Pastasallad med pesto och kyckling


Idag bjuder jag på pastasallad med pesto och kyckling. Det kan kännas gjort. Och lite väl omodernt.
Men alltså, det geniala i denna maträtt! På somrarna, när man måste packa med sig mat till sjön, för man ska vara borta en hel dag. Då är pastasallad perfekt att ta med. Och kanske är det just därför alla i familjen älskar det? För vi äter det oftast på sommaren, där på en filt vid vattnet? Jag vet inte.
Men jag gjorde en stor skål som vi åt av förra veckan. Ni vet då när det faktiskt var riktigt varmt ute. Så pass varmt att vi åt varenda kvällsmat ute på altanen. Det känns lite långt bort idag. Då det blåser en isvind och snöade imorse. Typiskt april ändå.
Jag fick en hel del sallad över, så till lördagslunch kokade jag bara lite mera pasta och fyllde på med kyckling och grönt. Vips räckte det till en hel måltid till. Perfekt!

Barnen älskar när jag gör små kulor av melonen. Det blir kanske lite extra lyxigt, vad vet jag? Jag gör en stor skål, så får man ta av det man gillar. Och det man inte gillar, det ger man till sin närmaste bordsgranne. Så funkar det hemma hos oss.
Allra enklast är såklart att köpa en färdiggrillad kyckling från närmaste mataffär. Men jag hade en hel kyckling över från ett jobb jag gjorde förra veckan. Så den fick helt enkelt bli del av en pastasallad.
I övrigt är inte salladen speciellt märkvärdig. Inte alls. Men hur god som helst!
 
Pastasallad med pesto och kyckling ca 4 port:
4 port pasta
4 msk grön pesto
1 hel kyckling
300 g (2 fp) fetaost
vattenmelon
körsbärstomater
bladgrönt
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Låt pastan rinna av och blanda den varma pastan med peston. Låt svalna helt.
Skrä kycklingen och fördela kycklingköttet i mindre bitar. Blanda med pastan. Skär ner fetaost och melon i småbitar och blanda i. Dela tomaterna och blanda i dom tillsammans med bladgrönt.
Middagen är klar!
Självklart kan man ha i vilka grönsaker man allra helst gillar. Gurka, paprika, majs. Ja det ni gillar helt enkelt. Men detta var vad som fanns hemma hos oss just denna gång.
Perfekt att ha med sig på sommarens alla picknickar!
 
 

2
Kommentera

5 goda vegetariska middagar

vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Det är måndag vänner. Måndag och för många av oss en kortvecka då det är 1 maj på fredag. Fint som snus. Eller hur?
Kortvecka till trots, här kommer 5 goda vegetariska middagar att testa i veckan. Mina favoriter är linsstroganoffen och den vegetariska lasagnen med keso. Fast den supersnabba och supergoda kebaben går ju inte heller av för hackor. Eller quorngrytan med curry. Det är en favorit. Och blomkålsbollarna är ruskigt goda. Ja ni ser, ni får helt enkelt en fantastisk matvecka presenterad för er här!
Linsstroganoffen gjorde jag för någon månad sedan och familjen verkligen älskade den. Så den hamnade direkt på listan av maträtter vi äter igen!
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Under förra sommarens värmebölja var jag tvungen att hitta på något som var både snabbt, enkelt och himla gott. Resultatet blev en vegetarisk kebab. Makalöst god!
quorngryta, curry, vegan, vego
Curry, curry. Vi älskar curryrätter hemma hos oss. Här blev det en vegetarisk variant gjord på Quorn. Mumsigt värre!
kockens kryddor, blomkål, hummus
Kryddiga små blomkålsbollar passar fint så här på vårkanten. Gott att toppa i olika såser! Här har jag gjort en himla fin paprikahumus att ha till.vego, middag, mat , recept
Favoriternas favorit, ett recept som hängt med sen Sundsvall brann ungefär. Ja nästan ändå. Vegetarisk lasagne med keso. Ett av de första recepten jag medvetet lagade för att de var vegetariska.  Vardagsmat i all sin enkelhet liksom. Precis som jag gillar det!
 
Nu ska jag planera klart inför veckan. Dagarna går liksom i varandra känns det som. Då de blir lätt lika och enformiga. Men det är bara att kämpa på. Jag hoppas kunna sprida lite ny energi, kreativitet och inspiration med mina recept. I en vardag som inte är lik någon vi varit med om tidigare.
Ta hand om er där ute, och håll koll här på bloggen under veckan, för det kommer en hel drös härliga recept, jag lovar!

