Blåbärspaj med havregrynstopping

ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajHär står skogarna fortfarande fulla av blåbär. Och vad passar då bättre än att svänga ihop en blåbärspaj?
Ni vet den här klassiska ananaspajen som är så älskad? Jag tog den och gjorde en variant av-med blåbär. Fräscht, gott och ruskigt enkelt. Jo så la jag till lite havregrynssmul på toppen. För vilken paj blir inte snäppet godare om man toppar den med lite smörigt havregrynssmul?

ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Har du inte tillgång till färska eller frysta blåbär går det fint att ta blåbärssylt också. Det blir gott det med.
Ja du kan faktiskt smaksätta denna paj med vad du helst gillar.
Hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar. Allt blir gott!ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Bästa Jessica Frej släpper ny kokbok och det måste såklart firas. Under pandemin ställdes de allra flesta event in av förklarliga skäl. Och jag har varit så dålig på att prioritera att åka iväg när det väl börjat hända saker igen. Men kände att den här hösten måste jag fylla med mer saker än att bara stå i köket och fotografera. Då blir jobbet så mycket roligare!ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

 

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraîche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl färska eller frysta blåbär

topping:
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda crème  fraîche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Ha i blåbären och blanda med resten av fyllningen.

Gör toppingen genom att smälta smöret och blanda i socker och havregryn. Fyll pajskalet  med fyllningen och ha på havregrynssmulet, grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.

Servera till god vaniljglass.

11
Kommentera

Världsgod kantarellsmörgås

kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Det bästa med hösten kompisar, det stavas KANTARELLSMÖRGÅS!

Jag menar, vad finns inte att älska här?
Du har krispigt bröd, 2 sorters ost, grönkål och såklart, smörstekta kantareller! Mer än så begär inte jag av en dag i september.

Världsgod kantarellsmörgås. Varsegoda!kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Till mina kantarellsmörgåsar använder jag två sorters ost. Av den enkla anledningen att jag vill åt den goda smaken i den mer vällagrade osten men krämigheten i den osten som smälter lite bättre. Och man KAN ju faktiskt få det bästa från två världar här och få både smak och härlig smält ost!kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Ett tips är att kolla efter gårdagens bröd på affären. Brödet ska iallafall rostas i ugnen så det är inget som märks om det inte är rykande färskt.

Dessa ljuvliga små kantarellsmörgåsar är gudadoda till en skål soppa, som tilltugg på en ostbricka, till ett glas bubbel eller bara som del av en jäkligt god höstmiddag.

Kantarellsmörgåsar med grönkål:

1 rustik baguette eller annat ljust bröd
kantareller
salt
smör
2 stjälkar grönkål
1 vitlöksklyfta
vällagrad ost, typ Västerbottensost
ost som smälter lätt, typ vanlig hushållsost

Skär brödet i lagom stora skivor. Stek kantareller och salt i en torr stekpanna. När svampen släppt ifrån sig all vätska klickar du i en matsked smör. Repa och skär grönkålen i bitar. Låt den steka med kantarellerna.
Skala och dela vitlöksklyftan. Gnugga vitlöksklyftan mot brödskivorna. Riv över de båda ostsorterna och toppa med den stekta svampen och grönkålen.

Gratinera i cirka 10-15 minuter på 225°C.

Gör detta redan nu till helgen, du kommer inte ångra dig!

11
Kommentera

Cottage Pie

köttfärslåda, köttfärsgratäng, engels mat, middag, vardagsmat

Hösten kom över en natt och med den suget på comfort food. Ni vet, mat som värmer inifrån och ut.
Mat man blir lugn och lycklig av.
Mat som kan ätas mitt i veckan i soffan för man faktiskt inte orkar något annat.
Mat som räcker till både middag och rester. Så du slipper laga mat i morgon.

Så jag lagade en Cottage Pie. Ett mycket mer tilltalande namn än köttfärslåda, tycker ni inte?

köttfärslåda, köttfärsgratäng, engels mat, middag, vardagsmat

Det här är matlagning helt i min stil. För denna maträtt kan rymma så mycket. Resterna från veckans köttfärsås kan drygas ut med massa grönsaker och linser. Vips förvandlades det till något nytt.
Kokade du lite väl mycket potatismos till korven? Perfekt. Här får den nytt liv.
Gör den vegetarisk, gör den vegansk eller gör den på kött. Välj helt själv.
köttfärslåda, köttfärsgratäng, engels mat, middag, vardagsmat

Och det allra bästa: Den fick tummen upp av hela familjen. Eller ja, Isac gav den såklart inte tummen upp. Han åt hela portionen under stora protester. Men, eftersom han faktiskt åt upp allt betyder det att han innerst inne i sin lilla barnakropp faktiskt gillade det.

Många recept innehåller gröna ärtor. Men jag hoppade över det. Du kan faktiskt ha i av de grönsaker och rotfrukter som råkar finnas hemma och behöver ätas upp.
Har du inte öl hemma fungerar vin precis lika bra att ha i.

Dessutom fick vi matlådor till flera dagar över.
Vi hade lite lingonsylt till, men det hade passat bra med rödbetor och inlagd gurka. Något med lite syra i med andra ord.

