glass och kolasås just nu! Kanske var det solen och fåglarnas kvitter som väckte lite vårkänslor, inte vet jag. Men erkänn att en skål med god, välgjord glass och till det hemgjord kolasås skulle sitta riktigt, riktigt fint just nu?
Det får det kanske bli till helgen. Sebastian åker till Sälen på torsdag så jag och grabbarna är ensamma fram till på söndag. Så kanske ska vi mysa till det lite extra och göra egen kolasås och glass till fredagsmyset.. Vi får se.
Varken hemgjord glass eller kolasås är speciellt svårt att göra. Glassen kräver dock att du har en glassmaskin. Har du ingen sådan? Testa då det här livsfarligt goda receptet på glass utan maskin. Men har man en glassmaskin i sin ägo, ja då kan det vara kul att göra äkta gräddglass någon gång ibland. Eller så köper du en bytta god vaniljglass av bra kvalité och satsar allt på den hemgjorda kolasåsen 🙂
Vaniljglass, cirka 4 portioner:
6 äggulor
4 msk strösocker
3 dl mjölk
3 dl grädde
äkta vaniljpulver
Separera äggulorna från vitan och blanda gulorna med socker. Vispa vitt och krämigt.
Blanda mjölk och grädde, låt detta snabbt koka upp och häll det sedan över äggsmeten i en jämn, smal stråle. Vispa hela tiden.
När ägg och mjölk blandats hälls det tillbaka i kastrullen. Ställ på medelvarm platta och låt sjuda tills krämen tjocknar. Rör då i en knivsudd äkta vaniljpulver. Låt svalna innan du har upp smeten i din glassmaskin. Tag fram glassen en stund innan den ska serveras så den hinner mjukna något.
Hemkokt kolasås
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka i 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg. Tänk på att såsen blir mycket segare när den svalnar, så var inte orolig om den känns för lös. Servera gärna kolasåsen lite ljummen, det är såå gott!
Smaksätt gärna kolasåsen med lakritspulver, någon likör eller en nya flingsalt.
Om det mot all förmodan bli någon kolasås över, förvara den i en burk i kylen.
bild: KatjaK

1
Kommentera