1
Kommentera

Snabblagad pasta med färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.
ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Som jag längtat efter denna årstid. Då backarna fylls med vitsippor, barnens näsor med fräknar och butikernas hyllor med härliga vårprimörer.
Under påsken var det ett väldigt snack om ramslök i min familj. Då vi tyvärr bor för högt upp i Sverige för att denna delikatess ska kunna växa vilt här, så vi måste köpa den förpackad på närmaste mataffär. Vilket känns lite trist. Men efter en stunds sökande och funderande kom vi fram till att det faktiskt går att odla ramslök här i västmanland. Så kanske, kanske får vi till vår egna lilla ramslöksodling här hemma nästa år.
Men efter allt prat om denna härliga vårprimör var jag bara tvungen att testa ett nytt recept jag klurat på ett tag. Ett recept innehållandes just ramslök.
ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Som utlovat så fortsätter mitt fina samarbete med Snøfrisk®.
Snøfrisk är en smakrik färskost, gjord på getmjölk och kogrädde.  Där getmjölken kommer från getter som har fått ströva fritt på de norska bergsluttningarna under hela sommarhalvåret. Bara en sådan sak!  Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
Jag har nu under våren ätit upp både en och två förpackningar färskost (i rent undersökande syfte för detta samarbete, förstås). Och jag måste säga att just den varianten som är smaksatt med ramsök och vitlök har tagit en extra plats i mitt hjärta.ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker. ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Förutom att detta är en väldigt god pasta, så är den även rysligt lättlagad. Kanske så pass att det inte ens får kallas matlagning? Perfekt att slänga ihop som en enklare lunch eller så en varm sommardag tänker jag. Nu är inte ramslöken i säsong hela sommaren, men då går det bra att ha i lite persilja och gräslök istället. Du får fin smak av ramslöken i färskosten ändå.ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Jag hade lyxen att ha en förpackning färsk pasta hemma i kylen. Och visst blir det snäppet godare att använda just det? Man känner skillnaden. Och det är kanske det jag gillar med matlagning, har man bara tillräckligt bra råvaror, så kan den enklaste maträtt bli makalöst god!
ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Snabblagad pasta med färskost 2 port:
2 port färsk spagetti
250 g Snøfrisk Ramslök & Vitlök
1/2 dl mjölk
1 dl hackad, färsk ramslök (eller persilja och gräslök)
salt
svartpeppar
2 msk färskpressad citron
körsbärstomater
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Blanda samman färskost och mjölk i en kastrul. Rör om tills allt blandats väl. Låt såsen koka upp. Ha i finhackad ramslök (eller persilja och gräslök), spar lite att dekorera pastan med. Smaka av såsen med salt, svartpeppar och färskpressad citron.
Rör ner den nykokta pastan i såsen och blanda så att all pasta täcks av sås. Lägg upp på tallrikar. Dela tomater och fördela jämnt över pastan. Strö sist över lite ramslök och svartpeppar. Servera direkt.
Det här är snabbmat precis i min smak det!

4
Kommentera

Den perfekta ugnsrostade potatisen

Jag får ibland frågan, om hur man får till den där perfekta ugnsrostade potatisen. Som har ett krispigt yttre och ett mjukt och härligt inre.
Och visst finns det några bra knep, tips och trix att ta till för att lyckas. Som tur är för oss alla är de inte speciellt svåra eller avancerade:

  • Ge potatisarna tid. Rosta hellre på lägre värme en längre tid. Jag har kommit fram till att 180°C i 45-50 minuter ger allra bäst resultat i min ugn.
  • Låt potatisarna ta plats. Lägg dom inte omlott utan låt dom ha gott om utrymme på plåten.
  • Så här på våren brukar jag välja någon sorts delikatesspotatis. Gärna en sort med rätt små potatisar. Det blir både fint och himla gott.
  • Använd gärna en smaksatt olja till dina potatisar. Citronolja eller vitlöksolja är favoriterna här hemma. Då får du massor av smak, utan minsta ansträngning.

 

Här skiner solen än idag, fast väderprognosen utlovade en helmulen och rätt trist dag. Vi hoppas det håller i sig under resten av dagen, för visst är det fint tt få avsluta veckan med lite sol ändå? Jag ska jobba klart nu, sen blir det en tur in till Sala och fixa lite ärenden. Jag har beställt en bok till barnen, måste in på HälsoKraft, bolaget och till Ica. Just ja, så måste jag köpa en cykelhjälm till mig! Jag tycker det är svårt. Vi håller oss mest hemma, men ibland måste man ändå ner på stan. Ikväll tänkte vi beställa burgare från en av stans restauranger. Fint att kunna ta med och äta hemma!
 
