Mat i säsong- 6 recept med rotfrukter

Mat som är i säsong just nu- ROTFRUKTER!

Såg att ICA kör rotfrukter i lösvikt till bra pris denna vecka. Då är det bara att leta upp alla goda recept man har ur gömmorna och laga mat på det som faktiskt både är billigt och i säsong just nu.

Som kyckling med ugnsrostade grönsaker– här tar du såklart de rotfrukter du gillar bäst: potatis, rödbeta, morot, palsternacka, rotselleri. Det du gillar och som är på bra pris!

Cottage pie- En stor bit brittisk mat som omfamnar, värmer och räcker till många personer eller många mål! Här har jag haft morötter i. Men ta lite mindre köttfärs och öka på mängden morötter, tillsätt palsternacka och kanske riven rödbeta?

Stekta rotfrukter. Gott som en bas i en sallad. Till korv, till kyckling eller till en bit kött. Ett billigt och gott tillbehör och precis som i tidigare recept tar du de rotfrukter du gillar bäst!

Grönsaksbiffar med ost. Även det en riktig favorit. Jag älskar osten i kombination med zucchini och morötter. SÅ gott!

Mormor Åsas grönsakssoppa. Den tål att lagas om och om igen! Vill du göra en mer krämig variant på soppa föreslår jag denna: krämig grönsakssoppa.

En klassiker som jag gör om och om igen är denna treveckorssallad.

Här har jag gjort med två sorters kål och morötter. Men det blir så gott om du även har i palsternacka. Du  måste testa!

Lagar du mat som är i säsong? Eller äter ni det ni blir sugna på, oavsett tid på året?

0
8

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås. Ett måste att baka så här års- eller hur?

Jag gillar när smulpajen består av både havregryn och vetemjöl. Den blir som allra godast då tycker jag. Men föredrar man att den är gjord på enbart vetemjöl tar man såklart det. 

Jag låter smulpajen få härlig smak av brynt smör och sedan kryddar jag äpplena med kanel, vanilj och ingefära.

Det blir sådär löjligt gott och man kan liksom inte sluta äta! En perfekt dessert efter en god höstmiddag eller till fikat. Bara för att det är så gott!

Här står det fredag i almanackan och jag ska snart åka in till Sala för att möta upp vår yngsta son. Lite ärenden på stan ska fixas, kanske ett besök hos min mormor och så det viktigaste: köpa fredagsgodis!

Till min äppelpaj serverar jag rårörd vaniljsås, eller vaniljkräm som vissa säger. Det tar bara några minuter att vispa ihop men blir så makalöst gott. Så har du tiden och möjligheten, gör egen vaniljsås! Den här behöver inte kokas eller något. Man bara vispar ihop den.

Photographer: Linnea Seidel

Jag plockade äpplena direkt från vår trädgård. Därför behöll jag skalet på. Om jag köpt äpplena i butik hade jag nog skalat dom. Men de här har så tunt skal att det inte spelar någon roll att skalet är kvar.

Jag älskar att baka allt i en och samma kastrull. Själva pajdegen gör jag alltså i kastrullen jag smält smöret i. Så skönt med mindre disk!

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås:

200 g smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
flingsalt
3 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljpulver

4-5 mindre, svenska äpplen

3 äggulor
3 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Börja med att bryna smöret till pajen. När smöret fått en gyllene färg och en kolaaktig ton, tag av från värmen och blanda i muscovadosocker och sirap. Tillsätt sedan vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. Rör allt till en deg.

Dela och kärna ur äpplena. Skiva dom tunt. Fördela ut dom i en pajform. Strö över kryddorna.
Toppa med smuldegen i ett jämnt täcke över äpplena.
Baka i 225°C i cirka 30 minuter långt ner i ugnen.

Vispa upp äggulor, florsocker och vanilj vitt och pösigt. Vispa grädden i en separat skål. Vänd sedan ner grädden i äggvispet och rör om tills allt är blandat. Låt stå kallt om den inte serveras direkt.

Servera ljummen äppelpaj med vaniljsåsen.

0
12

Sallad med brysselkål och tahinidressing

Brysselkål, så mycket mer än en sönderkokt liten boll av kål till söndagsmiddagen eller jul.
Den är god att dela och ugnsrosta med lite vitlök, olja och honung.
Men visste du att den också är fantastiskt god att strimla, steka och servera med tahinidressing?

Jag gjorde en stor omgång som jag har serverat både som sallad till maten och som en bas där jag bara tillsatt protein. Den fungerar lika bra till båda delarna.

Brysselkål är verkligen en vattendelare där vissa fullkomligt älskar medan andra skyr den som pesten. Men kanske ska de i den sistnämnda kategorin testa att servera den på ett lite annorlunda sätt. Som i den här salladen?

Photographer: Linnea Seidel

Du skulle även kunna ha i knaperstekt bacon, granatäpple eller apelsin. Kanske vore det gott att toppa salladen med smulad fetaost?

Ja men ni förstår. Så många användningsområden för denna sallad med brysselkål i höst!

Till min sallad har jag gjort en tahinidressing. Krämigt, smakrikt och fantastiskt gott till just brysselkål tycker jag!

Sallad med brysselkål och tahinidressing:

500 g färsk brysselkål
1 röd lök
olja att steka i
flingsalt
2 äpplen
1 dl valfria nötter (jag tog hasselnötter men mandlar vore också gott!)
sesamfrön

Ansa brysselkålen och strimla den fint. Skala och skiva löken. Stek allt i lite olja på medelvärme tills löken mjuknat och blivit söt.
Kärna ur äpplen och skiva dom. Ha i äpplen tillsammans med nötter.
Toppa med lite sesamfrön.

Tahinidressing:
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
saft från 1/2 citron
1 dl tahini
1 tsk sesamolja
salt

Skala och finriv vitlöken. Ha upp i en skål tillsammans med vatten, citron, tahini och sesamolja. Blanda väl och smaka av med salt och eventuellt mer citron.

Servera salladen som den är med dressingen, tillsätt något protein i form av kyckling, kött eller baljväxter.

Hur känner du? Är brysselkål något som ligger dig varmt om hjärtat eller är det inte riktigt din favorit?

0
11