Linnéas Cottage Pie:

700 g nötfärs (eller vegofärs)
1 gul lök
4 stjälkar selleri
3 morötter
3 msk tomatpuré
2 msk worcestersås
2 msk vetemjöl
3 msk oxfond
1 dl öl (alkoholfri går bra)
ca 5 dl vatten
2 lagerblad
salt & svartpeppar

900 g potatis
1 dl varm mjölk
25 g smör
salt

Bryn köttfärs och finhackad lök i en stekpanna. Skär selleri och morötter i mindre bitar. Blanda i dom i stekpannan. Pudra över mjöl och rör om.
Tillsätt tomatpuré, worcestersås, oxfond och vatten. Låt allt koka upp och småkoka i cirka 20 minuter. Såsen ska tjockna något.
Smaka av med salt och peppar. Tag ur lagerbladen.

Skala och skär potatisen i små bitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Ha i varm mjölk och smör. Mosa till ett slätt mos. Smaka av med salt.

Klicka ut potatismoset över köttfärsen. Gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills moset börjar få fin färg.

Jag ställde en plåt med aluminiumfolie under stekpannan som fick fånga upp ev sås som bubblade över från stekpannan. Tips till dig som vill slippa städa ugnen 😅.

Perfekt söndagsmat som räcker till matlåda i veckan. Eller laga i ordning allt på helgen, lägg ihop och gratinera samma dag som det ska ätas.

12
Kommentera

Granola med jordnötssmör

granola-granola, müsli, frukost, mellanmål, mellis

Saker som ofta finns i min telefon, i lådor, instuckna i en bok eller tidning:
Några rader med ingredienser. Varken mer, varken mindre. Har jag tur finns en liten anteckning som ger en fingervisning om vad receptet är för något. Exakt så var det med detta lilla recept på granola med jordnötssmör. Ett gäng ingredienser nedskrivna. Kanske tagna direkt ur hjärnan eller hittade någonstans på internet eller i en tidning? Vem vet?
granola, müsli, frukost, mellanmål, mellis

Jag älskar granola, jag älskar jordnötssmör och jag älskar frukost.
Så det var bara att dra igång ugnen, försöka lista ut hur jag tänkt med angivna mått och sedan sätta igång.

Det här är en väldigt bra grunt att utgå ifrån. Jag gjorde bara exakt som receptet jag kommer ange. Men du kan även ha i:

  • olika sorters nötter och frön
  • krydda med kanel
  • krydda med kakao
  • ha i torkad frukt och bär som russin, äppelskivor, tranbärgranola, müsli, frukost, mellanmål, mellis

Granolan får små härliga klumpar i med jordnötssmör och havregryn- så gott! Söta gör du hur mycket eller lite du vill. Jag gillar när granolan inte är allt för söt i grunden. Då blir det godare att ha i tillexempel russin!

Granola med jordnötssmör:

1 dl jordnötssmör (osötat)
2 msk flytande honung
3 msk vatten
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
4 dl havregryn

Smält jordnötssmör, honung och vatten i en kastrull. Ha i vanilj, salt och havregryn.
Fördela ut granolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Torka i ugnen på 100°C i 30 minuter. Rör om efter halva tiden. Stäng av värmen öppna luckan en stund, men låt sedan granolan torka helt i ugnen.

Blanda gärna i torkad frukt när granolan torkat helt.

Gott och enkelt att ha nära till hands när det ska dukas upp frukost!

Gillar du jordnötssmör?

 

12
Kommentera

Äppelmos i Crock Pot

äppelmos, apple butter, applesauce

Jag vet inte hur det är hos er. Men hos oss har vi mer äpplen än någonsin i år. Helt galet. Hur jag än jobbar hinner jag inte ta reda på allt. Men en omgång äppelmos i Crock Pot blev det i veckan. Den klarar sig själv där och kräver inte så mycket. Sånt gillar jag.äppelmos, apple butter, applesauce

Att göra en omgång äppelmos i Crock Pot skiljer sig inte nämnvärt från att göra en omgång äppelmos på spisen. Förutom att moset tillagas på låg värme under längre tid vilket nästan ger ett karamelliserat äppelmos som blir fantastiskt gott. Jag mosar mitt grovt, så det inte blir en slät puré. Det är allra godast tycker jag.

äppelmos, apple butter, applesauce

Äppelmoset kan du smaksätta med vad du vill-
låt en kanelstång eller två sjuda med äpplena. Eller lite vanilj eller ingefära. En liten skvätt whisky kan du slå i.
Eller så låter du moset vara helt naturellt och bara smaka äpple.

Moset blir inte ljust och gult, utan får en mer bärnstensfärg. Så vackert!
äppelmos, apple butter, applesauce

Du kan tillsätta socker för att göra moset sötare. Men jag tycker det är allra godast precis som det är. Skulle jag sockra det, då skulle jag söta med ljust muscovadosocker eller brun farin. Som redan har en lite kolaton i sig.

Jag plockade en 10 L hink med äpplen. Det blev lagom till min Crock Pot. Men du kan såklart ta mindre, eller mer om du vill göra fler omgångar.

Äppelmos i Crock Pot:

ca 10 L äpple
1 dl vatten
ev kanel, vanilj eller ingefära

Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i rätt grova bitar.
Lägg i din Crock Pot och slå på lite vatten. Lägg i ev smaksättning och sötning. Sätt på locket och ställ in din Crock Pot på låg och 4 timmar, eller hög på 2 timmar
När äpplena ångats sönder helt mosar jag dom försiktigt. För mig gör det inget om det är lite bitar kvar, vill du ha det slätare kan du vispa moset med en balkongvisp.

Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen eller frys in i påsar. Gott på gröten!

12
Kommentera