Vegetarisk lasagne med linser och solroskärnor

inlägget innehåller annonslänkarvegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

Förra veckan serverades en vegetarisk lasagne med linser, solroskärnor och spenat i detta hus.
Lasagne, perfekt mat att laga där man kan fylla ut med saker som både behöver ätas upp, är billiga och nyttiga.

Så här i tider när matpriserna rusar tänker jag mycket på hur jag kan få så mycket mat för pengarna jag bara kan. Och lasagne är en sådan maträtt som är enkel att dryga ut, lägga till och ändra om. Allt utifrån vad du har hemma för dagen.vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

I frysen fanns det spenat, i skafferiet krossade tomater, linser, solroskärnor och lasagneplattor.

Just krossade tomater har jag passat på tidigare att köpa på Matsmart när dom har bra pris. Men nu tog jag den sista förpackningen. Som tur är såg jag att dom just nu hade flera olika sorters krossade tomater till finfint pris där. Så det blir att lägga en beställning.

Använder du koden SWEEK15 får du just nu 15% rabatt på Matsmart om du handlar över 1000kr! Så passa på att fylla upp skafferiet med bra stapelvaror inför hösten! Gäller till 25/9-22
vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

Här hemma skiner solen från en strålande fin septemberhimmel. Men det var bara +1 i morse så det blev premiär för både mössa och pannband på morgonens promenad. Isac har varit hemma två dagar från skolan, lite småsnorig och hostig men idag kvittrade han lycklig iväg till skolan igen. Även om det inte är så jobbigt att vabba en 8-åring så märker man att det inte går att jobba som vanligt precis..
vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

Jag fyndade både skålar och gratängform på Rusta förra veckan. Visst är dom snygga. Skålarna blev hela familjens nya favoriter så jag måste ta svängen förbi Rusta och köpa flera.

När jag gör en vegetarisk lasagne är det gott att ha i solroskärnor. Det ger lite mer tuggmotstånd och blir himla gott!

Lasagne med röda linser, solroskärnor och spenat 6 port:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 dl rött vin
2 fp á 400 g krossade tomater
2 st tärningar grönsaksbuljong
2 dl röda linser
3 dl vatten
2 dl solroskärnor
300 g fryst spenat
salt & svartpeppar

lasagneplattor
250 g keso
riven ost

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i en gryta. Ha på tomatpuré, oregano och rödvin. Låt steka någon minut.
Slå på rött vin, krossade tomater, buljong, vatten och linser. Låt detta koka under lock i cirka 10 minuter. Känns tomatsåsen för lös, koka en stund till. Är det för tjock, späd med lite vatten.
Blanda i solroskärnor och fryst spenat. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varva lasagneplattor, tomatsås och keso i en ugnsform. Toppa med riven ost. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills osten fått fin färg och lasagneplattorna mjuknat helt.

Det skulle vara gott att strö över fetaost tillsammans med den rivna osten. Har du inte spenat hemma kan du riva i lite morötter eller andra rotsaker.

Lättlagad, billig vardagsmat som dessutom blir supergod dagen efter i matlådan!

22
Kommentera

Kärleksmumskladdkaka- veckans fredagsfika

fredagsfika,kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

För många år sedan hade jag ett stående tema-inlägg här på bloggen. Nämligen veckans fredagsfika. Och nu när mörkret börjar sänka sig över vårt avlånga land tänkte jag att det kunde vara kul att kicka igång dessa inlägg igen.

Många arbetsplatser kör just med fredagsfika. Att på ett rullande schema fixas det fika till fredagen. Nu behöver inte fikat vara till just arbetsplatsen. Man kan ha fredagsfika hemma efter arbetsveckans slut tillexempel.

