Odlar ni också zucchini i år? Om svaret är ja, letar ni precis som jag antagligen efter recept att använda denna grönsak till. För en sak är säker: trivs din zucchini, då blir du belönad tusenfalt. Våra har vuxit till sig riktigt rejält nu och det är hög tid att börja skörda.
Därför tänkte jag idag tipsa om ett mumsigt snack att använda sin zucchini till. Nämligen friterad zucchini med parmesan och tryffledipp. Har du inte testat detta har du något riktigt gott framför dig. Jag lovar!
Jag tog fram det här receptet i ett samarbete tidigare i år. Inlägget publicerades bara på instagram men tyckte det var för bra för att inte få komma upp här på bloggen också!
Friterad zucchini med parmesan och tryffeldipp:
2 späda zucchinis
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
naturell olja att fritera i
örtsalt
Skär zucchini i jämna skivor. Vispa upp ägg i en skål, ha upp mjöl i en och ströbröd i en annan.
Vänd zucchiniskivorna först i vetemjöl, sedan ägg och sist ströbröd.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 175 grader och fritera bitarna i omgångar. Låt rinna av på ett hushållspapper. Strö örtsalt över.
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
några stänk tryffelolja
1/2 dl finriven parmesan
salt
Knäck ägget och lägg i en hög mixerkanna. Ha i senap, vinäger, rapsolja och tryffelolja.
Sätt mixerstaven i botten och mixa till en tjock sås. Ha i parmesan och smaka av med salt.
Alltså denna värme! Jag klagar inte. Men jisses så varmt det varit idag! Vi gjorde det enda rätta och tillbringade större delen av dagen vid sjön. Och det var faktiskt så varmt att Axel och hans syssling inte klarade av att spela fotboll. DÅ är det varmt 😅
Men vad passar bättre att svalka sig med en rekordvarm dag om inte en glass. Vid det här laget kanske ni ätit fler glassar än ni klarar av denna sommar. Därför kan det vara fint att variera sig med något. Som de här isglassarna. Helt gjorda av vattenmelon! En slags fryst melonglass.
Det är verkligen inget märkvärdigt med dessa. Det är helt enkelt bara fryst melon. Men det är så gott att svalka sig med så här i värmen!
När barnen haft kalas och det är riktigt hett ute brukar jag göra en omgång fryst melonglass. Man kan ju såklart bara frysa in skivor av melon. Men visst blir det lite roligare med en glasspinne i, tycker ni inte?
Allt som behövs är helt enkelt en söt och god vattenmelon och eventuellt lite glasspinnar.
Skär melonen i lagom stora bitar. Jag brukar göra i trianglar. Ta en liten, vass kniv och skär ett snitt i skalet, lagom stort för att få in en glasspinne. Trä in en pinne i varje melonskiva.
Lägg ut melonerna på en bricka och frys minst 4 timmar.
Tag fram och svalka dig med en varm dag!
Något som också är gott är att ta bitar av melon, frysa in och sedan använda som iskuber i vatten. SÅ gott!
Hårt tunnbröd mina vänner. Det är väl något speciellt med det ändå? Igår var det restfest till lunch och då fanns det bland annat kokt färskpotatis, sill och hårt tunnbröd på menyn. Alltså det är ju en sådan delikatess. Jag kan liksom inte sluta äta!
Det finns ju färdigbakat hårt tunnbröd som är himla gott. Men, det är något speciellt med det hembakade. Det får en annan smak. Och det är inte alls speciellt svårt att baka själv. Har man en bra baksten eller pizzaugn skulle jag köra bröden i ugnen. Men nu har jag inte det. Så jag steker bröden i min gjutjärnspanna. Det fungerar det med!
Lägg kryddorna i en mortel och mortla till ett fint pulver. Lös upp jästen i vattnet. Ha i sockret och ca 1 tsk av de mortlade kryddorna.
Rör ut saltet i rågmjölet och ha u det. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Täck över och låt jäsa 60 minuter.
Dela degen i ca 20 bitar. Kavla ut riktigt tunt på mjölat bord. Nagga varje bröd med kruskavel gaffel.
Värm en torr gjutjärnspanna och stek bröden i 2-3 minuter per sida.
Låt svalna på galler.
Gott till ungefär allt, med lite smör, flingsalt och en skiva ost på. Eller varför inte lite färsk gräslök! MUMS!