Hur gör ni? Håller ni er borta från allt? Har ni skurit ner på besöken i affärer och på restauranger? Jag tycker det är lite läskigt när man faktiskt läser om tidigare helt friska människor som avlider av Covid-19. Människor i min ålder liksom. Det gör ju att man tänker till både en och två gånger på vilka val man gör just nu.
Fördelen med att många ändå väljer att hålla sig hemma är att man kan laga massor av god mat, rensa rabatterna och bara ungås med familjen. Vi konstaterade just det igår kväll. Att vi som i vanliga fall är rätt uppbokade på helgerna faktiskt njuter lite av att allt är satt på paus nu. Att vi som familj får umgås och bara vara hemma tillsammans. Det finns något fint och värdefullt i det också.
 
Den perfekta ugnsrostade potatisen:
800 g delikatesspotatis
smaksatt olja
flingsalt
Tvätta potatisen noga. Lägg ut på en plåt eller i en form så de inte ligger på varandra. Ringla över olja och strö över flingsalt. Blanda väl. Rosta i 180°C i cirka 45-50 minuter. Rör om då och då.
Finhacka lite färska örter och blanda med den nyrostade potatisen. Det blir extra gott!
 
Ha nu en riktigt fin fredag mina vänner <3
 

1
Kommentera

Falafel på gula ärtor

falafel, vegansk falafel,
Att göra falafel på gula ärtor är något jag funderat på länge. Men det har inte blivit av märkligt nog. För jag har alltid en förpackning torkade, gula ärtor hemma. Och i övrigt behövs ju faktiskt inte speciellt många ingredienser.
Så önskade Sebastian att vi skulle äta falafel till middag i förra veckan. Då fick jag att gyllene tillfälle att ge mig på detta med att förvandla svenska , gula ärtor till falafel.
 
Dock upptäckte jag att det var väldigt skralt med just torkade, gula ärtor hemma just nu. Antagligen gick de åt i vintras när jag skulle torka Isacs dyngsura skor.
Men som tur är hade mamma ett paket hemma. Så det var bara att sätta igång. För när man gör falafel, oavsett om det är på kikärtor eller på gula ärtor måste man blötlägga de torkade baljväxterna innan.
 
Just nu känns det mer rätt än någonsin att faktist försöka laga mat på så mycket svenska råvaror vi bara kan. Och ett paket svenska, gula ärtor är dessutom riktigt billig mat att använda. Jag tror att ett paket går på runt 20 kr. Bättre kan det ju inte bli känner jag!falafel, vegansk falafel,
När ärtorna blötlagts ska de INTE kokas. Nope, de ska bara mixas. Det kan kännas lite märkligt, men det blir allra bäst så. Jag lovar. Låt matberedaren göra jobbet så får du en härlig falafel på tallriken inom kort.
Tänk på att blötlägga ärtorna i en stor och rymlig skål. De sväller nämligen upp en hel del.
Jag brukar blötlägga mina baljväxter på kvällen innan jag ska använda dom. Vilket innebär att dom ligger i blöt i nästan 24 timmar. Men 10-14 timmar räcker.
Jag friterade inte min falafel utan stekte den bara i rikligt med olja. Halvfriterade kan man kalla dom. Men vill man går det såklart fint att fritera på riktigt.
Falafel på gula ärtor, ca 6 port:

500g torkade, gula ärtor (blötlagda i minst 10 timmar)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 knippe färsk persilja
2 msk falafelkrydda
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
lite  vatten eller olja
vegetabilisk olja att steka i
Skölj de blötlagda gula ärtorna noga. Jag har en ganska stor matberedare, så den klarar av att mixa alla ärtor på en gång. Men annars mixar du dom i omgångar.
Mixa tills du har en lätt grynig massa. Stanna matberedaren och skrapa ner de mixade ärtorna från sidorna av skålen så att alla ärtor mixas till samma storlek.
Skala lök och vitlök. Hacka den grovt tillsammans med persiljan. Lägg i det i matberedaren och fortsätt mixa tills allt är finhackat. Tillsätt falafelkrydda och salt. Låt stvå svalt i cirka 15 minuter. Blanda sedan i bakpulver. Känns smeten något för smulig, ha i vatten eller några droppar olja och rör om.
Forma till falafel i önskad storlek. Jag brukar blöta händerna med kallt vatten emellanåt. Då fastnar inte smeten lika lätt.
Stek falafeln i rikligt med olja.
Jag serverade min falafel tillsammans med grönsaker och en sås gjord på:
3 dl gräddfil
1 tsk buljongpulver
1 tsk lökpulver
salt
 
Familjen åt allt i pitabröd. Jag hade stekt små bitar av pitabröd och åt min som en sallad med pitabrödet till.
 

7
Kommentera