Först ut är min kärleksmumskladdkaka- med extra mycket glasyr! Perfekt att baka på torsdagen och förvara i kylen under natten. Den blir bara godare då!

kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Kärleksmumskladdkaka med extra mycket glasyr:

kladdkaka:
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl kakao

glasyr:

100  g smör
ca 6 dl florsocker
3-4 msk kaffe
2 msk grädde
4 msk kakao

riven kokos

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen åt sidan och ha i sockret. Rör om ordentligt, Tillsätt äggen, ett i taget. Ha sedan i mjöl, vanilj och kakao. Vänd försiktigt runt allt till en jämn smet. Sätt i ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Ha upp smeten och grädda i 180 °C i cirka 15 minuter eller tills kanterna börjat stelna men mitten fortfarande är kladdig. Ställ att svalna.

Smält smöret till glasyren. Blanda i florsocker, kaffe, grädde och kakao. Rör till en jämn, glansig glasyr. Häll glasyren över den kalla kakan. Strö över riven Låt stelna helt i kylen, gärna över natten.

Perfekt att baka och ta med till fredagsfikat!

Har ni fredagsfika på ditt arbete?

12
Kommentera

5 middagar som tar mindre än 30 minuter att laga

 

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Ny vecka, nya utmaningar och framförallt- nya vardagsmiddagar att laga! Just den här veckan kände jag att 5 middagar som tar mindre än 30 minuter att laga vore bra att tipsa om. För de allra flesta fylls dagarna med jobb, skola och aktiviteter. Som gör att tiden för vardagsmat ibland blir lite knapp.

Idag blir det pasta med skinksås hemma hos oss. 4 hungriga barn kommer med bussen och ska utfodras innan träningen. Ovh vad passar bättre än denna maträtt? Älskad av så många barn (och vuxna)kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

En annan ruskigt enkelt och god vardagsrätt är min snabba kycklinggryta. Här kan du självklart byta ut kycklingen mot tex quorn och du hellre föredrar det. Gott och lättlagat!
fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Torsk i ugn är finfin vardagsmat. Här har jag bara kokat ihop en citronsås som jag häller över fisken. Efter 20 minuter i ugnen är fisken klar och middagen kan serveras. Hur fiffigt som helst!

vegosoppa, soppa, majs, lunch

Soppa. Alltid ett bra val när middagen  måste gå fort. Speciellt den här majssoppan som inte innehåller så många moment. Inte heller så många ingredienser. Lättlagat var ordet!

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Snabblagat asiatisk kycklinggryta. Perfekt att värma sig med när dagarna börjar bli kyliga. Dessutom går den rysligt snabbt att laga.
Variera hettan i grytan beroende på hur stark mat ni gillar. Här hemma brukar var och en få krydda på med chili i efterhand då vi tycker lite olika mycket om kryddstark mat.

Nu önskar jag er den finaste starten på veckan!

16
Kommentera

Hemgjord nyponsoppa på hela nypon

nyponsoppa, nypon,

Hemgjord nyponsoppa på hela nypon, något du testat?
Fullt med vitamin-c och barndom i smaken är det ett riktigt finfint mellanmål att koka ihop.
Har du nyponpulver hemma kan du koka nyponsoppa på pulvret. Men jag tänkte det skulle vara kul att göra något på alla nypon vi har.

nyponsoppa, nypon,

Hemma hos oss har vi nämligen en gigantisk häck med vresrosor. Blommar makalöst fint varje sommar, ger mängder av nypon på hösten och är ful som stryk under vinter och vår. Dessutom sticks den fasansfullt illa så den är alltid lika svårhanterad och har fått fäste i vår syrenhäck och börjar konkurrera ut den på sina ställen.

Älskad och så hatad. På en och samma gång. Till våren tar jag nog och klipper ner den helt. Den tog rejält med stryk i vintras och det finns massor av torra och tråkiga delar av häcken som jag inte fått bort i år än.
Men trots en tuff vinter levererar den nypon i överflöd.

nyponsoppa, nypon,

Jag plockar ofta in kvistar med nypon så här på hösten som snittblommor. Fint och framförallt helt gratis!nyponsoppa, nypon,

Jag fick till en riktigt härlig, tjock och smakrik nyponsoppa på mina nypon.
Jag klipper av dom från grenarna med en sekatör och passar på redan då att klippa bort allt fnas från nyponen. Då slipper jag det inne sen.