Har ni sett hur blåbärsbuskarna dignar av blåbär just nu? Jag har i flera dagar tänkt plocka blåbär, men det har varit så otroligt varmt och massor med mygg. Och man känner inte precis för att klä på sig massor av kläder när det är 28 grader varmt ute.
Men nu när temperaturen sjunkit lite kanske det skulle passa perfekt med lite blåbärsplockning!
Jag har laddat upp med 5 härliga recept med blåbär för oss alla att inspireras av.
Idag dukar jag upp härliga picknickmackor tillsammans med Lönneberga.
Visst är det underbart att göra iordning lite goda smörgåsar och ta med ut i det gröna. Som jag har längtat efter just detta!
Idag har jag använt mig av Lönneberga Lindösalami peppar, Lönneberga Basturökta skinka och Lönneberga Extrarökt Kyckling i mina smörgåsar.
Ät gott- Gör gott-
För varje såld Lönnebergaprodukt under v16-33 2021 skänker Lönneberga pengar till Majblomman som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. I dag lever var tionde barn i Sverige i ekonomisk utsatthet.
Lönneberga räknar med att skänka minst 600 000 kronor genom försäljning av pålägg, kyckling och korv. Du kan bidra både genom att välja Lönneberga i butik eller ge ett bidrag i deras insamlingsbössa. Hur mycket vi tillsammans har samlat in kan du följa på lonneberga.se/blomstertid. Vilket himla bra initiativ tycker jag!
Mina barn älskar bagels, därför kändes det helt rätt att använda dom till barnens favoritsmörgås. Ok, ska jag vara ärlig är jag rätt förtjust i den här varianten också. Det är något barnsligt gott med kombinationen bagel, naturell färskost, sallad, gurka och några skivor av Lönnebergas Basturökta skinka. Det är enkla, rena smaker, som passar oerhört bra ihop!
Visste du att just Lönnebergas Basturökta skinka är det pålägg som säljer allra bäst i Lönnebergas sortiment? En riktig klassiker som passar i alla lägen!
Lönnebergas Lindösalami har seglat upp och blivit en storfavorit, speciellt hos äldsta sonen Axel. Får han välja tar han gärna några skivor salami på sin smörgås.
Jag tänkte det skulle vara gott och passa fint att göra en baguette med en härlig röra på just Lönnebergas Lindösalami. En röra med smak av soltorkade tomater, lök och ruccola. Och såklart skivor av salami. Det här är vad jag kallar en picknickmacka!
Lönneberga Lindösalami finns i 3 olika smaker och jag har använt den med smak av peppar här.
Dessa tre finns numera alltid i vår kyl. Redo att tas fram till både frukost och mellis. Med bra råvaror som grund är det enkelt att plocka ihop till en god picknick. Då krävs inte så mycket krusiduller. Ett gott bröd, goda pålägg och lite frukt så är man en bra bit på väg!
Sedan tidigare har jag gjort en smörgås med hummus på gula ärtor, groddar och Lönneberga Extrarökt Kyckling. En mättande och himla god smörgås som med fördel serveras på ett lite grövre bröd.
Dela alla bagels. Bred ett rejält lager färskost på både över och underdelen. Krydda med örtsalt. Lägg på salladsblad på de fyra underdelarna. Lägg sedan på 2 skivor Lönneberga Basturökt skinka på varje. Skiva gurka och lägg på. Klipp sist krasse och strö över. Lägg på överdelen som lock.
Baguetter med röra på soltorkade tomater och Lönneberga Lindösalami:
200 g naturell färskost
1 dl naturell turkisk yoghurt
1 liten röd lök
135 g soltorkade tomater i olja
ca 1/2 dl färsk gräslök
örtsalt
svartpeppar
1 baguette
ruccola
Lönneberga Lindösalami peppar
Blanda samman färskost med naturell yoghurt. Skala och finhacka löken. Häll av oljan och finhacka de soltorkade tomaterna och gräslöken.
Blanda i de båda löksorterna och tomaten i färskoströran. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt gärna detta stå i kylen någon timme så kommer smakerna fram bättre.
Dela baguetten i 4 lika stora bitar.
Fördela skivor av Lönnebera Lindösalami i bröden. Lägg i ruccola och ha sist i färskoströran.
Tack vare att salamin ligger som ett skyddande lager blir inte brödet uppblött, vilket betyder att du kan göra iordning de här picknickmackorna i god tid innan. Bra va?
Packa med något gott att dricka och lite olika sorters frukt och din picknick är klar. Härligt värre!