Sensommarens 5 godaste recept på grytor

Sensommaren kan bjuda på allt från strålande sol och 25 grader varmt till regn på tvären och allt för få plusgrader. Men som tur är finns det mat som passar för alla slags väder. Så här med sommaren i ryggen kan jag inte låta bli att längta efter grytor och vällagad mat.
Dom behöver inte vara avancerade och ta lång tid att laga. Men det är själva känslan av en krämig eller mustig gryta. MUMS!

Som min krämiga fläskfilégryta. Klar på 30 minuter och du kan utan problem variera proteinet. Kyckling, fläsk, quorn- ja ta det du är sugen på.

Kikärtsstroganoff. Här snackar vi min slags mat. Sånt här älskar jag. Lättsamt, enkelt, gott och perfekt att ha i matlåda under veckan.

Snabb asiatisk kycklinggryta med bambuskott, vattenkastanjer och kokosmjölk. Vällagad mat som är klar på 30 minuter.

Ajvargryta med quorn. Ett lättlagat vegetariskt alternativ för veckan. Att ha en burk ajvar hemma det är att ha ett ess i rockärmen. Snabbt som bara den får du till en smakrik middag.

Nu lämnar vi alla snabblagade grytor och låter höstens godaste gulasch puttra på spisen. Jag gör min gärna i en slökokare. Smidigare än så blir det inte!

Har du några storslagna planer för veckans middagar?

1
16

Frallor med havregryn

Idag blir det mormor Åsas grönsakssoppa här hemma till middag. Och då måste man ju även ha ett gott bröd till, eller hur? Så jag satte en deg i morse och bakade ut en omgång frallor med havregryn.
Jag köpte hem ett helt gäng påsar med torrjäst sist jag handlade på Matsmart. Så bra att ha hemma när man lite hastigt kommer på att man vill baka med jäst!

Photographer: Linnea Seidel

Jag är som ni kanske redan vet av den bekväma sorten. Orkar därför inte driva degen till runda, perfekta små bollar. Utan delar hellre degen i lagom stora bitar med min degskrapa. De flesta blir  trekantiga. Och så länge man gör alla bitar i samma storlek spelar formen ingen roll.

Jag toppade alla bröd med flingsalt. Men sen fick några bröd sällskap av solroskärnor och några av havregryn. Visst blir det fint?

Jag bakar nästan alltid på kall degvätska och låter det jäsa ett par timmar istället. Det blir liksom smidigare tycker jag. Men vill du att det ska gå fortare kan du såklart göra dom på ljummen degvätska istället.

Bakar du på färsk jäst blandar du som vanligt ut jästen med degvätskan och har sedan i resterande ingredienser.
Men med torrjäst aktiverar man jästen i mjölet först.

Frallor med havre, 16 st

9 g torrjäst (eller 25 g färsk)
9-10 dl vetemjöl
3 dl havregryn
6 dl vatten
3 msk olja
2 nypor flingsalt

flingsalt, havregryn, solroskärnor

Blanda ut torrjästen med mjölet. Tillsätt havregrynen och blanda om väl. Ha i degvätska och olja. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Ha sist i saltet.

Täck över och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 lika stora bitar.
Jag brukar börja med att dela den på mitten. Sedan delar jag varje halva i 2 delar. Så jag har 4 lika stora bitar.
Dela sedan varje degbit i 4. Då har du enkelt 16 jämnstora degbitar.

Ha upp på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter.

Pensla bröden med vatten och strö över salt på alla degbitar. Strö även över solroskärnor och havregryn på vissa. Grädda i 225°c i cirka 20 minuter eller tills de har fått fin färg på undersidan.

Låt svalna på galler.

Perfekt att äta till mellis, kvällsfika, till soppa eller till annan slags mat där bröd passar bra.

0
11

5 recept på vardagsmat

Här hemma går vi in i höstens första skolvecka. Åter är rutiner och vardag. Träningar och lunchlådor. Och tänk som jag ändå har saknat det. Enda lilla haken är alla dessa tidiga morgnar. Dom kan jag gärna vara utan!
För kommande vecka har hela familjen fått önska mat.
Isacs önskemål var fiskgratäng som han kallar det. Jag säger fisk eller torsk i ugn. En vardasgrätt som funnit med i min reportoar så länge jag kan minnas!

Ett recept hela familjen gillar är dessa köttfärsbiffar i färskostsås. Lättlagade och riktigt goda. En perfekt vardagsmiddag som passar bra i matlådan dessutom!

Mitt förslag till veckans middagar föll på kycklinggyros. Främst för att det är superenkelt att laga- men också väldigt gott!

Axel önskade sig grönsakssoppa– min mormor Åsas recept som jag försökt återskapa så gott jag bara kan eftersom hon själv inte riktigt kommer ihåg hur hon gjorde. 

Sebastian, han önskade att en av veckans middagar skulle bli enchiladas. Det är en himla bra rätt att laga när man har grönsaker över som behöver ätas upp. Bara att strimla i och använda i enchiladas.

Vad står på menyns hos er ikväll?

0
6