Hur mycket socker som går åt beror såklart på hur söt nyponsoppa du vill ha. Smaka dig fram till vad du gillar!

Har du inte nypon hemma i trädgården växer dom vilt på många ställen. Men vi är också många som har ett överflöd av dom i våra trädgårdar som gärna delar med oss.

Hemgjord nyponsoppa på hela nypon:

1 L färska nypon
1 2/3 L vatten
1-2 dl strösocker
ev lite potatismjöl

Plocka bort allt fnas från nyponen. Dela dom och kolla så det inte finns mask i nyponen. Lägg i en kastrull och slå på vattnet. Låt koka upp och koka i cirka 30 minuter. Skumma av med en hålslev och försök att få med så många kärnor du kan. Får du inte bort alla är det inte hela världen då de mixas och sedan silas bort.

Mixa nyponsoppan slät i en blender.
Passera nyponsoppan genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Låt soppan koka upp och smaka av med socker.

Känns soppan för lös kan du reda av den med lite potatismjöl utrört i vatten.

Nyponsoppan står sig ca 1 vecka i kylen men går också bra att frysa in.

Ät med små mandelbiskvier, grädde eller vaniljglass. GOTT!

7
Kommentera

Snabba croissanter med vaniljkräm och päron

croissant, smördeg,

Jag skulle inte vilja kalla dessa bakverk för falska. Det finns då rakt inget falskt med dom. Men nej, jag har inte stått och kavlat egen smördeg. Det har jag inte. Jag köpte färdig på mataffären.
Men grejen är den att ibland vill man bara göra något snabbt, som är så gott att tårna krullar sig och man blir lycklig ända in i själen.

Då kan ett paket färdig smördeg vara din räddning. För med hjälp av den kan du baka snabba croissanter med vaniljkräm och päron.snabb croissant vaniljkräm
Ja du kan ju såklart ta vilken frukt eller bär du helst föredrar. Jag råkar ha ett päronträd som ger HYSTERISKT med päron just i år. Små hårda som inte är supergoda att äta som som är men passar perfekt i bakning. Jag gillade kontrasten mellan den spröda, bakade smördegen, lena vaniljkrämen och lite tarva päronet. Så gott!snabb croissant vaniljkräm Här är det äntligen fredag och helgen står för dörren. Som iof innebär två tidiga morgnar i ishallen då Isac har extra hockeyträning, en fotbollsmatch för Axel, dop för mitt kusinbarn i whiskyträff för Sebastian. Men förutom dom grejerna- skönt med helg!
croissant, smördeg,

Jag bakade detta i veckan och det fick mer än tummen upp av Axel och Sebastian som smakade, då hade dom ändå stått ett par timmar.

Jag tog som sagt vaniljkräm och färska päron. Men här kan du ta exakt vad du har hemma och är sugen på. Jordgubbar, hallon, clementiner eller varför inte någon sorts sylt. Jag kan sätta min högra hand på att de skulle bli drömgoda med en riktigt god jordgubbssylt!croissant, smördeg,

På mitt ICA finns bara smördeg som är i rektanglar, alltså inte en stor platta. Supersmidigt att bara dela varje rektangel i två så har du två lika stora bitar.
Gör 4, gör 6 eller varför inte 8 croissanter. Enklare än så här blir det inte!

Snabba croissanter med vaniljkräm och päron 4 st:

2 rektanglar färdig smördeg
1 ägg
vaniljkräm
päron
florsocker

Skär smördegen i 4 lika stora rutor. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över smördegen så du får en trekant. Tryck till ordentligt. Pensla hela smördegen med ägg.

Grädda i 225°C i cirka 20 minuter (eller enligt anvisningarna på paketet). Låt svalna helt.
Skär ett snitt i varje croissant med en vass kniv.

Fyll med vaniljkräm och toppa med päron. Pudra över florsocker, ät och njut!

Du kan antingen göra egen vaniljkräm, eller så vispar du ihop färdigt pulver. Hemgjord blir 1000 gånger godare. Men ibland orkar man bara inte😅

14
Kommentera