Ni som har hängt med ett tag känner igen bilden. Den är från i somras då solen sken som aldrig förr och under juni badade vi varje dag i sjön. Nu är det januari 2011 och jag längtar så att det värker i hjärtat efter sommaren. Långa ljusa dagar då solen knappt går ner, grönt … Continued
..följde med in i 2011. Ni kanske tycker att det vore på plats med lite nyttigare mat så här på självaste nyårsdagen, många av er har säkert avgett löften om att dra ner på sötsaker och annat under det kommande året. Men istället tänker jag bjuda på en bit av vad som blev över efter … Continued
Först av allt vill jag passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År! Under veckan har jag tänkt att försöka summera matåret som gått, för det har ju hänt massor! Till dig som vill ha något riktigt, riktigt superenkelt att bjuda på ikväll eller om du har insett att barnen inte alls … Continued
Det verkar som om jag tagit lite julledigt från Linnéas Skafferi, i ärlighetens namn kan jag ju inte påstå att det hänt så mycket spännande på matfronten så här efter jul. Maten består mest av uppskrämda rester från julafton men idag tänkte jag blicka lite framåt. För er som inte redan bestämt vad nyårsdesserten skall … Continued
Jag kikar in här, dan före dan och bjuder på ett litet glöggrecept i all sin enkelhet. Basen består av äppeljuice och vitt vin, sedan har jag smaksatt med nejlikor, ingefära, kanel. vanilj och äpple. Jag valde att göra min glögg helt alkoholfri, så jag gjorde den på alkoholfritt vitt vin som finns att köpa … Continued
Så var årets luciafirande över, under gårdagskvällen besökte vi kyrkan mitt i den stad där jag bor för att njuta av det årliga luciakonserten där. Stadens lucia med tärnor, damkör och barnkör underhöll och det var så att ögonen tårades när barnkören tog i när de sjöng alla vackra julsånger och lyckades överrösta alla andra! … Continued
Tidigt i november fick jag ett mail om att vi var ett gäng utvalda matbloggar som var inbjudna att delta i en cook-off. Vi skulle få kokboken Lyxlagat hemskickad till oss, skriven av Operakällarens chefskonditor Daniel Roos och kokboksförfattaren Fredrik Zälls. På ett utvalt datum skulle vi alla presentera vad vi valt att provbaka ur … Continued
Jag inser att jag inte kan bjuda er på julgodis hela december, vi måste bryta av med något annat ibland. Som den här fläskkotlettgrytan till exempel! För ett par veckor sedan var jag ut till Forneby Kött, en lokal grisbonde som verkligen bryr sig om sina grisar. Jag har nog aldrig sett grisar ha det … Continued
Vi verkar fortsätta med julgodis-tema här på Linnéas Skafferi och dagen till ära handlar det om daim, eller ett daimliknande godis i alla fall. Jag vågade inte låta kolan koka allt för länge, man vill ju inte vara ansvarig för att gästernas tänder ryker när de sätter tänderna i det hemkokta julgodiset! Jag tog samma … Continued
Lördagens inlägg här på Linnéas Skafferi är ett tips till dig som tycker om att titta på när det lagas mat och bakas i TV-rutan. TV8 har under hösten sänt serien- Rachel Allen Bake! som nu finns att se på TV8 Play. Ibland är det svårt att se alla program man önskar på TVn och … Continued
Lussebullar behöver inte alltid se ut som just snirkliga lussekatter. De kan ju faktiskt se ut lite hur som. Man kan göra snurror fyllda med smör och vit choklad, det blir gott så det förslår! När man sedan inser att den vita chokladen man har hemma inte kommer att räcka till hela degen, ja då … Continued
Jag känner att de här inläggen med veckans mat är ganska viktiga för mig, just nu känns det nämligen som om jag tappat sugen lite på det här med att skapa nya recept. Det kan ju ha att göra med att jag under det senaste året bara öst fram nya idéer och recept. Först till … Continued
Nu är det snart dags att börja göra julgodis, man behöver inte göra massor så man står där med hela köket upp och ner, kastruller överallt och en sån där smått hysterisk blick. Njut istället av julgodiset under hela december och gör lite i taget! Gräddkola är ett sådant där bra godis att göra då … Continued
I dag får vi tända första ljuset, dricka glögg och mumsa lussebullar helt ohämmat. Hur underbart låter inte det? Tidigare i veckan passade jag på att göra en omgång saffransbröd som jag stoppade i frysen, det är så bra att ha när man får fikabesök. Men om jag skall vara helt ärlig, är jag inte … Continued
Nej, idag handlar det inte om människomat här på Linnéas Skafferi. Jag hade ett helt gäng med små, svenska äpplen här hemma som började bli lite skrynkliga och trötta på livet. Jag hade först tänkt att göra paj eller kanske lite äppelmos av dem, men det blev liksom inte av. Då kom jag på att … Continued
På söndag är det första advent och vad passar egentligen bättre att knapra på till glöggen än gyllengula saffransskorpor? Igår huserade jag runt i personaköket på P4 Västmanland och efter en timmes pratande och bakande låg dessa skorpor i ugnen och torkade. Eller, just de här skorporna bakade jag i går kväll och skorporna som … Continued
Julen 2010 närmar sig med stormsteg och jag känner att jag inte riktigt är beredd. Det har varit fullt upp med arbete och annat den senaste tiden så jag har inte haft tid att reflektera över det faktum att min favorithögtid står och bankar på dörren. Men självklart släpper jag in den i värmen, förhoppningsvis … Continued
Anna med sitt recept på rödvinssås, ibland är det enkla även det bästa. Och ett riktigt bra recept på rödvinssås är alltid bra att ha! Här kommer receptet: Enkel rödvinssås 4 dl rött vin 1 msk oxfond 1½ msk råsocker 1 msk torkad timjan eller rosmarin 2 tsk vetemjöl utrört i lite smör 2 msk … Continued
Men vilken trevlig nyhet jag såg idag när jag bläddrade igenom senaste numret av Elle Mat & Vin som låg och väntade på mig i brevlådan igår. Kanske är jag sist i hela mat-Sverige att upptäcka detta, men chokladmärket Odense lanserade redan i augusti chokladknappar i tre utföranden, ljus, mörk och vit. De kommer i … Continued